Hsg yorumlayacak varmı

📌 Görüntü Yorumlaması:
  • Rahim boşluğu (uterus kavitesi) görüntünün ortasında üçgen şeklinde siyah bir alan olarak görülüyor. Bu, kontrast maddenin rahim içine düzgün bir şekilde yayıldığını gösteriyor ve rahim içi yapı normal gibi duruyor.
  • Ancak bu görüntüde:
    • Fallop tüplerinin ilerisine kontrast maddenin geçişi net görünmüyor.
    • Sol ve sağ tüplerin uzantısı ve özellikle tüplerden dışarı kontrast sızması (yani tüplerin açık olup karın boşluğuna geçişi) bu karede belirsiz ya da gözlenmiyor gibi.
🤔 Bu Ne Anlama Gelebilir?
  1. Tüpler tıkalı olabilir: Eğer kontrast madde tüplerden geçip karın boşluğuna ulaşamıyorsa bu durum tüplerin tıkalı olabileceğine işaret eder.
  2. İlaç basıncı yeterli verilmemiş olabilir: Bazen yeterli basınçla verilmediğinde kontrast madde tüplere ulaşamayabilir. Bu da yanıltıcı bir görüntü oluşturabilir.
  3. Film tam olarak tüplerin dolduğu anı göstermiyor olabilir: Bu kare, erken aşamada çekilmiş bir görüntü olabilir. Devamında madde tüplerden geçmişse bu kare yanıltıcı olabilir.
📌 Ne Yapılmalı?
Bu tür görüntüler, film serisinin tamamı üzerinden ve klinik bulgularla birlikte değerlendirilmeli. Bu kareye bakarak tüplerin kesin olarak açık ya da kapalı olduğu net söylenemez.

Ama özetle:
  • Rahim boşluğu normal gibi.
  • Tüplerin açık olup olmadığı bu karede anlaşılamıyor çünkü dışa kontrast geçişi net görünmüyor.
  • Tavsiye:
Eğer bu size aitse ve doktorunuz başka karelerde tüplerin açıldığını görmediyse, tüplerin kapalı olabileceği yönünde yorum yapabilir.
  • Ancak, emin olmak için bazen ikinci bir HSG ya da tanısal laparoskopi gibi ileri tetkikler de istenebilir.
Banada rahim boşluğu normal gibi dedinizya şeklinde problem mi var uterus Arkuat denildi fakat yeterli alan varmı bilginiz varmı bu konuda
 
Back