Bir hafta önce Hacettepede başarılı bir ameliyatla Hoca tarafından çift çene cerrahim gerçekleştirildi.Bir diş hekimi olarak benim gibi cerrahi operasyon geçirecek olan arkadaşlara ışık tutması bakımından ameliyat öncesi ve sonrası yaşananları paylaşmak istedim.Öncelikle sürecin birbirini tamamlayan iki komponenti var rtodontik tedavi ve çene cerrahisi. Ortodontik tedavime hacettepe diş hekimliği fakültesinde öğrenciyken başladım ve bu süreç hastanın durumuna göre değişmekle birlikte benim cerrahi öncesi ortodontik tedavim mezun olduktan sonra da devam etti ve yaklaşık 14ay sürdü ve ardından değerli hocam ortodontist doç. dr. Hakan El aracılığıyla Hacettepe plastik cerrahiden Hocayla tanıştım. Kendisi gayet güleryüzlü, hastalarının psikolojik durumundan anlayan oldukça özverili bir hekim.Beni muayene ettikten sonra aklıma takılan hertürlü soruya cevap verebileceğini söyledi ve ameliyat gününü kararlaştırdık.Ameliyattan bir gün öncesinde hastane yatış işlemleri yapıldı ve kan verme ,anestezi konsültasyonu,akciğer grafisi gibi gerekli tetkikler tamamlandı.Ve ameliyat günü geldi,ameliyatım yaklaşık 3-3,5 saat sürdü .Ameliyat sırasında benim anatomik varyasyonum üst çene ön duvar kemiğimin çok ince olmasıymış ki büyük bir titizlikle çalışılıp son derece az travmayla ameliyatım başarıyla tamamlandı.Ameliyattan çıktıktan hemen sonra ağrılarım minimal düzeydeydi nerdeyse hiç ağrı hissetmedim diyebilirim.İlk sıvı alımımı anestezinin etkisi tamamen geçince yaklaşık 4-6 saat sonra yaptım,tabi buarada monitörize edilmiş (yaşamsal fonksiyonların takibi)ve ağrı kesici ,antibiyotik içeren serumunuzda bağlanmış oluyor,ardından iki gün kadar çeneleriniz kusma ihtimalinize karşı bağlanmıyor ve berrak sıvılarla beslenmeye devam ediyorsunuz.Birinci gün ödeminiz daha az olur ikinci gün artar ama herhangi bir sıkıntı hissetmedim ben.Ameliyatınız büyük travmalar almadan geçtiyse ödeminiz de az oluyor.Üçüncü gün imf denilen çenelerin bağlanması işlemi yapıldı ve yine çok fazla sıkıntım olmadı ,sadece bir iki kez hafif ağrılarım oldu o da ağrı kesiciler yardımıyla dindi.Beslenmemi daha rahat bulduğum için 60 ml enjektör ve çam şeklindeki uzun ucu yardımıyla retromolar bölge dediğimiz dişlerimizin en arka tarafındaki boşluktan kolaylıkla yaptım(İsteğe bağlı olarak zorlanmıycaksanız kaşık,bardak,pipet yardımıyla da yapabilirsiniz).Bir yandan da ağız ve diş bakımı için verilen solüsyonlarla ağız bakımımı gerçekleştirmeyi ihmal etmedim.Bu arada Hoca sabah akşam vizite geldi ve durumumu takip etti ve toplam 4 gün sonra güle oynaya taburcu oldum.Şu an ameliyat olalı bir hafta oldu her geçen gün yüzümdeki ödem azalmakta fakat tamamen inmesini beklemek için en azından bir iki ay beklemek lazım sanırım,ağrım yok,sıvı beslenmeye bağlı kilo kayıplarım başladı ki bu durumdan hoşnut olduğumu söyleyebilirim:)Artık çok kalabalıklara karışmamak şartıyla dışarı çıkabiliyorum.Çenelerim yaklaşık 6 hafta bağlı kalacağını söylediler;önce aradaki splintler çıkıcak ardından lastikler.Uzun bir yazı oldu ama umarım faydam dokunmuştur.Sonuç olarak ehil ellerde bu ameliyatı olmak, istenmeyen bir durum gerçekleşse bile müdahale edip durumu düzeltebilecek ekibin hastası olmak son derece güven verici ,Hacettepeye özellikle Hocaya tüm ilgi ,alakası ,özverisi için çok teşekkür ediyorum .
Son düzenleyen: Moderatör: