Hanımlar oruçla ilgili lütfen bakın

livelovelaugh

Üye
Kayıtlı Üye
8 Temmuz 2013
30
-1
16
İstanbul
Ben bu ramazan orucumu eksiksiz tutmak için uğraştım ancak bir gün keyfi bir nedenden tutmadım. Benim bu borcumu ödeme imkanım var mı? Nedeni de söyleyeyim bir konserin giriş saati 8di. Oraya girdikten sonra bir şeyler alabilir miyim alamaz mıyım belli değildi. Yanımda götürsem kapıda alıyorlar zaten. İçim çok sıkıldı ya bir gün bu oruca niyetlenip tutsam borcum ödenir mi? Bu arada niyet edip bozmadım hiç niyet etmedim. Öok teşekkürler.

tabi ki tutabilirsiniz hatta şevval ayı bitmek üzere bu ay içerisinde 6 gün oruç tutmak çok sevap diye biliyorum siz de tutabildiğiniz kadar (1 gün 2 gün 3 gün ) tutarsınız borcunuzu ödemiş olursunuz, niyet ederken 'tutamadığım en son ki ramazan orucunun kazasını tutmaya' şeklinde ya da buna benzer niyet edebilirsiniz. fetva verebilecek biri değilim sadece bildiğim kadarıyla yardımcı olmak istedim. ALLAH kabul etsin. ( yalnız bir sorum var ramazanda regl görmediniz mi ? sadece bir günlük borcunuz olduğunu söylemişsiniz. regl olduğunuz zamanlardaki tutmadığınız oruçları da sonradan kaza etmelisiniz.)

canım ramazanda keyfi olarak tutmadığın orucun kazası olmaz..herhangi bir mazeretin yok ise hastalık yolculuk gebelik yaşlılık gibi ve sen tutmadıysan o orucun kazası yoktur..

geçti yani..ben bu konuyu çok araştırdım durum bu..

siz bunun azabını çekiyorsunuz belli, hatta bunun için üşenmemiş konu açmışsınız....
allah kat be kat verir sevabını inş. çünkü siz dinin özüne inebilmişsiniz ,samimisiniz :)))
bence iman gücü budur.

niyet edip bozmamışsın ki ödenir tabi mazeretin ne olursa olsun tutmadığın günlerin yerine istediğin zmn tutabilirsin

Benim bildigimde keyfen tutulmayan orucun kazasi yokmus,
yani öyle olsa yazin sicak oluyor tutulmuyor herkes kaza edip kisin kilar degil mi ?
Tabi seninki 1 gun ama yinede gecici bir mazaretin yok yinede ALLAH bilir tabi,
sen yinede niyet et tut kazasini gerisi ALLAHA kalmis..

Kaynağınız nedir?
Hayatımda böyle birşey duymadım.

tabii ki ramazanda tutulan orucun yerine gecmez. tutmamanin gunahi tovbe etmedikce kaza etsen de kalir. o yuzden uzerinde hala farz olan kazayi 1 gun tutup, o gun tutmadigin icin tovbeni etmelisin. yapabilecegin budur.

duymanız için sormanız gerekir bir bilene sordunuz mu din alimleri gibi??

zira ben sordum ordan biliyorum

Kimmiş işte o din alimi onu öğrenmek istiyorum.
Bana bir ayet, hadis ya da sağlam bir delil göstermenizi istedim sadece?
Aklıbaşında her insan bunu sorar di mi.
Öyle net konuşmuşsunuz ki sağlam bir dayanağınız olmalı..

Soru: Keyfi olarak tutulmayan ramazan orucunun cezası nedir?
Cevap:

Bir müslümanın hastalık veya yolculuk gibi meşru sebepleri olmaksızın keyfi olarak oruç tutmaması haramdır. Bu davranış, Allah’a isyan anlamı taşır.

Bu kişi hasta veya yolcu olmadığı için keyfi olarak tutmadığı oruçları kaza etmesi gerekmez. Zira Bakara sûresinin 184 ve 185. ayetlerinde sadece hasta ve yolcuların oruç tutmamaları halinde kaza edebilecekleri bildirilmiştir.

Yanlış davranışından dolayı bu kişinin Allah’a bol bol tevbe – istiğfar etmesi ve bir daha böyle bir şey yapmaması gerekir.
------------------------

SORU: Kişinin ramazanda niyetlenmediği (hiç tutmadığı) oruç için kaza mı tutması gerekir kefaret mi? Mazereti yok, istese tutabilir ancak tutmamış.

CEVAP: Tutulmayan orucun yerine KAZA yapılır. KAZA, tutulamayanı eksik veya fazla yapmadan aynıyla tutmaktır. Bir güne bir gün iki güne iki gün şeklinde. Eğer oruca niyetlendikten sonra caiz olmayacak bir şekilde yeme içme veya cima yoluyla oruç bozulursa bu sozmanın cezası olarak KEFFARET devreye girer. KEFFARET altmış gün peş peşe oruç tutmaktır. İlave olarak da kaç günün orucu bozulmuşsa o da ilave edilir.
Ramazan gününün orucuna hiç niyet etmemek, günü oruçsuz geçirmek ise keffareti gerektirmez. Çünkü keffaret, sözkonusu günahın cezasına katlanıp ondan kurtulmaktır. hiç niyet etmeme kabalığını keffaretin kaldırması mümkün değildir. Onu yıllarca süren göz yaşları ve büyük bir tevbe paklayabilir. Sonra da tutmadığı kadar orucu kaza eder.
Allah Teala nefislerimize uymaktan bizi muhafaza buyursun
-------------------------
Canım cevaplar buekilde.Yaptığın hatayı fark etmek ve telafisine çalışmak çok güzel bir amel.Allah kabul etsin.Bizlere de bu temiz niyetinden ders almak nasip etsin.

tabii ki ramazanda tutulan orucun yerine gecmez. tutmamanin gunahi tovbe etmedikce kaza etsen de kalir. o yuzden uzerinde hala farz olan kazayi 1 gun tutup, o gun tutmadigin icin tovbeni etmelisin. yapabilecegin budur.

Benim de duyduğum ve bana mantıklı gelen budur.
Asla tutulamaza inanamıyorum.
Neden??
İnsanlar günah işledikten sonra bile tevbe edilip affoluyorlar.
Allah'ın rahmeti çok büyükken neden o orucu tutamıyor?
O zaman kılınmayan namazların da kılınmaması gerekiyor.

öncelikle kaynak bildirmek zorunda değilim ben bildiğimi yazdım ama madem istediniz

''Bir müslümanın hastalık veya yolculuk gibi meşru sebepleri olmaksızın keyfi olarak oruç tutmaması haramdır. Bu davranış, Allah’a isyan anlamı taşır.

Bu kişi hasta veya yolcu olmadığı için keyfi olarak tutmadığı oruçları kaza etmesi gerekmez. Zira Bakara sûresinin 184 ve 185. ayetlerinde sadece hasta ve yolcuların oruç tutmamaları halinde kaza edebilecekleri bildirilmiştir.

Yanlış davranışından dolayı bu kişinin Allah’a bol bol tevbe – istiğfar etmesi ve bir daha böyle bir şey yapmaması gerekir. ''

ayrıca ve ayrıca bu sene ramazanda çalışmamam sebebi ile şu tv de yayınlanan ramazan programlarınıda arayıp sormuşluğum vardır

tabi ki her günahın tevbesi mümkün ben oturup fetva vermiyorum sordum araştırdım bildiğimi yazdım

aldığım cevaplar beni tatmin etti bence de mantık olarak zaten böyle olmalı..

Size herhangi bir mecburiyetten bahsetmedim. Sadece sordum.
Fetva veriyorsunuz diyen de olmadı dikkat ederseniz.
Ama kesinlikle tutulamaz diye bir ayet ya da hadise rastlamadım.
Herkes her konuda fetva verebiliyor ve tartışılıyor.
Doğruluğunu ve sahihliğini araştırmak da görevimiz.
Kulaktan dolma bilgilerle hareket etmediğim için kaynak sordum.
Sizden öğrenmek istediğim başka birşey de yok.

o günün sahurunda oruca niyetlendiğiniz halde , akşamüzeri keyfi olarak bozduysanız bire bir kaza değil 61 düşer. bu tür konular açık ve nettir. kimseyi yükümlülük altında bırkmak için keyfe keder yazılmamıştır.

Oruç kefareti ne demektir?
Hangi durumlarda gerekir?
Oruç kefareti, Ramazan orucunun, mazeretsiz olarak bozulmas› sebebi ile bir ceza olarak, Ramazan d››nda pe pee iki kamerî ay
veya altm› gün oruç tutmak demektir.
Meru bir mazeret bulunmaks›z›n yemek,

içmek, cinsel ilikide bulunmak ya da bu anlama gelecek fiillerden birini yapmakla oruç
bozulur ve bozulan orucun kaza edilmesi
gerekir. E¤er bu ekilde bozulan oruç Ramazan orucu ise, ayr›ca kefaret orucu tutmak
gerekir. Oruç kefaretini oruç tutma yolu ile
ödemeye sa¤l›¤› elvermeyen kimse, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur.
Âdet hâlinde bulunan kad›nlar, bu günlerinde
kefaret oruçlar›na ara verirler. Bu durumlar›ndan
ç›kar ç›kmaz ara vermeden kefaret orucuna devam ederek 60 günü tamamlarlar.
afii mezhebine göre mazeretsiz olarak Ramazan orucunun yeme-içme ile bozulmas› durumunda kefaret de¤il, sadece kaza gerekir.

Diyanetten alıntı

direkt fetva veriyorsunuz dememiş olabilirsiniz ama kesin konuşmuşsunuz gibi bir tabirde bulundunuz.. net konuşabiliyorum çünkü bu konuyu kendim için çok araştırdım çok sordum soruşturdum
kaynak istediniz kaynak işte bakara suresi 184 ve 185. ayetler bu ayetlerde kimlerin tutamayacağı belirtilmiş tv programlarını da aradım nette ama bulamadım..

Tamam işte.
Ben de bu kadar net konuşan biri olunca sormak, öğrenmek istedim.
Neye dayanak diye.
Ben ancak bildiğim konularda kesin konuşurum.
Bilmediğim için size dedim ki ben hiç duymadım.
Siz de bu kadar kesin konuştuğunuza göre kaynağınız nedir diye sordum.
Bir konuda net konuştuysam dayanağım vardır.
Biri sorarsa da budur derim.
Çıkışınız sertti.
Herneyse.
Sağlıkla alın bebelerinizi kucağınıza.
Hayırlı, güzel ömürleri olsun inşallah...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…