"Hamurum kabarmadı" diye üzülmeyin. İşte son sistem hamur kabartma yöntemi

Noa

Nirvana
Kayıtlı Üye
5 Mayıs 2008
655
10
623
İstanbul
Kendimi Takdir Ediyorum

"Hamurum kabarmadı" diye üzülmeyin. İşte son sistem hamur kabartma yöntemi

* Hani dezavantajları avantaja çevirin derler ya ben bugün bu taktiği uyguladım ve başardım.
* İnternette uzun zamandır gördüğüm çeşitli sitelerde yayınlanmış yapanlar tarfından beğenilmiş bir poğaça tarifini denemeye karar verdim. Herkes bu poğaçaya bayılıyordu nasıl yumuşaçık olduğunu anlatıyordu. Adı pamuk poğaçaydı ve pamuk gibi kabarıyordu. (KK'da da çok beğenilmiş)
* Ben de büyük bir hevesle tarifi uyguladım. Hamur işi konusuna yabancı olmamama rağmen poğaçalarım taş gibi oldu. Yenilen pehlivan misali tekrar denedim. Bu sefer de hamurda bir kabarma belirtisi yoktu. Ben de bu havalarda arabaya bindiğim de içerisinin sıcaklığından nasıl rahatsız olduğumu hatırladım hamuru aldım arabanın en güneş gören yerine koydum, kapıyı kilitleyip gittim. Yarım saat sonra geldiğimde hamurum kabından taşıyordu. Poğaçalar piştiğinde pastahaneden alınanlardan hiçbir farkı yoktu. Hatta daha bile güzeldi.

Artık hamurum kabarmadı diye üzülmeyin. Atın güneşin altında kavrulmuş bir arabaya değme ustalara taş çıkarın. Kışın da doğalgaz veya kalorifer peteklerinin üzerine koyarsınız. Tarife gelince; Pamuk Poğaça

* 1 pk yaş maya yada 2 kaşık kuru mayayı bir su bardağı ılık süt içinde 15 dk bekletin daha sonra 1 sb ılık su 1 sb sıvı yağ ( ben kalori bakımından yarım bardak koyuyorum) 4 çorba kaşığı şeker 4 çay kaşığı tuz( ben 5 koyuyorum) 1 tatlı kaşığı mahlep veya vanilya(isteğe bağlı) ve alabildiği kadar un ( burada püf noktası kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak bir hamur olmalı)ekleyip yoğurun hamuru yarım saat bekletin ( ben ilkini saatle yaptım olmadı saati boşverin hamur iki katı kabarıncaya kadar bekletin)
* Hamuru istediğiniz gibi şekillendirin. Tepsiye dizin yalnız iki katı kabaracağını hesaplayarak dizin. Bir süre tepside kabarmasını bekleyin. Üzerine yumurta sarısı sürüp 175-180 derece fırında pişirin.
* İlk tepsiyi soğuk fırına attım 35 dakikada pişti. İkincisi 25 dakikada pişti. İşin püf noktası hamurun kabarması için saate değil gözlerinize güvenin kabarana kadar bekleyin.

Son düzenleme:
TEŞEKKÜR EDERİM.
ZATEN ESKİLER EVDE YAPARMIŞ EKMEĞİNİ MAYALI HAMURDAN.
ÜSTÜNÜDE SARIP SARMALARLARMIŞ.
ARABANIZ YOKSA BiLE BİR ÖRTÜNÜZ MUTLAKA VARDIR. :))
ÖYLE DE DENEYEBİLİRSİNİZ.

Ben hamuru 2 tana battaniyeye sarırıyorum en sıcak yere koyuyorum, yumuşacık oluyorlar. Ama işin püf noktası ele yapışıp yapışmamak arasında bir kıvam olacak.
Herkez yiyen tarif almadan gitmiyor.

Ben üzerini örtüp kabartmayı denedim ama her halde yeterince beklememişim. Arabada çok hızlı ve kolay oldu. Arabayı hep eşim kullanacak değil ya :))

arabalara kadar zahmet etmeyin kızlar fırını biraz ısıtın kapatın ama fırın kızgın olmasın koyun icine hamurunuzu nasıl kabaracak görürüsünüz
aman haaa kızgın fırın olmasın ask kırıntısına katılıyorum hamurunuz yumasak olsun elinede yapısırsa elinizi yaglayabilir yada hafifce ıslatabilirsiniz sorun olmaz normal sartlarda hamurun mayaya gelmesi 1 saattir sabırlı olun kızlar

İlk denediğim de fırına da koydum 50 derecede beklettim üstü kabuk tuttu ve hiç kabarmadı. Televizyon da filan da fırında kabartıyorlar ama benimki olmadı. Ele yapışan bir hamur olduğu için eli lokma yapar gibi ıslatmak iyi fikir. Hamur zaten yağlı olduğundan elinizi yağlamanızı önermem. Pastane poğaçasına üstünlüğü onun kadar yağlı olmaması....

ay bu poğaça çok süper oluyo,aynı pastanelerdekiler gibi,ablam yapıo gerçi bende yapıorum ama herkes bayılıo:)çok yumuşak bir hamur olucak ele hafif yapışacak,sert olunca güzel olmuo:)adıda güzel pamuk poğaça :)

Ben oktay ustanın tarfini yapıyorum hep, çok güzel oluyor, sıvı yağla yapılan poğoçayı beğenmiyorum, margarinle çok güzel oluyor, birde mahlep katıyorum oda çok güzel oluyor.

Ayrıca mayalı hamur işlerini en az 2 saat bekletin, zamanın varsa 3 saat beklettiğim bile oluyor.

Filizcan kaç derecede bekletiyorsun?

Margarin çok lezzetli ama sağlığa zararlı olduğu söyleniyor. Bu sıvı yağla yapılmasına rağmen çok güzel oluyor. Zaten bütün forumlarda tarifi var ve herkes bayılıyor. Mahlep konusuna katılıyorum. Bu tarife pastahane poğaçası hissini o veriyor zaten.

geçen hafta sonu kahvaltı da bazlama yapmak istedim. Sabah beklememek için de hamuru akşamdan mayaladım. sabah kalktığımda güzel kabarmıştı. ama tavada pişirmeye kalktığımda hamurum karardı. Acaba çok mu beklettim?

Ekşimiştir bence o hamur havalar sıcak artık ekşimesi normal.
Bazlama dediğin nedir, yuvarlak ekmek mi, yoksa pişi tarzı bişey mi?
laelaelaelaelae

Benim hamuru acele mayalamam gerekirse yöntemim bulaşık leğeni gibi bir leğenin yarısına kadar sıcak su dolduruyorum. Sonra hamuru kabıyla beraber içine oturtup leğenin üzerini bir örtüyle iyice kapatıyorum.Çok çabuk mayalanıyor.

mahlep baharat reyonlarında var. paketi 1 ytl filan
baharatçılarda da vardır

benimde mayalı poğaçalarım hiç kabarmaz,sizin yazdıklarınızda çok iyi fikir bende deneyeceğim bakalım bu sefer kabaracakmı peki mahlep koymasam olurmu tadımı farklı olur yoksa kabarmasındamı sorun olur bilgi verirseniz sevinirim.görüldüğü gibi mayalı
konusunda çok acemiyim dedimya kabarmadığından pek anlaşamıyoruz mayalılarla
Kötü Kazen senağlama.

canım hamur mayalanmamasının sebebini yaşayarak gördüm.evde süt vardı dedim poğaça yapayım.tüpün üzerine koydum sütü işim vardı geldim süt kaynamaya yaklaşmış.sütü koydum yoğurma kabına içine mayayı koydum sonra diğer malzemeleri o kadar sıcakki elimle yoğuramıyorum.neyse zor bela yoğurdum.bekledim bekledim mayalanmadı.bunu boş boş yuvarlayıp tepsiye koydum.resmen taş gibi oldu.çok üzüldüm. o kadar malzeme gitti.süt ılık oldumu çok güzel kabarıyor.

ben hamuru yogurmaya baslarken mikrodalgami aciyorum kendi kendine isinirken bende hamuru yapiyorum,calismayan ama ici sicak mikrodalgaya agzi kapali(önemli yoksa üzeri kabuk baglar) olarak mayalandiriyorum.tepside mayalandirikende ben bezeleri yaparken firini 50 dereceye aciyorum,bezelerin yumurta sarilarini sürüyorum ve öylece kabarana kadar bekletiyorum,sakin tepsi firindayken isiyi yükseltmeyin kabaran bezeler foooss oluyor,önce tepsiyi firindan cikarin sonra firinin derecesini yükseltin isinincada tepsiyi firina koyun. bende pogaca konusunda basarili degildim ama simdi cok güzel oluyor.ayrica günes gören cam veya balkona da konulur,ama kabin agzi kapali olsun.

bende hamur yogurdugum kaba poset geciriyorum pencerenin günes gören kisminina koyuyorum yada lavaboya sicak su koyup yine posetle kapiyorum üzerini cok güzel kabariyor..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…