Guvensizligi herseyi bitirdi

Forum kuralları gereği imla kurallarına uyalım lütfen.
Ellerinize sağlık. Sonunda birinin buna müdahale etmesi gerekiyor.

Okuduğumu anlayamıyorum. Noktalama işaretleri detay değildir. Bir faydam olsun diye yazıyorum. Bu fayda da kendime aslında, okumak için zaman verdiğim şeyi anlayabilmek de istiyorum!

Nokta önemli hemcinslerim. Nokta yoksa, fikir de yok. Bir dünya şeyi anlatıp, nokta koymazsanız neden bahsettiğiniz anlaşılmaz. Düşünme planınızı nokta sayesinde anlıyoruz biz okuyucular. Bazı diller var, mesela Tayca, Tayland denilen egzotik ülkede konuşulan dil. Onlar noktasız yazar. "Yok benim noktayla zorum var!" diyorsanız, buyrun bir seçenek.

Virgül ne işe yarar? Konuşurken arada nefes alırız, bir "es" veririz. İşte o nefesi yazı dilinde virgül ile ifade ediyoruz. Çok mu karışık? Formül vereyim, kabaca iki şeyden bahsederken arasına "ve", "ile" vs. gibi bağlaçları koyabiliyorsanız, virgül de uyar oraya, öyle de kafa bir noktalama işaretidir.

Şimdi şuna bakalım: "Oda mı geldi?" Ne dedin bacım sen burada? Odanın ayaklanıp gelmesi mümkün mü? Gerçi Japonlar öyle seyyar odalar yapıyor ama bizim memlekete henüz uğramadı sanırım. Dahi anlamındaki de ve da bağlaçtır, yani ayrı bir sözcüktür ve önündeki isimden ayrı yazılır. Doğrusu "O da mı geldi?" Yine bir formül: de (da) bağlacını cümleden çıkarın, cümle anlamını yitiriyorsa de(da) yer belirten bir çekim ekidir, bağlaç değil. Alın size örnek: "Çok aradım seni de bir türlü ulaşamadım." At de'yi cümle ortasından, cümle hala anlamlı. O zaman bu bir sözcük, yani bağlaç, yani ayrı bir sözcük.

Sonra, özel isimlere gelen yapım ekleri birleşik yazılır ve hatta bunu takip eden çekim eki de birleşik yazılır. "Ne diyon bacım sen? Çekim yapım ney?" dediniz, duydum (virgüle dikkat). Örnek: Türkiye özel isim. -lı(li) ilgili yerden olduğumuzu gösteren yapım eki: Türkiyeli olacak ve hatta çoğul (çekim) eki -ler de bitişik yazılacak: Türkiyeliler.

Bir de Allah için (bak Allah'ın adını verdim), şey ayrı bir sözcüktür. Arapça kökenlidir. Bu "şey" fikrinin ve sözcüğünün icadı üstüne ciltler dolusu kitap vardır. "Hiçbir şey", "bir şey" yazılır. Olmadı mı? "İkişey" yazıyor muyuz? Yok. Çünkü biz, aslında ikişer demeye çalışan Beyazıt Öztürk değiliz.

Soru eklerini de ayrı yazarsanız, tadından yenmez. "Müdür müdür müdür?" Bu Türkçe'nin eğlenceli yanı, aynı kelimeyi üç kere yazarak cümle kurabiliriz.

İmdi, ben bunu bir hışımla yazdım, el emeği göz nuru.

Okuyanın da gözüne, aklına sağlık.

p.s. Kızlar tez yazıyorum, arada obsesifleşebiliyorum. Ama bu yazdıklarım takıntı değil. İlkokul üçüncü sınıf düzeyi yazım kuralları, kendinizi anlaşılır kılın. Ulusça iletişemiyoruz, bir yerden düzelmeye başlasa fena mı?

p.s.2. Bir ara paragrafın da önem ve güzelliklerinden bahsedeceğim.

Benim esimde ayniydi ama insallah ex esim olcak zamanla cunku bosanma asamasindayiz. Bende teli gec actigimda yada isim var kaptiyim yemek yaniyo dedigimde hemen iskillenirdi kapatma dinlicem derdi. Anlattigim hicbiseye inanmazdi beni hep yalanci gorurdu. Bi yere gittigimde yok o da geldi bu da geldi tarzi muhabbetlere girerdi halbuki asli yoktu. Disarda erkekler bana bakiyomus cunku ben onlari taniyomusum nerden tanicam butun erkekleri nasil tanirim ben dedigimde inanmazdi. Velhasil bunlar degismedi. Hep degisir modundaydim ama olan bana oldu adam ayni en sonunda bosanma davasi actim. Degismezler degisirler diye dusunmemeliyiz ck pismanim sabir edip katlandigima. Sende uzulme arkadasim tam anlamiyla hasta bunlar sen kendini dusun onla kalip agir kelimeleri isitcegine kalbin incincegine bas tekmeyi insan ilkten pisman olur gibi oluyo ama 2 ay sonra oh be dunya varmis diyosun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…