- 12 Ocak 2015
- 6.013
- 10.922
- 198
- Konu Sahibi nefesnefese
Akraba evliliği hakkında yazılmaları dikkate al nefesnefese.....!!!!!!
Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
anladim canim, tesekkurler bilgiler icin.. insaAllah bi sknti yasamazsiniz..Kan testi verdik canım hayır olmuyor özel teste çıkıyor biz bunu 3. Çoçuğuma hamileyken öğrendik şokkkka girdik sonra çoçuklarım testen geçti şuanda büyük kızımda taşıyıcı yani babası gibi iki tane kromozomu hasta yani oda akdeniz taşıyıcı biriyle evlenemez dedi dr
babalar farklı olduğu için nikah düşüyor galiba o yüzden hala günümüzde tercih ediliyor baya. herkesin kendi tercihi. sonuçlarına da kendileri katlanacak.ben bi an düşündüm tüylerim diken diken oldu resmen![]()
insaAllah..hayırlısı olsun ne diyelim
Kan uyusmazligi bambaska birsey demissiniz, evet anne ile bebek arasindaki kan uyusmazligindan bahsediyorsunuz biliyorum, ama esler arasindaki kan uyusmazligida bir faktör ve bununla ilgili calismalar var.
Akraba evliliginden özürlü cocuk dogma riski tabii ki de daha fazladir, ancak CAIZ degildir demek dogru degildir.
Zaten kötü birsey olsa, Allah'in kesin yasak koyacagi bir durum olurdu. Ben kisisel olarak tercih etmedigimi söyledim zaten, sadece arkadas caiz degil dedigi icin yanlisini düzelttim.
eşler arası kan uyuşmazlığı ne cidden merak ettim anne bebekten farklı olan ?benim bildiğim tek tip kan uyuşmazlıgı var çünkü onun da akraba evliliği ile pek alakası yok.Burda sakat cocuk doğması kromozomlarla ilgili çünkü
simdi dini icerik olarak algilanacak ama olsun.. amacim saldirmak degil.. yalnizca uzuldum ve belirtmek istedim.. Kur'an i Kerim'de caiz hukmu verilen, Allah'in yasak etmedigi seye 'bence yanlis, bence oyle olmamali, bence yok oyle bsy' demek, cok buyuk gunahlardandir.. ha uygulamazsiniz, onun gunahi vardir, ayri mevzu.. ama reddetmek veya aksini iddia etmek, Allah korusun, şirktir..
yine diyorum, amacim size saldirmak degil, bu tehlikeli bi durum oldugundan belirtmek istedim..
artık ciddi ciddi dalga geçtiğini düşünmeye başladım doktorum canım ben merak etme sen.ama işte bu dediğim tek tip kan uyuşmazlıgı hani demiştin ya anne bebekten farklı olan kan uyuşmazlığı var diye anne baba arasında onu sordum.Ki olmadığını da biliyorum sen araştırmalar var diyince söyledimBunu interneten arastirabilirsiniz ama istiyorsunuz madem anlatiyorum. Baba RH poziti kan grubu anne'de RH negativ kan grubu tasiyorsa esler arasinda kan uyusmazligi söz konusu olabilir. Bebegin tejhlike altinda olmasi icin onunda babasi gibi RH pozitif olmasi gerekir. Arastirin bu bilgiler her yerde var.
Eşler arası kan uyuşmazlığı hangi durumlarda ortaya çıkar
Eşler arasında kan uyuşmazlığı, anne RH Negatif (-), baba RH Pozitif (+) kan grubu taşıyorsa ortaya çıkabilir. Bebeğin tehlike altında olması için bebeğin de babası gibi RH pozitif olması gerekir. Bu tür eşlerin genelde ilk bebeklerinde sorun oluşmaz. Eğer ilk doğumdan sonra anneye koruyucu aşı yapılmazsa ikinci gebeliklerinde, bebeklerinde sorun oluşabilir. Bunu engellemek için kan uyuşmazlığı olan çiftlerin her doğumdan sonra bebek kan grubuna bakılır, bebek kan grubu RH pozitif ise anneye koruyucu aşı uygulanmalıdır.
Ayrıca bu koruyucu aşı, düşüklerden sonra da yapılmalıdır. Bazı ekoller doğumdan önce, gebeliğin 28. haftasında RH uygunsuzluğu olan her gebeye aşı uygulanmasını tavsiye etmektedir.
Gebelik takibi sırasında RH uygunsuzluğu olan gebeler, indirekt Coombs test ile takip edilir. Bu test negatif çıktığı sürece sorun yoktur. RH uygunsuzluğu çocukta bir soruna yol açmaya başlamışsa bu test (+) çıkar. O zaman bu gebeler özel merkezlere sevk edilir. Burada ileri tetkikler uygulanır. Gerekirse bebeğe anne karnında tedavi uygulanır.
Akraba evliliği neden sakıncalıdır?
İnsanda her özellik yada karakteri belirleyen bir çift gen vardır bunların biri anneden diğeri de babadan gelir. Bir özellik bakımından bir sağlam, birde hatalı gen taşıyan kişilere taşıyıcı denir. Ancak anne ve babadan aynı genler alınırsa ortaya çıkar. Yani iki çekinik gen birleşirse o hastalık ortaya çıkar. Akrabalar arasında evlilik sakıncalıdır. Çünkü akrabalarda aynı genleri taşıma ihtimali fazladır. Bu nedenle hastalığı taşıyan çekinik genlerin bir araya gelme olasılığı artar. Bu nedenle evlilikten önce muhakkak gen testi yaptırılmalıdır.
Hani anneyle bebek arasında olan farklı, eşler arasında olan farklı dediniz ya bunu merak ediyoruz. Bir de akraba evliliğiyle kan uyuşmazlığını nasıl bağdaştırdığınızı...Bu yazdiklarinizdan farkli olarak ne söyledim ki zaten?
Halanın oğluna kadar erkek mi kalmadı memlekette? Kusura bakmayın ama bence çok tuhaf, çok cahilce bir şey akraba evlilikleri. Sakat, sakat olmasa da kusurlu, daha az sağlıklı bireylere davetiye çıkarıyorsunuz.Aslında şöyle başlayım bn ve halamin oğlu halam zaten beni çok begeniyodu bunu fark ediyodum ..halamin beni istedigini yani dile getirdigini duyuyordum fakat bn herşey halamin zoruyla olur diye aklımın ucundan bile gecirmedim acaba diye. ..bn başka şehirde halamlar başka şehirde ben halamin büyük oğlunun düğününe gittim annemle 10 gün fln kaldim sonra küçük oğluyla his olarak cok farkliydik bizi yolcu ettiler o an içimden bişey koptu ve biz mjlaşiyoduk ve ilginç olan rüyasında beni görmüş hayırlı insanı göster bana gibisine ve kizarkadaşindan beni gördüğü için ayrılmış ve bana bi türlü söylemedi artık msjlaşiyorduk düğünden geldikten sonra hersey rayına oturdu ..şimdi nasipse sözümüz olucak fakat herkes aileler dahi görücü usulü oluyo saniyo bn öyle istiyorum nedenini bilmiyorum..onun bana sevgisini anladim ve bi türlü soyleyemedi bn kabul etmem diye ..benim onu kabuk etmeyecegimi sandi Rabbime şükürler olsun gerçek manada eşimi buldum bu hayatta kimseye güven kalmadi nasıl bi insan olduğunu biliyorum kabul etmemin en büyük sebebi dürüstlügu ....Sadece millet ne der bana akraba evliligi olduğu için bn çok alingan birisiyim
artık ciddi ciddi dalga geçtiğini düşünmeye başladım doktorum canım ben merak etme sen.ama işte bu dediğim tek tip kan uyuşmazlıgı hani demiştin ya anne bebekten farklı olan kan uyuşmazlığı var diye anne baba arasında onu sordum.Ki olmadığını da biliyorum sen araştırmalar var diyince söyledim
Kuran-i Kerim her devirde gecerliligini sürdürebilecek bir kitaptir. Bazi seyleri tabiiki simdiki zamanimiza göre, kitapta yazanin degistirmeden (hasa) uygulamamiz gerekir. Örnek vereyim, cihad eskiden uygulamali savas icin kullanilirdi, simdiyse alimler nefisle savasmak olarak tanimliyor. Kuzenle evlilik bu devirdede hala olabilir. Isteyen yine evlenebilir. Peygamber efendmizde (s.a.v.) Hz. Zeynep, yani halasinin kiziyla evlenmistir. Onun yaptigi birseye yanlis diyemeyiz. Kisisel olarak benim tercih ettigim birsey degil, ama Islam'da hala caizdir, aksini söylemek yanlis olur.
Cocuklarin sakat olarak dogmalari akraba evliliginden degil, kan uyusmazligindan kaynaklanir veya genetik bazi hastaliklardan. Yani akrabaniz olmayan biriylede kanlariniz uyusmayabilir, veya akraba olmayan eslerinde genetik hastaliklari olabilir. Evlemeden önce kan uyum testi yaptirmak lazim o yüzden, körü körünede gitmek dogru degil.
Ayrica günümüzde akraba olmayan, fakat sakat cocuklari olan bir cok insan var. Eger sadece akraba ile evlilik gözümüzde normal olsaydi, bu seferde "yabanci ile evlenirseniz sakat cocuklariniz dogar" tarzinda görüsler olurdu. Yani akraba ile sakat cocugu olanlar kadar, akraba ile evli olmayanlarinda sakat cocuklari olabiliyor.
yazdığın iki mesaj için yorum yapıyorum.Sakat doğumlarla kan uyuşmazlığı arasında hiçbir bağlantı yok.Kan uyuşması bambaşka hatta kan uyuşması duzenli kontrol edilirse genelde sıkıntı cıkarmaz ama konumuzla hiçbir alakası yokKan uyusmazligi bambaska birsey demissiniz, evet anne ile bebek arasindaki kan uyusmazligindan bahsediyorsunuz biliyorum, ama esler arasindaki kan uyusmazligida bir faktör ve bununla ilgili calismalar var.
Akraba evliliginden özürlü cocuk dogma riski tabii ki de daha fazladir, ancak CAIZ degildir demek dogru degildir.
Zaten kötü birsey olsa, Allah'in kesin yasak koyacagi bir durum olurdu. Ben kisisel olarak tercih etmedigimi söyledim zaten, sadece arkadas caiz degil dedigi icin yanlisini düzelttim.
akraba evliligini kisisel olarak uygun gormeyen, tercih etmeyen kisileri anliyorum da, sirf marjinallik olsun diye 'aa bence cok cahilce' diyenler komik geliyor.. bi cok akraba evliligi biliyorum, cahil filan da degiller(yine diyorum, annem babam akraba degil, ben de akrabayla evlenmedim)
kabul etmemek ayri, insanlara bu cirkin yaftalar (cahil, kardesinin koynuna giriyorvs) ayri, sanki ortada fuhus yada baska bi ahlaksizlik var.. hos degil..