Hayır yapma sorunsalı....Bi bakarmısınız

hemmam

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
23 Nisan 2016
2.451
827
123
Slm kızlar yine ben

Hemen konuya girip fikrinizi almak istiyorum.
Şimdi benim için önemli bi tahlil vardı vermem gereken ve ben tahlil verirken ,
Allahım temiz çıkarsa x e hayır mayetinde şu kadar para vericem diye niyetlendim.
Ve o esnada aklıma birden x
Bu x dediğim kişi gecen sene annesini kanser illetinden kaybetmiş babası ile yaşıyan ve ne yazıkki babası da aynı hastalıkla penceleşen 18 yaşlarında bir kız.
Durumlarıda yok kendi yağlarnda kavruluyorlar baba kız .

Ancak dün akşam da bir arkadaşım ile konuştum onun da çok acil bi durumu varmış paraya sıkışıkmış.
Borc istemedi sadece dertleşmk için aradı borc istyck biri değil oldukca gururludur.

Bu arkadaşımda ünv mezunu ama bir türlü iş bulamıyor borc batağında kendi çapında ailesinin durumuda çok kötü.
Hani bildiğiniz kötü babası sorumsuz kiralarını bile akrabaları ödüyor ve evin tek kızı.

Haline o kadar üzüldümkü adresini msj at ben sana gndericem dedim.

Borç olarak değil bi arkadaş olarak dedim.

Sorum şu

Şimdi ben bu ikinci arkadaşıma para gönderirsem adağımı yerine getirmiş oluyormuyum yoksa x kişisine de vvermelimiyim teşekürler şimdiden.

o kısmı bilmiyorum ama ben ilk anlattığın kıza yardım ederdim.

Olmaz. İlk niyet ettiğinize vermeniz gerekir ki bence de ilk anlattığınıza verin yani X'e.

bu adak işi dini oluyor biraz ondan bilemem o kısmını.

ama ben aklımdan geçeni de yapardım açıkçası. benzer bir şey için sokakta çocuklara x para dağıtıcam dedim, allahım çocuklar tembihlenmiş para alma diye ailesinden izin isteye isteye çocuklara zorla para verdim baya zorlandım.

durumunuz varsa hem arkadaşınıza yardım edin hem o kıza dediğiniz miktarı verin. içinizden öyle gelmiş bence bozmayın.

Adağını ayrıntılı söylemişsin X kişisine şu kadar vereceğim diye bence ona vermek zorundasın. Çünkü onun üzerinden dua etmişsin belki Allah ona yardım etmen için duanı kabul etti bilemezsin. İkinci arkadaşına yardım etmiş olursun. Adağın kalır. Bence. İstersen alo 190 ı ara sor diyanetin dini danışma hattı en doğru bilgiyi orası verir.

adak madak işinden anlamam. konu dine kayar. ama gerçekten ihtiyacı olan imse ona var. hayır yapmak için hayır yapmış olmak da saçma.

ben adaktan ziyade şöyle düşünüyorum,ilk kız elinde olmayan sebeplerle maddi sıkıntı yaşıyor çok kötü olaylar yaşamış ama diğerinin sıkıntı sebebi babasının sorumsuzluğu.

eğer tek yardım hakkım varsa ilki daha ağır basar.

Uygunsanız arkadaşınıza yardım edebilirsiniz ama ilk niyetinize aldiğiniz kızcağız adağınızı karşılayacak.

Herhangi bririne maddi anlamda destek olucam diye bir adak olsaydı olurdu. Ama adağının adresi belli. Bu yüzden olmaz bence

Daha dun okudum bu konuyu internetten ne kadar guvenilir kaynak bilmiyorum ama.Verilecek fakir degisebilir ama soylenilen sey ve miktari degismez yaziyordu.

Yani ilk kişinin adını söylerek yapmışsın adağını ona vermen gerek diye biliyorum ama yinede diyanete telefon aç yada mail at,ama ben senin yerinde olsam o kıza yardım ederdim ortada sağlık sorunu var.

+1

işin dini kısmını bir kenara bırakırsak öncelikli niyetine bak derim. sen ilk kıza vermek niyeti ile yola çıkmışsın niyetinden çıkma.

Fetva veremem ama adakta niyetini açıkca belirtmişsin. Bir muhtaç sevindiricem falan dememişsin. Ben rahatsız olurdum vicdanen. Adağıma yardım ederdim.
Ama vereceğiniz miktarı belirtmemişseniz iki tarafa pay edecek kadar da varsa ikiye bölebilirsiniz sanırım.

Adak niyet edilene verilmeli diye biliyorum bende

ikinci kız niye iş bulamıyo anlamadım.iş beğenmiyo olmasın?
gitsin kasiyerlik tezgahtarlık yapsın niye yapmıyo

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…