• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Gelinlik mağazası ve kapora

Sizce?

• kapora geri verilir

OY: 5 6,2%
  • Kapora tabiki geri verilmez

OY: 76 93,8%

• Ankete Katılan
    81
Teşekkür ederim kızlar mesajlarınızı tek tek attım ben dava açacağım diyor kendisi bilir artık bu kadar çirkefleşmenin anlamı yok gercekten. Evet yaklasık 5 gelinlik giyindirildi bindallı denettirildi uğrasıldı edildi simdi vazgectik paramızı geri verin insan o kadar emeğe susardı ama malesef işte arkadasımda olsa yaptığı yanlıs. Kadının morali aşırı bozuldu arkadasım böyle cıkısınca yazık.

Ben o gelinlikçinin yerinde olsam hadi dava aç derdim!. Arkadaşınız da dava açamayacağına göre (100 liranın peşinde olan 1000 lira davaya vermez boşuna öyle beylik laflar etmesin yani)
Gelinlikçi haklı tabiki.
Bu kadar da abartmayın bazı şeyleri.

İyi o zaman 10 gelinlik mağazasından 100'er lira verip 10 gelinlik ayırtsın, birini seçince gidip 9'undan parayı geri toplasın. Kaporanın amacını zaten yazmış herkes. 100 lira için gidip görüşsün avukatla. Avukata da eğlence çıkar.

peki arkadaşınız hangi amaçla kapora vermiş?

herkes biliyosur kapora niye veriliyor. arkadaşınız bilmiyosa cidden yukarda sorduğum soruyu sorun kendisine.

arada siz olmanıza rağmen böyle çirkefleşiyosa bi arkadaşlığımı gözden geçirirdim. hadi diyelim haklı hadi en kötü durumda ve gelinlikçi vermiyo kaporayı. o zaman haram olsun derdim arada arkadaşım var diye. davayla uğraşmam.
ama yukarda da yazdım :)

Aynısı benimde basıma gelmişti .
Böyle durumlarda kapora yanıyor malesef .
Neyse ki 100 TL vermiş .
Sadakası çıkmış boşversin .

Kapora geri verilecek ise nerede bu işin mantığı ?
Farzedelim 'alıcı vazgeçerse kapora da iade edilir' diye madde de eklendi sözleşmeye. E adam gelinliği ayırttı kimseye satmadı, yada özel dikim ise kumaşı kesti biçti. Müşteri vazgeçti. 'Tamam o zaman paranı geri alabilirsin' mi diyecek ? E hiç almasaydı o zaman 100 lira niye aldı ki ?
Arkadaşınız tabi ki de haksız. Satıcı kendi vazgeçmiş olsa, bu husus da sözleşmede belirtilmiş olsa arkadaşınız haklı olabilir, ama alıcı vazgeçmiş, öyle bi hakkı yok.

Merhaba hanımlar.
Bir gelinlik mağazasından arkadasım icin gelinlik kiraladık. 100₺ kapora verildi ve bir sözleşme imzaladık. Sözleşmede isim soyisim 100₺ kapora alındı kalan 1400₺ ve iki adet imza var. ( sözleşmede cayma olursa kapora geri verilmez diye bir not yazmıyor ) Gelinin amcası rahatsızlanıp yoğun bakıma girmiş. Düğün iptal oldu. Arkadasımda rica etti gidip kaporayı istemem için. Mağaza kaporanın geri verilmeyeceğini söyledi. Arkadasımda 1000₺ verip avukat tutacağını 100₺’nin mesele olmadığını ama ben almadığım gelinlik icin 100₺ neden hibe edeyim diye düşünüyor bunuda mağazaya arayarak söyledi. Kızlar bunun hukuki boyutu nedir? Kapora geri verilmesimi gerekiyor yoksa vermemekte haklılar mı ? Avukat arkadaslar yada bilgisi olan yazabilir mi?
Not: Ben kapora verilmemekte haklılar diye düşünüyorum benim gelinliğimi aldığım mağaza. Üstelik mağaza sahibini severim cokta yardımcı olmustur bana tarafsız kaldım lakin nerak ediyorum yardımcı olan herkese sevgiler :)
Sözleşmede yazsın ya da yazmasın. Arkadaşınız mağazaya o parayı kapora amaçlı verdiyse nasıl geri isteyebiliyor? Başkasına satılma ihtimali olan bir şeyi para vererek rezerve etme işlemidir o. Bu süreçte o gelinliği başkasına satma/kiralama ihtimali varken buna engel olunuyorsa bunun da bir bedeli olmalı.

kaymakamligin icindeki tuketici heyetlerine basvursun. haklı sebeplerde kapora iade edilmeli bence. keyfi vazgecmekle hakli bir sebeple iade etmek arasinda fark vardir diye dusunuyorum. netten ornek davalara bakmak lazim.

Kapora hukuksal olarak bağlama parası olarak geçer ve sözleşmenin yapıldığı anda verilmesiyle sözleşmenin imzalandığı anda iki taraf için de ‘kurulduğu”nu kanıtlar. Ancak sözleşme ikş tarafın anlaşmasıyla geçersiz olursa bu durumda kaporanın geri verilmesi gerekir çünkü parayı alan taraf karşılığında bir hizmet veya mal vermeyeceği için sebepsiz zenginleşme sebebiyle aldığı parayı geri iade etmekle yükümlüdür.ancak sözleşme kaporayı verenin kusuru yüzünden ifşa edilmiyorsa bu durumda kaporayı alan taraf uğradığı zararı Tazmin için kaporayı geri vermeyebilir.Ancak, arkadaşınızın sözleşmeyi fesh etmesinin sebebine bakmak gerek çünkü yukarıda da yazdığım gibi taraflarda kusur aranır. Arkadaşınızın sözleşmeyi iptal etmesinin sebebi ‘düğünün iptal edilmesi’ olduğundan ve bu durumda kusursuz olduğunu ispat edebileceğinden kaporasını geri isteyebilir bence..,

Kapora hukukta cayma tazminatıdır ve iade edilmez. Yazmasına gerek yok yani.
Bu yorum doğru değil bence. Cayma tazminatı ve kapora farklı şeyler. Cayma tazminattı iki taraf için de uygulanır ama kapora bağlama parasıdır, tek tarafın yükümlülüğüdür ve ikisinin hukuksal sonuçları farklıdır..

Bu yorum doğru değil bence. Cayma tazminatı ve kapora farklı şeyler. Cayma tazminattı iki taraf için de uygulanır ama kapora bağlama parasıdır, tek tarafın yükümlülüğüdür ve ikisinin hukuksal sonuçları farklıdır..
Bir yargıtay kararında cayma tazminatı sayıldığını görmüştüm. Her olay için aynı olmayabilir ama genellikle öyle kabul ediliyor ve hiçbir zaman da iadesinin mümkün olduğunu görmedim.

Bir yargıtay kararında cayma tazminatı sayıldığını görmüştüm. Her olay için aynı olmayabilir ama genellikle öyle kabul ediliyor ve hiçbir zaman da iadesinin mümkün olduğunu görmedim.
İkisi kesinlikle çok farklı şeyler.
Cayma bedeli(cayma tazminatı) sözleşme imzalanırken olabileceği gibi sözleşme imzalandıktan sonra da verilebilir ve amacı iki tarafa da sözleşmeden dönebilme halkı vermektir. Mesela siz cayma bedelini verir ve sözleşmeden dönerseniz bu o miktar karşılığı sözleşmeden dönebilme hakkınız olduğunu gösterir.. ancak karşı taraf dönmek isterse size iki katını vermekle yükümlüdür ve sözleşmede açıkça bedelin cayma dedeli olduğu yazılmalıdır.
Kapora(Pet akçesi) ise sözleşmeyi bağlayıcı kılmak için verilir ve amacı kapattı verenin sözleşmeye uyacağının güvencesini vermektir,bazı durumlarda geri ödenmesi mümkündür.. ancak karşı taraf sözleşmeyi bozarsa iki katını ödemekle yükümlü değildir.
Görüleceği üzere ikisi farklı kavramlar..

Kapora , kapora verenin sözleşmeyi bozması durumumda kaybı tazminat için karşı tarafça kullanılabilir ama bu onu cayma tazminatı yapmaz..

Son düzenleme:
1)Sözleşmenin butlanı durumumda feri verilir
2)Sözleşme kusursuz imkânsızlıktan dolayı ifa edil(e)memişse de pey akçesi verene iade edilmelidir
3) kapora geçersiz bir sözleşmeye istinaden verilmişse geri verilmesi gerekir
Konu sahibi sözleşmeyi kusursuz imkansızlıktan dolayı bozduğunu ispat edebilir
Kusursuz imkansızlık için şartlar:
1. imkansızlığa neden olan olay sonradan meydana çıkmalıdır.
2. söz konusu olay öngörülemez ve önlenemez olmalıdır.
3. borçlu imkansızlığın doğumuna kendi kusuru ile sebebiyet vermemiş olmalıdır..
Örnek vermek gerekirse:
Üzücü bir örnek ama mesela tatil için kapora vermiş çift, eşin kaza geçirip hastaneye yatması durumumda kaporayı geri alabilir..
Mesela düğün yeri kirayan bir damat , gelinin vefat etmesi durumumda verdiği kaporayı geri alabilir...

Bu durumda konu sahibi amcasının hastalığını ileri sürerek kaporasını isteyebilir.. gerçi amcası ile düğün tam olarak bağlantılı mıdır o tartışılır o yüzden yüzde yüz alabilir diyemem

Son düzenleme:
Bence geri alınamaz gibime geliyor.Ayrıca geçmiş olsun hastanız iyileşsin de gerisi kolay

1)Sözleşmenin butlanı durumumda feri verilir
2)Sözleşme kusursuz imkânsızlıktan dolayı ifa edil(e)memişse de pey akçesi verene iade edilmelidir
3) kapora geçersiz bir sözleşmeye istinaden verilmişse geri verilmesi gerekir
Konu sahibi sözleşmeyi kusursuz imkansızlıktan dolayı bozduğunu ispat edebilir
Kusursuz imkansızlık için şartlar:
1. imkansızlığa neden olan olay sonradan meydana çıkmalıdır.
2. söz konusu olay öngörülemez ve önlenemez olmalıdır.
3. borçlu imkansızlığın doğumuna kendi kusuru ile sebebiyet vermemiş olmalıdır..
Örnek vermek gerekirse:
Üzücü bir örnek ama mesela tatil için kapora vermiş çift, eşin kaza geçirip hastaneye yatması durumumda kaporayı geri alabilir..
Mesela düğün yeri kirayan bir damat , gelinin vefat etmesi durumumda verdiği kaporayı geri alabilir...

Bu durumda konu sahibi amcasının hastalığını ileri sürerek kaporasını isteyebilir.. gerçi amcası ile düğün tam olarak bağlantılı mıdır o tartışılır o yüzden yüzde yüz alabilir diyemem
Haberlerde böyle bişey çıkmıştı sanırım

Back
X