Hamilelikte Nar Yenir mi? Nar Suyu İçebilir mi? Zararları Var Mı?

Kadınlar, hamilelikleri sırasında hem besin değerleri yüksek hem de lezzetli olan yiyecekleri tercih etmeye çalışmalıdır. Her gün düzenli olarak meyve ve sebze tüketmek herkes açısından çok önemli olsa bebek bekleyen kadınların daha dikkatli olmaları gerekir. Nar, besin değerleri bakımından zengin bir meyve olduğu için hamilelikte tüketilebilecek yiyeceklerden bir tanesidir. Narda bulunan besinler ve antioksidanlar, kendi sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığını desteklemeniz açısından çok önemlidir.

Hamile Nar Yemek Zararlı mı?

Uzmanların çoğu hamilelikte nar yemenin ya da nar suyu içmenin hamilelik sırasında bir zararı olmayacağını söylemektedir. Ancak narı ekstrakt olarak değil de yiyerek ya da nar suyu içerek tüketmeniz, istenmeyen etkilerden kaçınmak adına faydalı olacaktır. Hamileliğiniz sırasında nar yemeniz, hem tatlı yeme ihtiyacınızı hem de su içme ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olacaktır.

Narın Faydaları

hamilelikte_narin_faydalari.jpeg
Nar, vücut için en faydalı meyvelerden bir tanesidir. Narda bulunan vitaminler ve mineraller, özellikle hamile kadınlar açısından çok önemlidir.
Narın bilimsel olarak kanıtlanmış faydaları şu şekildedir:

Besin değerleri açısından zengindir

Nar, dış kabuğu soyulduktan sonra çekirdekleri ve çekirdeklerin dışındaki kısım ile birlikte tüketildiğinde oldukça faydalı bir meyvedir. Yaklaşık 174 gramlık bir kase narın besin değerleri şu şekildedir:

Lif: 7 gram

Protein: 3 gram

C vitamini: Günlük ihtiyacın yüzde 30’u

K vitamini: Günlük ihtiyacın yüzde 36’sı

Folat: Günlük ihtiyacın yüzde 16’sı

Potasyum: Günlük ihtiyacın yüzde 12’si

Nar, oldukça tatlı bir meyve olmakla birlikte bir kase narda 24 gram kadar şeker ve 144 kalori bulunmaktadır.

Antioksidanlar içermektedir


Narda sağlık açısından çok önemli iki bileşen bulunmaktadır. Bunlardan ilki punicalagin isimli bileşendir. Narın suyunda ve kabuğunda bulunan bu bileşenin antioksidan aktivitesi oldukça yüksektir. Bu nedenle nar ekstraktları genelde narın kabuğundan yapılır. Ancak hamilelikte takviye almak yerine meyvenin kendisini yemeniz önemlidir.

Narda bulunan bir diğer bileşen ise punikik asittir. Nar çekirdeği yağında bulunan bu asit, narın etki kısmında bulunan temel yağ asididir. Punikik asit ve punicalagin, narın faydalı olmasını sağlayan esas bileşenlerdir.

Anti-inflamatuar etkilere sahiptir

Kronik inflamasyon, pek çok ciddi hastalığa yol açan bir etkendir. Narın güçlü anti-inflamatuar etkileri, bu hastalıkların engellenmesine yardımcı olabilmektedir. Bu nedenle vücudundaki inflamasyonla savaşmak isteyen kişilerin, nar tüketmesi önemlidir.

Sindirime yardımcıdır

Nar, bağırsaktaki inflamasyonu azaltarak sindirimi iyileştirebilmektedir. Lif bakımından iyi bir kaynak olan nar, aynı zamanda kabızlığı ve diğer sindirim sorunlarını önleme bakımından da faydalıdır. Bununla birlikte nar, bazı durumlarda halihazırda ishali olan kişilerde bu sorunu kötüleştirebildiği için ishaliniz varsa nar tüketmeden önce doktorunuza danışın.

Antiviral etkiye sahiptir

Narda C vitamini vardır ve bu vitamin, bağışıklığı destekleme ve hastalıkları önleme açısından önemlidir. Bazı çalışmalarda antiviral ve antibakteriyel faydaları da olduğu görülen nar ile hamilelikte bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz.

Serbest radikallerle savaşmaya yardımcıdır

Serbest radikaller, vücutta gerçekleşen çeşitli süreçler sonucunda meydana gelen yan ürünlerdir. Bunlar, vücuttan atılması gerekirken bazen kalarak sağlıklı hücrelerle etkileşime geçebilmekte ve vücudu etkileyebilmektedir. Serbest radikallerle savaşmanın en iyi yolu antioksidanlardır. Nar, antioksidan bakımından zengin olduğu için bu meyveyi hamilelikte ölçülü olarak tüketmek önemlidir.

Hamileler Nar Suyu İçebilir mi?

hamilelikte_nar_suyu_icilir_mi.jpeg
Hamilelik döneminde nar suyu içilebilir. Tıpkı narın kendisi gibi suyu da sağlıklı ve besleyicidir ve hamilelikte tüketilebilir. Önemli olan narı hamilelikte ekstrakt şeklinde kullanmamanız ve böylece bu sağlıklı meyveyi ölçülü tüketmeniz olacaktır.

Nar Çekirdeğinin Faydaları

Narın kendisini yemenin ya da suyunu içmenin sağlıklı olduğunu gösteren çeşitli araştırmalar bulunmaktadır. Narın etli kısmı kadar çekirdeği de çeşitli faydalara sahiptir. Nar çekirdeğinin sağladığı faydalar şu şekildedir:
  • Nardaki besinler meyvenin genelde etli kısmında bulunuyor olsa da çekirdekler de besin bakımından zengindir. Nar çekirdekleri özellikle E vitamini ve magnezyum bakımından zengindir.
  • Nar çekirdekleri, lif bakımından zengindir. Nar çekirdeklerinde bulunan lif temelde selüloz ve lignin olmaktadır. Bu iki lif çözülemez ve sindirim sisteminden genelde değişmeden geçer. Normalde bu lifleri tüketmek faydalı olsa da kronik kabızlığınız varsa nar çekirdeklerini aşırı miktarlarda tüketmekten kaçınmanız gerekir.
  • Narın etli kısmı kadar olmasa da çekirdeklerinde de antioksidanlar bulunmaktadır. Nar çekirdeklerinde flavonoidler, tanenler ve lignanlar dahil olmak üzere çeşitli fenolik asitler ve polifenoller bulunmaktadır.
  • Nar çekirdeğinin yaklaşık yüzde 12 ila yüzde 20’lik kısmı yağdır. Bu yağ, doymamış yağ asitlerinden meydana geldiği için nar çekirdeğinin inflamasyonu azaltıcı ve insülin hassasiyetini iyileştirici etkileri olduğu düşünülmektedir.

Hamilelikte Nar Yemenin Zararları

Hamilelikte nar yemek zararlı olmasa da hiçbir yiyeceği aşırı miktarlarda tüketmemeniz gerektiği için narı da ölçülü yemeniz gerekir.
Hamilelikte çok fazla nar tüketmenizle ilgili şu olumsuzluklarla karşılaşabilirsiniz:
  • Nar, kalorisi yüksek bir meyvedir. Bu nedenle günlük kalori ihtiyacını karşılamakta zorlanan kadınlar için idealdir. Ancak çok fazla kilo almamaya çalışıyorsanız, narı ölçülü olarak tüketmeniz önemlidir.
  • Narı bütün olarak tüketmenizin ya da suyunu içmenizin zararı olmasa da nar ekstraktı olarak satılan besin takviyelerini kullanmamanız gerekir. Ekstraktlarda meyvenin hem içi hem de kabuğu kullanıldığından bunlarda bulunan bazı maddeler, hamileliğin olumsuz etkilenmesine neden olabilir.

Sonuç Olarak


Hamilelikte beslenme düzeninize nar eklemek, sağlıklı bir karar olacaktır. Nar yiyerek çeşitli mineral ve vitaminleri alabilirsiniz. Hamileliğiniz sırasında narı ekstrakt olarak tüketmediğiniz ve çok fazla miktarda yemediğiniz sürece herhangi bir komplikasyonla karşılaşmanız olası değildir.

Narı hamilelik diyetinize eklemek için salatalarınızda kullanabilir, yoğurda ekleyebilir, suyunu sıkarak ya da nar suyu ile çeşitli soslar hazırlayarak tüketebilirsiniz. Böylece sağlıklı bir hamilelik için yiyebileceğiniz meyveler arasına narı kolaylıkla dahil edebilirsiniz.
 
X