Hamilelik ve işyeri sorunsali

giresun25

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
9 Mayıs 2013
714
128
123
Merhabalar
3.5 yıldır firmada sekreter olarak görev yapıyorum hamile kaldım yetkilime de bildirdim şuan 4 aylık oldum yetkilim bana 4 ay ücretli den sonra ücretsiz izin kullandırmak istemediğini idare edemeyeceğini açık açık soyledi fakat ben 6 ay ücretsiz hakkımı kullanmak istiyorum bu durumda bu şekilde dayatma durumları çıkartma durumları var mı ben ne yapmalıyım?

İş Kanunu’nun 74. maddesi 6. fıkrasında da, “İsteği halinde kadın işçiye, 16 haftalık sürenin tamamlanmasından (çoğul gebelik halinde 18 hafta) sonra 6 aya kadar ücretsiz izin verilir” hükmü düzenlenmiştir. Bu “verilir” ifadesinde de açıkça okunacağı üzere herhangi bir şarta tabii değildir. Kadın işçinin ücretsiz izin hakkını kullanacağını talep etmesi yeterlidir. İşverenin izin vermiyorum deme hakkı yoktur. Veya “6 ay değil de 3 ay izin kullan” gibi bir pazarlık durumu da söz konusu değildir.

Yargıtay kararlarında, kadın işçinin bu talebinin kabul edilmemesi durumunda işçi tarafından yapılan feshin haklı nedenle olacağı ve işçinin kıdem tazminatına hak kazanacağı kabul edilmektedir. “4857 sayılı Yasa’nın 74/5 maddesine göre isteği halinde kadın işçiye 6 aya kadar ücretsiz doğum izni verilmesi zorunludur. Davacının doğum izin talebinde bulunduğu gerek davalı tarafından çekilen ihtarnameden, gerekse davaya cevap dilekçesinden anlaşılmaktadır. Davacının izin talebi kabul edilmediğine göre somut olayda davacının haklı fesih ile iş sözleşmesini sona erdirdiği kabul edilerek kıdem tazminatının hüküm altına alınması gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.”

Ücretsiz doğum izin talebinizi yazılı yapmanız ispat açısından gerekir.

Ayrıca, İş Kanunu’nun 104. maddesi uyarınca, 74. maddesindeki hükme aykırı olarak doğumdan önceki ve sonraki sürelerde gebe veya doğum yapmış kadınları çalıştıran veya ücretsiz izin vermeyen işveren veya vekiline idari para cezası verileceği düzenlenmiştir. Eğer işvereniniz sizi bu hakkınızı kullandığınız için işten çıkarırsa, bu durumda işe iade davası açma hakkınız da bulunmaktadır.

Yani takma sen o yetkiliyi. Hamileliğinin tadını çıkar.

ücretsiz izin hakkınız tabi ki var.
çıkartmak istiyorlarsa da kıdem ihbar üstüne de -eğer çalışan sayınız 30 ve üzeriyse- işe geri dönüş tazminatınızı verirler. çıkartırlar.
60 kişiye yakınız ozaman ise geri dönüş tazminatı için mahkemeye vermem gerekiyor sanırım..

İş Kanunu’nun 74. maddesi 6. fıkrasında da, “İsteği halinde kadın işçiye, 16 haftalık sürenin tamamlanmasından (çoğul gebelik halinde 18 hafta) sonra 6 aya kadar ücretsiz izin verilir” hükmü düzenlenmiştir. Bu “verilir” ifadesinde de açıkça okunacağı üzere herhangi bir şarta tabii değildir. Kadın işçinin ücretsiz izin hakkını kullanacağını talep etmesi yeterlidir. İşverenin izin vermiyorum deme hakkı yoktur. Veya “6 ay değil de 3 ay izin kullan” gibi bir pazarlık durumu da söz konusu değildir.

Yargıtay kararlarında, kadın işçinin bu talebinin kabul edilmemesi durumunda işçi tarafından yapılan feshin haklı nedenle olacağı ve işçinin kıdem tazminatına hak kazanacağı kabul edilmektedir. “4857 sayılı Yasa’nın 74/5 maddesine göre isteği halinde kadın işçiye 6 aya kadar ücretsiz doğum izni verilmesi zorunludur. Davacının doğum izin talebinde bulunduğu gerek davalı tarafından çekilen ihtarnameden, gerekse davaya cevap dilekçesinden anlaşılmaktadır. Davacının izin talebi kabul edilmediğine göre somut olayda davacının haklı fesih ile iş sözleşmesini sona erdirdiği kabul edilerek kıdem tazminatının hüküm altına alınması gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.”

Ücretsiz doğum izin talebinizi yazılı yapmanız ispat açısından gerekir.

Ayrıca, İş Kanunu’nun 104. maddesi uyarınca, 74. maddesindeki hükme aykırı olarak doğumdan önceki ve sonraki sürelerde gebe veya doğum yapmış kadınları çalıştıran veya ücretsiz izin vermeyen işveren veya vekiline idari para cezası verileceği düzenlenmiştir. Eğer işvereniniz sizi bu hakkınızı kullandığınız için işten çıkarırsa, bu durumda işe iade davası açma hakkınız da bulunmaktadır.

Yani takma sen o yetkiliyi. Hamileliğinin tadını çıkar.
Yani onlar kıdem ihbar vermeyi kabul ediyor zaten ama ben ücretsiz izin hakkımı kullanip işime devam etmek istiyorum fakat onlar bunu kabul etmek istemiyor

İki seçenek var ya kıdem ve ihbar dahil tazminatını alacaksınız ya iznini o kadar süre kullanmayacaksın.
6 ay şirket açısından cidden sıkıntı yaratabiliyor bazı masaların boş olması.

Yani onlar kıdem ihbar vermeyi kabul ediyor zaten ama ben ücretsiz izin hakkımı kullanip işime devam etmek istiyorum fakat onlar bunu kabul etmek istemiyor
Bi de bu var.

Hamile işçi işten çıkarıldığı tarihi takip eden 30 gün içinde arabulucuya başvurarak işe iadesini isteyebilir. Arabulucuda anlaşma sağlanamadığı takdirde de 15 gün içinde İş Mahkemesinde işe iade davası açabilir. İşçi, işe iade davasını kazanır ancak işveren işçiyi işbaşı yaptırmazsa, işçiye 4 aylık boşta geçen süreye ilişkin ücretini ve mahkemenin karar vereceği 4 ila 8 aylık ücret arasında iş güvencesi tazminatını ödemek zorundadır. İşçinin hak kazandığı ama işçiye ödenmeyen kıdem ve ihbar tazminatı gibi hakları saklıdır. Bu haklar, ayrıca talep edilebilir.

İki seçenek var ya kıdem ve ihbar dahil tazminatını alacaksınız ya iznini o kadar süre kullanmayacaksın.
6 ay şirket açısından cidden sıkıntı yaratabiliyor bazı masaların boş olması.
Bu nedense sadece Türkiye de sorun oluyor. Avrupa’da kimseye böyle birşey öneremezsiniz bile.

Çıkarırlarsa mahkemeye verir kazanırsın, o da 2-3 sene sürer...Geri döndüğünde mobbing yaparlar yine çıkmak zorunda kalırsın

Bu nedense sadece Türkiye de sorun oluyor. Avrupa’da kimseye böyle birşey öneremezsiniz bile.
Avrupada bu kadar çocuk yok. Bizde aile başına 3-4 olan çocuk sayısı onlarda maximum 2. Hatta evlendikleri halde çocuk sahibi olmayan çiftler var. Doğum hızı düşük. Çocuk az olduğundan e haliyle kıymetliler de

Son düzenleme:
Avrupa'da bu kadar çok doğum yok

Avrupa'da evlilik sebebiyle kadının kıdem tazminatı alarak işten ayrılması ya da eş durumu tayini diye bir şey yok, bunlara rağmen bir arada ise aile (ayrı ayrı şehirlerde çalışan çok insan var bunlardan dolayı) ve çocuk yapıyorsa onun izinli olduğu süre boyunca "annelik izni kullanan kişinin yerine çalışan alma" diye ek bir işçi çalıştırma durumu var, sadece annelik izni boyunca alınıyor ve giderlerine devlet yardım ediyor. süreli alındığı için tazminatı vs. olmuyor.

bizde hem doğurun diye teşvik ediyorlar hem de işveren bu doğuran kadının yerini nasıl idame edecek devlet hiç o konuda yardım etmiyor. işveren de acısını kadından çıkartmaya çalışıyor.

siz de işveren olsanız 9 ay gebeliğinde her hafta doktora gidip sonra 4 ay + 6 ay yani neredeyse 1 sene ortada olmayacak, işten uzaklaşacak çalışan istemezdiniz. bu sebeple işvereni devletin tazmin etmesi gerekir Avrupa'da olan bu.

Doğum yapmanıza 5 ay var. Doğumdan sonra da işe başlayamazsınız. Bazı birimlerde personel eksikliğinin hemen giderilmesi gerekiyor. İşveren açısından da düşünmelisiniz. Sizin yerinize alacağı insanı, siz işe başladıktan sonra çıkarması da etik değil. Sizin boşluğunuzda onu kullanıyor gibi oluyor.
Haklarınızı verdikten sonra dostane ayrılmanız daha doğru bence. Bende otelde yöneticiyim. Bazen eski çalışanlar yeniden müracaat ediyor. Nasıl ayrıldıklarını soruyorum. Sorunsuz ayrılanlarla tekrardan çalışıyoruz.
Sizde illa buraya muhtaç değilsinizdir. İş yerine zorluk çıkarırsanız geri dönüşünüzde pek söz konusu olmaz.

İşiniz geçici birinin bakamayacağı bir işse üzgünüm ama tazminatınızı alıp ayrılmanız gerekiyor. Onlar da yerinize uzun süre çalışacak birini alacaklar. Ben de benzer şeyler yaşadım. Ben doğum yaptığımda yerime gelen kişiyle devam ettiler ve geri de dönemedim çünkü o zaman o kişi işsiz kalacak. Başka yere geçtim.

Back
X