Hangi ülkeyi seçmeliyim?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Merhaba

Belki biliyorsunuzdur geçen sene eğitim amacıyla Avrupada bir ülkeye gitmiştim
Şimdi daha uzak bir ülkeye, hatta başka bir kıtaya gitme durumum var gelecek sene için

Ben çok istedim bunu
Halen de çabalıyorum bunun için
Amacım doktora yapmak
İdeallerime kavuşmak, araştırmacı olmak istiyorum

Yavaş yavaş profesörlerle iletişim kurmaya da başladım ancak kararsızım
Çünkü işin ciddiye bindiğini fark etmeye başladım
Daha önce yurtdışına gittiğimde çok zorluk yaşadım
Türkiyeyi ve ailemi çok özledim
Çünkü ailemden ayrı da yaşasam hep yakın şehirlerdeydik
Kafama estiğinde gidip gelebiliyordum

Şu an için ihtimalde üç ülke var:

1)İtalya - bu benim için çok rahat, çünkü daha önce de İtalyada yaşadım, okudum ve artık sistemini, dilini biliyorum hem de yakın, eğitim diğer ab ülkelerine göre çok ucuz

2)Almanya - yine sistemini bildiğim bir ülke, dili çok sorun görmüyorum, ingilizceleri zaten çok iyi almanca da öğrenirim zaman içinde sıkıntı değil, bir sürü de türk var alışmak sorun olmaz, eğitim bedava

3)ABD - kafamı en çok kurcalayan seçenek bu. doktora öğrencileri genellikle maaşlı ve sigortalı olarak çalışıyorlar başvuracağım üniversitelerde, herhangi bir okul ücreti de ödemiyorlar. Orada asistanlık sistemi var, asistan olarak başlarsam bu beni çok iyi yerlere taşıyabilir diye düşünüyorum ve zaten alanımda yapılan bir çok araştırmanın, çalışmanın merkezi abd ancak çok uzak.

Diğer iki seçenek çok daha rahat görünüyor çünkü bir fikrim var, daha önce bulundum ve en azından birkaç ayda bir TR ye gelebilirim, amerika deyince kaybolacakmış, yenilip yutulacakmış gibi hissediyorum kendimi orada :bicak:

Bilemiyorum, başvuru zamanları yaklaşıyor
Üç ülkeye de başvuracağım ancak seçim konusunda emin değilim
Siz ne düşünüyorsunuz?

ek: yabancı dil yeterliliğimi baya yüksek bir puanla verdim ve abd'nin ales dengi bir sınavı var doktora için ona başvurdum, birkaç aydır çalışıyorum ve 2 ay kaldı sınava girmeye. yani artık yolu da yarıladım.

ek2: hepsinde uzmanlaşmak istediğim bölüm var.
Ben zoru seçerdim abd diyorum:KK66:
Başardığında (ki başaracaksın) hissettiğin haz ömre bedel olacak:)))
He bir de orada asistanlık yap doktora bitir bak tr yr geldiğinde bizim okul seni kapar-ODTÜ- bayılıyorlar senin gibi yurtdışı deneyimi olanlara hiç işsiz kalmazsın bence;)

Italyayi tercih ederdim.. Guzelligi, kulturel zenginligi, Turkiyeye yakinligi, insaninin sicakligi acisindan.. Egitim durumunu bilmiyorum, ama orada doktora yapan da Turkiyede iyi bir is bulabiliyorsa neden olmasin?

Almanya'yi AB bozdu, eskisi kadar iyi olmadigini duyuyorum. Okullari daha ucuz, hatta bedava imis diye duymustum, dogru mu bilemem.. Oyle ise Turkiyeye yakinligindan sonra ikinci artisi.. Bazi alanlarda, hemsirelik gibi, denkligi yok, bolume muracaat ederken dikkatli olmali.

Amerika.. Bir dilemma.. Iki ucu b.klu degnek dediklerinden.. Gelirsen donemezsin, donmezsen kalamazsin.. Hep bir tarafin yarim.. Turkiye'ye donsen bile tekrar gelmenin yollarini ararsin.. Burada Turkiye'de bulamadigin hersey var, ama Turkiye'de bulabildigin hic birsey yok.. Hayatin arti-eksi hesabi yapmakla, iki kita arasina sikismakla gecer.. Tabi guzel olan sehir ve koylerinden bahsediyorum. Eyalet bazi fazla genis alan, California'dan bahsetmiyorsak sehir bazinda bakmak lazim Amerikaya.. California'daki hemen hemen her yerlesim merkezi cekici, diger eyaletlerde oyle degil. Mesela Boston unludur, Massachusetts eyaleti hemen akla gelmez oysa..

ABD'de bahsettigin eyaletler ucuz, ancak hayat da oralarda sikicidir, gozun donus yolunda olur. Bir Italya'dan alacagin yasam tadinin onda birini bulamazsin oralarda.. Asistanligin garantisi yok. Bir iki acik pozisyon olur, bir cok muracaat eden ile birlikte.. Sansina, azmine, calismana, profesorun seni secmesine bagli yani.. Okullar pahalli, ama calisma iznin kisitlidir. Buradaki yabanci ogrencilerin cogu ailelerinin gonderdigi para ile okur. Sahi, burada doktora iki ya da uc sene, bolumune, universitene bagli, 5 sene degil. Oncesinde alman gereken dersler olursa onlar zaten doktora egitiminden once aliniyor, programlara dahil degil.

Her nereyi secersen sec, orada sana basarilar dilerim. Umarim guzel anilarla dolu bir doktora deneyimin olur.

hahaha ofiş bir de uçağa binmeden önce dolarları ödeyeceğin kısım var biliyorsun orada amerika baya fark atıyor her şeyde olduğu gibi :KK70:

hahahaha :KK70:
bende kaynana, koca yok derdi de yok napayım :KK53:
düşünürsen tecrübelerimi paylaşıp yol gösteririm :)

ek olarak kesinlikle bilimin merkezi...
Valla ben ilk maaşlı srnemde hadi şu konferansa gitsem m dedm gidiş en ucuz 1500 tl dönüş 1500 tl bulabildim en ucuzdu... Normalleri 2000 civarı..

İtalya derim. Akdeniz ülkesi, insanları cana yakın aile ve ülke özlemini bir nebze azaltır belki. Ayrıca eski tecrübelerin de var yabancı değilsin ülkeye. Almanya da belki ama Amerika diyemem, yukarıda da yazmışlar küçük eyaletler makul olsa da gerçekten sıkıcı. Arkadaşım evlendi ve kız sıkıntıdan kendini Derya Baykal gibi el işlerine ve pasta yapmaya verdi.

Ben zoru seçerdim abd diyorum:KK66:
Başardığında (ki başaracaksın) hissettiğin haz ömre bedel olacak:)))
He bir de orada asistanlık yap doktora bitir bak tr yr geldiğinde bizim okul seni kapar-ODTÜ- bayılıyorlar senin gibi yurtdışı deneyimi olanlara hiç işsiz kalmazsın bence:KK66:

Türkiyede böyle bir algı var hakikaten değil mi?
Yurtdışı olsun, nereden olursa olsun çok iyiymiş gibi bir izlenim var
Türkiyede bana da zorlanmam gibi geliyor
Gerçi orada iş bulsam kalsam falan daha güzel, işten ziyade beni destekleyebilecek bir iş istiyorum çalışmalarım anlamında
O da Amerikada var :KK51:

Italyayi tercih ederdim.. Guzelligi, kulturel zenginligi, Turkiyeye yakinligi, insaninin sicakligi acisindan.. Egitim durumunu bilmiyorum, ama orada doktora yapan da Turkiyede iyi bir is bulabiliyorsa neden olmasin?

Almanya'yi AB bozdu, eskisi kadar iyi olmadigini duyuyorum. Okullari daha ucuz, hatta bedava imis diye duymustum, dogru mu bilemem.. Oyle ise Turkiyeye yakinligindan sonra ikinci artisi.. Bazi alanlarda, hemsirelik gibi, denkligi yok, bolume muracaat ederken dikkatli olmali.

Amerika.. Bir dilemma.. Iki ucu b.klu degnek dediklerinden.. Gelirsen donemezsin, donmezsen kalamazsin.. Hep bir tarafin yarim.. Turkiye'ye donsen bile tekrar gelmenin yollarini ararsin.. Burada Turkiye'de bulamadigin hersey var, ama Turkiye'de bulabildigin hic birsey yok.. Hayatin arti-eksi hesabi yapmakla, iki kita arasina sikismakla gecer.. Tabi guzel olan sehir ve koylerinden bahsediyorum. Eyalet bazi fazla genis alan, California'dan bahsetmiyorsak sehir bazinda bakmak lazim Amerikaya.. California'daki hemen hemen her yerlesim merkezi cekici, diger eyaletlerde oyle degil. Mesela Boston unludur, Massachusetts eyaleti hemen akla gelmez oysa..

ABD'de bahsettigin eyaletler ucuz, ancak hayat da oralarda sikicidir, gozun donus yolunda olur. Bir Italya'dan alacagin yasam tadinin onda birini bulamazsin oralarda.. Asistanligin garantisi yok. Bir iki acik pozisyon olur, bir cok muracaat eden ile birlikte.. Sansina, azmine, calismana, profesorun seni secmesine bagli yani.. Okullar pahalli, ama calisma iznin kisitlidir. Buradaki yabanci ogrencilerin cogu ailelerinin gonderdigi para ile okur. Sahi, burada doktora iki ya da uc sene, bolumune, universitene bagli, 5 sene degil. Oncesinde alman gereken dersler olursa onlar zaten doktora egitiminden once aliniyor, programlara dahil degil.

Her nereyi secersen sec, orada sana basarilar dilerim. Umarim guzel anilarla dolu bir doktora deneyimin olur.

Saraylım yazmana sevindim, ABDde yaşadığını biliyordum :) öncelikle teşekkür ederim kapsamlı bilgilendirme için, upuzun yazmışsın çok sağol

Aslında İtalya eğitim olarak çok iyi ama bizdeki gibi öğrenciyi boğmuyorlar ve popüler değil, o yüzden tembel ve göze batmıyor görünüyor. Halbuki baktığın zaman dünyanın eski, köklü üniversiteleri İtalyada ve ilk 500de 19 tane okulu var, boru değil :110: ve almanyada da bedava evet.

Ben de bu asistanlığın zor olduğunu biliyordum aynen, zaten direkt de yazıyor adamlar competitive diye ek olarak o yüzden genel olarak garanti full tuition waive olan okulları seçtim, şöyle ki mesela bazıları az kişi aldığı için zaten gelen bütün öğrencilere asistanlık bulabiliyor. mesela 5 kişi alıyorsa doktoraya onu karşılıyor, 20 kişi alıyorsa asistanlığa savaş veriyorsun :KK53: ben de ilk seçeneği tercih ediyorum yoksa zor bir fiyatlar var içim gitti bakarken :KK53:

denemekten zarar gelmez, o kadar hazırlandım gre ye şimdi, o kadar ottan poktan işime yaramayacak kelime ezberledim :deli: bir kullanayım 200 dolarım yanmasın bari :KK53:

Valla ben ilk maaşlı srnemde hadi şu konferansa gitsem m dedm gidiş en ucuz 1500 tl dönüş 1500 tl bulabildim en ucuzdu... Normalleri 2000 civarı..

hahaha 2000 nerde gördünse bana da at o linki bari gidecek olursam :D
6000den aşağı göremedim ben :deli:
gerçi küçük yerlerine baktım okul amaçlı, new york vs daha ucuz
(ucuz=2500)

İtalya derim. Akdeniz ülkesi, insanları cana yakın aile ve ülke özlemini bir nebze azaltır belki. Ayrıca eski tecrübelerin de var yabancı değilsin ülkeye. Almanya da belki ama Amerika diyemem, yukarıda da yazmışlar küçük eyaletler makul olsa da gerçekten sıkıcı. Arkadaşım evlendi ve kız sıkıntıdan kendini Derya Baykal gibi el işlerine ve pasta yapmaya verdi.

Ben de o konuda şöyle düşünüyorum bence öğrencinin olduğu her yer eğlenceli, şenliklidir
Mesela bu İtalyada tercih edeceğim okul da küçük bir şehir ama öğrenci şehri, şirin, minik ama canlı bir yer :KK49:

Mesela 2: arkadaşım Almanyanın böyle kırsal mı desem kenar köşe mi desem bir kasabasında okuyordu ama ziyaretine gitmiştim bunlar her gün parti bilmemne, ben Romada böyle yaşamıyorum dedim :D

Çalışma hayatında daha zordur tabi arkadaş edinmek vs ama üniversitede sıkıntı olmaz bence dediğim gibi beni tek geren çok uzak olması, ailemden ayrı kalmak

hahaha 2000 nerde gördünse bana da at o linki bari gidecek olursam :KK70:
6000den aşağı göremedim ben :deli:
gerçi küçük yerlerine baktım okul amaçlı, new york vs daha ucuz
(ucuz=2500)

Ben de o konuda şöyle düşünüyorum bence öğrencinin olduğu her yer eğlenceli, şenliklidir
Mesela bu İtalyada tercih edeceğim okul da küçük bir şehir ama öğrenci şehri, şirin, minik ama canlı bir yer :KK49:

Mesela 2: arkadaşım Almanyanın böyle kırsal mı desem kenar köşe mi desem bir kasabasında okuyordu ama ziyaretine gitmiştim bunlar her gün parti bilmemne, ben Romada böyle yaşamıyorum dedim :KK70:

Çalışma hayatında daha zordur tabi arkadaş edinmek vs ama üniversitede sıkıntı olmaz bence dediğim gibi beni tek geren çok uzak olması, ailemden ayrı kalmak
Yanlıl hatırlıyorsam uçmayayım diye küçültmüştüm :D ama çok gerçekten:p

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X