Hsg yorumlayacak varmı

lale126

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
18 Mayıs 2025
79
16
3
28
Arkadaşlar daha önce konu açmıştım fakat bunu hsgleri yorumlayalım diye açtım benim hsg ekliyorum yorumlayabilecek varsa çok sevinirim sizlerde atın beraber tartışalım

Eklentiler

• c6e724e4-d87d-4a81-9a1a-7b73561008fe.webp
    25,9 KB · Görüntüleme: 149
İki tüpünüz de açık görünüyor. İnşallah istediğiniz vakitte gebelik de nasip olur

Merhaba 2024 Şubat ayında dış gebelik geçirdim. Küretaj oldum, 90 mg mtx iğne yapıldı ve en sonda sol tüpüm patladığı için ameliyatla alındı. 1 yıl korunmasız ilişkiye hiç girmedim. 3 aya yakındır korunmasız ilişki deniyoruz. Benim hsg filmime de bakıp anlayan birileri çıkar umarım

Eklentiler

• 1000029225.webp
    14,1 KB · Görüntüleme: 116
Arkadaşlar daha önce konu açmıştım fakat bunu hsgleri yorumlayalım diye açtım benim hsg ekliyorum yorumlayabilecek varsa çok sevinirim sizlerde atın beraber tartışalım
Merhabalar benim hsg görütüm

Eklentiler

• 982CAADA-5EC8-4681-AE2D-06AB342F38EE.webp
    13,5 KB · Görüntüleme: 80
Sağ tüpünüz de mi alındı geçiş yok sanki ama rahminiz normal duruyor benimkine Arkuat uterus tesdiler hafif üstten basık

Merhabalar benim hsg görütü
Görüntüde Neler Görülüyor?
  • Ortadaki siyah alan, rahim boşluğuna verilen kontrast maddenin rahim içinde düzgün bir şekilde yayıldığını gösteriyor. Bu, rahim iç boşluğunun şeklinin normal olduğunu düşündürür.
  • Her iki tarafta da kontrast madde fallop tüplerinden geçerek dışarı doğru yayılıyor gibi görünüyor.
    • Bu durum her iki tüpün de açık olduğunu düşündürür.
    • Dışa doğru yayılan kontrast, genellikle karın boşluğuna serbestçe dağılım olarak yorumlanır ve tüplerin açıklığı lehine bir bulgudur
Bu Ne Anlama Geliyor?
  • Rahim yapısı normal, iç boşluğu düzgün görünüyor.
  • Fallop tüpleri açık gibi görünüyor, bu da doğal yolla gebe kalma şansınızın var olduğunu gösterir.

Merhaba benimde başta attığım filmimi yorumlayabilir misiniz

Merhaba benimde başta attığım filmimi yorumlayabilir misiniz
Görüntü Yorumlaması:
  • Rahim boşluğu (uterus kavitesi) görüntünün ortasında üçgen şeklinde siyah bir alan olarak görülüyor. Bu, kontrast maddenin rahim içine düzgün bir şekilde yayıldığını gösteriyor ve rahim içi yapı normal gibi duruyor.
  • Ancak bu görüntüde:
    • Fallop tüplerinin ilerisine kontrast maddenin geçişi net görünmüyor.
    • Sol ve sağ tüplerin uzantısı ve özellikle tüplerden dışarı kontrast sızması (yani tüplerin açık olup karın boşluğuna geçişi) bu karede belirsiz ya da gözlenmiyor gibi.
Bu Ne Anlama Gelebilir?
  1. Tüpler tıkalı olabilir: Eğer kontrast madde tüplerden geçip karın boşluğuna ulaşamıyorsa bu durum tüplerin tıkalı olabileceğine işaret eder.
  2. İlaç basıncı yeterli verilmemiş olabilir: Bazen yeterli basınçla verilmediğinde kontrast madde tüplere ulaşamayabilir. Bu da yanıltıcı bir görüntü oluşturabilir.
  3. Film tam olarak tüplerin dolduğu anı göstermiyor olabilir: Bu kare, erken aşamada çekilmiş bir görüntü olabilir. Devamında madde tüplerden geçmişse bu kare yanıltıcı olabilir.
Ne Yapılmalı?
Bu tür görüntüler, film serisinin tamamı üzerinden ve klinik bulgularla birlikte değerlendirilmeli. Bu kareye bakarak tüplerin kesin olarak açık ya da kapalı olduğu net söylenemez.

Ama özetle:
  • Rahim boşluğu normal gibi.
  • Tüplerin açık olup olmadığı bu karede anlaşılamıyor çünkü dışa kontrast geçişi net görünmüyor.
  • Tavsiye:
Eğer bu size aitse ve doktorunuz başka karelerde tüplerin açıldığını görmediyse, tüplerin kapalı olabileceği yönünde yorum yapabilir.
  • Ancak, emin olmak için bazen ikinci bir HSG ya da tanısal laparoskopi gibi ileri tetkikler de istenebilir.

Görünütünğn devamını ekledim tüplerim açık fakat rahimde Arkuat uterus var denildi varmı tekrarlayan düşüklere sebep olur mu boyutu fazla mı acaba

Eklentiler

• dad3f97f-b174-493a-ad0c-f4167636fedc.webp
    24,8 KB · Görüntüleme: 64
Radyoloji uzmanımız

Çok teşekkür ederim

Merhaba bende rahim filmi görüntüsü atmıştım bakabilir misiniz ? Her kadın doğumcuya gösterdim ancak rapor görmek istediler, raporda açık diyor ancak filmi sekreter yorumladı ve yazdı güvenmiyorum ve radyoloji uzmanı için randevu da yok alamıyorum. Lütfen görün mesajımı

1. Rahim boşluğu (uterus kavitesi):
    • Kontrast madde rahim içine düzgün şekilde yayılmış. Bu, rahim boşluğunun yapısal olarak normal olduğunu düşündürür.
    • Şekil bozukluğu, septum, polip ya da sineşi (yapışıklık) gibi bir bulgu net olarak görünmüyor.

2. Fallop tüpleri:
    • Sol tüp (görüntünün sağ tarafı): Kontrast madde bu tüpten geçiyor gibi görünüyor, ancak detaylı yayılımı ya da karın içine serbest akış (spill) net değil.
    • Sağ tüp (görüntünün sol tarafı): Kontrastın bu tarafta geçip geçmediği net değil, opasite fazla olabilir ya da tıkanıklık olabilir. Ek görüntülerde akış varsa değerlendirme değişebilir.

3. Spill (karın boşluğuna yayılım):
    • Görüntüde kontrast maddenin fallop tüplerinden karın boşluğuna net bir şekilde döküldüğü (spill olduğu) açık şekilde seçilemiyor. Bu, görüntü açısına veya kontrastın henüz tüplerden geçmemiş olmasına bağlı olabilir, ya da tüplerden biri/birkaçı tıkalı olabilir.
Bu görüntüye göre olasılıklar:
  • Rahim boşluğu normal şekilli.
  • En az bir tüpün geçişi olabilir ama tam emin olmak için tüm seriye (alttaki küçük görseller dahil) bakmak gerekir.
  • Karın içine kontrastın döküldüğü yer net değil → bu durum tüplerin açık olmadığını düşündürebilir ama emin olmak için tüm çekimlere bakılmalı.
Ne yapılmalı?
  • Bu filmin tamamı (tüm kareler) ve radyoloji raporu birlikte değerlendirilmelidir.
  • Kadın doğum doktorun bu filmi görüp tüplerin durumu hakkında kesin bilgi verir.
  • Eğer tüplerde şüpheli durum varsa, laparoskopi veya başka testler önerilebilir.
İstersen alttaki küçük kareleri de yakınlaştırarak paylaşabilirsin, daha net yorum yapabilirim.

Çok teşekkür ederim 4 görsel var hepsini kırpıp ekledim. Sol tüpüm alındı zaten sadece sağ tüpüm mevcut

Eklentiler

• 1000031100.webp
    16,8 KB · Görüntüleme: 31
  • 1000031101.webp
    13,8 KB · Görüntüleme: 25
  • 1000031102.webp
    14,8 KB · Görüntüleme: 25
  • 1000031103.webp
    14,5 KB · Görüntüleme: 44
Evet gördü ancak sadece rapora bakarız dediler. Raporda geçiş var yazıyor ancak raporu sekreter yorumlayıp yazdı bu yüzden güvenemiyorum
Ama doktor söylemiştir oka kendi kafasına göre yazmaz , eğer içiniz rahat etmiyorsa bir hekime daha gösterin ben öyle yaptim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…