Hangi baharat hangi hastalığa iyi gelir

Elossa

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
1 Şubat 2011
6.687
159
Farkında olmasak da, kadrini bilmesek de, bitkiler bizim için bitmez tükenmez birer şifa kaynağı. Doğru zamanda, doğru dozlarda kullanmak kaydıyla tabiat eczanesinden her derde deva bulabiliriz.

Baharat çeşitlerini bilmeyeniniz yoktur eminim. Fakat mesele baharatların kullanım alanları ve neye iyi geldikleri olduğunda hep muallak kalır bu bilgiler. En iyi bildiğimiz kekik, hayatımızdaki yeri ve faydaları bakımından en fazla iltifat edilmesi gereken bitkidir kanımca.

Kekik:
Malum, et yemeklerinde kullanılır, tadı nefis bir pirzolaya veya bifteğe iyi gelir. Kekik, etin hazmını kolaylaştırırken etin içinde barındırdığı mikropları yok etmeye çalışan bir bitkidir aynı zamanda. Ayrıca kekik bitkisini, -hele dağ kekiği ise- sıcak suyla karıştırıp içtiğinizde, doğal sakinleştirici ve mideyi rahatlatıcı etkisini hissediyorsunuz. İdrara çıkmayı kolaştırıyor. Bronşit, astım ve boğmaca tedavisinde de kullanılan kekik, kuvvetlendirici bir tonik adeta.

Adaçayı: Yine kekik gibi doğal bir idrar sökücü olan adaçayı ise kokusuyla kekikten aşağı kalır değil. Gece terlemelerini en aza indirmek istiyorsanız, bir bardak adaçayını yatmadan önce içmeyi âdet haline getirin. Sigara içenlerin vücutlarında biriken toksitleri idrar yoluyla atabilmelerini de kolaylaştıran bir bitkidir adaçayı. Sindirimi kolaylaştırıyor, dahası vücuttaki gazları dışarı atmanıza yardımcı oluyor. Düzenli olarak içildiğinde regl döneminde düzensizlikleri en aza indiriyor ve sancıyı hafifletiyor. En önemli bitkilerin başında yer alan adaçayı menapozdaki bayanların gergin sinirlerini de yatıştırıyor.
Biberiye: Tonik olarak da kullanılabiliyor. Sıcak su dolu bir fincana bir-iki dal biberiye koyun ve arzuya göre ince bir dilim limon ve istenirse bir çay kaşığı bal ile sabahları aç karnına için. Kan dolaşımını hızlandırıp temizliyor, cilde gerginlik vermeye daha ilk günden başlıyor. Sabahları kullanılması daha doğru; çünkü uyarıcı ve enerji veren bir etkiye sahip. Kanı temizlediği için sigara kullanıcılarına şiddetle tavsiye ederim. Taze zencefilin de etkisi biberiye ile aynı. İnce bir-iki dilim kabuğu soyulmuş zencefili yine aynı şekilde hazırlayarak içebilirsiniz. Eğer tadını seviyorsanız her fincan için iki dal zencefili rendeleyerek de kullanabilirsiniz.
Papatya: İştah artırıcı ve yatıştırıcı etkiye sahip. Kaynamış suya eklediğiniz papatyalar ayrıca uykusuzluğa da iyi geliyor. Eğer saçlarınız kumral tonlarında ise yazın güneş altında papatya suyu sayesinde saç renginize ışıltılar verebilirsiniz. Kaynattığınız papatyayı bir hafta ağzını hiç açmadan bir şişe içerisinde bekletin ve her gün saçınızı şampuanlayıp, temizledikten sonra son durulamayı bu suyla yapın ve bahçenizde veya terasta güneşe çıkın. Bir ay sonrasında yazın ışıltısını saçlarınızda hissedeceksiniz. Safra söktürücü etkisi ve gaz giderici papatya belki de çiçeklerin en değerli olanı.
Lavanta: Antiseptik ve bakterilere karşı etkili olan mis kokulu lavantanın spazm giderici bir kuvveti var. Lavanta yağı akneli cildin tedavisinde temizleme işlemi sonrasında kullanıldığında gerçekten etkili. Yaralı bölgeyi yatıştıran lavantayı küçük, hava alan kumaşların içine yerleştirerek, çamaşırlarınızın arasına koyun, mis kokulu dolaplar odanıza ferahlık getirecektir.
Ihlamur: Kış aylarının vazgeçilmez içeceği ıhlamur, göğsü yumuşatıyor, sinirleri yatıştırıyor. Özellikle akşamları rahat bir uyku uyumak ve rahat nefes alabilmek için iki bardak kaynamış ıhlamur uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Yatıştıcı etkisi olan ıhlamura bir iki karanfil de eklediniz mi değmeyin keyfinize. Genç kızlara özellikle tavsiye ederim, adaçayı gibi çok etkili bir ağrı gidericidir ıhlamur.
Portakal: Mide ve pankreas kanserine karşı koruma sağlayan portakal, hastalıklara direnç sağlarken, kötü kolesterol düzeyini düşürüyor. Portakal dilimlerini bazı sebze ve tavuk yemeklerini de pişirirken kullanabilirsiniz. Hoş ve egzotik bir tat elde edersiniz. Bilirsiniz hindiyi Avrupa’da portakal dilimleri ile doldurarak hem sağlıklı hem de nefis bir tat elde ederler. Tansiyon düşürme etkisi de son yıllarda yapılan araştırmalarda etki vermeye başladı. Damar tıkanıklığına çare olan portakal, Amerika’da kalp dostu besinlerin arasında yer alıyor.
Soya fasulyesi: Bir başka kalp dostu da soya fasulyesi. Yüksek tansiyonu düşürücü etkisi ve kolesterolü dengelemesi yüzünden artık kırmızı etten yapılan kıyma yerine yemeklerde soya kıyması kullanılıyor. İnanın ben yerken fark edemedim sadece daha yumuşak bir tadı vardı. Leziz ve sağlıklı. Kalınbağırsak rahatsızlıklarına karşı nefis bir ilaç. Kabızlığa iyi geliyor, sorunu olanlara duyurulur. Kan şekerini düzenliyor.
Zeytinyağı: Hanımlar ve beyler, zeytinyağının yaşlanmayı geciktirici etkisini biliyor musunuz? Ayrıca çocuklarda kemikleri güçlendiriyor, annelere duyurulur. Cildi ve saçları besliyor. Sindirimi kolaylaştırdığı için, yumurtalı, peynirli, yağlı, ballı bir kahvaltıda olması gereken bir besin olduğu savunuluyor.
Gül: Bir minik öneri de gül hakkında. Yaralandığınızda bir-iki gülü kaynatarak gül suyu ile yarayı temizleyin. Eczanelerden temin edilebilecek gül suyunun çok güçlü bir tonik etkisi olduğunu hatırlatalım. Sabah kalktığınızda hiç olmadık bir yerde sivilce ile karşılaşırsanız, bir fincan tabağında hazırlayacağınız ezilmiş bir aspirin tozu veya bir çay kaşığı talk pudrasını gül suyu ile karıştırıp, sivilceli bölgeye sürün, kuruduktan sonra ılık suyla durulayıp, temzileme işleminizi yapın. Sadece iki, üç uygulama ile sivilcenin sıkılmaya gerek kalamadan yok olduğunu göreceksiniz. Hazır cildinizden bahsetmişken, salatalığı da püre haline getirip yüzde beliren bölgesel kızarıklıklara karşı maske yerine kullanabileceğinizi belirtelim.
 
X