5 mayıs akşam ezanı ile gül dallarına paralar asılır.(Eskiden kese içine para dikilip gül dibine gömülürmüş.) ya da açık cüzdan bırakılır. Böylelikle bolluk ve berekete ulaşmak, varlıklı kişiler olmak düşlenir. Asılan paralar ya da cüzdanlar 6 Mayıs sabah erkenden geri toplanır.Evdeki her kişi için yedi fasulye ya da yedi nohut ekilir, gelebilecek kötülüklerin bunlara gelmesi dilenir.
5 Mayıs akşamı evlenme çağına gelmiş kızlara bulaşık yıkattırılmaz.
Hıdırellez günü, erkenden kalkılıp kapılar açılır. Genç kızlar için hazırlanan sandıklar açılır. Açılır ki eve bereket dolsun, genç kızımız da iyi bir evlilik yapsın.
Hıdırellez günü, bazıları sabah gün doğarken kırlara, bağlara, bahçelere çıkıp buralarda Hızır’ın ayak izlerine basarak bolluğa ulaşmayı düşler.
Hıdırellez günü, doğa ve insan sevgisi çok önemlidir çünkü Hızır ve İlyas, insanları, doğayı, iyiliği ve cömertliği seven, bereketin simgesi olan, kutsallıklarına inanılan dinsel varlıklardır.
Hıdırellez günü, hiçbir yeşil dalından koparılmaz.
6 Mayıs günü ikindi zamanı Hıdırellezin bittiğine inanılır. Ancak eğlenceler hava kararıncaya değin sürer. Hızır uğrasın! dileği bolluk gelmesi anlamında kullanılır.
Hıdrellez doğum günüm olduğu için ben genelde mum üflerken dilerim istediklerimi :) Bi de ateşin üstünden falan atlıyor insanlar ama nedenini bilmiyorum :) sizin söylediklerinizde gayet mantıklıymış gül fidanı bulursam bu sene yapıcam.Benim bildiğim bi kağıda istediğin şeyler yazılır ya da resmi çizilir hıdrellez gecesi ama bu zamana kadar uygulamamıştım ta ki yengemin bi hıdrellez gecesi istediği tipte erkeği tüm ayrıntılarıyla çizmesi ve kısa bir süre sonra aynı o tipte olan amcamla tanıştığını öğrenene kadar bu sene kesinlikle yapıcam umarım tüm dileklerimiz hayırlısıyla kabul olur
Kızlar,tek anlamadığım dilekler dilendikten sonra o kağıt sabah alınıp ne yapılıyor?Saklanıyor mu denize dereye v.s mi atılıyor? Ya okuyorum okuyorum herkes ayrı bişey demiş.Kimi saklamış,kimi gömmüş bırakmış,kimi gömmüş sabah almış denize atmış. Geçen sene gül ağacına astım sabah aldım ama bekletin dedikleri için beklettim tek dileğim oldu baktım başka olan yok 2-3 ay önce denize attım :) Ondan önceki yıl gömdüm gül ağacının dibine,o da pek olmadı. Bu sene dileklerimi yazıp kırmızı bi keseye bozuk parayla koyup,sabah alayım,ama erkenden deniz kenarına gidemem.Öğleden sonra da kağıdı denize atayım,parayı da cüzdanıma koyayım diyorum.
Bende her sene bir gul agaci bulur,dilegimi gomerim.Allahima sukurler olsun ne dilediysem oldu.
Ama bu sene aklimdan tamamen cikmisti,hatirlattiginiz icin cok tesekkurler.
Kızlar,tek anlamadığım dilekler dilendikten sonra o kağıt sabah alınıp ne yapılıyor?Saklanıyor mu denize dereye v.s mi atılıyor? Ya okuyorum okuyorum herkes ayrı bişey demiş.Kimi saklamış,kimi gömmüş bırakmış,kimi gömmüş sabah almış denize atmış. Geçen sene gül ağacına astım sabah aldım ama bekletin dedikleri için beklettim tek dileğim oldu baktım başka olan yok 2-3 ay önce denize attım :) Ondan önceki yıl gömdüm gül ağacının dibine,o da pek olmadı. Bu sene dileklerimi yazıp kırmızı bi keseye bozuk parayla koyup,sabah alayım,ama erkenden deniz kenarına gidemem.Öğleden sonra da kağıdı denize atayım,parayı da cüzdanıma koyayım diyorum.
Canım sen dileğini dile de nasıl dilersen dile ayrıntılara takılma
İster dua et, ister gül dibine göm, ister suya at..vs vs..
Allah o iki mübarek insanın yüzü suyu hürmetine dileklerimizi kabul edecektir inş
Ben tutulan dileklerin kimseye söylenmemesi taraftarıyım açıkçası
Canım sen dileğini dile de nasıl dilersen dile ayrıntılara takılma
İster dua et, ister gül dibine göm, ister suya at..vs vs..
Allah o iki mübarek insanın yüzü suyu hürmetine dileklerimizi kabul edecektir inş
Ben tutulan dileklerin kimseye söylenmemesi taraftarıyım açıkçası
Doğru söylüyorsun canım,aslolan niyet ama işte ne bilim geçtiğimz senelerde olmayınca bu sene daha bi ayrıntılı yapayım dedim :) Allah hepimizin dileklerini kabule etsin inşallah :)
Doğru söylüyorsun canım,aslolan niyet ama işte ne bilim geçtiğimz senelerde olmayınca bu sene daha bi ayrıntılı yapayım dedim :) Allah hepimizin dileklerini kabule etsin inşallah :)
Dileklerimi yazdım çizdim saat 12 de suya attım arkasından dua da ettim..
Hızır ve İlyas peygamberlere fatiha okudum..
Allah tekrarını yaşamayı ve de dileklerimizin kabulunu nasip etsin inş
bir köydeyim ve bütün köy tek alanda eğleniyor şenlik havasında geçiyor orkestra falan mükemmeldi. herkes oynuyordu yüksek salıncak kuruldu lakin eğlencenin tam ortasında bardaktan boşanırcasına yağmur başladı berekettir ama eğlence yarıda kaldı :44:
ama gül dalının altına dileğimi çizdim duamı ettim balkonum olmadığı için bende paramı balkona asmak yerine camın önüne koycağım ki cüzdanımın bereketi hiç azalmasın. annem olsaydı şimdi balkona yoğurt ya da süt koyardı bu da bereket için.
ama ben yarın olacak eğlenceyi ve konseri bekliyorum burada hıdırellez halaaaa bitmedi