• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hayati Bir Karar

cundagg

Some dance to remember, some dance to forget
Kayıtlı Üye
13 Mart 2015
2.965
4.478
158
40
Merhaba hepinize,

Bu sefer büyük bir yol ayrımındayım. Kafam baya karışık. Fikirlerinize ve bu konuda tecrübesi olabların tecrübelerine ihtiyacım var.

Ben eczacıyım doktora yaptım bir işim var ama çok büyük değil çokta küçük değil iyi kazanıyorum diyebilirim. Eşim farklı şirketlere çalışıyor yazardır. Metin yazarlığı reklam senaryosu bazen dizi- kısa film senaryosu yazıyor. Birkaç kitabıda var ama çok satmadı. Kısacası bazen iyi kazanır ama bazende açtır. Devamlı bir geliri yok onun kazancına güvenerek yaşayamayız.

Bunları anlattım çünkü eşimin bana bir teklifi var ve benim şartlarımda benim yerimde olsanız ne yapardınız onu merak ediyorum. Eşim benimle birlikte bir iş kurmak istiyor. Sağlam bir sermaye koyacağız ortaya. Açıkçası iş aklıma yatıyor tutar gibi hevesliyimde ama sıkıntı şu ki bugibe kadar aldığım eğitimle yada verdiğim emeklerle uzaktan yakından ilgisi olmayan bir şey. Yani her şeyi bırakıpta tamam dersem bugüne kadar yaptıklarım boşa mı gitmiş olacak? Yoksa insanların kariyer değiştirmesi aptalca bir şey mi?

İşin açığı yeni yapacağımız şey benim çocukluk hayalim gibi bir şey. Ama bir taraftanda dünyanın bin türlü hali var yarın bir terslik olur ayrılırsak ne yapacağım? Maaşlı işe mi gireceğim? O yaştan sonra beni kim alır kaç para verir? Ama bir taraftanda şu an gecem gündüzüm stres iş güç birlilte bir iş yaptığımızda hem zevk alacağım hem iş yüküm hafifleyecek kendimi bir nevi rölantiye alacağım.

Bir taraftanda ailesel boyutu var işin. Her ne kadar yetişkin bir insana karışamasalarda içlerinden de olsa acaba " kızım sen salak mısın? Bunca sene boşa mı emek verdin? Biz seni okutmak için boşa mı emek verdik?" Derler mi diyorum. Bu anlamda onları hayal kırıklığına uğratmak istemiyorum.

İşin bir başka boyutu ise eşimle ortak bir şey yaparken uyumluyuzdur. Fikirlerime saygı duyar ve genelde uygular. Ama işin içine girince mecbur bir patron olacak. Ataerkil toplum yapısında istediğin kadar oku modern ol vs o patron erkek olacak. Her ne kadar bana danışacak dediğimi yapacak olsada kağıt üstünde onun yetkisi olacak ters düşünce onun sözü geçecek. Ben buna ne kadar dayanırım veya ne kadar kavga ederiz bu kısmı soru işareti.

Ama yeni iş çocuğuna vajit ayırmamı sağlayacak belki ikinci çocuğu düşşnebilmeme imkan kılacak. Ama terse dönerse kendimi nasıl garantiye alırım bilmiyorum.

Siz olsanız ne yapardınız? Hayati bir kararın arifesinde tarafsız dışardan bakan yorumlara yani sizlere ihtiyacım var. Teşekkürler....

Ben fazla garantici bir insanım o yüzden ticaret işini hiç sevmem benim için düzenli gelir önemli
Ayrıca şu an yeni bir ise başlamak için ekonomik ortam istenilen düzeyde değil bence
ben olsaydım kabul etmezdim
çünkü bu işin haricinde size gelecek bir düzenli gelir yok
is olmazsa her şey biter

Eğer kuracağınız iş sizin aklınıza yatan,gelecek gördüğünüz bir şeyse kesinlikle eşinizle o işi kurun.Sonuçta başarısız olsanız bile her zaman iş bulabileceğiniz bir mesleğiniz var.Deneyin derim!

Diyelim ki işinizde başarılı oldunuz eşiniz bu işi büyütüp yeni elemanlar alabilir size ihtiyacı kalmaya da bilir o zaman kendi eczanenizi açabilirsiniz.Yani bence her açıdan avantajlısınız.

Eğer kuracağınız iş sizin aklınıza yatan,gelecek gördüğünüz bir şeyse kesinlikle eşinizle o işi kurun.Sonuçta başarısız olsanız bile her zaman iş bulabileceğiniz bir mesleğiniz var.Deneyin derim!
Aklıma yatıyor açıkçası gönlümde var ama gerçekten her zaman iş bulabilir miyim mesela 10 yıl ara vermiş 40 küsür yaşında bir kadını kim işe alır? Kafam bu yüzden karışık.

Diyelim ki işinizde başarılı oldunuz eşiniz bu işi büyütüp yeni elemanlar alabilir size ihtiyacı kalmaya da bilir o zaman kendi eczanenizi açabilirsiniz.Yani bence her açıdan avantajlısınız.
Eczane açamam yani artık eczane işinde farzla para yok herkes kiraya çalışıyor birkaç yer dışında hemde çok maliyetli olsa olsa arge kısmında maaşlı çalışırım. O da alırlarsa.

Tabi iş tutar mı tutmaz mı, ekonominin durumu falan o konularda yorum yapamayız ama bence insanın kariyer değiştirmesi saçma değil. Öyle gibi geliyor tamam okumuşsun falan ama o okudukların yok sayılmayacak ki kariyer değiştrince. Üniversite okumak, yl, doktora yapmak insana bambaşka şeyler katıyor. Sadece spesifik konularda bilgi sahibi olmuyorsunuz sonuçta. Araştırma yapmayı, bıkmadan yüzlerce sayfa yazı yazmayı, yüzlerce kaynak inceleyebilmeyi katıyor mesela en basitinden. Üniversite okumanınsa sosyal açıdan kattıkları neredeyse aldığınız eğitimden fazladır. Bunları düşününce sıfırdan başlamış gibi olmuyorsunuz aslında.
Ben de doktora yapıyorum ve akademisyenim şu anda. Ama bir ara yazar olmanın hayalini çok kurdum. Hatta yazdım bir şeyler. İngilizce romantik romanlar yazacaktım ve e kitap olarak yayınlayacaktım. Çok daha az masrafla... Hiç okuduğum alanla alakası yok. Ama yapamadım, çünkü okulda çok yoğun bir dönemime girdim, yurtdışından para alışveriş işi bozuldu aşırı masraflı hale geldi, bu yüzden kazandığım parayı alamayabilecektim vs. vs. bir sürü şey. Ama çok istedim yani. Şu anki mesleğimde çocukluk hayalimdi benim ama hayal ettiğim de öyleydi.
Ailelerin ne düşüneceği zaten önemli değil.
Risk bakımından dediğim gibi tutar mı tutmaz mı bilemeyiz ama ikinizin mesleği de geri dönülebilecek mesleklere benziyor tam şu anki halinize direk dönemeseniz bile.
Erkeğin patron olması işini halletmeniz lazım ama. O şekilde ben işe girmem. Yüzde elli ortak olursunuz. Belli kısmıyla siz ilgilenirsiniz belli kısmıyla o. Kararları ortak alırsınız. Boşanma falan derseniz de ortaklık olduğundan kurduğunuz şeyi satarsınız tamamen ya da biriniz diğerinin payını satın alır biter gider. Her şeyin çaresi var.

Herseyi yazmissiniz ama isin ne olacagi yazmiyor.
İsin ne olacagini yazilsaydi fikirler ona gore olurdu.
Her şeyi çok açık ettim kuracağımız işte çok spesifik onuda yazsam çok açığa çıkacağım gibi geldi ama genel olarak sanatla bağlantılı bir şey.

Valla bu işler belli olmuyor.Allah imanı isteyene parayı istediğime veririm demiş.Siz ya nasip deyip işinizi kurun eğer işler iyi gider iyi para kazanırsanız dediğim gibi kendi eczanenizi bile açabilirsiniz hani eşinizle aynı ortamda çalışmak zor olursa diye.Yoksa herkes eğitimini aldığı mesleği yapacak diye bişey yok.Belki de açtığınız işte çok başarılı olacaksınız.

Tabi iş tutar mı tutmaz mı, ekonominin durumu falan o konularda yorum yapamayız ama bence insanın kariyer değiştirmesi saçma değil. Öyle gibi geliyor tamam okumuşsun falan ama o okudukların yok sayılmayacak ki kariyer değiştrince. Üniversite okumak, yl, doktora yapmak insana bambaşka şeyler katıyor. Sadece spesifik konularda bilgi sahibi olmuyorsunuz sonuçta. Araştırma yapmayı, bıkmadan yüzlerce sayfa yazı yazmayı, yüzlerce kaynak inceleyebilmeyi katıyor mesela en basitinden. Üniversite okumanınsa sosyal açıdan kattıkları neredeyse aldığınız eğitimden fazladır. Bunları düşününce sıfırdan başlamış gibi olmuyorsunuz aslında.
Ben de doktora yapıyorum ve akademisyenim şu anda. Ama bir ara yazar olmanın hayalini çok kurdum. Hatta yazdım bir şeyler. İngilizce romantik romanlar yazacaktım ve e kitap olarak yayınlayacaktım. Çok daha az masrafla... Hiç okuduğum alanla alakası yok. Ama yapamadım, çünkü okulda çok yoğun bir dönemime girdim, yurtdışından para alışveriş işi bozuldu aşırı masraflı hale geldi, bu yüzden kazandığım parayı alamayabilecektim vs. vs. bir sürü şey. Ama çok istedim yani. Şu anki mesleğimde çocukluk hayalimdi benim ama hayal ettiğim de öyleydi.
Ailelerin ne düşüneceği zaten önemli değil.
Risk bakımından dediğim gibi tutar mı tutmaz mı bilemeyiz ama ikinizin mesleği de geri dönülebilecek mesleklere benziyor tam şu anki halinize direk dönemeseniz bile.
Erkeğin patron olması işini halletmeniz lazım ama. O şekilde ben işe girmem. Yüzde elli ortak olursunuz. Belli kısmıyla siz ilgilenirsiniz belli kısmıyla o. Kararları ortak alırsınız. Boşanma falan derseniz de ortaklık olduğundan kurduğunuz şeyi satarsınız tamamen ya da biriniz diğerinin payını satın alır biter gider. Her şeyin çaresi var.
Bende aynı şeyleri düşünüyorum. Sonuçta okuduklarımın bana kattığı vizyonla işe gireceğim ama bunu herkesin anlaması zor. Annemi baya hayal kırıklığına uğratacağım mesela:)

Ben bu konularda biraz fazla iyimserim.Çünkü ben de ileride kendi işimi kurmak istiyorum.Ama bu işler nasip kısmet tabiki.

Ben sizin eski konunuzu hatırlıyorum sanki maddi anlamda sıkıntı yaşamıştınız bir dönem,iflas vb detaylarda vardı sanki,yanlış mı hatırladım acaba? Siz değilseniz düzeltin lütfen.
Sizin işiniz yolunda,tıkırinda gidiyorsa bence siz devam edin,eşiniz kurabilir işi,tek geliriniz varken halihazırda ikinizinde bilmediğiniz bir sektöre geçmeniz doğru olmaz bence,zira ilk zamanlar kazanamayı,müşteri portföyü oturana kadar cebinizden birçok masraf karşılayacağınızı hesaba katarak hareket etmek gerekiyor. Bugün iş kuracak olsam en azından ilk 6 aylık maaş,kira vb giderleri cebime koymadan asla harekete geçmem şahsen ki piyasanın hali malum. Refenrandum olana kadar doğru olmayacaktır böyle büyük adımlar atmak.
Hakkınızda hayırlısı olsun.

Son düzenleme:
Her şeyi çok açık ettim kuracağımız işte çok spesifik onuda yazsam çok açığa çıkacağım gibi geldi ama genel olarak sanatla bağlantılı bir şey.
İş tutar mı tutmaz mı şimdiden bilinmez araştırmaları iyi yapmak gerek.Açılan çevre çok önemli mesela,ben de esnaf kızıyım babam esnaf yılların esnafı eskiden olsa belki anında aç tutar derlerdi ama şimdi öyle değil tanıma süreciniz var belki 6 ay belki 1 sene hiç para kazanamayacaksınız içeriden yemek zorunda kalacaksın en az 6 aylık yeri geldimi 1 senelik kiranı ayırman gerek,tatilin olmayacak doğru düzgün şimdi maaşlı çalışırken nereden baksan 20 gün tatilin vardır iş yeri açınca 20 gün iş yerini kapatayım tatile gideyim gibi bir düşünce olamıyor,bunun yanı sıra bir sürü masraf çıkıyor belediye kayıt+ruhsat iş yerine alınacak bir sürü malzeme+tadilat+ödemen gereken vergiler,muhasebe ücreti o yüzden iyi araştırma yapmak gerek.

O işi eşine kursanız senin işin dursa olmuyor mu

Sonra tutarsa bakarsınız
Bende başta bunu dedim ama işin işletme kısmında sana ihtiyacım var ben anlamam senin düzenlemen lazım falan dedi. Yani benim desteğime hayatı boyunca çok alıştı. Şimdi bu kadar büyük sermayeyle tek başına olmaya korkuyor. Bir destek arıyor yanında. Açıkçası bende tek başına yürütebileceğini düşünmüyorum. O olaylara romantik bakar analitik yaklaşmaz. Bense her olaya analitik bakar olası çözümler getiririm. O yüzden birlikte olmak istiyor.

Bende başta bunu dedim ama işin işletme kısmında sana ihtiyacım var ben anlamam senin düzenlemen lazım falan dedi. Yani benim desteğime hayatı boyunca çok alıştı. Şimdi bu kadar büyük sermayeyle tek başına olmaya korkuyor. Bir destek arıyor yanında. Açıkçası bende tek başına yürütebileceğini düşünmüyorum. O olaylara romantik bakar analitik yaklaşmaz. Bense her olaya analitik bakar olası çözümler getiririm. O yüzden birlikte olmak istiyor.

Senin iş sensiz yürümez mi

Yani ona sabah gitsen kendi işini öğlen toparlasan vs vs

Bodoslama dalınmaz ki şimdi

Back
X