hasta ziyareti ve borc:-(

anneniz zorlu süreçten geçiyor.tedavi masrafları ,kemo ilaçları zorluyor insanları.adetlerinizde böyle bişyler varsa görümcelerin bana kalırsa durumlarıda iyise artık nekadar olursa götürmeli.anneniz sizin oralara göre (bana göre değil)incelik yapmış.destek olmak güzel zor zamnlarda birbirlerine.bunu siz dile getiremessiniz tabi

Öncelikle geçmiş olsun,
Bence siz hiç birşey söylemeyin,
madem sizde adetler böyle, görümceniz kendi düşünsün, takmazsa da sorun etmeyin bence.
herkes anneniz kadar düşünceli olamayabilir malesef

Annenize geçmiş olsun rabbim tez zamanda şifasını verir inşallah,adetinizi ilk defa duydum diyemiyecem bir aile dostumuz var,onların adetlerinde de düğünlerde ve nişanlarda takılan altın ve paraların listesi yapılır kim ne kadar takarsa onada aynısı yapılıyor hatta dügününe gelip altın ve para takmayan olursa onların düğününde de onlara takılmıyor.Cenaze yada hasta ziyaretlerinde erzak ve yemek alıp götürüyorlar karşı tarafta aynısını götüren kişiye yapıyor eger hasta ziyaretine eli boş gidilmişse karşı tarafa giderken eli boş gidiliyor her yerin adeti farklı saygı duymak gerekir. Tabi bizde böyle bir adet yok o sana bunu taktı bende ona bunu takarım yada ben ona şunu aldım oda bana aynısını getirsin diye birşey yok.
Oh be hele şükür biri anladı aynen öyle burada da, liste yapılıyor

öncelikle annenize çok geçmiş olsun, inşaAllah kısa zamanda iyileşir.

Diğer konunuza gelince, bence anneniz haklı çünkü sizin orada adet böyleymiş, anneniz ne götürdüyse onlarında aynını getirmesi lazım. Bunu siz söyleyemezsiniz tabi ama bence sizin olmadığınız bir ortamda uygun bir dille eşinizin söylemesi lazım

Evet bu mantıklı,teşekkür ederim yorumun icin

anneniz zorlu süreçten geçiyor.tedavi masrafları ,kemo ilaçları zorluyor insanları.adetlerinizde böyle bişyler varsa görümcelerin bana kalırsa durumlarıda iyise artık nekadar olursa götürmeli.anneniz sizin oralara göre (bana göre değil)incelik yapmış.destek olmak güzel zor zamnlarda birbirlerine.bunu siz dile getiremessiniz tabi

Yorumun içi saol

Bu adeti de ilk defa duydum, nerelisiniz?

Eğer zaten adet olan bir durumsa görümceleriniz bunu bilir herhalde değil mi?

Goturuleni beklemek ayıp değilmi demiş arkadas,anlatamadim galiba,karşılıksız da yani karşılık beklemeden de götürülen oluyor tabiki,ama bu dediğim öyle birşey değil,durumu olmayandan tabiki beklenmez götürülen,amaan neyse,ya ben anlatamadim yada anlayan anladı ne anlatmak istediğimi,Âdet gelenek adı herneyse saçma anlamsız diye de kaç oldu demem,niye tersine çekip onun hesabını mi yapıyorsunuz diyorsunuz ki?

Goturuleni beklemek ayıp değilmi demiş arkadas,anlatamadim galiba,karşılıksız da yani karşılık beklemeden de götürülen oluyor tabiki,ama bu dediğim öyle birşey değil,durumu olmayandan tabiki beklenmez götürülen,amaan neyse,ya ben anlatamadim yada anlayan anladı ne anlatmak istediğimi,Âdet gelenek adı herneyse saçma anlamsız diye de kaç oldu demem,niye tersine çekip onun hesabını mi yapıyorsunuz diyorsunuz ki?

Yani mesela ben size hastalandığınızda dolar getirdim ama ben hic hastalanmıyorum o dolar ne olacak? Düğün dernek vs de mi takılıyor.

Yani mesela ben size hastalandığınızda dolar getirdim ama ben hic hastalanmıyorum o dolar ne olacak? Düğün dernek vs de mi takılıyor.

Evet siz hastalanmasaniz bile,yeni ev,doğum,asker vs.gidiyor,adına öndüc deniliyor,diyelim o kisi vefat etti,çocuğuna esine veriliyor,borç sayılıyor borcum var x'e diye konuşuluyor.

Misal;ben ayse ye doğum yaptığı için bir çocuk elbisesi aldım götürdüm diyelim,ayşe benim çocuğuma gelmediyse "neslihan benim çocuğa geldi neslihana borcum var biseyi olurda giderseniz bana da haber edin'diyor cevresine
,diyelim ki ben ev aldım ,ayşe bana borcunu yani öndücü nu ödemek için benim onun doğumunda goturdugum çocuk elbisesinin fiyatının karşılığında başka bir hediye getiriyor..(doğum için gelmiyor ya ;ev aldığım için gelecek ya,goturdugum elbise'nin aynısını getirmicek,değerinde birşey getiricek,

Çok geçmiş olsun
Rutin altın gününü bile gereksiz bulan biri olarak hastaya en fazla çiçek vs. götürülür diyebiliyorum

Tuhaf bi durum aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık :44:

Evet âdet,onlarda biliyor,ama bugüne kadar hiç dolardan bahsetmediler ,onun için dedim

Bence anneniz dolar götürdü diye onlardan da dolar bekleyip getirirlerse şu ihtiyacımı görürürm diye düşünmesi yanlış o götürmüş ama onlar vermeyebilir durumları da olmayabilir ayrıca hasta ziyaretine giderken dolar götürmeyi de ilk defa duyuyorum. Düğün değil ki bu taktığının karşılığını bekleyesin. Belki de anneniz getirdi diye onlarda getirebilirler ama siz bir şey demeyin ayıp olur annem getirdi sizde siz de anneme getirin demek. Gönüllerinden ne koparsa onların da. Annenize geçmiş olsun inşallah bir an önce iyileşir sağlığına kavuşur Allah yardımcınız olsun.

biz de gelen kişiye gidilir ama şöyle bir şey var.mesela gelen kişi borcam getirdi,biz giderken aynısını götürmeyiz.aynısını götürmek ayıptır.:34:görümcelerinin dolar getirmeme ihtimali varsa az annene,başka bir şey de getirebilirler diye hazırlasan mı:26:

bir de merak ettim bu öndücünüz tayincilerle nasıl oluyor.mesela ben çok şehir değiştirdim ve oralarda bir çok kişiye hediye götürdüm,düğündür,sünnettir ev,doğum günü hediyeleri gibi.eeee sonra da tayin olup ayrıldım,yani hediyelerimin gelme durumu yok:44:

biz de gelen kişiye gidilir ama şöyle bir şey var.mesela gelen kişi borcam getirdi,biz giderken aynısını götürmeyiz.aynısını götürmek ayıptır.:34:görümcelerinin dolar getirmeme ihtimali varsa az annene,başka bir şey de getirebilirler diye hazırlasan mı:26:

bir de merak ettim bu öndücünüz tayincilerle nasıl oluyor.mesela ben çok şehir değiştirdim ve oralarda bir çok kişiye hediye götürdüm,düğündür,sünnettir ev,doğum günü hediyeleri gibi.eeee sonra da tayin olup ayrıldım,yani hediyelerimin gelme durumu yok:44:
biz on yıl istanbulda yaşadık oradayken bize gelenlere annem biz tasiniyoruz deyip birşey olmasını beklemeden(düğün, hasta, dogum)verdi i,üstüne yatilirmi haram gunah.aynisindan kastım;dolar giderse misal 10 dolar 20 dolar kaç dolar giderse o getirilir,altin da aynı ceyrekse çeyrek,diyelim yarım altın borcun var iki çeyrek ediyorya;birini yeni evine goturuyorsan ikincisini çocuğunun düğününe götürüyorsun,yada yarım altini direk birseferde götürüyorsun.
Diyelimki hediye; borcam getiren birine 1liralık bardak gitmiyor ,borcamda gitmiyor tabi aynısı ayıp olur diye,ama borcam değerinde başka bir hediye gidiyor.

bazıları yadırgamış ama bana göre normal, ben bu tür şeyleri yardımlaşma, imece gibi düşünüyorum. bu gün benim ihtiyacım var yarın senin.. hem akrabalık-komşuluk ilişkilerini de güçlendirir bu tür şeyler ( altın günü, düğün, doğum, hasta ziyareti vs.)

bazıları yadırgamış ama bana göre normal, ben bu tür şeyleri yardımlaşma, imece gibi düşünüyorum. bu gün benim ihtiyacım var yarın senin.. hem akrabalık-komşuluk ilişkilerini de güçlendirir bu tür şeyler ( altın günü, düğün, doğum, hasta ziyareti vs.)
dusunursen saçma ama niye Bukadar yadırgandı anlayamadim,ben yirmiuc yaşındayım tuafda olsa uzak kalmamak için katılıyorum etkinlikler e:-)

Şifa dilekleriniz için Allah razı olsun,bide kolostomisi baglansa hayırlısıyla,gerçi çok şükür canı sağ ya ,her haliyle başımızın ustunde.canım annem .yorumlara vakit ayırıp okudunuz cvp yazdınız hakkinizi helal edin,malum zor yıllar geçiriyorum bir iki aranıza karışmak iyi oluyor,bazen okadar donuyorki kafam iyi yada kötü eleştiriler bile uzaklasmami sağlıyor biran içinde bulunduğum andan..

Back
X