Hamilelikte Çok Gaz Olur Mu?

bgrtlen

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Sahte Profil
Kayıtlı Üye
22 Temmuz 2009
17
1
33
Hamilelikte Çok Gaz Olur Mu?
1 ) Hamilelik Döneminde Gaz Sancısı
Hamilelikte görülen gaz sancılarının oluşum sebepleri 2 tanedir. Bunlardan ilki solunum yollarıyla havanın yutulması diğeri de alınan besinlerin kalın bağırsaklarda yeteri kadar emilmeden bakteriler tarafından yıkılması iledir. Eğer solunum esnasında hava yutulmuş ise metabolizma bu fazla havayı geğirme şeklinde boşaltır. Fakat atılamayan az da olsa gaz kalırsa bu gaz da aşağıya doğru itilerek kalın bağırsaklardan çıkartılır.

2 ) Sebepleri nelerdir?
Hamilelik döneminde görülen gazın ve gaz sonucunda meydana gelen gaz sancısının baş sebeplerinden bir tanesi de progesteron hormonunun seviyesine bağlı olarak vücutta bulunan düz kasların gevşemesidir. Düz kasların görevi sindirim sistemine gelen besinlerin ilerletilmesidir. Bu kaslar da gevşeyecekleri için besinler vücutta daha yavaş şekilde ilerleyeceklerdir. Bu da besinlerin sindirim sisteminde daha uzun vakit geçirmesini ve sindirimin yavaşlamasını sağlar.

Ayrıca hamilelik süresinin artmasıyla doğru orantılı olarak rahim de büyür. Büyüyen rahim de sindirim sistemi ve mideye baskı uygulamaktadır. Bu da hamilelerin mide yanması, kabızlık gibi sorunlarının baş sebebidir.

3 ) Ne zaman doktorumu aramalıyım?
Eğer doktorunuzun size söylediklerine tamamen uyuyorsanız ve buna rağmen çok gazınız var ve size rahatsızlık veriyorsa ilaç tedavisi için yeniden doktorunuzla görüşebilirsiniz. Bu süreçte kesinlikle ve kesinlikle doktorunuzdan habersiz ve onun kontrolünde olmayan ilaçlar almamalısınız.

Eğer şikayetiniz şişkinlik ve gaz dışında karın ağrısı, kramp gibi içerikleri de barındırıyorsa, dışkınızdan kan geliyorsa ya da şiddetli ishale yakalanıyorsanız en kısa sürede doktorunuzla görüşmelisiniz.

4 ) Gaz Sancımı hafifletmek veya ondan kurtulmak için ne yapabilirim?

4.1. Yavaş Yiyin

Yemek yerken ağzınıza attığınız lokmaların oldukça küçük olması ve çok iyi çiğnenmesi gerekmektedir. Şişkinlik ve gaz sorunları genelde sindirim sisteminden kaynaklanmaktadır ve ağız da sindirim sisteminin ilk organıdır. Bu yüzden yiyeceklerin iyice öğütülebilmesi için bolca çiğnemeli yemek yerken acele etmemeli ve yavaş yemelisiniz.

4.2. Hareket edin

Bazı durumlarda gazınız olduğunu artık kabullenmeniz gerekmektedir. Bu gaz ile başa çıkmanın yollarından bir tanesi de egzersiz yapmak ve hareketli olmaktır. Bunun için yemeklerden sonra yürüyüşlere çıkabilirsiniz. Mahallenizde ufak yürüyüşler, yemeğin bulaşıklarını yıkamak, eşinizle kısa gezintiler yapabilirsiniz. Hareketsiz kalmak içinizde bulunan gazın bağırsaklarda kalmasına sebep olacağı için şişkinliğiniz ve ağrınız iyice artacaktır. Gazınız ve sancınız olduğu zaman hareketli olmalısınız.

4.3. Daha Küçük Öğünler

Öğünlerinizi olduğunca küçülterek öğün sayısını arttırmalısınız. Günde 3 öğün yiyerek çokça yemek size bir şey kazandırmaz. Aksine sizin gazlı olmanıza daha çok sebep olur. Gün içerisinde yiyeceklerinizi küçük küçük öğünlere bölerek metabolizmanıza sindirebilmesi için gerekli süreyi vermeniz gerekmektedir. Anne adaylarının en büyük hatalarından bir tanesi budur.

4.4. Kabız Kalmayın
Kabız olmak midede gereksiz şişkinliğe sebep olur. Ayrıca midede gaz birikmesine de neden olmaktadır. Hamilelik döneminde beslenmenize oldukça dikkat etmeli ve kabız olmaktan kesinlikle kaçınmalısınız. Bunun için içerisinde lif bulunan meyve ve sebzeleri tüketmeniz gerekmektedir. Konserve tarzı yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir.

5 ) Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?
En çok gazı yapan yiyecekler; yağlılar, kavun, karpuz, dondurma, kuru fasulye, mercimek, süt ve eriktir…
 
Son düzenleyen: Moderatör:
X