Hamileliği iş yerine söyleme/ İşten çıkarılma

AnlatmayaGerekYok

Ekspresko sıcak içilir lütfen.
Kayıtlı Üye
14 Nisan 2013
2.182
2.122
333
Kızlar nisan 2017den beri aynı şirkette çalışıyorum. Geçen ay bizim birimi kapatıp ekibi dağıttılar benim tepedeki yöneticim aynı kaldı ama şefim değişti. Bu değişiklik sırasında işten çıkarılacak mıyım endişesi de vardı açıkçası. Ama başka birime kaydırıldım ve sigortamda vs bir değişiklik yapılmadı girdi çıktı gibi.

Ve şuan yaklaşık 10 haftalık hamileyim. Tam 1 aydır da yeni yerimde çalışıyorum. Yeni şefe neden hamile olmadığını söylemedin diyebilirsiniz ama bebeği 7+3te gördük yani ilk zamanlar boş gebelik endişem vardı. Hamile olduğumu eşim hariç kimseye söylemedim 8.haftada ailemize açıkladık. Beni istemeyebilir diye de daha bebeği görmeden hamile olabilirim belki diyemedim.

Şimdi gelelim meseleye. Şirkette toplu işten çıkarmalar başladı. Basın çalışanıyım ve bu durum sektörde maalesef ki çok normal. Yeni şefime önümüzdeki ayın başında hamile olduğumu söylemeyi düşünüyorum. Daha fazla gizleyemem zaten. Beni işten çıkarırlar mı zaten kıyım var ben de arada kaynar mıyım diye düşünmeden edemiyorum. Hamile çalışan böyle bir durumu nasıl kendi lehine çevirir? Ya da ben söylemeden beni de yarın işten çıkarırlarsa ben hamileyim beni çıkaramazsınız mı demeliyim? Yardımlarınızı bekliyorum.

AnlatmayaGerekYok merhaba..
Öncelikle tebrik ederim. Saglikla bebeğinize kavuşmanız dileğimle..

Hamileliği gerekçe göstererek işten çıkarmak kanuna aykırı bir durum. Eğer hamileyken işten çıkarılırsanız size ciddi tazminat ödemek zorundalar. Is kanununu okumanızı öneririm.
Eğer tazminat ödemezlerse öncelikle arabulucuya gidebilir sonrasında da işe iade davası acabilirsiniz.
Ben olsam hamileliği ik'ya bildirirdim. Bildirim sonrasında zaten mesai saatleriniz kısalmış olacak, işten gün icerisinde erken çıkabileceksiniz.

Hamilelere erken cıkıs hakkı diye bişey mi var ?

Hamilelere erken cıkıs hakkı diye bişey mi var ?
Tabi ki.. Resmî kurumların mevzuatını bilmiyorum ama özel şirketler için aşağıdaki mevzuat geçerli. Iş kanununa da bakabilirsiniz.
Hamile ve emziren kadın işçilere fazla mesai yaptırılamaz. Hamile ve emziren işçinin günlük çalışma süresi 7,5 saati geçemez.
Emziren anneler, bebek 1 yaşına gelene kadar bunu haftada 1 gün olarak da kullanabilir ama hamilelikte 1 gün kullanılamıyor.

Edit: Hamilelikte erken çıkış şirkete hamileliğinizi resmi evrakla bildirdiğiniz gün başlar.

Fazla mesai ok de normal 9-6 calısanlara herhangi bir cıkıs izni erken saat vs olmuyor malesef

Genellikle hamilelik gerekçesiyle işten çıkarılmıyor performans düşüklüğü deniliyor. Şuan bu toplu çıkarma sürecinde söylesem beni de yollayacaklarını düşünüyorum. İş kanununu okıyacağım teşekkürler

Kimse size "hamilesiniz diye çıkarıyoruz" demez zaten. Bu durumda da hamilelik sebebi diyerek bir şey yapamazsınız. Şikayet vs gibi yani. Hamilelik sizi iş yeri için dezavantaja sokacak. Büyük ihtimalle işten çıkarırlar. Toplu çıkarım varsa arada kaynarsınız, dediğiniz gibi. Toplu çıkarmada da zaten rastgele insan çıkarmıyorlardır. En verimsizden verimliye eliyorlardır. O yüzden bu durumda sizi de çıkarmaları yüksek ihtimal gibi görünüyor...

Fazla mesai ok de normal 9-6 calısanlara herhangi bir cıkıs izni erken saat vs olmuyor malesef

Yanılıyorsunuz.. ış kanununda bu madde var. Baktınız mı hiç kanuna? Haklarımızı hepimizin bilmesi gerekiyor. Haklarınıza sahip çıkıp bunu kötüye kullanan şirketlere engel olmak gerek. Sizin de araştırmanızı öneririm. Ki ben gebeliğimi bildirdiğim gün itibariyle bu hakkımı kullandım.

Bakınız ilgili kanun maddesi..

Gebe veya emziren kadın işçinin günlük çalışma süresi ne kadar olmalıdır?
16.08.2013 tarih 28737 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Gebe Veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik’ in 9.Maddesinde Gebe veya emziren çalışan günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamayacağı belirtilmiştir.

Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir.

Hamileliğim neden dezavantaj oluyor ki? Hamileliği sebep göstererek beni çıkaramazlar anca performans düşüklüğü derler. Şuan şirket bilmiyor durumumu 15 20 gün kadar bu süreç biter ancak öyle söylerim

Hamile bir kisiyi isten cikaramzlar,kanuna aykiri.
Evet de işte bunun arkasını doldurmam lazım mesela ben işten çıkmasam mayısa kadar çalışıp maaşımı alıcam sonuçta + 16 hafta doğum iznine çıkıcam orda da maaşımı alıcam sonra yıllık izinlerimi kullanıp geri dönücem bu da nerden baksan 12 maaşa gelir bana bunu verirler mi ? Hiç sanmıyorum

merhaba.
hamile bir kadını işten çıkarmanın ciddi sorumlulukları var.
size tazminat öderler.
diğer arkadaşın söylediği her şeye bende katılıyorum.
günlük 7.5 çalıştırma hakları var.
gebeliğiniz için de tebrik ederim sizi.
sağlıkla devam etsin inşallah.

Ben sizin iyiliginiz icin diyorum. En güzeli bir avukatla görüşün.
Performans düşüklüğü bahane ederlerse bubu geriye dönük kanıtlamak zorundalar..
Yine de işten çıkarırlarsa "ayrımcılık" icin de 2.Bir dava acabilirsiniz. Kesinlikle hamileyken çıkarırlarsa ciddi tazminat öderler..
Karar sizin tabi ki..
Bu arada bir bilgi daha.. erken çıksanız dahi araç bulamıyorsanız kalkın masanızdan revirde veya kafeteryada dinlenin. Kimse size neden çalışmıyorsun diyemez..
Bunlar işçinin hakları .

Diğer çoğunluğu hangi bahaneyle çıkarıyorlarsa size de o kullanılır. Performans olur, iflas olur, vs. Artık her neyse.

Hamile oldugunuzu ne kadar erken soylerseniz o kadar lehinize olur, hamile calisanlar baska nedenle de isten cikarilsalar hamile oldugumu bildirdim isten cikardilar diye dava acip yuklu tazminatlar alabiliyorlar, gectigimiz mayis ayinda bizim sirkette de bazi bolumlerde toplu is akdi feshi yapildi, sadece hamile ve engelli personelleri cikarmadilar.

1saat yemek molası ögleden önce ve sonra sayulan cay kahve molaları bu 7.30 saatin icinde değilse aynı hesaba geliyor zaten
Ama icindeyse cok büyük bir kurumsal firmada calısıyorum lakin kimseye böyle bir hak vermiyolar

İsyerlerinde gunluk 540 dk calisma suresinin en az 60 dk si mola olarak sayilir, dolayisiyla gunde max 480 dk calisiyor sayilirsiniz, dolayisiyla 9/6 calistiginiz isyerinde gunluk 8, haftalik 40 saat calisiyor gorunursunuz, bundandir ki cumartesi calismasaniz da yillik iznizden ayni hafta icinde 5 is gunu aldiginizda 6 gun duser. (gunluk calisma saati 600 dk olan isyerlerinde mola 75 dk dk sayilir)
Hamilelerin eksik calistirilmasi da buna +30 dk mola kullandirtilmasi seklinde uygulaniyor, yani kimse gunde 1 saat erken cik demiyor hamile calisana.
Ama aylik doktor kontrolu izinleri var, bunlar tum sirketlerde kullanilabilir.

Demek istedigim tamda buydu zaten teşekkürler

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…