günlük cilt bakımı

environmentaleng

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
12 Şubat 2015
2.022
1.074
41
Gece boyunca siz uyurken hücreleriniz çalıştı. Yenilerini oluşturdu, elastikiyet veren dokunuzu diri tutan lifleri yeniledi. Nefes aldı, güç harcadı ve atıklar oluşturdu. Bunlar sabah uyandığınızda cilt yüzeyinde gördüğünüz bir örtü oluşturdu.

Eğer cildiniz yağlıysa bu örtü daha parlaktır. Gözenekleriniz daha belirgindir. Akneli ise gece boyunca oluşan yeni bir sivilce daha gözünüze çarpar. Yaşlı ve yorgun bir cildiniz varsa yastık izleri, uyurken katlanan deri yerleri çizgiler halinde nettir.

Kozmetiğinizi seçerken içeriğine mutlaka bakın. Eczanın temelini doğa ve bitkiler oluşturur biliyorsunuz. Ancak sadece bitkiyi kullanarak sorunu çözemeyiz. Sorunu çözebilmek için bitkilerin cilt tarafından en iyi şekilde emilmesini sağlamak amacıyla kozmetikler üretilmiştir. Bunun için kremin içeriğine göz atmanızda fayda vardır.

İdeal cilt bakım programınızı kendiniz oluşturabilmeniz için önce cildinizin tipini belirlemeniz lazım:




Cildim kuru ve hassas mı?

Yapısı inceciktir. Yaşınız genç olsa dahi yakından bakınca, elinizle hafifçe çektiğinizde yanaklarda, göz kenarlarında, minicik ince çizgiler görürsünüz. Yüzünüzü yıkadığınızda deri gergin ve rahatsız edicidir. Soğukta ve sıcakta kızarıklıklar oluşur. Güneş ve soğuğa, kaşıntı ve kızararak tepki verir. Parşömen kâğıdı gibi hışır hışırdır.

Özellikle menopoz döneminde cildin ihtiyaçları farklılaşır. Ciltte ani bir kuruma ve incelme olur. Hormonal değişimle ilgili bir tanı varsa cilt bakım kozmetiklerinizi daha yoğun yağ içeren ve onarıcı gücü yüksek, sizin için “özel üretilmiş” olanlardan seçmelisiniz. Birçok marka, menopozdaki bu ani elastikiyet kaybı, kırışıklıklar, kuruluk ve cilt lekeleri ile ilgili türlü sorunu çözmeye yetkin özel kozmetikler üretmiştir.

Cilt kuruluğunuzu bu açıdan da gözeterek ürün seçmelisiniz.

Yumuşak yağlar içeren jel/sabun veyasüt/losyonla temizleyin.

  • Gündüz kreminizi yoğun olanlardan seçin, koruması yüksek olsun, ileride daha da hassaslaşmaması için nemlendiricisiz asla güne başlamayın.
  • Alkollü hiçbir ürünü cilde değdirmeyin.
  • Kimyasal işlemlerden ve güneşten uzak durun.
  • Yağ bazlı fondötenler kullanın.
Bunlar tavsiyeler idi. Bakımınız için şöyle bir program oluşturun...

Kışın daha yoğun yağ, yazın daha yoğunsu içeren nemlendiriciler seçin.

  • Krem altına serum kullanmanız, ihtiyacınız olan suyun cilt içinde hapsolmasını ve hücrelerin daha sağlıklı çalışmasını sağlayacağından gereklidir. Ki serum kullanmanız zamanla cildinizin onarılmasında çok büyük yardımcıdır.
  • Haftada iki kez sakinleştirici, yatıştırıcı, nemlendirici ve yağ dengesini takviye eden maskeler kullanın.
(Papatya, kayısı yağı, aloe vera, sarı kantaron, ıhlamur, kediotu, badem özleri, melisa, aynısefa, ısırgan, susam yağı içerikli kozmetikler, kuru cildinizin hassasiyetini dengeleyecektir.)

  • Haftada bir kez kimyasal olmayan ve granülsüz arındırıcı kullanın. Peeling adı altında satılan bu arındırıcının ardından maskenizi uygulayın.
  • Yaz bittiğinde ve ilkbaharda kür uygulamaları yapabilirsiniz. Ampuller ve özel serumlarla, mevsimin oluşturduğu “zorunlu sorun”lardan kurtulmak mümkündür. Tüm cilt tipleri için geçerli olan “kür”, hızlı onarma/sorun gidermenin en muhteşem yoludur.
  • Mümkün olduğunca sıvı içeren bir beslenme alışkanlığı edinin. (Meyveler, su, sebze)
  • Kuru cilt alkole tepki verdiğinden parfümünüzü de alkol oranı en düşük cinsten seçin veya yağ parfümler kullanın.
  • Banyo sonrası, deri henüz ıslakken saf tohum yağı içeren vücut yağlarıyla bolca cildinizi yağlayın. Derinin, suyu ve yağı beraber emmesi için bekleyin. Hafifçe, bastırmadan havluyla fazlasını alın.


Cildim yağlı mı?

Alın, burun ve çenenizde gün içinde parlama oluyorsa, gözenekler açıksa, yer yer siyah noktalar, yanak çukurlarında ve çenede sivilcelerin oluşumu varsa cildiniz yağlıdır.

Yağ salgısının normalden fazla olması yüzünden, (cilt yüzeyinde yağın atıldığı tüneller olan) gözenekler genişlemiştir. Eğer sistemli şekilde cildinizi temizlemiyorsanız, kirlerin gözenekte birikmesiyle siyah noktalarınız oluşur. Tıkalı gözeneğin içinde yağın birikip iltihaplanmasıyla da sivilceleriniz... Yağlı cildin irsi olduğu gibi, stres ile de doğrudan bağlantılı olduğunu unutmayın.

Cildiniz yağlı ise, ölü hücreler bu fazla salgı ile yüzeyde daha kalın ve sabit bir tabaka oluşturacaktır. Peeling sizin için önemli bir kozmetiktir, unutmayın! Ama mutlaka incitmeden, hırpalamadan yapmalısınız. Yoksa zamanla cildiniz hem yağlı hem çok hassas olacaktır.

  • Temizleme ürünü olarak jelleri ve yağlı cilt için olan kozmetik sabunlarını kullanabilirsiniz. Süt ile temizlemeyi tercih ediyorsanız sütün ardından mutlaka bir tonik ile cildi silin. Süt artıkları gözenek içinde küçük tıpalar gibi kalmasın, gözeneği iyice tıkamayın. Temizlikte jel kullansanız bile, yağlı ciltler için özel üretilmiş az alkollü toniklerle cildin yağ fazlasını alın. Sıhhî olan budur.
  • Gündüz kreminizi seçerken hem nem dengesini korumasına, hem yağ salgı bezlerinin salgısını dengelemesine, hem de fazla yağ salgısını gün içinde emiyor olmasına önem verin.
  • Güneş, yağ salgı bezlerini tahrik eden bir faktördür. Tıpkı faza alkollü kozmetikler gibi. Siz yağı şiddetli bir ürün ile yok ettikçe, yağ bezleri daha çok çalışır. Yüzünüzü güneşten koruyan kremler seçin.
  • Yağ salgısı fazla olan ciltlerde su dengesi de bozulduğundan su tüketmeye gayret edin.
  • Haftada iki kez “peeling” yapın. Ardından, yağlı ciltler için üretilmiş, ölü hücre temizleyen ve gözenekleri temizleyen maskelerden kullanın. (Peel off denilen, jel halinde üretilmiş ve kuruduktan sonra soyularak çıkarılan maskeler sizin için idealdir. Ancak yağ salgısını emen kil ve kaolin içeriği olanları da tercih edebilirsiniz.) Tercihen banyo sonrası maskeyi uygulayın. Eğer gözenekleri sıkılaştıran bir maske kullanacaksanız, önce mutlaka arındırıcı ile (Peeling) ölü hücre tabakasını atın, sonra gözenekleri sıkılaştırın. İki çeşit maskeyi ardı ardına da kullanabilirsiniz.
  • Siyah noktalar ve iltihaplanan tıkanan gözenekler, siz peeling + maskeyi düzenli kullandıkça azalacak ve zamanla yok olacaktır. Siyah noktaları sıkarak çıkarmak uzmanlık isteyen bir iştir. Basınçla gözenek içerisinden siyah noktayı çıkarırken dokuya zarar verebilir, alt tabakadaki kılcal damarı kanatabilir, yok yere yeni bir sivilceye zemin hazırlayabilirsiniz.
  • Siyah noktalar için özel üretilmiş burun, alın ve çene bantlarından kullanacaksanız talimatına uyun. Kurumasını buharlı banyo ortamında beklemeyin bandı telef edersiniz, işlevini yapamaz. Bandı çıkardıktan sonra gözenek sıkılaştıran maskenizi uygulayın yahut sıkılaştırıcı bir tonikle silin.
  • Yağlı ciltliler nedense gece kremini sevmezler. Oysa salgının normale çekilmesini sağlayan aktif maddeleri gece hücreleriniz onarılırken yapmanız mümkündür.
  • Gece kreminiz aynı zamanda iltihaplanmaları da en aza indirecek ve sabahları daha az yağlı bir ciltle uyanacaksınız. (Asya sarmaşığı, adaçayı, aynısefa, atkuyruğu, gül, ceviz yaprağı, limon gibi arındırıcı ve iltihaplanmayı önleyici bitki özlerinden sıkça yağlı cilt kozmetiklerinde kullanılır.)
  • Serumlar kremlerden çok daha derine inen kozmetikler oldukları için gündüz ve gece kremlerinizden önce kullanmanız gerekir. Cildiniz kısa sürede daha mat ve daha sağlıklı görünecektir.
  • Yaz aylarında cildiniz güneşin uyarıcı etkisiyle daha çok yağlanabilir. Maske uygulamasını haftada 3 güne çıkarabilirsiniz. İki gün killi, bir gün arındırıcı etkili olanı kullanabilirsiniz. Sonbaharda ve ilkbaharda yağlı ciltler için “kür” olarak kullanılan ampul ve serumlardan bir seri uygulayarak mevsim geçişlerinde cildinizi sağlıklı ve pürüzsüz tutabilirsiniz.
  • Yağsız, sıvı fondöten kullanın.
  • Gün içinde yağ salgısını emerek cildi mat tutan nişasta içerikli pudralardan edinin.
  • Sivilceleri sıkmayın. Çünkü tıkalı olan gözenek sıkıldığında yan dokuya da mikrobu sıçratır, tek bir sivilceden aynı bölgeye onlarcasını daha yaymış olursunuz. Sivilceyi cilt uzmanının tedavi etmesine izin verirseniz gözenek kanalının zedelenmeden tedavi görmesini sağlarsınız. Evde kullandığınız antibiyotikli dermokozmetiklerin etki süresini de kısaltmış olursunuz.


Cildim karma mı?

“Cildim normal görünüyor. Gerilmiyor, ender de olsa sivilce ve siyah noktalar var. Özel bir sorunum yok ama alın, burun, çene kısmı, yanak altlarınısıkça daha kalınca ve yağlı hissediyorum. Ama bazı bölgeleri de kuru hissediyorum”, diyorsanız cildiniz karma bir cilttir. Bu, bazı bölgelerdeki nem ve yağ dengesini eşitlemeniz gerek demektir. Bakıma almazsanız, cildinizde zamanla belli bölgelerde gözenekler genişlemeye ve siyah noktalar oluşmaya başlayacaktır. Bazı bölgelerde de daha net kırışıklar ve kuruluklar oluşacaktır.


  • Temizleme ürünlerinden normal/karma cilt için olanları seçin. Jel yapıda temizleyiciyle de sütle de kirlerden arındırabilirsiniz. Sütle temizleme yaparsanız, yüzü suyla durulayın ve mutlaka yağlı hissettiğiniz bölgeleri tonikle silin.
  • Nemlendiricinizi akışkan (fluid) yapıda seçmeniz emilimi açısından daha rahat olacaktır. En az 15 SPF olması gerektiğini unutmayın.
  • Güneşli mevsimin başlarında, yağlı bölge normale dönmüş gibi tepki verse de bir iki hafta içerisinde daha da yağlanacak, gözenekler açılacaktır. Bu yüzden yaz-kış karma ciltler için olan nemlendiriciyi aksatmadan kullanmalısınız.
  • Mineral içerikli kremler iki farklı cilt bölgesinin yapısını dengelediğinden, gece kremi seçerken su bazlı ve yağsız, karma ciltler için formüle edilmiş olanları kullanmalısınız.
  • Haftada bir kez peeling adıyla satılan arındırıcı ile ölü hücre tabakasını atmanız gerekiyor. Yağlı hissettiğiniz bölgelerde dairesel hareketleri yoğun, kuru yerlerinde yumuşakça uygulayın. İçerisinde pütürler olan bu arındırıcılar bir nevi zımpara görevi görerek o bölgedeki ölü tabakayı atarlar. Kuru cilt daha hassas olduğundan buralara uygularken yumuşak ve bastırmadan peeling yapmalısınız.
  • Peeling'in ardından haftada bir kez, iki çeşit maske kullanmanız gerekiyor. Yağlı bölgelere emici özellikli kil bazlı, kuru bölgelere nemlendirici özellikli maske kullanmalısınız. Bunların dışında tüm yüze uygulanabilen arındırıcı maskeyi de haftada bir kullanabilirsiniz.
  • Mevsim geçişlerinde ampul kürleri yapabilir, kırışıklar ve su-yağ dengesinin yeniden kurulması için serum kullanabilirsiniz.



Cildimdeki akne mi?

Eğer cildinizde sürekli kırmızı görünümlü içi iltihaplı sivilceler varsa, cildinizi çok yağlı ve ağır hissediyorsanız, bunların yoğun olduğu yerler yüz, sırt, omuzlar ve göğüs ise “akneli cilde” sahipsiniz demektir. Zaman zaman siyah noktacıkların altında başlayan kırmızı şişlikler, iltihaba, bu da kiste dönüşebiliyor.

Yağ bezlerinin hormonlardan etkilendiğini biliyoruz, ancak her akneli cilt hormonal bozukluğuda işaret etmez! Cilt bakımına uygun kozmetik arayışına çıkmadan önce bir deri uzmanına görünmeniz daha doğrudur. Yıkamak için A vitamini içeren temizleyicilerden, peroksit içeren jellerden faydalanabilirsiniz. Evde soyma işlemi yapan özel kremlerden de yararlanabilirsiniz.

Doktorun verdiği deri ilaçlarına “takviye olarak” kozmetik kullanabilirsiniz.

Çünkü eczada ve kozmetik içeriğinde kullanılan madde oranları, yasalarla belirlenmiştir ve “tedavi” amaçlı olanlar kozmetik sınıfına girmezler. Akne de tedavi gerektiren bir hastalıktır. Sonuçta, akneli ciltteki sivilcelerinin sebebi kirlilik ve yiyecekler değildir.


Akne nasıl oluşur?

Yağ salgısının çıktığı kanalın içindeki hücreler çoğalır, yapışkanlaşır ve kanal içine dökülüp kanalı tıkar. Yağ salgısı artınca, tıkanan kanalda bir iltihap oluşur. Bu iltihabı yapan zaten her ciltte bulunan bir mikroptur. Yağ kanalının yapısını bozan bir etkileşime girdiği için iltihap ve derin köklü sivilce oluşur.

Yani akne için yağ kanalının daralması ve hormonal aktivitenin artırdığı yağ salgısının çoğalmasını ilk sebeplerden sayabiliriz. Ama akneye yatkın insanlarda kabızlık ve sindirim sistemi bozukluklarını da sayabiliyorlar.

Unutmayın ki sağlıklı PH olan bir deride bakteriler üreyecek ortam bulamazlar. Bu yüzden akne ile savaşırken derinin pH'ının bozulmamasına çok dikkat edilir.


Ne yapmam gerek?

Doğum kontrol hapı kullanmanın aknede ciddi düzelme sağladığı bildirilmiştir. Aklınızda olsun, ama doktorunuzla beraber hareket etmenin en doğru ve sonuca ulaşacak iş olduğuna emin olun.

Aşırı yıkamak, cildinizin yüzeyinin iyice tahriş olmasına yol açar ve sivilceler artabilir. Ovalayıp tahriş etmeyin. Yüzünüze, elinizi çok sürmeyin. Zaten ciltte bulunan bu mikrobun yağ kanalına girmesini kolaylaştırırsınız. Yanaklarınıza ve alnınıza değen saçları toplayın. Uyuduğunuz yastık kılıfını mümkünse her gün değiştirin ve deterjan değil rende sabun kullanın. Sivilceleri sıkıp yan dokuya da sıçratmayın, kalıcı izler bırakırsınız.

Allık fırçanızı sık sık mikroplardan arındırın. Yağsız formüllü ve antiseptik içeren fondötenler, kapatıcılar kullanın. Terleme sonrası (gözenekler mikrop girişine daha açık olduğundan) hemen duş alın. Yaz aylarında güneş yüzünden kalınlaşan deri, sivilcelerinizin çoğalmasına sebep olabilir. Formülünde su temeli olan güneş koruyucuları kullanın. Cildin yağ kontrolünü sağlamak için doktorunuz, aknenin şiddetine göre asitlerle yapılan kimyasal soyma işlemi uygulayabilir. Ancak unutmayın ki tedavi bir iki ayda sonuç veren bir şey değildir ve süreklilik, sabır ister.


Cildim normal mi?

Cildinize yakından baktığınızda gözenekler sıkıdır, cilt esnektir, yumuşaktır. Ten rengi donuk değildir. Bu, yağ-su dengesinin doğru işlediğini gösterir. Cilt işlevleri normal olan hanımların çoğu “kozmetik” kullanmaya bir gerekçe görmez, belli bir süre sonra yorgun, sivilceli yahut kuru hale gelen ciltlerini acilen onarmak için kozmetiklere sarılırlar.

Modern dünya şartlarının insanoğlunun yapısını vaktinden önce hırpaladığı gerçeği burada da karşımıza çıkar. Tüm dış etkenlerin aleyhimize işlediğini çoğumuz unuturuz. Zamanla kuruyan yahut kırışan, yağlanan bir cilde sahip olmak istemiyorsanız cildinizin normal fonksiyonlarını korumasına yardımcı kozmetikler kullanmalısınız.


  • Yağ/su dengesinin korunmasına ciddi özen göstermelisiniz. Nemlendiricinizin kalın yağ içermemesini, koruyucu faktörünün yüksek olmasını öneriyorum.
  • Normal cilt demek PH dengesi “iyi” dengeli cilt demektir. Sakın PH değeri 5,5 olan ürünlerden şaşmayın. Yüz temizleyicinizden tutun da şampuanınıza kadar buna dikkat edin.
  • Haftada bir nemlendirici bir maske kullanın. 30 yaş üstünde ikinci bir maske seçerseniz arındırıcı veya meyve bazlı canlandırıcı olanını tercih edin.
  • Haftada bir arındırıcı ile ölü hücreleri temizleyin. Bunu yaz aylarında haftada ikiye çıkarabilirsiniz. Soyulan maske kullanıyorsanız ardından besleyici bir başkasını uygulayabilirsiniz.
  • Yaz bitiminde (yaşınıza ve yaz hasarına göre) onarıcı kürler kullanabilirsiniz.
  • Renkli nemlendiriciler seçerken yağ-su içeriğine bakın. Cildinizi kurutacak kadar pudralı ürünlerden kaçının. Yağlandıracak içeriklere dikkat edin.
  • Yıl boyu, koruyucu sürmeden güne başlamayın. Zamanla elinizde kupkuru bir cilt kalır.
 
X