• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Görüştüğüm kişiyle denklik durumumuz sorun mu

Eşim sanayide işçi olarak çalışıyor ustalar kazanıyor ama işçiler için aynı şeyi söyleyemeyeceğim 🥲 Çalışma saatleri de hiç düzenli değil sabah gidiyor neredeyse geceye kadar çalışıyor. Bir de gözlemlediğim kadarıyla kadın erkekten eğitim olarak yüksekse, kazancı da erkekten iyiyse erkek aşağılık kompleksine girebiliyor girmeyen çok az erkek var. Ben de öğretmenim ama işimi yapmıyorum yapsam sorun olur muydu bilmiyorum Pazar günleri tatil ama bazen Pazar günü işleri bile çıkabiliyor. Karşınızdaki kişiye göre kararınızı vermelisiniz bence.

Evet denk degil… bende ögretmenim yurt disinda ve bende vasifsiz birini hayatima almam. Yurt disinda bile garip. Cok kisi tanidim herhangi bir is yapan ama konusmadim bile. Esin ne is yapiyo diye soracamlar cam temizleyicimi diycem? Ölmeyi tercih ederim.

Evet denk degil… bende ögretmenim yurt disinda ve bende vasifsiz birini hayatima almam. Yurt disinda bile garip. Cok kisi tanidim herhangi bir is yapan ama konusmadim bile. Esin ne is yapiyo diye soracamlar cam temizleyicimi diycem? Ölmeyi tercih ederim.
Burada öğretmen ve sanayi ustalığını eşit gören çoğunlukta. Hatta öğretmenlik mesleğini pek beğenmeyenler de fazlaca var. Diğer yorumlardan epey farklı oldu sizinkisi

Burada öğretmen ve sanayi ustalığını eşit gören çoğunlukta. Hatta öğretmenlik mesleğini pek beğenmeyenler de fazlaca var. Diğer yorumlardan epey farklı oldu sizinkisi
Ben gercekci, empati yapiyorum digerleri bol keseden atma. Eminim kendileride senin yerinde olsaydi istemezdi. Benim is arkadaslariminda esleri vasifli insanlar hepsid yabanci. Kendin bi ögretmensen senayici ile olmak istemezsin. Bende ögretmenim istemem, utanirim. Ben 5 sene universite okudum sevgilimin temizlikci, sanayici oldugunu soylemek icin degil.

Arkadaşlar merhaba, biriyle görüşüyorum. Kendisi halka ilişkiler okumuş. 2 yıl kadar çalışmış kurumsal hayatta. Para biriktiremediği için ve çalışma koşullarına göre maaşını az bulduğu için başka bir alana yönelmek istemiş. O esnada abisi sanayi işinde ve gel beraber çalışalım demiş. En baştan tabandan başlamış. 4 yıldır abisiyle çalışmaya devam ediyormuş. Dükkan abisinin kendisi kar ortağı. Kendi dükkanını işini kurmak istiyor ama esnaflık ve işin inceliklerini daha çok öğrenmek istiyorum aklıma uygun güvenilir bir ortakla açarım diyor. Abisi ile arası pek iyi değil şu an ve bu yüzden zamanla tamamen bağımsızlaşmak istiyor. Fakat kısa vadede değil de uzun vadede iş kurma durumu olacak belli ki. Parasını toplamaya ekstra harcamalardan kaçınmaya çalışıyor. Mücadele ve çalışma azmi olduğunu fark ediyorum konuşmalarından. Kısacası şu an sanayi ustalığı yapıyor.

Ben ise öğretmenim. Birkaç arkadaşım denk olmadığımızı ifade etti. Toplum içerisinde öğretmen ve sanayi ustalığının denk görülmeyeceğini karşımdaki kişinin daha işle ilgili düzeninin olmadığını ve zaman alacağını dediler. Şu an anladığım kadarıyla fena kazanmıyor ama kendi işini düzenini kurma konusunda aklındaki hedefler için 4-5 yıl kadar zamanı var. Evlilik ihtimali olursa da İstanbulda yaşamam gerekiyor nerede nasıl yaşarız bu da ayrı bir soru işareti.

Sohbetimiz güzel akıcı keyif alıyorum bana güven veriyor. Farklı şehirlerdeyiz ve sık sık görüşme imkanı olmuyor, yoğun çalışıyor. Cumartesiler de sanayide ancak pazar günleri tatili var. Benim aklımda hep memur ya da öğretmen bir eş olsun düşüncesi vardı. Fakat bu kişiyle de ayrı bir çekim hissettim. Bazı özellikleri iletişimi, uyanıklığı, dışa dönüklüğü vs. devam ettirdim beni kendine çekti mücade ruhu azmini çekici buldum.

Biraz karışık oldu ama neler düşünüyorsunuz bu konuda
Denklik çok önemli. İleride sıkıntı oluyor. Farklı yaşam tarzları ilerde birbirini anlamamaya sebep oluyor. Benzer aile yapısı, benzer eğitim, benzer iş seviyesi lazım (meslek aynı olmak zorunda değil ama meslek dinamikleri benzer olmalı) ki ilerde siz onu “yoğun çaşışıyosun bize vakit ayıramıyorsun” o da sizi “öğretmensin bütün yaz yatıyorsun ben çalışıyorum beni anlamıyorsun” gibi sözlerle yaralamayasınız. Çocuk büyütmek için de denklik lazım. Denk yoğunluk, denk düşünceler vb yoksa ilerde tüm çocuk bakımı size kalacak, anlaşamamak için zemininiz çok müsait denk olmama hususunda.

Bizim ülkemizde denk değil maalesef. Meslek lisesi mezunu bile olsan burun kıvırılır. Sanayi ustasının kazandığını plaza beyaz yakalısı kazanıyor mu acaba? Başka ülkelerde inşaat çalışanı akşam eşiyle sevgilisiyle arkadaşlarıyla fine dining restorana gidebilir. Çünkü o işi de meslek okulunda öğrenmiş diplomasını sertifikasını almıştır. Sadece para maddiyat da değil, okulda ek 2 lisan öğrenir mesela.

Bizde sadece diplomaya bakılıyor o yüzden taşıyamayacağınız yükün altına girmeyin derim. Ek olarak bu kişiyi evliliğe hazır görmedim. Daha oturmamış.
Olay bizim ülkede sadece diplomaya bakmıyor. Sanayiden mezun olan kişi kendini geliştirme imkanı bulamıyor yurtdışındaki gibi. Yurtdışında ekonomik refah olduğu için kişiler meslek seçimini bir refah ile beraber yapıyor ve kendini de bu sürede geliştiriyor. Oysa bizim ülkemizde sanayi mezunu olmak çoğu zaman kültür farkını getiriyor, kendini geliştirme, bulunduğu ortamların farkı vb bir lisans mezununun görüp geçirdiği hayatı deneyimleme fırsatı bulamıyor. Sosyo ekonomik olarak sanayiden mezun olanların durumuyla lisans mezunlarınınki bir değil; ayrıca en önemlisi eğitime verilen değer ve emek bir değil. Ben de evlenmeden önce bir talibim olmuştu ben yüksek lisans mezunuyum o ise meslek yüksek okulu mezunu idi. Beni evlenmeye ikna edene kadar denkliği savundu ikimiz de kendimizi geliştirmişiz falan dedi. Ben gönlüm ısınmadı diyip görüşmek istemeyince “sen çok okumuşun kendini bişey sanıyorsun okuyup naptın atomu mu parçaladın sanki” dedi. Ailesi de arkamdan “çok okuyan kadın yollu olur zaten” demiş. Yani memleketteki eğitimde denklik meselesinin kökü bu:)

erkeğin daha prestijli kabul edilen bir işinin olması sorun olarak görülmüyor ülkemizde
sorun görülen kadının işinin üstün olması, her zaman için bu böyle.
adam avukat olsa zaten sorun yok - adam avukat olup para kazanamıyor olabilir, işçi avukatsa mesela, ama olun öyle bile olsa sorun addedilmiyor bu.
İyi bir mesleği olup para kazanamaması; ileride kazanamayacağını göstermiyor. Okul okumak bitirmek iyi bir meslek sahibi olmak zordur, bir emek çaba ister, o emeği vermeye değer bulduğunu gösterir. Eğitime kıymet vermek ya da vermemek bir nevi karakteri de yansıtır.

Ben gercekci, empati yapiyorum digerleri bol keseden atma. Eminim kendileride senin yerinde olsaydi istemezdi. Benim is arkadaslariminda esleri vasifli insanlar hepsid yabanci. Kendin bi ögretmensen senayici ile olmak istemezsin. Bende ögretmenim istemem, utanirim. Ben 5 sene universite okudum sevgilimin temizlikci, sanayici oldugunu soylemek icin degil.
kişiye göre değişir bende öğretmenleri çok vasıfsız buluyorum arkadaş çevremizde öğretmenler hep dışlanıyor. Karı koca mühendisiz ( taşra üniversitesinden mezun değiliz) ustalara sanat sahibi insanlara hayranlık duyarız. Sosyal çevreye bağlı değişen şeyler sanırım.

Back
X