• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Henüz iliği kemiği donmamış olanlar için dünyanın en soğuk 10 yeri

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.826
898
Henüz iliği kemiği donmamış olanlar için dünyanın en soğuk 10 yeri
fft107_mf6901108.Jpeg

18/01/2016 11:58

Facebook'ta Paylaş

Ülkemizde soğukluk rekoru 1990 yılında eksi 46.4 derece ile Van Çaldıran'da kayıtlara geçti. İçinde bulunduğumuz yılın rekoru ise, eksi 30,4 ile Bolu Merkez'de kaydedildi. En kalabalık şehrimiz İstanbul'da ise bu senenin rekoru eksi 8,9 ile Eyüp'te görüldü. Ancak bu kayıtları dünyanın en soğuk yerleriyle karşılaştırdığımız zaman, "Yok canım o kadar da soğuk değil." dememek elde değil. Üstelik bu sayacağımız yerlerde insanlar pekala yaşayabiliyorlar öyle kurda kuşa emanetşik bir durum yok! İşte size henüz iliğiniz kemiğiniz donmadıysa gidip görebileceğiniz dünyanın en soğuk 10 yeri!

1. Ulan Batur - Moğolistan

201601181202_001.jpg

Van'ın 46.4'lük rekoruna hayret etmeden önce bir kez daha düşünün. Moğolistan'ın başkenti Ulan Batur, ilik kemik bırakmayacak türden bir ortalama sunuyor. Kış boyunca eksi 16 derece dolaylarında olan soğukluk, gün geliyor eksi 49'a saplanabiliyor! Bölgedeki insanlar genelde deve derisinden yapılan kıyafetleri tercih ediyor bu şekilde soğuğa direnebiliyorlar.

2. Astana - Kazakistan

201601181202_002.jpg

Yazın sıcaklığı boğucu olabilen Astana tam bir bozkır şehri olarak kışın sergilediği performanslar eksi 52 civarında soğukları kapınıza getirebiliyor. Şehirde soğukların belli bir derecenin altına düştükten sonra şiddetli sümkürmeler burunlarda yaralar oluşmasına sebep olabiliyor. Yani ağız tadıyla grip bile olunmuyor Astana'da!

3. Rogers Pass – Montana, ABD

201601181202_1.JPG

Şimdi bu araçlar neden durmuş diye merak etmeye gerek yok. Bazılarının yakıtı donmuş olabilir! Şaka yapmıyoruz. Rogers Pass'ta aracınızı bir yere park edip biraz bekledikten sonra çalıştırmaya çalışmak hüsranla sonuçlanabiliyor çünkü eksi 57 derecedeki soğukluk suymuş, benzinmiş dinlemiyor, damarınızdaki kana varıncaya kadar donduruyor. 1954 yılında soğukluk rekorunu bir de şok dalgası adı verilen kutup fırtınasıyla taçlandıran Rogers Pass, ABD'nin Alaska dışındaki en soğuk bölgesi olarak biliniyor.

4. Fort Selkirk – Yukon, Kanada

201601181203_2.jpg

Bakmayın böyle piknik alanı gibi durduğuna! Yukon Nehri kenarındaki bu bölgede yaşamak için her sabah kahvaltıda yürek yiyor olmanız gerekiyor. Ziyaretçilerin çoğunun nehir botları ya da uçakla gitmeyi tercih ettiği bu bölge yüksek dağlarla çevrili ve o dağlardan esen rüzgar eksi 60 derecelik bir soğukluğu getiriyor. Bölgede yaşayan eski Kızılderili kabililerinin burayla ilgili bir de esprili deyişi var: "O kadar soğuk ki kar bile yağamıyor!"

5. Prospect Creek – Alaska, ABD

201601181203_3.jpg

Prospect Creek'te yol kenarında terk edilmiş buna benzer pek çok araba bulmak mümkün! Neden temizlemiyorlar derseniz, temizlenmeye çalışılan araçların parçaları kopuyor, tuzla buz oluyor! O yüzden çoğu araç bahar ayına kadar buzları çözülmesi için 'nadasa' bırakılıyor! Alaska denince bile zaten insana bir ürperti geliyor, eksi 62 derecelik soğuğu ile Prospect Creek'te bir insan evladı neden, nasıl yaşamak ister dünyanın en büyük gizemlerinden biri olabilir!

6. Eismitte – Grönland

201601181203_4.jpg

Grönland zaten soğuk konusunda rüştünü ıspatlamış bir memleket olarak hafızalarımızda yer etmiş. Ancak buzdan başka bir şey bulmanın neredeyse imkansız olduğu bir kasaba var ki eksi 64.9 soğukluğu bulan iklimiyle hayretler uyandırıyor. Almancada Eismitte "Buz Merkezi" anlamına geliyor. Varın gerisini siz düşünün!

7. Verkhoyansk - Rusya

201601181203_5.JPG

Dünyada yaz ile kış arasındaki sıcaklık farkı arasında rekor kıran bölgesi olan Verkhoyansk'ta bazı yazlar sıcaklık 30 derecenin üstüne çıkıyor, sanıyorsunuz ki Antalya! Ama kış gelince sıcaklık inanmayacaksınız ama eksi 69,8'e dayanıyor! Yazın kavuran, kışın buza çeviren hava koşullarıyla yaşanacak bir yer gibi gözükmeyen Verkhoyansk'ta hatrı sayılır bir nüfus adeta direniyor. En son sayımda 1300 kişiye yakın bir mevcut saptanmış!

8. Oymyakon – Rusya

201601181203_6.jpg

Şimdi fotoğraftaki arkadaşın çıplak olmasına aldanıp montunuzu çıkartmaya yeltenmeyin çünkü Oymyakon'da soğukluk derğerleri eksi 71.2 civarında! Arkadaşımız çıplak olarak kaç saniye durdu diye merak edenlerin hevesini kırmış gibi olmayalım ama kendisi, bir de o soğukta buzla kaplı bir göle girip yüzmüş. Hala yaşıyor mu bilgimiz yok ama siz denemeye kalkmayın!

9. Vostok – Antarktika

201601181204_7.jpg

Antarktika'daki bilim istasyonlarında yaşayan insanlar arasında en şanssız olanlar muhtemelen Vostok'ta bulunanlar olabilir. Bu arkadaşlar eksi 89.2 derecelik bir soğuk eşliğinde çalışıyorlar! Çalışanların aldığı notlara bakılacak olursa, tükürdükleri zaman yere düşmeden önce buza döndüğüne şahit olanlar olmuş. Ne kadar doğrudur, kendi yalanları elbette ama "Yok artık" denecek türden bir soğuk da değil hani...

10. Soğuğun memleketi yoktur

201601181204_8.jpg

Dünyanın en soğuk şehirlerinde yaşamıyor olmamız, dışarıda bu soğukta zor durumda olan insanlar olmadığı anlamına maalesef gelmiyor. Hemen her şehrimizde sokak aralarında yokluk sebebiyle kışı dışarıda geçirmek zorunda olan insanlar bizden yardım bekliyor. Hiçbir şey yapamazsanız bile bir paket hazır çorba, bir karton sıcak su bu insanlar için çok şey ifade edebilir. Onlarla birlikte soğuğa karşı koymaya çalışan hayvanlar da yardımlarımızı bekliyor. Soğuğun memleketi yoktur, dünyanın en soğuk şehri bile, yardım etmekten geri duran bir insanın yüreğinden daha dondurucu olamaz. Soğuk şehrinizi esir almışken, Instagram paylaşımlarınıza bir süre ara verip birileri için güzel şeyler yapmanız için çok sebebiniz var inanın...

http://www.radikal.com.tr/radikalis...lanlar-icin-dunyanin-en-soguk-10-yeri-1498898

Alaska şahane bir yer, her giden ayılıp bayılıyor oraya bir gitmek lazım :27:

grönland daki şu kırmızı evde, bolu gölcükteki ev misali:KK53:

Moğolistan çok şirin bi yer yaa
Görmek isterdim =)

4. Fort Selkirk – Yukon, Kanada

Bende burayı çok beğendim , nedense orada olmak istedim görür görmez ... Mouse kaydırırken aklımda orada olmakla ilgili hayaller sıralandı ...

Derken .

8. Oymyakon – Rusya fotosu ile göz göze geldim :rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Biz burda -1 e bile dayanamazken, eksi 69 ne demektir ya.
Gecen gun okuldan eve giderken karanlikta bi kedi gordum. Hemen miyavlayip bacagimda dolanmaya basladi. Etrafima baktim tasmasina baktim biseyde yazmiyordu. Eve girdim aklim kedide kaldi bi tabaga ilik sut, az su, azda ekmek koydum. Sokagi 3 kere dolastim pisi pisi diyerek. Ama bulamadim o kediyio_O

Back
X