Gücüme gitti ama yanlış mı düşünüyorum?

portföyüne koyduğu için kurumsala yüzde vermek zorunda ama karınız ortak olması gerekirken, kendine kar + komisyon alıyor. noluyor o zaman, kendi ekstra karda oluyor. siz zararda.
kabul etmem, mutlaka konuşurum.
Hah anlayan biri çıktı sonunda. Ben de bunu diyorum işte. Yani adam iş yapıyor tamam da, müsterisinden alsın dost bile olsa ama biz müsterisi değiliz, ortak mal aldık.

ben bu dostla bir daha iş yapmazdım.
tamam kar için alıyor satıyor, başka bir emlakçının portföyünde olanı anlarım ama yok, fazla çakal. ortaksınız kar da ortak zarar da ortak dimi. ama siz karı yarı yarı bölüşmüyorsunuz. kurumsala yapılan ödeme dışında ortağınıza tekrar kar yani komisyon ödüyorsunuz. siz emlakçı olarak değil dost olarak iş yaptınız halbuki dimi.
benim içime hiç sinmezdi ve mutlaka aklıma yatmadığını söylerdim.
yani ben de böyle düşünüyorum.

Biz ondan emlakcı olarak gidip mal almadık, hani dostuz, mal alıp da komisyon vermeyelim demedik. Ortak kar etmek amacıyla onunla ortak mal aldık, sonra bizim arsamızın üzerindeki daireyi aldık. Yani adam 6 ay sonra aldığı fiyatın az altına bile satsa işten kar ediyor, komisyon almak için, yani kaça aldı kaça sattı o bile umurunda değil. Biz zarar ediyoruz.
Daireyi kaça saydık diye soru soruyorum, yanıtı yok. Hesaplıyorum, pahalı çıkıyor. Bir ara muteahittin yanında konuşuyorduk, müteahhit farklı fiyat söylüyor.... vs vs.
Sizin de yarısında söz sahibi olduğunuz bir malın takası sırasındaki diğer anlaşmanın ücretinden nasıl haberiniz olmaz?? Buna nasıl izin verdiniz?

Arkadaşız diye insanların normalde diğer insanlarla davranacağından daha saf davranması bence sorun oluyor bu ilişkilerde asıl. Arkadaşlık başka iş başka. Adamın full kendi maliymis gibi davranmasına en başından izin vermeyecektiniz. Bu ortak evde bir katekulliye gelip de aslında emlakci arkadaşınızın tapuya tam sahip olup olmadığına siz bir dikkat edin bence

Yani bir adam geliyor buna "arsam var surad, şu fiyata da satmak istiyorum" diyor. Bizimki bakıyor arsa güzel, fiyat da uygun. Kendi almak istiyor. Alsam 3ay sonra karla satarım diyor ama parası o arsayı almaya yetmiyor. Bize geliyor, diyor ki ortak alalım bu arsayı sonra üzerine karla satarız diyor. Arsayı alıyoruz. Beklediğimiz kar olmuyor 6 ay geçiyor, bizim kentel dönüşümden inşaatımızı yapan muteahit arsaya talip oluyor (üzerine inşaat yapacak) karşılığında da bize bizim evin olduğu yerde kendisine isabet eden daireyi vermeyi teklif ediyor. Dairenin fiyatı konusu muallak, arsanın fiyatı belli. Anlaşma sağlanıyor. Bizim emlakcı arkadaş arsayı satmış gösterecek, daireyi de satın alınmış gösterecek. Karşı taraftan da bizden de hem arsa için hem de daire için %2 komisyon alıyor. Daireyi kaça saydığını net söylemiyor. Hesap yapıyorum dairenin fiyatı bize söylenen fiyat değil, daha pahalı. Sonra muteahit konuşurken arsa bize komisyon dahil şu kadara mal oldu diyor bize söylenen satış fiyatından 50tl fazla söylüyor muteahhit. O ayrı konu. Konu şu: Bu adam bu arsayı kar etmek için bizimle ortak aldı, alırken komisyon da aldı. Sorun yok çünkü sonuçta arsa onun müsterisinin arsası. Satarken ise bizden yine komisyon alıyor. Evi de ortak alıyoruz, evin üzerinden de bizden komisyon alıyor. Yani adam yeter ki alım satım olsun, her işlemden komisyon alıyor, biz ise ortağımıza komisyon ödüyoruz. Bilmiyorum ben emlakcı olsam %50sini kendi adıma almış olduğum ve kar ettiğim bir mülkü satarken veya alırken %50 ortak olduğum kişiden komisyon almam. emlakcı olan eşiniz ne diyor? Ben de olsam alırdım diyorsa mesela yok.

Anlattığınıza göre adam sizin üzerinizden fazladan para kazanmış müteahhit ile görüşün banka kayıtlarını para alış verişini belgeleyin ve düşün peşine. 50.000 size söylenmeyen rakam ve üzerine sizden ekstra para almış. Ben olsam ona düşen miktardan fazla aldığı paraları düşer kalanla onun hakkını alırdım. Çünkü ileride satarken de karşıdaki kişiye yüksek size az söyleyecek hem komisyon hem fark alacak

Ayrıca siz arkadaş değilsiniz gerçek arkadaş değil bu. Bildiğiniz çakal

benim eşim de emlak gayrimenkul ve inşaat işiyle uğraşıyor. dediğiniz gibi yakınlarımızla ortak arsa da alıp satıyorlar fakat her şey ortak oluyor. alırken de satarken de verilen para ortak, eşim ekstra komisyon almıyor ama kendi işi olduğu için. kurumsal şirketlerde işler nasıl ilerliyor bilemedim o yüzden
Ben de böyle düşünüyorum. Bakın eşiniz de akraba ile vs ortak mal alıp satıyormuş ama onlardan komisyon almıyor diyorsunuz. Kurumsal olunca kurumun alması gereken meblağ verilir geçilir. Yani öyle olması lazım diye düşünüyorum.

Yarın o daireyi kiraya verecek yine komisyon alacak. Her türlü adam karda. İçinize sinmiyorsa söyleyin. Kendi ortak olduğu için firmaya ödediğini de ortak ödemeniz gerekir. Sonuçta onun da malı. Valla iş yapılmaz bununla siz paranızı başka yerde değerlendirin. Üzülürsünüz.

Olması gerekeni söyliyim önce sizin tam olarak böyle mi yaptınız. Arsa satışında siz %1 ve ortağınız emlakçı %1 komisyon vereceksiniz firmaya. Müteahhitte %2 verecek. Ortağınız bu %4lük dilimden firmadan kendi payına düşeni alacak anlaşmaları %de kaçsa artık mesleğinin gereğini yapacaksa işleyiş bu şekilde hani siz para verdiniz o vermemiş oldu hatta kar yapmış bile olabilir kendi malı ve sizin ortak malınızdan para kazanmış oldu kısımlarına bakmazsak. Ama anlamadığımız nokta şu sizden tüm bu alışveriş haricinde %2 daha istiyorsa baya tezgah döndürmek istiyor sakın vermeyin.

kurumsala ödediği yüzdeye de sizi ortak etti mi. yani umarım ortağız diye etmemiştir.
çok etikse eğer, kendine aldığı yüzdenin de yarısını alması gerekir, hani haksa eğer, illa alacam derse ki bana göre almaması gerekir, ortaksınız
kurumsala verdiği yüzdenin dışında paranın eşit bölünmesi gerekir.
bu arada İstanbul'da kurumsalda danışmanlık yaptım ve ayrıca da sözüm meclisten dışarı hiç güvenmem kendilerine.

kurumsala ödediğiniz komisyonu ortak ödediniz dimi.
öyleyse onun kendine aldığı komisyonunda yarısını ödemiş olmanız gerekli. bu mantıkla bakınca.
evet öyle ama aşağıda dediğiniz gibi yani adam hiç karla satmasa bile komisyon alıp kar ediyor, bizse zarar ediyoruz. Tamam ilk aldığımız arsayı o buldu, ortak almamıza rağmen, henüz ortada kar yok, bizimle ortak almasaydı başkasına satacaktı, yine komisyon alacaktı ilk arsayı alırken komisyonunu da verdik ama satarken "müsterisi" bizim muteahhit, takas alınan daire (yine ortak alınıyor) ve bizim kentsel dönüşümden yıkılan evin üzerine inşa ettiği daire... yani artık ortak bir mal satılıyor almaması lazım diye düşünüyorum, hem evden de ayrı aldı...
ben bu dostla bir daha iş yapmazdım.
tamam kar için alıyor satıyor, başka bir emlakçının portföyünde olanı anlarım ama yok, fazla çakal. ortaksınız kar da ortak zarar da ortak dimi. ama siz karı yarı yarı bölüşmüyorsunuz. kurumsala yapılan ödeme dışında ortağınıza tekrar kar yani komisyon ödüyorsunuz. siz emlakçı olarak değil dost olarak iş yaptınız halbuki dimi.
benim içime hiç sinmezdi ve mutlaka aklıma yatmadığını söylerdim.

Yani bir adam geliyor buna "arsam var surad, şu fiyata da satmak istiyorum" diyor. Bizimki bakıyor arsa güzel, fiyat da uygun. Kendi almak istiyor. Alsam 3ay sonra karla satarım diyor ama parası o arsayı almaya yetmiyor. Bize geliyor, diyor ki ortak alalım bu arsayı sonra üzerine karla satarız diyor. Arsayı alıyoruz. Beklediğimiz kar olmuyor 6 ay geçiyor, bizim kentel dönüşümden inşaatımızı yapan muteahit arsaya talip oluyor (üzerine inşaat yapacak) karşılığında da bize bizim evin olduğu yerde kendisine isabet eden daireyi vermeyi teklif ediyor. Dairenin fiyatı konusu muallak, arsanın fiyatı belli. Anlaşma sağlanıyor. Bizim emlakcı arkadaş arsayı satmış gösterecek, daireyi de satın alınmış gösterecek. Karşı taraftan da bizden de hem arsa için hem de daire için %2 komisyon alıyor. Daireyi kaça saydığını net söylemiyor. Hesap yapıyorum dairenin fiyatı bize söylenen fiyat değil, daha pahalı. Sonra muteahit konuşurken arsa bize komisyon dahil şu kadara mal oldu diyor bize söylenen satış fiyatından 50tl fazla söylüyor muteahhit. O ayrı konu. Konu şu: Bu adam bu arsayı kar etmek için bizimle ortak aldı, alırken komisyon da aldı. Sorun yok çünkü sonuçta arsa onun müsterisinin arsası. Satarken ise bizden yine komisyon alıyor. Evi de ortak alıyoruz, evin üzerinden de bizden komisyon alıyor. Yani adam yeter ki alım satım olsun, her işlemden komisyon alıyor, biz ise ortağımıza komisyon ödüyoruz. Bilmiyorum ben emlakcı olsam %50sini kendi adıma almış olduğum ve kar ettiğim bir mülkü satarken veya alırken %50 ortak olduğum kişiden komisyon almam. emlakcı olan eşiniz ne diyor? Ben de olsam alırdım diyorsa mesela yok.
iyide başta arsayı alırken siz bu adam kurumsal olan firmasıyla hiçbir bağı yokken karşı taraftan(arsa sahibinden) emlakçı komisyonunu aldı hadi tamam ama siz neden verdiniz ki adam emlakçı ama sizle ortak aldığı yer için sizden komisyon alıp cebine koyacakken neden verdiniz ve böyle bir adamla ortak oldunuz.
Takas durumlarında ayrı %2 olmazmış tek seferlik her iki taraftan alınır ve bitermiş bu adam iki mülk için ayrı alım satım gösteriyor size ve sizi sürekli yeme derdinde

Sizin arkadas baya çakalmış. Kurumsalda calistigi icin komisyon almasi gerekiyorsa kendi komisyonunu kendisi odesin, kendisi mal sahibi degil miymis?
Ortak ya size payinizi odesin ya payinizi satisa cikarin. Daire baskasina satilirsa yahut kiraya verilirse yine bir ton sorun yasayacaksiniz

Sanirim müteahhit ile gorusmelerde ortagin yaninda bulunmadiniz, bu yuzden neyi neye saydi bilmiyorsunuz. Bu kisimda hata etmissiniz. Hem parasini cifter cifter ödüyorsunuz hem bilgi alamiyorsunuz

iyide başta arsayı alırken siz bu adam kurumsal olan firmasıyla hiçbir bağı yokken karşı taraftan(arsa sahibinden) emlakçı komisyonunu aldı hadi tamam ama siz neden verdiniz ki adam emlakçı ama sizle ortak aldığı yer için sizden komisyon alıp cebine koyacakken neden verdiniz ve böyle bir adamla ortak oldunuz.
Takas durumlarında ayrı %2 olmazmış tek seferlik her iki taraftan alınır ve bitermiş bu adam iki mülk için ayrı alım satım gösteriyor size ve sizi sürekli yeme derdinde
ay ağzınıza sağlık. Bu adam en başından beri kurumsal firmada çalışıyor. Kurumsal firmanın alması gereken meblağı verilir, onu vermekle ilgili hiçbir sorun yok. Hani adamın kendi malı da olsa ortak da olsa "bu kendine mal alıp satıyor" diye kurumda laf olur ve çirkin olur dolayısıyla kurumun payı verilir. Biz ilk arsayı ortak almamıza rağmen bu vatandaşa yine komisyonu tam ödedik. Biz ortak alıyoruz ödemeyiz diyebilirdik ama demedik çünkü bizimle ortak almasaydı bu arsayı başkasına satacaktı ve oradan da komisyonunu alacaktı ama şu anda ortak malımızı satıyoruz. Ayrıca takasta bir kere alınır diyorsunuz; bunu ben bilmiyordum mesela. Adam arsayı satış gösteriyor (tek kalem) daireyi de alım gösteriyor (ikinci kalem) ikisinden de ayrı ayrı komisyon alıyor...

Yani dostunla iş yapma derler, doğrudur bu, bir pürüz çıkarsa dostluk bozulur ama yine de (iş olarak değerlendirdiğimizde de) bu komisyon olayı normal mi sizce? Yani adam emlakcı olarak bir iş yapmadı. Müşteri bulmadı, daire bulmadı. Teklif bizim muteahitten geldi, alınan yer de bizim evin arsasında olan bir daire.
Bence haketmemis ücreti

evet öyle ama aşağıda dediğiniz gibi yani adam hiç karla satmasa bile komisyon alıp kar ediyor, bizse zarar ediyoruz. Tamam ilk aldığımız arsayı o buldu, ortak almamıza rağmen, henüz ortada kar yok, bizimle ortak almasaydı başkasına satacaktı, yine komisyon alacaktı ilk arsayı alırken komisyonunu da verdik ama satarken "müsterisi" bizim muteahhit, takas alınan daire (yine ortak alınıyor) ve bizim kentsel dönüşümden yıkılan evin üzerine inşa ettiği daire... yani artık ortak bir mal satılıyor almaması lazım diye düşünüyorum, hem evden de ayrı aldı...
ilk ödediğiniz emlakçıyı demedim. o zaten kendi çalışmadığı emlakçı olduğu için komisyon vermeniz normal.
ben şu an çalıştığı kurumsala ödediği yüzdeyi de size yansıttı mı dedim. adamdaki zihniyet o çünkü.
emlakçılar böyle sıkça paslaşır ve komisyonu bölüşürler. yani bir emlakçı başka bir emlakçıya müşteri getirdim derse komisyon bölüşülür. bence bu adam ilk gittiğiniz yani arsayı aldığınız adama, kendine düşen komisyon payının da yarısını verdi ve size yansıtmadı.
ben böyle düşünüyorum.

Müteahhitle tekrar görüşün, kendi payinizi satmak istediginizi söyleyin. Müteahhitler borcuna karsilik bazen daire veriyor calistigi firmalara. Onun elden cikarmasi daha kolay olur.

sizinle ortak alım satım yaptığı hiç bir işten komisyon almaması gerekli. çünkü ortaksınız. ortak kar elde etmelisiniz, ondan danışmanlık almıyorsunuz ki komisyon ödeyesiniz, ortak iş.

ay ağzınıza sağlık. Bu adam en başından beri kurumsal firmada çalışıyor. Kurumsal firmanın alması gereken meblağı verilir, onu vermekle ilgili hiçbir sorun yok. Hani adamın kendi malı da olsa ortak da olsa "bu kendine mal alıp satıyor" diye kurumda laf olur ve çirkin olur dolayısıyla kurumun payı verilir. Biz ilk arsayı ortak almamıza rağmen bu vatandaşa yine komisyonu tam ödedik. Biz ortak alıyoruz ödemeyiz diyebilirdik ama demedik çünkü bizimle ortak almasaydı bu arsayı başkasına satacaktı ve oradan da komisyonunu alacaktı ama şu anda ortak malımızı satıyoruz. Ayrıca takasta bir kere alınır diyorsunuz; bunu ben bilmiyordum mesela. Adam arsayı satış gösteriyor (tek kalem) daireyi de alım gösteriyor (ikinci kalem) ikisinden de ayrı ayrı komisyon alıyor...
İlk arsayı aldığınız kısmı artık es geçiyorum olmuş bitmiş ama siz suanda %1 harici hiçbir para vermiceksiniz isterse eğerki işi bozun. Bu çok net yani.

Biz evimizi kentsel dönüşüm ile müteahhite %50 anlaşarak inşaata verdik. Bu sırada aynı zamanda dostumuz olan bir emlakcı ile ortak bir arsa aldık. Bu teklif emlakcı arkadaşımızdan geldi. Biraz birikmiş paramız vardı ama arsa almaya yetmiyordu. Emlakçı arkadaşımızın da parası yetmiyordu, dolayısıyla ortak aldık. Kendisi bir süre sonra bir miktar karla satabileceğimizi söyledi. Biz de kabul ettik. Arsa başka bir emlakcının portföyünde olduğu için alırken komisyon ödedik. Satma aşamasına geldiğimizde bizim muteahhit arsaya talip oldu. Emlakcıya arsa karşılığında bizim inşaattan kendisine isabet eden daireyi vermeyi teklif etmiş. Yani takas teklif etmiş. Aldığımız daire yine emlakçı arkadaşımız ile ortak olacak. Anlaşma sağlandı. Buraya kadar bir sorun yok. Ancak emlakçı arkadaşımız arsanın muteahitte satışından ayrı ve dairenin alımından ayrı olmak üzere bizden iki kere %2 komisyon istiyor. Kurumsal bir emlak şirketinde çalıştığı için komisyon almak zorunda olduğunu ifade ediyor. Ancak bu benim bir parça gücüme gitti. Yani bizim yerimizi bize sattı üstüne de komisyon aldı gibisinden oldu. Üstelik kendisi de ortak. Bu normal bir şey mi yoksa yanlış mı düşünüyorum? Dostumuz olduğu için de sesimizi çıkarmadık.
Kendinizi saf yerine koydurmayin, belgeleri görün ve hakkınız olanı isteyin, böyle çakal görünümlü ayılarla da bir daha bir işe girişmeyin

Back
X