Hamileyken toplumdaki değeriniz neydi??

kuzum

Bu konida hassasum
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
8.474
280
698
Kızlar hamileyken hakettiğiniz değeri gördünüz mü? Sadece eşinizden yada bir yakınınızdan bahsetmiyorum. Toplum içindeki değeriniz neydi, yada şu an hamile olanlar için değeriniz nedir diye sorayım.Görüyorum ki önceden toplum içinde daha bir değerliydi hamile bir bayan. Toplu taşıma aracına bindiğimde 3-5 kişi birden zıplardı yerinden ben ise yer seçmekle meşgul olurdum genelde. Şimdi ise nerdeeeee diyesi geliyor insanın.Bu sabah işe gelmek için metroya bindim ve bugünlerde sıkça karşılaştığım bir manzarayla karşılaştım. Karnı burnunda bir bayan ayakta ve maşallah turp gibi gençlerimiz oturuyor.Bir iki bekledim kalkıp yer veren yok. Tutamadım kendimi kaldırmaya çalıştım birini, bana verdiği cevap "bana mı sordu da hamile kaldı" . Ne kadar moda olmuş bu laf(ilk defa başıma gelmedi, daha öncede duymuştum) Ağız dalaşı oldu biraz.Sonra bıraktım kendi haline. Yazık başka biri kalkıp yer verdi sonra bayana. Bayan bayanın halinden daha mı iyi anlardı önceden Ben hamileyken bankada sıra beklemezdim. Noldu peki şimdi, ne değişti??

haklısın bende çok karşılaşıyorum ve inan ki normalde modern görünümlü insanlar aynı zamanda bilinçli ve eğitimli olur gibi bir genel kanı var ama ben de birçok kez beni şaşırtan ve sinir eden olaylarla çok karşılaşıyorum evet artık hamilelik anneler açısından daha bilinçli ilerliyor ama toplumdaki her değer gibi hamilelikte gerekli önemi göremiyor

Kuzum,işin bu boyuta gelmesi,insani defolarımızın gitgide arttığını gösteriyor ki,artık sosyal vehamet derecemiz aşmış durumda diyebiliriz..
Peki şuna ne diyceksin...Normal giyimli ben,toplu taşıtlarda yer verilmeye layık görülmezken,başı örtülü bir hatun benden çok ta küçük yaşta olduğu halde,derhal buyurun abla,diye boşaltılan koltuğa oturtuluyor...Neyse,şimdi bu konulara girmeyeyim de...Anlattığın durum çok feci..Geçen ben de şahit oldum banliyö treninde..çocuk 12-13 yaşlarında falan..trendeki herkese kafa tuttu bu yer mevzuunda..Of..güzel yurdum offf..

valla ben toplu taşıma araçlarına binmiyorum hamileliğimde çünkü sinirlerim hoplar binersem.herkes kendi keyfinde .bi yere gideceksem sabahtan kalkarım eşim bırakır ...yada yakınsa yürürüm....ilginç bir milletizzz

bu sadece toplu taşıma araçlarında falan değilki. iş yerlerinde de aynı durum var. heleki benim gibi biraz iri yapılıysanız. bu hamile olsada farketmez yapar ağır kaldırır durumundalar.benden daha kısa boylu daha ince yapılı bir bayan arkadaşımız hamileyken müdürler en ufak bi yerde bir kötü koku olsa arkadaşı sokmazlardı. bana gelincenimet yapar nimet ağır kaldırı maşallah kollara bak. gibi bir sürü şey ne yani benim suçum uzun boylu iri kemikli olmak mı?. ben şaşıyorum artık. minübüste gitmek zorunda kalıyorum. ki ilk duraktan oturarak biniyorum bazen bendne büyük hatunlar bana ters ters bakıyor yer vermiyorum diye biri bişey desede ben hamileyim görmüyon mu göbeği desem diyorum.ben şu 5,5 aylık hamileiğim süresince kimseden extra yumuşak bir muamale görmedim. zaten hayatım boyunca da görmemiştim. görmeyide bundan sonra beklemiyorum zaten.

Kuzum,işin bu boyuta gelmesi,insani defolarımızın gitgide arttığını gösteriyor ki,artık sosyal vehamet derecemiz aşmış durumda diyebiliriz..
Peki şuna ne diyceksin...Normal giyimli ben,toplu taşıtlarda yer verilmeye layık görülmezken,başı örtülü bir hatun benden çok ta küçük yaşta olduğu halde,derhal buyurun abla,diye boşaltılan koltuğa oturtuluyor...Neyse,şimdi bu konulara girmeyeyim de...Anlattığın durum çok feci..Geçen ben de şahit oldum banliyö treninde..çocuk 12-13 yaşlarında falan..trendeki herkese kafa tuttu bu yer mevzuunda..Of..güzel yurdum offf..

:uhm::uhm: nasıl yani başı örtülü olmak bir ayrıcalık mı ??

Evet Tuli, belki konumuzla alakası yok ama sen değindiğin için bende birkaç şey söylemek istiyorum. Aynı olay benimde başıma geldi. Dolmuşta ayaktayız başörtülü bir bayan ve ben. Seninde dediğin gibi örtülü bayana derhal yer verildi ve ben ayakta kaldım.Hiç sorun değil zaten 10-15 dk'lık bir yol ama nedenine inmek lazım. Daha mı saygıdeğer, dünya ahiret bacım olarak görülüyor anlamadım ki.:sm_confused:

kuzum aynı şey biçok defa annemle benim başıma geldi ki annem 45 yaşında bi bayan adam kalktı 25 lik başı örtülü bi kıza yer verdi.anneme vermedi.ilginç geliyo yani.

:uhm::uhm: nasıl yani başı örtülü olmak bir ayrıcalık mı ??

Ayrıcalıklarımız tamamen karakterlerimizdedir.Kimseyi elbisesinde az ya da çok kumaş kullanılmış diye yargılayamayız..Ama belli bir şey var ki,bazı beyler,saygı göstermek söz konusu olunca,maalesef kumaşa bakıyorlar,evet.Benim örtülü olan da olmayan da onlarca arkadaşım var.Hiç birimiz hiç birimize inandığımız değerler yüzünden ön yargılı yaklaşmadık.Ambalaja değil,içindekine değer verdik.Bu benim hayat görüşüm olarak böyle olmaya devam edecek.

aynen öle cnm sana katılıyorum.ayrıca saygı duyarım başı örtülü olmak çok güzel.

hamile olduğum dönemde otobüste yaşlı bir amca bana yer vermişti oysa ben karnımın belli olmadığı sanıyordum çok utanmıştıma.s

Esim bana arabayi vermiyo..hamileymisim olmazmis... Kötü Kazen Bu yuzden beni bircok yere tasimak zorunda kaliyor. Biliyosunuz cok zorluk cektim en basta, bu yuzden servise binemedigim zamanlar oldu.
uzun mesafeler haric taksi kullaniyorum. Benim karnim cok buyuk. Toplamda 4,5 kilo aldim ayrica cok sisim. Dolayisiyla karnim bayaga buyuk. Otobuslerde kesinlikle yer vermiyorlar. Bir keresinde bir bayan teklif etti, rahat oldugum icin tesekkur ettim. Ayrica belli olmasada ben idare ederim daha ayakta, ihtiyacim yok.
Yer vermezler...Ben hep verirdim oysa...simdi bana vermiyorlar. Erkeklerin umurunda degil...onlara sormadik tabi..haklilar..kendi yanlarinda eslerinin bu sekilde ayakta gitmek zorunda kalmalarini temenni ediyorum...tum kalbimle :))

kızlar benim önceki gebeliğimde de bana yer verilmiyordu.yengemde karnı burnunda olmasına rağmen bırakın yer vermeyi boş yere ondan önce oturmaya çalışan beyler vardı.durum şuki bende yen gemde baş örtülüyüz.yani hem baş örtülü hemde hamile de olsanız yer verilmeyebiliniyor.amason derece saygılı olan insanlarda var.yani bunun başörtüsüyle alakası yok.görülen bir kaç örneği genele yayarak evet bu böyledir demek çok yanlış.aynı şekilde benimde başörtülü olduğum için değil 2. sınıf 3. sınıf insan muamelesi gördüğüm yerlerde oldu.ama ben hiç bir zaman açıklar ya da kapalılar diye ayırd etmedim.ve bu duruma sokan zihniyetide genele yaymadım.sizde tavsiyem durumu bu açıdan değerlendirmebniz.olayları kişisel ele almalıyız.genel değil.
sevgilerle...

cnm açık yada kapalı benimde sülalemde kapalılar var sadece başıma gelen olayı anlattım ben.asla ayrım yapmam.hepimiz insanız hepimiz...

canım benim ben sizlerin ayırım yaptığınızı söylemedim.sakın beni yanlış anlamayın.amacım fikir alış verişleri yapıp birbirimizin ufkunu açmak.ben sadece toplumdaki yanlışları dile getirmek istedim. öpüyorum hepinizi

kesinlikle haklısınız arkadaşlar, ilk hamileliğim 4 sene önceydi, o zaman toplumda biraz daha saygı ve tolerans görmüştüm, şu an 7 aylık hamileyim yakın çevremin dışında kimsenin umrunda değil, hatta ne gariptir mi iş hayatında karşılaştığım özellikle beyler normalden daha da sert yaklaşıyorlar, sanki bu bir marifetmiş gibi, sanki "ne var yani hamileysen, kadın erkek eşitliği var artık, hamile olman sadece seni ilgilendidir" der gibi. çok üzücü tabi.

Ayrıcalıklarımız tamamen karakterlerimizdedir.Kimseyi elbisesinde az ya da çok kumaş kullanılmış diye yargılayamayız..Ama belli bir şey var ki,bazı beyler,saygı göstermek söz konusu olunca,maalesef kumaşa bakıyorlar,evet.Benim örtülü olan da olmayan da onlarca arkadaşım var.Hiç birimiz hiç birimize inandığımız değerler yüzünden ön yargılı yaklaşmadık.Ambalaja değil,içindekine değer verdik.Bu benim hayat görüşüm olarak böyle olmaya devam edecek.

Kesinlikle haklısın arkadaşım, tüm kalbimle katılıyorum sözlerine fakat yer vermek hususunda çok tesettürlü bayanın da ayakta kaldığına şahit olmuşumdur. Bir de bütün olarak bakıldığında tesettürlü bir bayan yüzüne bakılmadığı zaman yaşlı sanılıyor diye düşünüyorum. Bacı-kardeş durumundan ziyade kafalardaki genel yakıştırma bu yönde. Psikolojik bir durum olduğunu da düşünüyorum. Yani örtüsü varsa teyzedir ki geçenlerde eşimle pazardan bişey satın alırken aynısı başıma gelmişti. Eşimin şundan da koy, bundan da koy teyze teyzee diye konuştuğu bayan aslında eşimle yaşıt sayılırdı. Ama eşim yüzüne dikkatle bakmadığı için bayanın yaşlı olduğunu sandı.
Böyle de olabilir..
Fakat bir çok konuda toplumca büyük yozlaşma yaşadığımızı düşünüyorum. Nezaket ve saygı da bunlardan biri.. 2-3 sene dersine girdiğim bazı öğrencilerimin bile görmemezlikten geldiklerini, yer vermemek için başka tarafa baktıklarını da biliyorum. Şükür ki en arkalardan kalkıp da yer vermeye çalışan insanlar da var hala. Bana yer vermek nezaketini gösteren herkese içimden Allah razı olsun diyorum ben. Ne mutlu Allah rızasını alanlara..

bu anlatılan meselelerde suç testtürlü bayanların değil ayrımcılık yaparak yer verenlerindir ama aynı ayrımcılığa biz kapalılarda mağruz kalıyoruz sadece açık bayanlar değil.

Back
X