Hamilelikte Hurma Yemenin Faydaları Nelerdir? Hurma Doğumu Tetikler mi?

Hamileliğinizde canınız tatlı ve sağlıklı bir atıştırmalık istiyorsa hurmaya şans verebilirsiniz. Hurma, lezzetli bir kuru meyve olmasının yanı sıra sağlık açısından pek çok faydaya sahiptir.

Hamilelikte aşırı miktarlarda tüketmediğiniz sürece hurma yemenizin bir sakıncası olmayacaktır. Hurma sayesinde hamileliğinizde ihtiyaç duyduğunuz çeşitli vitaminleri ve mineralleri almanız mümkündür.

Hamilelikte hurma yemenin faydalarına, potansiyel tehlikelerine ve doğumu tetikleyip tetiklemeyeceğine dair bilgileri aşağıda okuyabilirsiniz.

Hamilelikte Hurma Yemenin Faydaları​


Hamilelik sırasında aşerme yaygın olarak görülen bir durum olmakla birlikte meyve aşermeyle de sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bazı kadınlar günlük kalori alımlarını arttırmak için meyve yeseler de bazıları da yalnızca aşerdikleri için meyve yemektedir. Hurma da hamilelikte aşerilen meyvelerden bir tanesidir.
hamilelikte_hurma_yemenin_faydalari.jpg
Hurma, vitamin ve minerallerle dolu bir meyvedir. Aynı zamanda antioksidan bakımından da zengin olan hurmanın bu özelliği, vücudun serbest radikallere karşı korunmasına yardımcı olur. Bildiğiniz gibi hamilelik sırasında gerekli besinlerin yer aldığı dengeli bir beslenme düzenine sahip olmak, hem sizin sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için çok önemlidir.

Hurmada yer alan besinler ve bu besinlerin faydaları şu şekildedir:

Lif kaynağıdır

hamilelikte_hurma_yenir_mi.jpg
Hurma, bağırsak hareketlerine yardımcı olan lif bakımından zengin bir kaynaktır. Dört tane hurmada yaklaşık 6,7 gram lif bulunmaktadır. Günlük tavsiye edilen lif miktarının 20-35 gram olduğu düşünülürse dört hurma, günlük lif ihtiyacının yaklaşık yüzde 25’ini karşılamaktadır.

Hamilelikte kabızlık sıkça rastlanan bir sorundur. Bu sorun, hamilelik hormonlarının mide-bağırsak sistemini yavaşlatmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca hamilelikte kullanılması gereken demir takviyeleri de kabızlık ihtimalini arttırabilmektedir. Hurma, hamilelikte yaşanan kabızlığın giderilmesinde yardımcı olabilir.

Potasyum bakımından zengindir


Vücudunuzun sıvı dengesini sağlaması ve hücre fonksiyonlarını düzenlemesi için potasyuma ihtiyacı vardır.

Çok sayıda kadın hamileliğin ilk trimesterinde kusma sorunu yaşadığı için potasyum seviyelerinde azalma olabilmektedir. Dört tane hurmada yaklaşık olarak 700 mg potasyum bulunmaktadır.

Folat içermektedir


Hurmada aynı zamanda folat bulunmaktadır. Bildiğiniz gibi folat, spina bifida gibi ciddi doğum kusurlarını engelleme konusunda önemli bir besindir.

Hamilelerin günlük olarak yaklaşık 600 mcg folat tüketmeleri önerilmektedir. Dört adet, yani yaklaşık 100 gram hurmada 15 mcg kadar folat bulunmaktadır.

Demir almanıza yardımcı olur

hamilelikte_hurma_yemenin_zararlari.jpg
Hamilelikte demir eksikliği görülmesi riski normale göre daha yüksektir. Şiddetli demir eksikliği durumunda erken doğum ya da düşük doğum ağırlığı gibi durumlarla karşılayabilmektedir. Hurmada bulunan demir, günlük demir ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olacaktır.

Düşük glisemik endekse sahiptir


Hurma, düşük glisemik endekse sahip bir yiyecektir. Yani yavaş sindirilmekte ve kan şekeri seviyelerinde ani artışa neden olmamaktadır.

Hamilelerin yaklaşık yüzde 10’unda kan şekeri seviyelerinin yüksek olduğu gebelik diyabeti görülmektedir. Gebelik diyabeti, yüksek doğum ağırlığı ve erken doğum gibi komplikasyonlara yol açabilmektedir.

Şeker yerine kullanılabilir


Hurmayı şeker yerine kullanabilirsiniz. Şeker yerine hurma kullandığınızda normal şekerden daha az kalori almış olursunuz. Bu nedenle şeker kullanmanız gereken yerlerde hurmaya şans verebilirsiniz.

Hamilelikte Hurma Yemek Tehlikeli mi?


Hamilelikte hurma yemenin sakıncalı olduğunu gösteren herhangi bir araştırma bulunmamaktadır.

Hatta canınız tatlı bir şeyler çektiğinde hurma yiyerek aşermelerinizin önüne geçebilirsiniz. Dondurma ya da yaylı yemek yerine hurma yemeyi deneyebilirsiniz.

Hamilelikte fazla şeker içeren bir beslenme düzenine sahip olmanın zararlı etkileri olabileceğini gösteren araştırmalar bulunmaktadır. Bu nedenle tatlı şeyler aşerdiğinizde hurma gibi doğal yiyecekler tüketerek hamileliğinizi daha sağlıklı bir şekilde sürdürebilirsiniz.

Ancak her şeyin fazlası zararlı olduğu gibi hurmayı da fazla miktarlarda tüketmeniz iyi olmayacaktır. Bu nedenle hurma tüketirken şunlara dikkat etmeniz önemlidir:
  • Hurma, kalori ve karbonhidrat bakımından zengin bir meyvedir. Bu nedenle günde kaç tane hurma yediğinize dikkat etmeniz gerekir. Yüz gram hurmada 300’e yakın kalori bulunmaktadır.
  • Hurma, alerjik reaksiyona neden olabilir. Hurma alerjisi olan kişilerin hamileliklerinde hurma tüketmemeleri gerekir.

Hurma Doğumu Tetikler mi?

hamilelikte_hurma_dogumu_tetikler_mi.jpeg
Pek çok insan hurmanın doğumun başlamasına yardımcı olduğunu düşünmektedir. Bazı bulgulara göre hurma yemek doğumun süresini kısaltıyor olsa da hurmanın doğrumu tetiklemesi şart değildir.


Doğumdan birkaç hafta önce hurma yemenin, rahim ağzının açılmasını teşvik etme konusunda etkili olabileceğini söyleyen bazı ufak çaplı çalışmalar bulunmaktadır. Bununla birlikte bu çalışmalardan elde edilen sonuçların doğru olduğunu onaylayabilecek araştırmalar bulunmamaktadır.


Hamilelikte Kuru Meyve Tüketimi



Hamilelikte yiyebileceğiniz tek kuru meyve elbette hurma değil. Meyveler genel olarak vitamin, lif ve diğer besinler bakımından zengin yiyeceklerdir. Ayrıca doyurucu oldukları için uzun süre boyunca tok hissetmenize yardımcı olabilirler.


Bununla birlikte kuru meyveyi aşırı miktarlarda tüketmemelisiniz. Kuru meyve, kurutulma işleminden geçerken su kaybeder. Sonuç olarak kuru meyvede taze meyveye göre daha fazla kalori ve şeker bulunur.


Bu nedenle bir avuç kuru meyve yemek, bu meyvenin tazesini aynı miktarda tüketmeyle eşdeğer değildir. Bu nedenle şeker alımınızı kontrol altında tutmak istiyorsanız, günde yarım bardaktan fazla kuru meyve tüketmekten kaçının.


Hamileliğinizde kuru meyveyi tek başına tüketebilir, smoothie’lerin içine ekleyebilir ya da salataların üzerine serpebilirsiniz.


Sonuç Olarak



Sağlıklı bir hamileliğin sırrı sağlıklı ve dengeli beslenmekten geçmektedir. Bunun için bol miktarda taze ve kuru meyve yemeniz gerekir. Hurma, hamilelikte tüketilebilecek en iyi kuru meyvelerden biridir. Çünkü içerisinde bol miktarda lif, vitamin ve gerekli diğer besinler bulunmaktadır.
 
X