Normal doğum yaptım, sezeryanın iyileşme sürecini bilemeyeceğim ama benimde kesi dikişlerim attığı için ilk 5 gün yatarak ve ağlayarak geçti. İlk 10 gün bir yakınım geldi baktı ama kafama kakarak, ağladığımda teselli etmek yerine laf sokarak.
Eşimin ailesi kalabalık ve aynı mahallede. her gün gelip bebeği görüp gidiyorlar, bende uykudan eser yok, bana bakan akrabam devamlı rahatsız olduğunu belirttiği için, ona zahmet vermemeye çalışıyorum mümkün olduğu kadar, kendim yapmaya çalışıyorum. Eşin neden her gün banyo yapıyor, banyoyu ıslatıyor,. Neden her gün kıyafet değiştiriyor, kim yıkayıp ütüleyecek bunları diye söylendi hep. 7. Günde gidecekti, eşi kızdı, 10 güne tamamla, kız ayağa kalksın dedi. 3 gün daha kaldı gitti. Yine de allah razı olsun, ayaklandım ben de, oğlumu tutabilecek seviyeye geldim.
15. Günde büyük akrabaları geldi eşimin, ben yemek pişirip sofra kurdum onlara. Bebek yerde, benim işimi bekliyor. Bulaşık makinesi yok, elde yıkanıyor her şey. Nasıl bir sahipsizlik, şimdi yazdıkça hatırlıyorum, ne manyaklık, ben neden yemek yapıyorum? 22 yaşında sahipsiz lohusa kadın kafası sanırım. Böyle kalabalığın içinde olmaktansa, kendin bebeğine rahat rahat bakmak daha güzel olmaz mı?
Hiç endişelenme yalnız kalacağım diye. Bazen bebeğinle yalnız olmak, kırk tane insanla uğraşmaktan çok daha iyidir. Devamlı birilerinin gidip gelmesindense, tek başına, kafan rahat bebeğine mis gibi bakarsın. Uyuyunca sen de uyursun, uyanınca kalkarsın. Ben gelen gidenden dolayı, kapıya zile basmayın bebek uyanıyor diye yazı yapıştırmak zorunda kalmıştım.
İlk 8 gün ablan varmış, o sürede sen hep yat, hiç kalkma. Bol bol dinlen ve iyileşmeye bak. Ablan gidince durumuna göre bakarsın. Çok elzemse çağırırsın birini. Bebeğin beşiğini yataktan uzağa koy, oturarak emzir ve hemen beşiğine koy, yatarak emzirme. Maddi durumunuz müsaitse, sonraki 15 gün için her gün gelen bir yardımcı çağır. En azından haftada bir ya da iki gelsin bir süre.
Yalnız kalacağından korkma, bebek bakmak atla deve değil, ilk günler sıkıntılı yalnızca. Sonrası kendin rahatlıkla yaparsın.