ihtiyac duydugun kadar tuket

sade yaşam canım

aliyoruz ama Cabuk SIKIliyoruz bence. begenmiyoruz biseyler oluyor bize.

kot pantalona ihtiyacim var aliyorum ama sonra yine eskisini giyiyorum cünkü aldigim kotun icinde kendimi rahat hissetmiyorum sanirim alismisliklar var ve alsak bile hep ayni seyler giyiliyor.

etek aldim gecen kis (deri etek) bu sene giyeyim dedim, ben bunu nasil almisim corap giyince etek tepeme cikiyor.

aslinda alirken düsünüp almak gerekiyor - nasil kombinlerim - gercekten ihtiyacim var mi - giyermiyim yoksa dolabimi bekler - alipta sonradan kombinleyemedigim birsürü kiyafetim var secmem lazim benim de.

önceki yıllarda 2 adet elbise aldım. elbiselrin boyları yapıldı. bayağı da para verdim.
sonra aldım terziden eve geldim. elbisler bana bakıyor ben onlara. allahım ikisinin de rengi birbirine benziyor. ve nubuk giyiyorsun yapışıyor bacaklarıma. mümkün değil yürünmüyor. biraz dolabımda durdu. her gördüğümde cinler tepeme çıkıyor. sonra bazanın altına attım. sonra da verdim birilerine. hala şaşarım nasıl aldım ben onları diye.
tövbe hipnoz falan mı oluyorum ki. ya da basiretim bağlanıyor.

bu durum bana da cok oluyor seklıne vurulup aldıgım ama kullanıslı olmayan onca sey...
off sınırlerım bozuluyor

Bir programda 1 kıyafet alıyorsanız 2 kıyafet dolabınızdan çıkarın diyordu. Sonra bir ünlü 8 yıl önce aldığı kabanı giymiş şimdi moda sonra bende artık kaliteli alıp uzun yıllar giymeyi planlıyorum. Hatta bir laf vardır ucuz giyinecek kadar zengin değilim :)
Evde bir bardak kırılsın üzülmüyorum.Çok fazla var.Takım halinde aldığın tencere takımını sadece 2 tenceresini kullanıyorum mesela diğerleri evimde yer kaplıyor.

Merhaba
Dediğiniz gibi bunun maddiyatla bi ilgisi yok bu bir yaşam felsefesi.Yaşam felsefesi olmalı daha doğrusu.Ama içinde bulunduğumuz dünya düzeni bizi bir yerde buna zorluyor.
Bu konu basit bir dert gibi gelebilir ama bence çok önemli farklı farklı boyutları olan bir konu. Bikaç ilgisini düşündüğüm şeyler var onları paylaşayım.Belki faydası olur.
http://listelist.com/moda-endustrisi/
Zehirli giysiler modada büyük hile yazarsanız internete greenpeace raporu var orada marka giysilerdeki zehirli maddeler ve zararlarıyla ilgili rapor var.Hatta markalarda aa bu da mı diyecektir çoğu insan.Bazı markalar kendilerini bu zehirli maddeler açısından düzeltmeye gitmişler bile hatta.
Bu da tüketim ve çevre kirliliği ile ilgili.
Ayrıca Kanlı Elmas filmini izlemeyenler izlesinler.Belki film gerçeklere göre masum bile kalıyordur.
Bu tarz bir sürü yazı araştırma, çalışma, video bulabilirsiniz. Denk geldikçe ben de paylaşırım.
Aslında kişisel gelişim konusu bence bu.Aynı zamanda da bir dert tabiki.

ikinci videoya bayıldım cok anlamlı
gercekten bu anlatılanların hepsı dogru
ben cok etkılenıyorum sımdı mesela ınstagramda goruyorum hep bırını ekleyınce dıgerlerı de cıkıyor falan zengın muhafazakar bır kesım var kızlar cesıt cesıt cantalar ayakkabılar ellerınde 5000 lıralık cantalar falan
ya bu ınsanlar ne ıs yapıyor nerede yasıyor dıye merak edıyorum
yada bu ınsanlarda cok para var neden ulkemızın urettıgı mallerı kullanmıyorlar zengınlık belırtısı olarak mıchael kors calvın kleın falan kullanıyorlar
sureklı baska moda
eskıler mesela 3 5 cocuk yapmıs her bırını ılk cocugun kıyafetlerıyle buyutmus sımdı nerdeee hergun yenı moda hatta her saat yenı moda ınsan heves edıyor ıstıyor
sonu gelmıyor bırsey alıyorum bı daha amayacagım dıyorum sonra baska daha guzel bıse goruyorum yıne alıyorum

Videoları ben de çok beğendim. Başka insanlardan çok etkilendiğimizi düşünüyorum ben. Bu Face falan yokken insanların kılık kıyafetini falan sadece işyerinde görüyorduk. Şimdi eklenen fotolardan başklatının herşeyimi yeri geliyor ev kıyafetlerini pijamalarını görüyoruz.
Ben şahsım adına artık almayacağım. Ocak 1 e kadar Çorap dışında birşey almayacağım.
Evdeki çantanın Çizme'nin ayakkabının haddi hesabı uok.

gereksiz seyler hepimiz aliyoruz galiba..kiyafete doyamazdim bende eskilerden, simdi ise cikacak zamanim bile yok disariya dogru durust..calisiyorum coluk cocuk derken bitti gibi alisveris cilginligi benim icin...arada tabiiki gene aliyorum gozumun kestirdiklerini..ihtiyac olmasada..sirf hosuma gittigi icin...ama eskisi gibi degil kesinlikle...

markete filan giden paraya cok acimamda, tabii olcusu kacmayacak sekilde..yeterki insan kursagina girsin..ama cope gittiginde verdigim paraya ayri uzulurum israf olduguna ayri...ama cogu kiyafet gereksiz gibi sanki...10 sene hic kiyafet almasam o dolap beni cok idare eder mesela..

Ben bazen insanların sosyal medyada paylaşmak için gezdiklerini giyindiklerini filan dusunuyorum.mesela doğum günleri,hoşgeldin bebek partileri filan sadece fotoğraf çektirmek için diye düşünüyorum.küçücük bebek ne anlicak partiden.Sosyal medya çok etkiliyor gerçekten ben instagramda böyle ünlü zengin insanları filan takip ediyodum benim ömrümün sonuna kadar göremeyeceğim lüks ve gerçekten bilinçaltında lüks israf işleniyor.su an onları takip etmiyorum.ve bişey daha biyere gittiğimizde fotoğraf çekip selfi yapmaktan ortama odaklanamiyoruz. Bu kısır döngüden nasıl kurtulucaz, gerçek hayat gerçek yaşam dan çok uzak hayatlar yaşıyoruz.

Evet çok doğru aldığımız eşyaları kullanıp kullanmamak değil beğenip,moda diye veya birinde gördük diye,indirimde olduğu için alıyoruz ve çoğu zaman kalitesi kullanisliligi ilgilendirmiyor,saçma sapan kullanışsız alıp modası geçince kaldırıyoruz.ne kadar saçma geliyor düşününce,işte sistem bizi buna itiyor,çünkü bizim üzerimizden birileri zengin oluyor.sanayi devriminden beri zaten sömürüye dayalı bir sistem oluştu tüm dünyada birileri zengin birileri fakir,ben aç gezip bilmem ne marka çantayı alıyorum o marka sahibi de maldivlerde bilmem nerde tatil yapıyor.işte bu çarpık sistemi sorgulamaya başlayinca doğal olarak tepki veriyor insan yılların alışkanlıkları nasıl vazgecilir

Çok doğru tespitler tesekkur ederim.bilinclendikce kendimizi frenlemek daha kolay olur belki.

Bir kere birşeyleri harcadıkça mutlu olmayı kafanızdan silin bence.Hele de bir kenarda duracak giysi mutfak eşyası tamamen israf bana göre.
Şöyle de yapabilirsiniz hem insan ilişkileriniz için de fayda sağlar.Hiç kullanmadığınız giysi mutfak eşyası süs eşyası vs. hediye edin ihtiyacı olan yakınlarınızdan başlayıp.Hediyeleşmek hem karşıdakini hem sizi mutlu eder.
Kullanılmış giysileriniz fazlaysa giysi kutuları var.Oralara koyun.Gerçekten çok ihtiyacı olan insanlarımız var. Onlara ulaştırmaya çalışın.En azından birinin ihtiyacını karşılama hazzıyla huzurlu olursunuz belki.

Bir de kendinize bir kumbara yapın.Alışverişe çıktınız diyelim bi gömlek gördünüz ama ihtiyacınız yok.Almak istemiyorsunuz.Gömleğin fiyatına bakın eve gelince o parayı kumbaraya atın.Ay sonuna kadar bunu yapın.Hem birikim yapmış olursunuz hem de aslında boşa ne kadar para harcayacakmışsınız onu görürsünüz.Hem de yazık değil mi ya kolay mı kazanılıyor para o kadar giysiye ayakkabıya ihtiyacınız yokken vermeyin.

Sosyal medyaya gelince güzel kullanırsan güzel olur kötü kullanırsan kötü olur.Ama insanların etkilendiği çok bariz belli.
Mesela görmeyen kalmamıştır şu boyama kitapları bir anda türedi ve bir anda yok olacaklar.Yok olmaya mahkumlar çünkü popüler kültür hepsi.Yerini başka bir tüketim malzemesine bırakacak.

Sonuna dek Katılıyorum.
Bana da çok saçma geliyor o doğum günleri diş bilmem neleri. Bence de insanlar bunları başkalarına göstermek için yapıyor. Biz bile bazen eşimle Konuşuyoruz. Bizimle aynı parayı kazanan insanlar nasıl sürekli orada burada diye.
Evine hiç gitmediğim halde banyo dışında evinin Planı'nı eşyalarını yerini katını bildiğim insanlar var.
Ben şu anda hemen kapatmıyorum ama hiç kimsenin paylaşımını beğenmiyorum. Yorum yapmıyorum. Bu şekilde kurtulacağım

Ben zaten twitter kullanmıyorum facebookta siyasi paylasimlar yüzünden insanları takipten çıktım.mesela o doğu turkistan olayında nasıl kiskirttilar bizi.sonra noldu poff bitti gitti.o paylaşılan resimler filan insanın psikolojisini bozuyor. Aynı şekilde düşüncelerimizi de ele geçiriyor ruhumuzu da. İnstagramda sadece faydalı paylasimlar yapanları takip ediyorum öyle yediğini gezdigini paylaşanlari değil. Aslında olay arkadaşın dediği gibi basit bir tutumlu olma mevzusu değil kişisel gelişim ama bu sanallik ve yapayliktan kurtulmayı çok istiyorum.

Evet benimde çok dikkatimi çekti o boyama kitapları zor ulaşılan birşey gibi gelmişti adını hiç duymamıştım şimdi bimde filan gördüm :) bunun bir sonu yok tatmin olmuyor insan mutlu da olamıyor doyumsuzluk... Benim kredi kartı ile sorunum var onunla alınca çok rahat sanki bedava gibi.

Ben bunları düşününce genel anlamda mutsuz bi hayat sürdüğüme karar verdim.
Iyi bi işim, kariyerim, mutlu bi ailem vs var. Ancak paramı saçma şeylere yatırmak, facede instagramda dolaşmak, bana hem para hem vakit kaybı olarak Dönüyor. Ancak bu döngüden kurtulamıyorum.
Evet o Fotoğraflar ne kötüydü ya. Doğru olup olmadığını bilmediğimiz halde. Inandık Üzüldük.

İşte mesele bu kisirdonguden kurtulabilmek.bunların farkında olmak ayrıca stres kaynağı benim için kendimi çok başarısız niteliyorum,kızıyorum.

Valla her gordugunu almak maddi durumu iyi insanlar icin
Biz napalim yani
Bence bir kumbara yapin her gereksiz aldiginuz sey icin icine para atin
Belki cezalandirinca kendinize dur dersiniz

Ben kredi kartı kullandığım halde, almadan önce bin kere düşünüyorum. Çok mu pintiyim ben yaa :-(
Hayır tutumluyum, küçücükten beri böyleyim ama bazen tutumlu olmak adına gidip çok ucuz bir şey alıyorum beğenmeye beğenmeye, bu sefer de öyle hiç kullanılmadan bir kenarda kalıyor. Bu da israfın başka bir şekli aslında. Ama genel olarak halimden memnunum, pat diye her gördüğümü almam, hem uygununu hem güzelini bulurum araya araya :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…