Arkadaşlar bu yüksek dozda kalitesiz embryo oluşur mitini ben de duyup üzülmüştüm. Hatta düşük amh= kalitesiz yumurta mitine de aynı şekilde üzülmüştüm. Yahu sayısı düşük tamam, erken bitecek tamam da kalitesiyle ne alakası var? Yaşın kaliteyle alakası elbette olabilir, çünkü ne kadar çok yaşarsak o kadar çok yaşlanıyor hücreler de sayısı ile kalitesi ne alaka olsun.
Sonra da bu yüksek doz ilaçların kalite ile ilgili etkileriyle ilgili bazı çalışmalar buldum.
Aşağıdaki çalışmada 150 IU doz ile 300-340 IU arasındaki dozun ne gebelik, ne de canlı doğum arasında fark oluşturmadığının çalışması:
www.cochrane.org
Bu çalışma da yine o mite karşı yapılmış. Yüksek doz kullanılınca anöploid (dnası bozuk, kalitesiz) embryo ve az canlı doğum olduğuyla ilgili kanıt yok. Bu yüzden ileri yaş kadınlarda ilaçlara yanıt vermiyorsa yükseltmeye devam demişler. Toplam 3000 IU altını düşük, 3000-5000 IU arasını orta, 5000 IU üstünü yüksek kabul etmişler. (Total doz bunlar. Mesela 10 gün boyunca 300 IU doz kullandıysanız 3000 ediyor gibi düşünübilirsiniz:
AbstractSTUDY QUESTION. Does high gonadotropin dosage affect euploidy and pregnancy rates in PGS cycles with single embryo transfer?SUMMARY ANSWER. High go
academic.oup.com
Bu da bu çalışmadaki kendisinden başka çalışmaların özeti:
"In human ART, the general consensus is that gonadotropin stimulation doses greater than 450 IU per day are not recommended (
Serono Gonal-f pharmacokinetics and Pharmacodynamics). While some studies assert that adverse effects of high gonadotropin dosages are seen on oocyte quality (
Hansmann and El-Nahass, 1979;
Shapiro et al., 2001) and clinical pregnancy rates (
Wennerholm et al., 1997;
Källén et al., 2005), a wide range of recent studies refute these claims (
Ji et al., 2013;
Steward et al., 2014;
Drakopoulos et al., 2016).
A study published by Ata revealed no association between the number of embryos generated and aneuploidy rates (
Ata et al., 2012).
Sekhon et al. (2017) in recent study reported that exogenous gonadotropins did not significantly modify the aneuploidy rates in cases with normal duration of ovarian stimulation (up to 12 days)."
Bazı çalışmaların yüksek gonodotropin düzeylerinin yumurta kalitesini olumsuz etilediğini söylediği ama yeni ve birçok hastayı içeren çalışmaların buna katılmadığını yazıyor.
Özetle bazıları yüksek doz kötü, doğalı seçin derken başkaları da yok öyle bir şey diyor :). Bunlar yıllar yıllar sonra çözülür ama doktorunuza güvenmiyorsanız, yüksek dozdan rahatsızsanız doğal döngüde çok çok az ilaçlı hatta ilaçsız yapan doktorlar da varmış. Zaten 1 yumurta yumurtluyoruz her ay ya, onu bekliyorlarmış. O yumurta çatlamaya hazır hale gelince onu toplayıp spermle birleştirip rahime koyuyorlarmış.
Ben yüksek doz kullandım (Merional 300 IU - 15 gün boyunca - çünkü ancak büyüdüler, çok dirençliydim). 2 embryom donduruldu. Bir sonraki adetimde bu sefer 375 IU merional kullanacağız :) Famerayı çıkartıp Klomid ekleyeceğiz. Yani giderek arttırıyoruz zamanı kısaltmak için. İnşallah hepimiz için en hayırlısı olur da sağlıklı bebişlerimize kavuşuruz.