hamilelik te işten ayrılınca ne gibi haklarımız var

Gulumse21

Sevdan hep tutkudur .
Kayıtlı Üye
7 Şubat 2008
296
2
296
37
Ankara
6 haftalık hamileyim sekreter olarak çalışıyorum ama ofis temziliği çay ne bilim koştur koştur bi sürü iş var başımda karnım çıktığında çalışmam doğumdan sonra hemen dönememde yani doğum iznine ayrılma şansım yok .kıdem tazminatı alabilirmiyim.yada ssk dan bilgilendirirseniz sevinirim

öncelikle bebişin hayırlı olsun.kıdem tazminatı söz konusu değil ne yazık ki.sigortan varsa hamileliğinin 32.haftasında doktorundan doğum izni raporu alırsın.doğumdan önceki 8 hafta ve sonraki 8 hafta raporlu olacaksın.işyerin raporunu bildirmek zorunda,çıkışını veremez.daha sonra sigorta sana raporllu olduğun ayların brüt üzerinden 3/4 ünü öder.çıkışının rapor bittikten sonra olması önemli.bir de işsizlik sigortasının şartlarını taşıyıp taşımadığına bir bak canım.

bebeginiz hayirli olsun

peki almanyada nasil bu konular bilen var mi?
8 hafta önce dogumiznine cikiliyor, 3 sene dogum izni oluyor sanirim
maddi yardimlar nasil oluyor?

merhaba öncelikli olan aynı işyerinde ne kadar zamandır çalışıyorsun bunu bilmek gerekir ve toplam ssklı olduğun gün sayısıda önemli eğer kıdem almak istiyorsan 3600 günü doldurmuşsan ssklı olarak bağlı bulunduğun ssk müdürlüğüne gidip kıdem tazmintı alabilir yazısı alıp çalıştığın şirkete verebilir ve kıdem tazminatı alabilirsin bu birinci seçeneğin ikincisi ise eğer evliliğin bir yılı doldurmadıysa eşin çalışmanı istemediğine dair işyerine bir dilekçe yazar ve yine kıdem tazminatı alabilirsin buda ikinci seçeneğin bide 32 haftana kadar bekleyip doğum iznine ayrılır 2 ay doğumdan önce 2 ayda doğumdan sonra ücretsiz izin hakkını kullanırsın sigorta görünen maaşının netini sana devlet 4 ayın sonunda öder eğer yine işe dönmek istemezsen doğumdan sonra ücretsiz izin hakkının uzatılmasını istediğine dair dilekçe yazarsın şirketine sana 6 ay ücretsiz izin kullandırmak zorunda doğumdan sonra ama bu durumda şirkettende maaşın kesilir o süre içinde devlettende herhangi bir para talep edemezsin ama işveren işine gelmeyipte çıkışını verirse o zamanda kıdeminide ihbarını da haketmiş olursun ve sen kazançlı çıkarsın buda üçüncü seçeneğin :) tavsiyem sabırlı olmandır eğer biraz dişini sıkarsan zaman çabuk geçecektir çalışırken sende o zamanı çocuğunun eksiklerini tamamlamakla ve paranı biriktirmekle kullanırsın böylece işveren değil sen kazançlı çıkmış olursun. umarım faydalı olabilmişimdir sormak istediğin bişi olursa mesaj atabilirsin hoşçakal..

Teşekkür ederim .4 yıldır çalışıyorum yani 1460 günüm var .32. Haftaya kadar dayanabilirmiyim bilmiyorum.7 aylık evliyim.ben dişimi sıkarımda çalışma şartlarım uymuyo yani çay vermem gerekiyo karnım burnumda nasıl tepsi taşıyayım:) hayılrıısı .bi arkadaşım işten çıkarıldı kıdem tazmintı ve ssk dan 8 ay 200 tl aldı

canım çok iyi o zaman şöyle yapabilirsin ikinci seçenek tam sana göre eşinin ağzından bi dilekçe yazıyosun karımın olumsuz çalışma şartlarında dolayı çalışmasını istemiyorum diye götür muhasebenize ver ve kıdem tazminatını istediğini söyle vereceklerdir artı sana verecekleri işten ayrılma bildirgesinde evlilik talebiyle çıktığın için bağlı bulunduğun işkura götür işyerinden aldığın beldeği sana işsizlik maaşı bağlayacaklar duruma göre 6 yada 8 ay sende işsizlik maaş alacaksın ok.

bu arada tabi şu an çalıştığın yerde 1 yıldan fazla çalışıyorsan kıdem hakediyorsan yanlış yere ümitelendirmiyeyim seni buda öenmli !!!

ayy inş. canım bizim iş yeri biraz hakları yer veririler inş. sallamazlar beni .sağol ilgin için bebeğim büyüsün teysesi seni öpecek :76::76:

ayy inş. canım bizim iş yeri biraz hakları yer veririler inş. sallamazlar beni .sağol ilgin için bebeğim büyüsün teysesi seni öpecek :76::76:

reca ederim ne demek faydamız olursa ne mutlu ama hak yeme şansları yok deki unkapanına iş müfettişlerine şikayet dilekçesi veririm de hemen öderler ayrıca sana bi külfetide yok gider verirsin bi dilekçe onlar snein hakkını söke söke alırlar merak etme yardımcı olurum o konudada malum kötü meslektaşlarım var bu konuda patron yanlısı ama ben hep işçiden yana olmuşumdur :)

öle bi sorunda un kapanı iş müfettişlerine mi şikayet dilekçesi yazıcam ankaradayım ben .serbest mali müşavirimizde var sölerim ona oda patronlara söler inş. çünkü 2 ay sonra işe dönemem sıkıntı çekecekte olsam bebeğimi 6 ay emzircem

canım ankaradaysan hangi semte bağlıysan orada bulunan çalışma ve sosyal güvenlik bakalığının iş müfettişleri kısmı var oraya şikayetini yazıyorsun dilekçeyle onlar işyeri sahiplerini çağırıp senin hakkını çatır çatır alıyorlar istanbul yada ankara nerd eolduğun öenmli değil önemli olan baktın işyeri sana zorluk çıkarıyo git bağlı bulunduğun şehrin çalışma ve sosyal güvenlik bakalığının iş müfettişliği kısmına yaz dilekçeni sen uğraşma onlar uğraşsın ama işverenin sorun çıkaracağını sanmam ayrıca mali müşavirlere fazla güvenme çünkü onlarda genelde patron yanlısı olduklarından böyle durumlarda pek araya girmek istemezler ve seni bilgilendirmekten kaçınırlar bak daha evlilikten sonra tazminat hakkın olduğunu dahi bilmiyormuşsun öyle değilmi ?

Bende bu konuyu araştırıyordum bu ara...
Ben 2007den beri aynı işyerimde çalışıyorum ve 2 aylık hamileyim şuan...
Tazminatımı verip çıkarmalarını istiyorum aslında ama ona yapacak bişey yokk sanırsam.
Bu konuyla ilgilide hiç konuşmadılar benimle.Sorsalar en mantıklısı doğum iznime ayrılıp geleceğimi söylemek olur heralde dimi bu konuda bilgili gördüğüm için sordum size teşekkürlerr...

merhaba öncelikle hayılrısı olsun sağlıklı doğum yapmanızı temenni ederim sorunuza gelince şöyle bi durum var faydalanabileceğiniz ssk toplam gün sayınıza baktınızmı baktıysanız eğer 3600 günü dolduruyorsanız bağlı bulunduğunuz ssk müdürlüğüne gidip kıdem tazminatı alabilir yazısı alıp işyerinize getirip veriyorsunuz ve size çalıştığınız süreye tekabül eden kıdem tazminatını ödüyor işyeriniz ikincisi ise eğer evliliğiniz 1 yılı aşmadıysa eşinizin ağzıyla yazılmış bir dilekçeyle sizin çalışmadığınızı istemediğine dair bir dilekçeyle işyerine başvurup yine kıdem tazminatınızı alabilirsiniz bir üçüncü seçeneğinizde 32 haftaya kadar sabredip doğum iznine ayrılmak olacaktır 2 ay doğumdan önce 2 ayda doğumdan sonra izin kullanma hakkınız var bu süre zarfında çalışmadığınız aylara tekabül 4 ay sonunda ssk size sskda görünen maaşınızın netini ödeyecektir eğer baktınız dönemk istemiyorsunuz bir yasal hakkınız daha var 6 ay daha ücretsiz izin kullanabilirsiniz yani işyerinizi zorlayın kendi isteğinizle değil onların sizi çıkarmasını sağlayın derim çünkü karlı çıkan taraf siz olursunuz merak ettiğiniz başka şeyler olursa özelden mesaj atın burda değilsem yardımcı olmaya çalışırım muhakkak

çok teşekkür ederim ...bilgiler için..Gün sayım o kadar yok sanırım...
yeni evlide değilim...32.haftama kadar çalışıp sonrasında ücretsiz izine ayrılmak en iyisi anlaşılan.Çok teşekkür ederim bu bilgileri öğrendiğim iyi oldu...

rica ederim bol şans umarım herşey istediğin gibi olur..

çalışma şartlarınız ve sağlığınız uygunsa çalışın bence zaten doğuma 8 hafta kala raporlu olacaksınız ve ssk dan paranızı alacaksınız benim planlarımda öyleydi fakat patronlarım o kadar güzel hesap kitap yapıp 1 yılın dolmasına çok az bir süre kala saçma sapan bir sebeple beni işten çıkarttı şuanda 4 aylık hamileyim bu şekilde hiç kimsede beni işe almaz ve yasal olarakta hiçbir alacağım yok ihbar süresin doldurup evimde bebeğimi bekliyeceğim. Şimdiye kadar hiç işten çıkartılmamıştım çok kötü bir psikolojisi var hele hamileyken dahada sinir bozucu.

bi soruda ben soracağım...
benimde çalışma saatleri çok ağır bankada çalışıyorum akşam saat 10 dan önce çıkamıyorum
sizce doktor bana atıyoum 8 saat çalışabilir fln derse işyerinin kabul etmeme gibi bi şansı var mı? yada nasıl bir rapor benim erken çıkmamı sağlar

bildiğim kadarıyla yasal haklarımız var bir internet sitesinden buludulraım aşağıda;
•Hamile, yeni doğum yapmış ve emziren kadın işçiler günde 7 buçuk saatten fazla çalıştırılamaz.
•Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz.
•İşçinin daha hafif işte çalıştırılması teknik olarak mümkün değilse, işçinin isteğine bağlı olarak ücretsiz izinli sayılması sağlanır.
•Hamile işçilere hamilelikleri süresince periyodik kontrolleri için ücretli izin verilmelidir.
•Hamileyken çalışan bayanın sigarasız ve dumansız bir ortamda gerekli aralıklarla oturarak veya rahatça uzanacak şekilde uygun şartlarda çalışması sağlanmalıdır.
•Hamile, yeni doğum yapmış ve emziren işçilerin mümkün olduğunca oturarak çalışması sağlanmalıdır. Bu sağlanamıyorsa “ara dinlenmeleri” ihtiyacına göre daha sık düzenlenmelidir.
•Uzun süreli çalışmalar ve ekip çalışmaları kadın işçinin sık tuvalete gitme ihtiyacına göre düzenlenmelidir.
•Enfeksiyon riskine karşı işyerinde gerekli hijyen şartları sağlanmalıdır.
•İş stresinin önüne geçmek için çalışma koşulları, çalışma saatleri, müşterilerle ilişkileri, işini kaybetme korkusu gibi stres faktörlerinden koruyucu önlemler alınmalıdır.
•Çalışma hızı ve işteki yoğunluk kadın işçinin önerileri doğrultusunda uygun hale getirilmelidir.
•Hamile işçinin, ani darbelere, sarsıntıya, uzun süreli titreşime maruz kalacağı işlerde çalıştırılmaları yasaktır.
•Hamile işçinin kişisel koruyucular kullanılsa dahi, seksen desilbelden daha az gürültülü yerde çalışması sağlanır. Gürültü seviyesinin düşürülememesi durumunda işçinin yeri değiştirilmelidir.
•İşyerinde kadın işçinin soğuk, sıcak ve yüksek basınçtan dolayı sağlık riski yaratmayacak koşullarda çalıştırılması gereklidir.
•Hamile ve yeni doğum yapmış işçinin yalnız çalıştırılmaması esastır. Bu sağlanamadığında, diğer çalışanlarla kolayca iletişim sağlaması için gerekli önlemler alınmalıdır.

Anladığım kadarıyla raporla bu durumun önüne geçebiliyorsun yinede bir uzmana sorabilirsen daha sağlıklı olur.

bu yazıyı hangi sitede buldun canım benim işimi görür bu yazı doktordan da raporu alıp bunu ekledin mi gecenin bi körüne kadar çalışmam

yol-is.org.tr/admin/belgelerim/dosyalar/7CA_47_ek.pdf

burada en kapsamlı şekilde bulabilirsiniz ayrıca

muhasebedergisi.com

iskanunu.com/.../gebe-veya-emziren-kadinlarin-calistirilma-sartlariyla- emzirme-odalari-ve-cocuk-bakim-yurtlarina-dair.html

buralardada var canım umarım işinize yarar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…