Gebeliğe Hazırlık Hangi Gün Hamile Kalınabilir?

Gebe kalmayı planladığımızda yapmamız gereken hazırlıklar.

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.731
27.719
48

Hamile kalmayı mı planlıyorsunuz, sizce doğru zaman geldi mi? Hamile kalma günleri nelerdir? makalemizde gebelik için en uygun zamanlardan bahsettik. Hamile kalmak istiyorsanız adet döngünüzü takip etmelisiniz.Bu döngünün hangi bölümünün en doğurgan olduğunuzu bilmelisiniz. Gebe kalmayı planlıyorsanız ovulasyondan 2-3 gün öncesinden denemeye başlamalısınız.Bu şekilde yeterli sayıda sperm fallopi tüpünde yumurtanın bırakılmasını bekler.


hamile_kalmak_icin_en_uygun_gunler.png




Doğurgan dönemi açığa çıkartmak

Doğurgan olduğunuz dönem 6 gün sürer ve ovulasyonun olduğu günün 5 gün öncesinden başlar ve ovulasyon gününe kadar devam eder.

Bu 6 gün doğurganlık artar ama unutmayın ki ovulasyondan 2 gün öncesi ve ovulasyon günü en doğurgan olunan zamanlardır.

Ovulasyondan sonra cinsel ilişkiye girerseniz hamile kalma şansınız 0’dır.

Yumurtlamak üzereyken servikal mukus ve üreme yolu daha çok östrojen üretir ve bu sayede vajinaya giren spermler 6 güne kadar hayatta kalabilir.


En Uygun Zamanın Önemi

Yumurta sadece 12-24 saat hayata kalır. Yani bunu kolaylaştırmak için, yumurtaların ne zaman yumurtalıklardan bırakılacağını bilmelisiniz.

Doğurgan olduğunuz dönem 6 gündür. Yumurta sadece bir gün hayatta kalır ama spermler bir hafta boyunca hayatta kalabilir. Yani ovulasyondan 2-3 gün gün önce ilişkiye girmeniz uygundur. Ancak bu şekilde gün belirlemekten hoşlanmıyorsanız her 2-3 günde bir ilişkiye girin, ilişkiye bir müddet ara vermeniz sperm kalitesini de artıracaktır.

Yumurtlamanın ne zaman olacağı adet döngüsünün uzunluğuna da bağlıdır. Genel olarak bir sonraki adetinizin başlamasına 14 gün kala yumurtlarsınız. Çoğu kadın adet döngüsünün tam ortasının yumurtlama dönemi olduğunu düşünür. Adet döngünüz 28 günlükse bu doğrudur. Ama eğer döngünüz 35 gün sürüyorsa yumurtlama tam ortada değil 21. Gündedir. Genel olarak adet döngüsü 22-36 gün sürer ve genel olarak yumurtlama döneminden 12-14 sora adet olursunuz.


Doğurganlık dönemini iyi anlayın

Sperm üreme sisteminde en fazla 5 gün canlı kalınabilir. Spermler boşaldığında ve yumurtayı döllemediklerinde kapasitasyon olarak bilinen bir sürece girmek zorunda kalırlar. Kapasitasyon ayrıca spermin yumurtayı döllemek için yeterince olgun olduğunu gösterir. Bu sadece kadın üreme sistemi içine boşaldıktan sonra olan bir biyokimyasal reaksiyondur.Rahim de sterol bağlayıcı albümin, lipoproteinler, proteolitik ve heparin gibi glycosidasic enzimler salgılayarak kapasitasyona yardımcı olur. Kapasitasyon sonra sperm akrozom reaksiyonu yoluyla aktivasyon geçirir. Bu sırada meydana gelen bazı reaksiyonlarlar spermde bazı yapısal değişiklikler meydana gelir ve bu sayede yumurtaya iyi nüfus eder.Bu yüzden doğru zamanın belirlenmesi önemlidir. Yumurtladığınızda spermin yumurtayı döllemesi için az zaman vardır. Bu yüzden spermin hazır olması, kapatisyon geçirerek yumurtayı dölleyebilcek hale gelmesi önemlidir.


Ovulasyonun iki aşaması

Yumurtlama ilk bölümü foliküler faz olarak adlandırılır. Aslında Son Adet Döneminin ilk gününde başlar ve ovulasyona kadar devam eder. Yumurtlamanın ikinci bölümü Luteal Faz olarak adlandırılır. Bu yumurtlama gününden itibaren hesaplanır ve bir sonraki adet döngüsü başlayana dek sürer. Luteal faz yumurtlama gününden sonra 12-16 gün sürer.Yani yumurtlama günü adet döngüsünün süresini belirler.

Bazen stres, uzun süreli hastalıklar hormonal sistemi değiştirir. Bunlar düzensizliğe neden olur ve yumurtlama dönemini belirlemek zorlaşabilir. Stresin ovulasyonu etkilediği kısmen doğrudur. Stres yumurtlamayı geciktirebilir, ancak adet dönemini durdurmaz. Doğurganlığın farkına varmak için akıntıyı kontrol edebilir, bazal termometre kullanabilirsiniz.



Ovulasyon hakkında az bilinen gerçekler

Östrojen düzeyleri, adet döngüsünün başında düşüktür. Hipotalamushipofiz ebzine folikul uyraıcı hormon salgılaması için sinyal gönderir. FSH birkaç folikülü uyarır ve bunlardan biri dominant hale gelir. Sadece baskın folikül olgun yumurta bırakır. Olgun yumurta östrojen salgılar. Östrojen beyin ve hipofiz bezine sinyaller gönderir. Bu sinyal, uteinleştirici hormon (LH) salınımını tetikler yumurtanın fallopi tüpüne ulaşmasına yardımcı olur.
Olgun yumurtayı üreten folikül korpus luteum oluşturur.Korpus luteum olası bir hamilelik için progesteron salgılar. Döllenme gerçekleşmezse ne olur? Yumurta 24 saat içinde çözünür. Hormon seviyeleri düşer ve rahim duvarı dökülmeye başlar. Bu dökülme ise regl dönemidir.


Hamile kalmak için en iyi günü belirlemek

1.Ovulasyon günü

Ovulasyonun hamile kalmak için en iyi gün olduğunu varsayanlar ne zaman olduğunu bilip buna göre ilişkiye girmek isterler.Ancak ovulasyonun olduğu gün en iyi gün değildir.

2.Ovulasyondan bir gün önce
Ovulasyondan bir gün öncesi tam ovulasyon gününe göre doğurganlık açısından daha iyidir. Çünkü bu sayede spermin kapasitasyon süreci için yeterli zamanı olur, yumurtayı döllemek için yeterince olgun hale gelir.

3. Ovulasyondan iki gün önce
Ovulasyona iki gün kalması gebe kalmak için iyidir. İki gün cinsel ilişkiye girmek bir gün öncesine göre hamile kalma şansını daha çok artırır.


Hamile kalma şansını artırmak için ne zaman ilişkiye girilmeli
Düzenli adet döngünüz olsa bile araştırmalara göre yumurtlama zamanı net olamayabilir. Cinsel ilişkiye girmek için vücut sıcaklığının yükselmesini beklemeyin. Bunun yerine özellikle yumurtlama gününe yaklaştıkça düzenli olarak cinsel ilişkiye girin.

Ovulasyon gününü tam kestiremiyorsanız gebe kalmak için haftada 2-3 kez cinsel ilişkiye girin. Doğurganlık süreci boyunca yani ovulasyondan 5 gün öncesinden itibaren günde bir kere cinsel ilişkiye girin.


Düzensiz adet dönemi ve hamilelik

Düzensiz adet dönemine sahip olmak demek doğurganlığın az olması demek değildir, endişelenmeyin. Sadece doğurganlık zamanları saptamak daha zordur. Düzensiz adet bazen polikistik over sendromu (PKOS) veya tiroid bozukluğu gibi durumlardan kaynaklanabilir. Bunlar hamile kalma şansınızı olumsuz etkileyebilir.
Akıntınızı yakından takip ederek doğurgan günleri belirleyebilirsiniz, her gün kontrol edin. Akıntı iki gün üst üste kaygan ve ıslaksa cinsel ilişkiye girmeniz gerekir.


Ne Zaman Ovulasyon Geçirdiğinizi Nasıl Anlarsınız?
Ovulasyon döneminde vücudunuzda değişiklikler olur. Bunları takip ederek zamanı belirleyebilirsiniz.


1.Göğüslerde hassasiyet
Bazı kadınalrda ovulasyon öncesi ve sonrası göğüslerde hassasiyet görülüyor. Bunun nedeni hormonları hamilelik olasılığına karşı hazırlanmasıdır.

2.Akıntıda değişiklikler,
Akıntıdaki değişiklikleri takip ederek ovulasyonu belirleyebilirsiniz. Yumurtlamadığınız zaman akıntı koyu ve kremsidir. Yumurtlama döneminde çiğ yumurta akı kıvamındadır. Bu da size ilişkiye girmek için uygun zamanın geldiğini gösterir.

3.cinsel istekte artış
Araştırmalara göre kadınların en doğurgan döneminde cinsel istekte artış görülüyor. Bu ani değişiklik ovulasyondan birkaç gün önce başlıyor. Bu da hamile kalmak için doğru zamandır.

4.Karın ağrısı
Alt karın bölgesinde tek taraflı rahatsız edici bir ağrı görülebilir. Bu genelde adet döngüsünden 14 gün önce başlar. Bu ağrı birkaç dakika sürebilir yada saatleri alabilir. Şiddeti değişse de karnın sadece tek tarafında görülür.

5. Vücutta bazal sıcaklık değişimi
Ovulasyon döneminde vücutta bazal sıcaklık artar ve ovulasyon süresince yüksek kalır. Bu artış genelde 0.4-1 F arasındadır. Sabah kalkar kalmaz ölçmeniz gerekir.

 
X