Hayat çok pahalı

Hayat pahalı evet ama şartları lehimize çevirmek hala elimizde.

Çok şükür maddi konuda hiç sıkıntı çekmedim, canım ne isterse kendime de sevdiklerime de alırım, paranın iyi yerlere verdikçe çoğaldığına, işe yaramaz şeylere verildikçe ya da ihtiyaç sahipleri görmezden gelindikçe küsüp uzaklaştığına inanırım, kredi kartına şiddetle karşıyım, aldığım paraya da verdiğime de muhakkak dokunurum.

Tutumluyum ama para konusunda cimriliğe varan bir tasarrufun paranın bereketini kaçırdığına inanırım, zaten maaşım ortada, taşınmazlar dahil sahip olduklarım parayı doğru kullanmanın bereketinden başka bir şeyle açıklanamaz.

Özellikle büyük ölçekli hayalleri olanlara yatırım konusunda bilinçli davranmalarını öneririm, bunun için de en güzeli, yatırım için her ay kararlaştırdığınız meblağı ayırmak, Türk lirasını anlık harcanamaz şekilde dövize dönüştürmek ya da bankaya yatırmak ve o para sanki yokmuş gibi kalanı harcamak, uzun vadede prim yapan arsaları "koklamak", o arsaları da değer kazanacak dairelere dönüştürmek ve emeğinizin katlanarak maddi kazanca dönüşümünü keyifle izlemek.

Bu hayat şartlarında anlattıklarım ütopik gelebilir ama çok küçük miktarlarla bu noktaya gelebiliyorsunuz, yeter ki maddi konuda ileri görüşlü olun, çok ucuz bir arsayı alırken size gülenlerin üç yıl sonra aynı yere yedi katı teklif edildiğinde yüzlerinin aldığı şekli görün mesela.

Tabi bu söylediklerim evlenirken ettiği borcu çocukları on yaşına geldiğinde hala ödeyen, "Ayşe şunu almış ben de alayım" kafasıyla ocağına incir ağacı diken, sırf bilinçli kullanamadığı için "para benim elimin kiri yeaaa" deyip ay sonunda ağlayan, yazın gideceği tatilde kokuşmuş salataları yerken ya da kocasının turistleri kesmesinden ölümüne rahatsızken sırf instagramda milleti çatlatmak için foto paylaşmak uğruna tüm yıl zar zor kazandığını tatillere gömenler için geçerli değil.

Diğerleri için hala umut var.

aynen canım hayat çok pahalı. bir markete girip çok temel ihtiyaçları (pirinç, makarna, yağ, süt, et, sebze, meyve, peynir) alıp çıkmak 100-150 lirayı buluyor. Bunlar da 1 hafta ya gidiyor, ya da gitmiyor. faturasıdır, kirasıdır... ben de evlendikten sonra farkına vardım ama durum bu.

ben market alış - verişine takık durumdayım. hep eksiyi görüyorum. daha kozmetik, giyim, temizlik malzemesi, faturaları saymıyorum bile. eşimde diyorum acaba ben harcamayı bilmiyr muyum diye ama yok çok da tasarruf ettirici yöntemler kullanırım. paranın gerçekten değeri yok.
kışlık hazırlık yaparım.
öğle yemeğimi kurumun yemekhanesinde yerim.
öyle çok çıkıp gezmem.
250 gram etle yemek yaparım.
kıyafeti yılda birkaç defa alrıım o da netten.
dışarı arkadaşlarımla çıkmam.
eşimle de hafta bir falan çıkarız.
ama yine de su gibi para gidiyor.

daha evlilik aşamasındaysan çeyiz alcam diye kendinden ödün verme bence.
çünkü evlendikten sonra yeterince ödün veriyorsun zaten.
bırak çeyizinde de eksik bir şey olsun tamamlarsın sonra

Çok şükür maddi konuda hiç sıkıntı çekmedim, canım ne isterse kendime de sevdiklerime de alırım, paranın iyi yerlere verdikçe çoğaldığına, işe yaramaz şeylere verildikçe ya da ihtiyaç sahipleri görmezden gelindikçe küsüp uzaklaştığına inanırım, kredi kartına şiddetle karşıyım, aldığım paraya da verdiğime de muhakkak dokunurum.

Tutumluyum ama para konusunda cimriliğe varan bir tasarrufun paranın bereketini kaçırdığına inanırım, zaten maaşım ortada, taşınmazlar dahil sahip olduklarım parayı doğru kullanmanın bereketinden başka bir şeyle açıklanamaz.

Özellikle büyük ölçekli hayalleri olanlara yatırım konusunda bilinçli davranmalarını öneririm, bunun için de en güzeli, yatırım için her ay kararlaştırdığınız meblağı ayırmak, Türk lirasını anlık harcanamaz şekilde dövize dönüştürmek ya da bankaya yatırmak ve o para sanki yokmuş gibi kalanı harcamak, uzun vadede prim yapan arsaları "koklamak", o arsaları da değer kazanacak dairelere dönüştürmek ve emeğinizin katlanarak maddi kazanca dönüşümünü keyifle izlemek.

Bu hayat şartlarında anlattıklarım ütopik gelebilir ama çok küçük miktarlarla bu noktaya gelebiliyorsunuz, yeter ki maddi konuda ileri görüşlü olun, çok ucuz bir arsayı alırken size gülenlerin üç yıl sonra aynı yere yedi katı teklif edildiğinde yüzlerinin aldığı şekli görün mesela.

Tabi bu söylediklerim evlenirken ettiği borcu çocukları on yaşına geldiğinde hala ödeyen, "Ayşe şunu almış ben de alayım" kafasıyla ocağına incir ağacı diken, sırf bilinçli kullanamadığı için "para benim elimin kiri yeaaa" deyip ay sonunda ağlayan, yazın gideceği tatilde kokuşmuş salataları yerken ya da kocasının turistleri kesmesinden ölümüne rahatsızken sırf instagramda milleti çatlatmak için foto paylaşmak uğruna tüm yıl zar zor kazandığını tatillere gömenler için geçerli değil.

Annem babam memur. Yıllardır bir kere tatile çıktığımızı hatırlamam. İnsanlar kredi çekip tatile çıkıyor. Eşime de diyorum Balayı için otel ayırtma. Düğünden sonraki sabah çıkarız boş olan yerde kalırız. Önemli olan orayı gezip görmek diyorum. Boşa para bence. Hele Bala'yı odaları cep yakıyor ya :(

Hayat cok pahali evet ama cidden insanlar da bir degisik olmus. En son bi arkadasimla alisverise gittik esi de kendisi de bankaci,ev borcu oduyorlar. Ben bir sey aliyorum o daha pahalasini aliyor. Telefonum kirildi ben kendime 6s aldim tutmus kocasini ariyor "telefonumu mu degistirsem" diye. Pes ettim yani sanki bir yarisa girmis gibi hissettim kendimi. Sacma sapan bir tuketim cilginligi almis basini gidiyor. Konu sahibi lafim size degil yanlis anlasilmasin oyle icimi dokeyim dedim :KK31:

Annem babam memur. Yıllardır bir kere tatile çıktığımızı hatırlamam. İnsanlar kredi çekip tatile çıkıyor. Eşime de diyorum Balayı için otel ayırtma. Düğünden sonraki sabah çıkarız boş olan yerde kalırız. Önemli olan orayı gezip görmek diyorum. Boşa para bence. Hele Bala'yı odaları cep yakıyor ya :KK43:
bi de tatile çıkmayanları aşağılayanlar türedi. çevremdeki herkesin ilk sorduğu soru tatile nereye gidiyosun? ya ben geçinmeyi bimiyorum ya da insanar çok zeng,n

ben de aynı durumdayım tek yaşıyorum ve çeyiz diziyorum şuan baya eksideyim:KK45: inşallah toparlarz :işsiz:

Kucuk yerde yasasan da ayni kazaniyorsan harciyorsun. Esim askerden geldiginde tek maasla idare ettik para yetmedi, esim ise girdi 2 maasla da para yetmedi, esim cok iyi yere geldi maasi 3 kat artti ben kurs vermeye basladim ekstradan yine para yetmiyor. Ben de anlam veremiyorum nereye gidiyor bu paralar :işsiz:

Insan daha cok kazandikca ona gore masraflarinida coklastiriyor. Bizdede benzer durum vardi. Ayy durum daha iyi yok kredi karti limitini yukseltelim, yok yeni araba alalim. Hadi su eskimis bunu alalim edelim. Yukselen kazancimizla oldugumuz durumda kalamiyoruz. Borclarimuz faturalarimiz herseyimiz kazancimizla yukseliyor

Evlenirken evlerimizi misafirlere gore dosuyoruz. Kimi evlerde ev halkinin kullanmadigi misafir salonu var saka gibi. Muze gibi kapali duruyor sadece misafire aciliyor. Ben boyle seyleri gereksiz buluyorum. Yok misafir tabaklari misafir bardaklari. Ben genc evlendim boyle seylerede merakim yoktu ama sagolsun annem cok yapti. Mubarek hersey misafir icin. Misafir havlusu vs bile cikti ceyizimden. Evimde ben yasiyorsam misafirimde benim kullandigim alanda oturacak ben hangi tabaktan yiyorsam onlarada onda servis edicem. Gecen gun dip derin temizlige girdim butun bu gereksiz misafirlikleri kaldirdim ihtiyac sahibine bagislayacam

Annem babam memur. Yıllardır bir kere tatile çıktığımızı hatırlamam. İnsanlar kredi çekip tatile çıkıyor. Eşime de diyorum Balayı için otel ayırtma. Düğünden sonraki sabah çıkarız boş olan yerde kalırız. Önemli olan orayı gezip görmek diyorum. Boşa para bence. Hele Bala'yı odaları cep yakıyor ya :KK43:

Çok makul düşünmüşsünüz.

İki öğrencim evlendi bu yaz.

On dokuz yaşında kızlar, çalışmıyorlar.

Çocukların da sigortalı işleri var ama kalifiye eleman statüsünde değiller maalesef.

Bizim kızlar da nasıl masum, hanımefendi ama yaş itibariyle yeterince olgun ve makul düşünemiyorlar.

İkisine de aileler son model eşyalarla pembiş evler döşedi, dört gün düğün yapıldı, o pahalı tatillere gönderildiler üstelik buranın insanı için çok makbuldür, İstanbulda yaşayacaklar artık, tabi o gelirle nasıl semtler tahmin edersiniz.

O tatil dönüşü aileler ellerini çekince başlayacak hayat onlar için, o lüks tatil, o dayalı döşeli ev her evlada yapılmış ama gerisi gelmemiş haliyle, hangi birine baksınlar, bir sürü çocuk...

Şimdi bu çocuklar sudan çıkmış balığa dönünce nasıl yönetecekler üç kuruşluk bütçelerini?

Ne gerek var "oğluna nasıl düğün yaptı" dedirtmek için onca parayı milletin gözüne sokmak için akıtmaya...

Tüketim çılgınlığının sonucunda her şeyin ateş pahası olmasının sebebi yarın yokmuş gibi harcama yapıp piyasayı coşturan bilinçsiz insanlar maalesef.

Ahh yarama parmak basıldı. İki tane cocukla çok daha zor. onlar en iyi şeyleri yesin,en güzelini giysin ama pahalı da olmasın diye ne kadar uğraştığımı bir ben bilirim.

Kızlar merhaba. Çok sık konu açıyor olabilirim sizlerle konuşmak beni iyi hissettiriyor. Sizlere danışmak istediğim bir konu var. Hayat sizce de çok pahalı değil mi? Ayın sonunu zor getiriyorum. Hatta eksiye bile indiğim oluyor :KK43: bende mi bereket yok anlamıyorum. Evlilik hazırlığı içindeyim. Çeyiz diziyorum. Kendime doğru düzgün bişey alamıyorum bile. O gün watsons a gittim. Eksiklerim vardı. Çoğunu almadım bile. 200 lira para ödedim. İçime oturdu resmen. 1 yıldır kozmetik alış verişi yapmıyordum. Herşeyim bitmişti. Almak zorunda kaldım. Malum hergün başka bir aile topluluğuna giriyorum ve bakımlı olmak zorundayım :KK43: neyse kızlar bu bir örnek mesela. Siz ne durumdasınız.beniö gibi düşünenler bana katılan veya katılmayanlar fikirleirini söyleyebilir mi? Birde evlenmek ne zor işmiş ya :KK43: Allahımm tüm yuva Kuran'lara kurmuş olana yardım etsin inşallahhh Aminnn...
maalesef ateş pahası herşey 15 yıldır çalışıyorum bir dikili ağacım yoktu. ta ki kendime dur nereye böyle diye çeki düzen verene kadar . ilk olarak kredi kartlarımın borçlarını kapatıp kartları iptal ettirerek başladım. 1000 tl lik bir şey alacaksam bile nakit ödeyerek ilerledim çok şükür kısa sürede birikim de yaptım hayalini kurduğum şeylere yaklaşmaya başladım. mesela eskiden bir gömlek alacaksam beğenmem yeterliydi ama şimdi nakit ödediğim için ücreti ön planda yine alıyorum ama ayda bir . siz evleniyorsunuz şimdi paranın gitmesi çok normal üzülmeyin bence sağlık olsun evinizin eksiği olmasın böyle günlerde gönlünüzce güzel şeyler alın. evlendikten sonra bereketlenir paranız hesabınızı o zaman yaparsınız

Öyle mi diyorsun :KK43: 6 ay sonra düğünüm bar ama

ben de öyleydim. çalışıyordum maaşımın yarısından çoğu birikim yapıp çeyizlere gidiyordu. ama hiç bi zaman kıyafetlerimden ödün vermedim. ha 3 alcaksam 2 aldım o ayrı. makyajımdan helee asla ödün vermedim. çünkü yeni bir aileye katılıyorsun her daim bakımlı gözükmen uygun olur.

bi de tatile çıkmayanları aşağılayanlar türedi. çevremdeki herkesin ilk sorduğu soru tatile nereye gidiyosun? ya ben geçinmeyi bimiyorum ya da insanar çok zeng,n

Etrafımdaki istisnasız herkes en az üç maaşını gömüyor tatile.

Bir o kadarını da orada giyeceği kıyafet, ayakkabı ve takacağı takılara veriyor, o kadar fotoğraf paylaşacak, kıyafet değişmeli tabi, bir de yıl içinde "iki yakam bir araya gelmiyor" diye ağlamasa bana...

Yaptığı şey ne, tıklım tıkış otellerde, üst baldırından başlayıp nasırlı ayak parmağına kadar fotoğraf paylaşmak, beğeni ve yorumlara bakmaktan denizi, kumu gördüğü yok.

Rahatlamak için bütçesine göre tatil yapanları bir kenara koyuyorum, bunu ihtiyaç olarak görenleri anlayabiliyorum...

"Tatil insanın kültür düzeyini belirler" diyenlere şöyle bir bakıyorum...

Bunu söyleyenler bir kez kültürel ya da tarihi değeri olan bir yere gidip oradaki yaşanmışlığı koklamamış, yurtdışına çıkmamış, bana "beni Rus sandılar hihihi" demekten başka bir şey aktaramamış tipler...

Eee, Rus sanılmak, o fotoğrafları paylaşarak prim yapmak için de o parayı ödeyecek tabi, her şeyin bir bedeli var.

Gereksiz para harcama alışkanlığı olanlara bir tavsiye: paranızı bankada tutun, sadece size lazım olan kadar nakit çekin tabi imkanlar müsaitse. Lazım oldukça duruma göre atm'den çekerseniz tabi bu bekar insanlara daha uygun bir tavsiye. Benim para harcama huyum yoktur ama ben bile üzerimde fazla nakit taşımam, hep atm'de tutarım hatta özellikle birini seçtim ki atm'si öyle her yerde yok. Başka ATM'den de çekilir ama ücrete tabi. Çok mecbur kalırsam ya başka atm'den çekerim ya da kart kullanırım. Yani bazı kısıtlamalar getirince faydası oluyor, tam para harcayacakken nakit yok fazla, atm'ye de gitmek zor diye düşünüp buna bir sınır koyabiliyorsunuz. Ne kadar lazımsa o kadar çekiyorsunuz, bu özellikle yanındaki bütün parayı harcayanlara yönelik bir tavsiye ve evet, hayat pahalı.

hayatın pahalılığı ürün çeşitliliğinden geliyor birazda herşey ihtiyaç olmuş artık.buhar kazanlı ütüden tutta tefalin a fitry yağsız pişirme makinasına kadar kurutma makinasından tutta lazer apilasyon aletine kadar.bu saydıklarımın hepsini aldım ihtiyaçmı bana göre ihtiyaçtı eskiden bunlar varmıydı hayır yoktu.şimdi taksitlerini öderken canım çıkıyor.

Ya ben de arsaya yatirim yapmak istiyorum fakat bu arsanin gideri olup olmadigi nasil anlasilir mesela? Bu konuda fikrim yok maalesef..

Ay sonunda kredi kartı ödemesi gelince ben şook.. Hayat pahalı,bide çocuk olunca dahada zor.

Back
X