- 22 Ağustos 2016
- 2.196
- 1.573
- 53
- 41
Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
Hımmm, alınabilir tabiki..Düğün için bi yer tutulmuştu gelin ölmüştü ünlü birileriydi sanırım kapora alınabilir mi diye
İki kelimeyi birbirine karıştırmamak lazım kapora ve depozito. Geri ödenen depozitodur ama onda zaten belli bir süre kullanım sözkonusudur. Kapora dediğiniz mağazanın ya da muhattap her kimse o tarafın kendini garantiye almasıdır. İleriye dönük verilir çünkü kapora verdiğiniz şeyi almaya ya da kullanmaya taahhüt vermiş olursunuz. Şimdi şöyle düşünün siz o gelinliği o tarih için kiraladınız ve mağaza o tarih için gelen müşterilere o gelinliğin müsait olmadığı bilgisini vermiştir ve belki bu sebeple başkasına kiralayamayıp maddi zarara uğramıştı. Tam da burda kapora o maddi zararı bir nebze de olsa gidermek için devreye girer. Kaporanın anlamı zaten bu olduğu için illa ki sözleşmede açıkça geri verilmez diye yazılmaması normal.Merhaba hanımlar.
Bir gelinlik mağazasından arkadasım icin gelinlik kiraladık. 100₺ kapora verildi ve bir sözleşme imzaladık. Sözleşmede isim soyisim 100₺ kapora alındı kalan 1400₺ ve iki adet imza var. ( sözleşmede cayma olursa kapora geri verilmez diye bir not yazmıyor ) Gelinin amcası rahatsızlanıp yoğun bakıma girmiş. Düğün iptal oldu. Arkadasımda rica etti gidip kaporayı istemem için. Mağaza kaporanın geri verilmeyeceğini söyledi. Arkadasımda 1000₺ verip avukat tutacağını 100₺’nin mesele olmadığını ama ben almadığım gelinlik icin 100₺ neden hibe edeyim diye düşünüyor bunuda mağazaya arayarak söyledi. Kızlar bunun hukuki boyutu nedir? Kapora geri verilmesimi gerekiyor yoksa vermemekte haklılar mı ? Avukat arkadaslar yada bilgisi olan yazabilir mi?
Not: Ben kapora verilmemekte haklılar diye düşünüyorum benim gelinliğimi aldığım mağaza. Üstelik mağaza sahibini severim cokta yardımcı olmustur bana tarafsız kaldım lakin nerak ediyorum yardımcı olan herkese sevgiler :)
Sanıyorum hukukçusunuz, ben siyaset mezunuyum ve sınırlı bir hukuk eğitimi aldım. Dolayısıyla konu sahibinin de bilgisine; büyük ihtimalle sizin söyledikleriniz doğrudur. Mesajlarımdan ziyade Floweroflife'ın mesajlarını dikkate alırsanız daha faydalı olur.1)Sözleşmenin butlanı durumumda feri verilir
2)Sözleşme kusursuz imkânsızlıktan dolayı ifa edil(e)memişse de pey akçesi verene iade edilmelidir
3) kapora geçersiz bir sözleşmeye istinaden verilmişse geri verilmesi gerekir
Konu sahibi sözleşmeyi kusursuz imkansızlıktan dolayı bozduğunu ispat edebilir
Kusursuz imkansızlık için şartlar:
1. imkansızlığa neden olan olay sonradan meydana çıkmalıdır.
2. söz konusu olay öngörülemez ve önlenemez olmalıdır.
3. borçlu imkansızlığın doğumuna kendi kusuru ile sebebiyet vermemiş olmalıdır..
Örnek vermek gerekirse:
Üzücü bir örnek ama mesela tatil için kapora vermiş çift, eşin kaza geçirip hastaneye yatması durumumda kaporayı geri alabilir..
Mesela düğün yeri kirayan bir damat , gelinin vefat etmesi durumumda verdiği kaporayı geri alabilir...
Bu durumda konu sahibi amcasının hastalığını ileri sürerek kaporasını isteyebilir.. gerçi amcası ile düğün tam olarak bağlantılı mıdır o tartışılır o yüzden yüzde yüz alabilir diyemem
Kapora sadece satıcı satmaktan vazgeçerse geri alınabilirşunu yanlış hatırlıyo olabilirim. Sözleşmede her iki tarafın veya alıcının vazgeçmesi halinde iade yapılacağı yazıyosa o zaman geri alınabilir. Orda bi yanlışlık yaptım sanırım.
Evet hukuk eğitimi aldım ama mesleğimi yapmıyorum, ama borçlar hukukunu 6. Sınavımda geçtiğimden iyice ezberlemişim seneler geçti hala unutmadımSanıyorum hukukçusunuz, ben siyaset mezunuyum ve sınırlı bir hukuk eğitimi aldım. Dolayısıyla konu sahibinin de bilgisine; büyük ihtimalle sizin söyledikleriniz doğrudur. Mesajlarımdan ziyade Floweroflife'ın mesajlarını dikkate alırsanız daha faydalı olur.
Yaa umarım yaparsınız bir gün <3 Çok teşekkür ederim güzel dilekleriniz için :)Evet hukuk eğitimi aldım ama mesleğimi yapmıyorum, ama borçlar hukukunu 6. Sınavımda geçtiğimden iyice ezberlemişim seneler geçti hala unutmadım
Sana da başarılar eğitim hayatında
![]()
Mesleğimi yapmamak benim tercihimdi, hala da aynı düşünüyorum, ama teşekkürler güzel dileğin içinYaa umarım yaparsınız bir gün <3 Çok teşekkür ederim güzel dilekleriniz için :)
Kadın hukukçu = güçlü kadın şeklinde bir algım olmuştur her zaman, o yüzden öyle dilemiştim aslında, ayrıca bu sitede sizleri görmek de çok mutluluk verici. Yeniden ben de teşekkür ederim, sevgiler :)Mesleğimi yapmamak benim tercihimdi, hala da aynı düşünüyorum, ama teşekkürler güzel dileğin için
![]()
şu alıntı yaptığınız mesajım var ya o durumda da geri alınır.Kapora sadece satıcı satmaktan vazgeçerse geri alınabilir