Herseyi cok iyi bilen hasta yakinlari

Bir gün fakültede çalışır iken bir kadin annesini getirdi. Bas ağrısı ve tansiyon Yüksekliği varmis. Hikayesini aldim muayene ettim. Tansiyonu da yüksekti.
Sonra hastanin yanindan ayrilip hemsireye gidip vermesi gereken ilaci söyledim. Hastaya da ilac vermeye gittigimi söyledim halbuki.

Sonra tekrar ayni hastanin yanindan geciyordum ki kadinin kizi doktorluguma laf etti. Annesinin başı çok ağrıyor imiş de ben bir SERUM takmiyor imisim. Halbuki toplam 10 sn ayrildim yanindan.

Baktım arkamdan hemşire geliyor ilac getiriyor.

Celallenme sen hastanla ilgilen dedim. Yarım saatlik bir süre icin ayrildim yanindan :)

Bu da böyle bir hasta yakını anım işte

senin hastanen derken ne kastettigini anlamadim?senin hastanende caliscagimida sanmiyorum babam beni universite hastanesine aldircak:) sen sanirim bashekim gibi bir seymisin doktormusun nesin anlamadim ama doktorsan niye kendini kotuluyorsun? bir de ezik diyerek seviyeli konustugunumu saniyorsun yerim yaa.neyse bu dediklerin senden zeki oldugum gercegini degistirmiyor seviyeli arkadasim:))

Oo herkes şova başlamış baba kız çalışırsınız artık aynı hastanede, zeki olmak için illa tıp mı okumak lazım ? benim abim tıp puanıyla mühendislik yazdı .

"Hocam bir serum taksak"
"Ne koyayim serumun icine?"

Ya da

"Bana bir serum tak ben iyi olayım"
"Baş üstüne. "

Geçen biri geldi. İlaç raporu attı masama. Bunları yaz dedi. Hasta kim dedim. Annem ama getirmedim dedim.
Olmaz dedim. Hastayi görmeden yazamam. Yazacaksin herkes yazıyor dedi. Kaymakamligi arıyorum yazacaksin dedi.
Sağlık Bakanlığı şikayet hattı var orayı da ara dedim.

Gitti ve 20 dk sonra annesini getirdi. Ben de yazdım recetesini.

ya ben de bizdeki bu serum sevdasını anlamıyorum gerçekten. ben hasta-hasta yakını tarafındayım sağlık personeli değilim ama az buçuk farmakolojiden anlarım kimyager olduğum için, allah aşkına bu serumun içine ne koyuyorlar, sihirli birşey mi, her hastalığa tek tedavi şekli serummuş gibi hastalarda serum almazsam iyileşmem düşüncesi var... :ssz: :52:

dur bakalim daha degilim ya:Dsizde de oyle bir anlayis vat ki doktorlar laf sokmayacak.biri benle seviyesi dusuk konusuyorsa bende onla oyle konusurum.biliyorum nasil durdugunu.
neyse sende ben zekamla sorulari yapip sonuclari aldigimda sevnirken aglayan basarli insanlari cekemeyen birisin iste belli.delilikle zekilik de birbirini andirir kimi zaman.uzulme ya belki bir gun sistem sana isler en saygili kisiler zeki sayilir.matematigin onemi kalmaz.uzulme ya dua et sadece:)

keşke doktor olup da benim önüme düşseniz
hiç karşıma çıkmadı daha sizin gibisi
ama allah dağına göre kar veriyor
şiddete meyyalim vallahi dertten ama sizin gibilere şiddet şart değil
anladığınız dil başka

senin hastanen derken ne kastettigini anlamadim?senin hastanende caliscagimida sanmiyorum babam beni universite hastanesine aldircak:) sen sanirim bashekim gibi bir seymisin doktormusun nesin anlamadim ama doktorsan niye kendini kotuluyorsun? bir de ezik diyerek seviyeli konustugunumu saniyorsun yerim yaa.neyse bu dediklerin senden zeki oldugum gercegini degistirmiyor seviyeli arkadasim:))

sayende herkes banlanmış çünkü seviyeyi öyle bir düşürmüşsün ki.baban torpil yapacak demek ve sen utanmadan,sıklmadan,yüzün hüç kızarmadan sanki marfetmiş gibi bunu burada yazıyorsun yani o derece artık.hani konularda dotkor arkadaşlar kızınca içlerinizde çürükler var yalan değil doktor olmuş ama daha konuşmayı ifadeyi bilmiyor,mahalle ağzından beter konuşanlar var diyoruz ya ha işte sevgili doktor arkadaşlar bu kişi tam o dediğimiz doktorlardan.böylesi biri cumhurbaşkanı olsa zerre saygı duyulmaz.

keşke bi yerde doktor olup bu ağızla bu elini beline koymuş edasıyla benim karşıma çıksan ne süper olurdu.sanırım şimdi banlanabilirim...

Gerçekten seviye düşmüş,üstelik bunu yapanlar arasında geleceğin dr.ları ama
bugünün öğrencileri de var.
Konu başlığı itibariyle zaten rencide edici.Bunu daha önce de yazdım bikaç defa.
Dr.hataları insan hayatına mal oluyor arkadaşlar bundan ötesi yok.
tek gerçek bu.Aslolan budur.
İnsan hayatı herşeyin ötesinde kıymetlidir.
Hasta yakınları ,eğer ki hastaları ciddi ağır bir durumdaysa,hastalarıyla yakından ilgilenmedikleri
sürece tedavilerinde çok aksayan noktalar olacaktır.
Tam 2 yıl boyunca kanser hastası annemle birlikte yaşadığım çok acı tecrübelerim var.
Eğer bizler hastamızı sıkı takip etmeseydik ya bir gün mide kanamasından ,ya şeker yomasından,
ya sarılıktan kaybederdik.
Hepsini birebir yaşadık arkadaşlar,Dr.lar tarafından verilen ilaçlarla annem mide kanaması da geçirdi,
şeker komasına da girdi.Hep ama hep bizim takip ve uyarılarımızla anneme müdahele edildi.
Annemin yattığı tıp fakültesindeki onkolog dr.ların her 2 si de aynı anda istida ettiler,fakülte kaç ay boyunca onkologsuz
çalıştı.Bilin bakalım dr. lar nereye gitti...
Dr.adayı arkadaşlarımız lütfen biraz sakin olun, daha yürüyecek çok yolunuz var.
Kutsal bir mesleğe adım atmaya hazırlanıyorsunuzsinirleriniz sağlam,merhamet duygunuzun üst seviyede
olması lazım.yoksa çok zor...

Doktor - hasta yakını tartışması ne kadar saçma..

bazı doktorlar sağlık bakanlığının getirdiği performans sistemi yüzünden resmen havadan nem kapıp hastalık uyduruyorlar, bir kısmı da hasta ölse aman banane kafasında.

Ama diğer yandan bakacak olursanız tedavisi olmayan hastalıkları tedavi edemediği için öldürülen doktorlar bile var ülkemizde. Bazıları öyle saygısızlığa vardırıyor ki işi. Hiç unutmam anneme "o.." diye bağırmıştı bir tanesi :47: Sebebi de kendisi genel anestezi ile ameliyat olacakmış tembih edilmesine rağmen o gün yemek yemiş doğal olarak ameliyata alamadılar. Kendi hatasını anneme yıkmaya kalktı terbiyesiz. Bakar mısın şu zihniyete ya aklıma geldikçe sinirleniyorum:47:

Bu arada pek sevgili babadan torpilli üniversite hastanesine girecek arkadaş :)) Benim de ailem üniversitede doktor ve şundan eminim ki senin gibi şımarık insanlar oraya babasının torpiliyle bile giremez. Ayrıca torpil bir yere kadar canım ameliyatta baban değil senin elin çalışacak. Tıpı kazandın diye böbürlenme senden kat kat iyileri var.

Allah hak edene hakkını verir, senin gibiler de babasının arkasına sığınarak bir yere kadar yaşar sonra o ölünce havası puf olur :) İnşallah yakın zamanda insanlıktan nasibini alırsın...

Doktor tarafından bakıyorum:

Gerçekten her işe burnunu sokan hastalar ve yakınları var. Bir kanser hastasının yakınından bahsetmiyorum. Bir grip hastası ve yakını bile ortalığı yıkabiliyor. "bana serum tak" diye kötü bir üslup kullanabiliyor.
Çok acil hastalarım olmasına rağmen neden benimle ilgilenmiyorsun diye çemkirebiliyor. Ben halbuki keyif yapmıyorum.

Geçen bir baba karnı ağrıyan çocuğunu acile getirmiş, ben de beklettim onu çünkü içeride ateşli nöbet yani havale geçiren çocuk hastam vardı. Öncelik onundu. Baba bana çemkirdi, durumu izah ettim, benim çocuğum da çok hasta dedi. Tabi gene ilgilenmedim onunla, beklettim. Acilde önceliği doktor belirler. Buna da kimse karışamaz, çünkü emin olun ki kimin daha acil olduğunu edindiğimiz tecrübelerle hasta ve yakınlarından daha iyi anlarız,buna da şüphe yok.

Daha bir hafta önce boğaz enfeksiyonu geçiren bir hastanın serum taktırma isteğini gerek görmediği için reddeden doktor arkadaşımın boğazına yapıştılar, çünkü kendisi o civarın ağasının yeğeniydi. Ve lojmanların camlarını indirdiler.

2-3 mesaj önce de yazdım.

Genç bir çocuk elinde annesinin ilaç raporları, masama attı, bunları yazacaksın dedi.
hasta kim diye sorduğumda, hasta annem getirmedim hastaneye dedi.
Ben de getirmeden yazmam dedim. başka doktorlar yazıyormuş, git o zaman onlara. Adam bana kaymakamlığı arayacağını, araya adam sokacağını ve benim o ilaçları yazacağımı söyledi. Ben de sağlık bakanlığı şikayet hattını arayıp beni şikayet etmesini söyledim.

Yarım saate kalmadan annesini getirdi, muayene ettim, ilaçlarını sorguladım, reçete ettim yolladım.

KİMSE BANA HASTAYI GÖRMEDEN İLAÇ YAZDIRAMAZ.

Hasta ve hasta yakını tarafından bakıyorum:

Bazı doktorlarımız gerçekten konuşmuyor, izah etmiyor.
Güzelce neden serum takılmadığını izah etseler, hastalar da anlayacak aslında ama işte, konuşmuyorlar.
Özellikle ciddi hastalıklarda hasta ve yakınları çok tedirgin olabiliyor, anlamak gerekir, empati gerekir, ama bundan aciz doktorlarımız var.

Doktor tarafından bakıyorum:

Gerçekten her işe burnunu sokan hastalar ve yakınları var. Bir kanser hastasının yakınından bahsetmiyorum. Bir grip hastası ve yakını bile ortalığı yıkabiliyor. "bana serum tak" diye kötü bir üslup kullanabiliyor.
Çok acil hastalarım olmasına rağmen neden benimle ilgilenmiyorsun diye çemkirebiliyor. Ben halbuki keyif yapmıyorum.

Geçen bir baba karnı ağrıyan çocuğunu acile getirmiş, ben de beklettim onu çünkü içeride ateşli nöbet yani havale geçiren çocuk hastam vardı. Öncelik onundu. Baba bana çemkirdi, durumu izah ettim, benim çocuğum da çok hasta dedi. Tabi gene ilgilenmedim onunla, beklettim. Acilde önceliği doktor belirler. Buna da kimse karışamaz, çünkü emin olun ki kimin daha acil olduğunu edindiğimiz tecrübelerle hasta ve yakınlarından daha iyi anlarız,buna da şüphe yok.

Daha bir hafta önce boğaz enfeksiyonu geçiren bir hastanın serum taktırma isteğini gerek görmediği için reddeden doktor arkadaşımın boğazına yapıştılar, çünkü kendisi o civarın ağasının yeğeniydi. Ve lojmanların camlarını indirdiler.

2-3 mesaj önce de yazdım.

Genç bir çocuk elinde annesinin ilaç raporları, masama attı, bunları yazacaksın dedi.
hasta kim diye sorduğumda, hasta annem getirmedim hastaneye dedi.
Ben de getirmeden yazmam dedim. başka doktorlar yazıyormuş, git o zaman onlara. Adam bana kaymakamlığı arayacağını, araya adam sokacağını ve benim o ilaçları yazacağımı söyledi. Ben de sağlık bakanlığı şikayet hattını arayıp beni şikayet etmesini söyledim.

Yarım saate kalmadan annesini getirdi, muayene ettim, ilaçlarını sorguladım, reçete ettim yolladım.

KİMSE BANA HASTAYI GÖRMEDEN İLAÇ YAZDIRAMAZ.

Hasta ve hasta yakını tarafından bakıyorum:

Bazı doktorlarımız gerçekten konuşmuyor, izah etmiyor.
Güzelce neden serum takılmadığını izah etseler, hastalar da anlayacak aslında ama işte, konuşmuyorlar.
Özellikle ciddi hastalıklarda hasta ve yakınları çok tedirgin olabiliyor, anlamak gerekir, empati gerekir, ama bundan aciz doktorlarımız var.

İnsana hizmet eden yani vatandaşla muhatap olmak zorunda olan her meslek grubu aşağı yukarı aynı üslupla karşılarır hergün.
Ben de kamuda görevliyim,iyi eğitimli bir kamu personeliyim.Ancak yaşadığım hadsizliklerin hesabı yok.
Oluyor bunlar.Pazarda bile pazarcıdan azar işitebiliyoruz.
O kadar çok terbiyesizlikle karşılaştım ki halen de öyle.
Dr. olarak sizlerin de bunlarla karşılaşmamanız mümkün değil,hatta işin içinde sağlık olduğu için risk fazla.
Normal mi karşılıyorum hayır asla.Bunu tasvip etmem de onaylamam da mümkün değil.
Ama bin çeşit insan var toplumda.Herbirinin aynı düşüncede,aynı çizgide,aynı saygıda davranmasını beklemek hayatın doğal akışına aykırı.Böyle ideal ve steril ortamda çalışmayı hayal etmeyelim bence hiçbirimiz.
Siz dr.sunuz ve biliyorsunuz ki meslek hayatınız boyunca milyon kere bu sahneleri yaşayacaksınız.
İşin içinde hastalık varsa ve dahası ölüm riski varsa insanların ruh hallerinin nasıl değiştiğini an be an yaşıyorsunuz hergün.
Daha sakin,daha ılımlı ve daha sağlam durmalısınız bu tür olaylar karşısında.
Hasta yakınları tarafından da bakmışsınız ama yeterli değil.işin özü zaten ağır hastalıklar.dr.ların da mesleki hünerlerini göstereği alan bu ağır hastalıklar.ben bunu beklerdim.dr.uma güvenmek,beni azarlamak için fırsat kollayacağına hastamın sonuçlarına odaklanan,ilaçlarını sıkı takip eden,hastalığın seyri ile ilgili bana ciddi açıklamalar yapan dr.lar görmek isterdim karşımda.
ama karşımıza neler çıktı neler.ölmek üzere olan hastamıza en verilmeyecek en ağır ilacı verip eve taburcu eden dr. umuz annem 3 günde 4 kez mide kanaması geçirdiğinde ağzını bıçak açmadı.Allah için insan bi izah eder değil mi.yine biz insanız da onu Allaha havale ettik.dua etsin sağlık bakanlığına şikayet etmedik o da babam uğraşmak istemediği için...
Aslolan insan hayatıdır,bunu bilir bunu söylerim.
Dr.larımız d akendilerine can emanet edildiğinin bilincinde olsunlar,ufak tefek olaylara kafa yoracaklarına büyük resme baksınlar.
Baksınlar bakalım o hastanın gözden kaçan ne şikayetleri var.Durumu ne boyutta,sonuçları ne diyor vs.
annemin sarılık olduğunu anlamayan bir dahiliye dr. u yüzünden annemi sarılıktan kaybedecektirk.oysa bir teste bakardı değil mi...

doktorları rencide edici yazılan baska bir konuda, buradaki usluba itiraz edenlerin o konu sahibini de elestirdiklerini hatta oradan kendine pay bicen bir baskası tarafından bu konunun acıldıgı bilinse seviye korunurdu belki.
daha ilk sayfalarda misilleme konu oldugu icin elestirilmisti, buraya kadar gelmesine polemige dönmesine sasırdım.

hasta da olsa doktor da olsa, insan empati yoksunu olduktan ve kibirden uzak duramadıktan sonra evde gelin olur cekitirir, kaynana olur aglatır; ne fark var ki...

ya beni siyasete sokacaksin.bu ulkede rektorlukte dekanlikta senin gorevinde bir seyler sayesinde oluyor.ben kendime guveniyorum.aslinda cok da hak ediyorim istedigim yere gelmeyi.ama herkes kendine yakin olacaklari alacagi icin benim de bir seyler ayarlamam gerekiyor.normal sartlar altinda yeltenmem tabiki.baskalarinin haklarini yiyenler baska kisiler oluyor bu durumda.ben de isterim demokratik bir ulke olalim.eminim anliyorsundur.

Sağlık müdürlüklerine uyarı yapıldı bayan haberiniz var mı? Hizmet puanına göre atamalar yapılıyor,bölgelerden haberiniz var mı? Ama siz diyorsunuz ki hayır torpil olacak açıkça bunu ifade ediyorsunuz orada biz dur deriz :)) Torpil yapacağını söylediğiniz kişi devlet memuru.Bu durumda nüfuzu kullanma suçu işlemiş olacak :S ayy yazık :S Görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle bu yolda vaatte bulunan kamu görevlisi, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır :(( bir de babanız var o da memursa ooo yapıştır :D :D TCK 250,TCK 255 ...adliyeye karşı suçlar, memur suçları fenaa. Eylemin gerçekleşip gerçekleşmemesi de önemli değil bimere,sabime şikayet edildikten sonra hep gözlem altına alınırsınız mesleğe başladıktan sonra hakkınızla gelseniz bile müfettişler soruşturur :(( Harvard bilmem ne diyene kadar biraz daha kendinizi geliştirseydiniz.Kusura bakmayın demokratik bir ülke olmamızı istermişsiniz. demokrasinin unsurlarındandır adalet. hahaha kendi kendini ihbar etti resmen :))

ah sevgili çok bilmiş doktor ya da doktor adayları..
bu kibrinizin, büyüklenmelerinizin, kabarmalarınızın toprağın altında size fayda değil zarar getireceğini gördüğünüzde de böyle yapabilecek misiniz bakalım..
Allah kibri de kibirleneni de sevmez, e tabii biz de sevmeyiz..

Sağlık müdürlüklerine uyarı yapıldı bayan haberiniz var mı? Hizmet puanına göre atamalar yapılıyor,bölgelerden haberiniz var mı? Ama siz diyorsunuz ki hayır torpil olacak açıkça bunu ifade ediyorsunuz orada biz dur deriz :)) Torpil yapacağını söylediğiniz kişi devlet memuru.Bu durumda nüfuzu kullanma suçu işlemiş olacak :S ayy yazık :S Görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle bu yolda vaatte bulunan kamu görevlisi, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır :(( bir de babanız var o da memursa ooo yapıştır :D :D TCK 250,TCK 255 ...adliyeye karşı suçlar, memur suçları fenaa. Eylemin gerçekleşip gerçekleşmemesi de önemli değil bimere,sabime şikayet edildikten sonra hep gözlem altına alınırsınız mesleğe başladıktan sonra hakkınızla gelseniz bile müfettişler soruşturur :(( Harvard bilmem ne diyene kadar biraz daha kendinizi geliştirseydiniz.Kusura bakmayın demokratik bir ülke olmamızı istermişsiniz. demokrasinin unsurlarındandır adalet. hahaha kendi kendini ihbar etti resmen :))

aslında araştırmak lazım. arkadaşın bu cümleleri ihbar niteliği taşıyor mu diye.. hayır yani devletimize, milletimize bir katkımız olsun değil mi?:1:
sonuçta bu ve bunun gibiler hak etmedikleri yerlere geldiklerinde hak edenler otomatikmen tepe taklak aşağı indiriliyorlar..
haram zıkkım olsun..

aslında araştırmak lazım. arkadaşın bu cümleleri ihbar niteliği taşıyor mu diye.. hayır yani devletimize, milletimize bir katkımız olsun değil mi?:1:
sonuçta bu ve bunun gibiler hak etmedikleri yerlere geldiklerinde hak edenler otomatikmen tepe taklak aşağı indiriliyorlar..
haram zıkkım olsun..

Direk cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunmak çok etkili olmaz çünkü tasarlanmış eyleme geçmemiş o ilgili savcının takdirine bağlı.Bunun yerine bimer,sabim sitelerine bildirilirse daha etkili olur en ufak bir şikayeti bile dikkate alıyorlar..Bunu aynı anda bir kaç kişi yaparsa çook daha etkili olur :)).İhbar niteliği taşıyor tabi.Torpil yapılacağını bildiriyor.Bir devlet memurunun irtikap suçunu işleyeceğini bildiriyor. Ama bana kalırsa şahıs gerçek değil aklınca dalga geçiyor.Kullanıcı adı bir benim mi dikkatimi çekti?

Maalesef bu torpil olayı doğru yakın çevremden biliyorum yıllarca oğlu işsizdi sonra babas akp'li bakana işe yerleşmesi için 5bin tl rüşvet verdi ama biliyorsunuz ,rüşvetin adı komisyon ,oluyor yalan değil
Direk cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunmak çok etkili olmaz çünkü tasarlanmış eyleme geçmemiş o ilgili savcının takdirine bağlı.Bunun yerine bimer,sabim sitelerine bildirilirse daha etkili olur en ufak bir şikayeti bile dikkate alıyorlar..Bunu aynı anda bir kaç kişi yaparsa çook daha etkili olur :)).İhbar niteliği taşıyor tabi.Torpil yapılacağını bildiriyor.Bir devlet memurunun irtikap suçunu işleyeceğini bildiriyor. Ama bana kalırsa şahıs gerçek değil aklınca dalga geçiyor.Kullanıcı adı bir benim mi dikkatimi çekti?

Maalesef bu torpil olayı doğru yakın çevremden biliyorum yıllarca oğlu işsizdi sonra babas akp'li bakana işe yerleşmesi için 5bin tl rüşvet verdi ama biliyorsunuz ,rüşvetin adı komisyon ,oluyor yalan değil

Muhakkak.Bunlar yaşanan olaylar.Üstelik fazlaca yaşanan olaylar.Ama yazan kişi doğru söylemiyor aklınca buradakileri kışkırtıyor.Kullanıcı adından belli.Eğer gerçekse de babasına teessüflerimi sunuyorum.Boşa yatırım gibi bir şey böyle bir evlat için çalışmak.Madem bu kadar hak yemeyi,suçu göze aldın git banka soy parasını kızına ver hiç değilse insanlar hastaneye gittiklerinde böyle biriyle muhattap olmak zorunda kalmaz.böyle birisi sağlık bakanı olsa ne olur,okusa ne olur okumasa ne olur.

Sizin başlığınızda sert en azından yumuşatmak için birşeyler yazın burada hasta yakınları ve doktorlar dertleşti sizinde mutlaka
daha çok söyleyecekleriniz vardır
Buyuk tartismalar donmus...

hanımlar diğer konusunda da yurtdışında balayı yapmak için nişanlısıyla tartışmışlar sizce kim haklı ona ordanda güzel bicavap yazdım ama anlarmı bilmem????

Back
X