Ikiz anneleri yardım lütfen ?

kelebe_k

Kafa Nereye Ben Oraya :)
Kayıtlı Üye
1 Nisan 2010
2.277
227
163
Eskişehir
Benim ikizler 1,5 yaşında..ikiside erkek..

Bir tanesi çok arsız yaramaz..diğeride çok sakin..arsız olan ötekini her fırsatta sıkıştırıyor saçını çekiyor ısırıyor ne yapıcağımı bilemedim ya..korkak pısırık olacak diye korkuyorum kendini savunmuyor çünkü..sessiz yavrum..yaramaz olanada kızdığım zaman iyice asileşiyor ben bağırınca oda bana bağırıyor nasıl bir yol izlicem bilemedim..başbaşa bırakamıyorum artık o derece yani..

Birde ne verirsem vereyim yemiyolar..ağızlarına atıp yeme huyları yok..görüyorum bazı arkadaşları 1,5 yaşında çocuğu var eline elmayı veriyor kemire kemire yiyor..bizimkiler mümkün değil..birde boğazında kalacak diye korkuyorum zaten..gerçi versemde emiyolar atıyolar sonra...

Birde 4 saatte besliyorum..nasıl sizce ?
Süt içme huyları yok..sabah kalvaltılarını hazırlarken sütle hazırlıyorum ordan alıyolar ihtiyaçlarını..yoksa biberonla yada bardakla süt içme olayı yok..çok zorlanıyorum inanki..ve mamalarınıda yatarak yiyolar hala..mama sandalyelerine oturmuyolar..oturarak yemek yeme olayı yok..tam bir işkence..

Tecrübeli anneler bir yol gösterin bana ...

İkiz annesi değilim ama kuzenimin 3,5 yaşında iki erkek ikizi var ordan gelen tecrübemle diyebilirim ki ;

Onlarda sadece fiziken benziyorlar,ama huyları çok çok farklı.

Biri diğerinden hep daha önce öğrenip,yaptı tüm gelişme , motor hareketlerini.

Hep daha önce yürüyüp,konuşan diğerinin tacizlerine maruz kaldı:22:

Köşeye sıkıştırmalar,başını duvara vurmalar...Hala öyle durum şimdi kreşteler.

Yemek mevzusunda kendi 3 yıllık tecrübemle diyebilirim ki;3 ana öğünün arasına meyve ve yoğurt gibi iki ara öğün koy.

Artık paşalar yavaş yavaş keyiflerini bozup kalksınlar bakalım yerlerinden Allah muhafaza artık yedikleri şeyler taneli boğazına kaçabilir.

Mama sandalyesinde fobi oluşmuştur belki farklı koltuklar dene,süt için meyve ile tadlandır ama yine ver.Pipetli bardaklar ya da çizgi film kahramanı olanlar belki ilgilerini çeker,süt içerler.

Bak elma demişsin benim oğlumda 1,5 yaşına kadar eline verdiğim elmanın sadece suyunu emerdi,sinir olurdum.Şimdi tam bir elma canavarı:34:

ikiz annesi değilim ama kuzenimin 3,5 yaşında iki erkek ikizi var ordan gelen tecrübemle diyebilirim ki ;

onlarda sadece fiziken benziyorlar,ama huyları çok çok farklı.

Biri diğerinden hep daha önce öğrenip,yaptı tüm gelişme , motor hareketlerini.

Hep daha önce yürüyüp,konuşan diğerinin tacizlerine maruz kaldı:22:

Köşeye sıkıştırmalar,başını duvara vurmalar...hala öyle durum şimdi kreşteler.

Yemek mevzusunda kendi 3 yıllık tecrübemle diyebilirim ki;3 ana öğünün arasına meyve ve yoğurt gibi iki ara öğün koy.

Artık paşalar yavaş yavaş keyiflerini bozup kalksınlar bakalım yerlerinden allah muhafaza artık yedikleri şeyler taneli boğazına kaçabilir.

Mama sandalyesinde fobi oluşmuştur belki farklı koltuklar dene,süt için meyve ile tadlandır ama yine ver.pipetli bardaklar ya da çizgi film kahramanı olanlar belki ilgilerini çeker,süt içerler.

Bak elma demişsin benim oğlumda 1,5 yaşına kadar eline verdiğim elmanın sadece suyunu emerdi,sinir olurdum.şimdi tam bir elma canavarı:34:

farklı bardaklarda vermeyi denicem sütlerini..yalnız kuzenin çocukları gözümü korkuttu..kreşteler ve hala birbirlerini sıkıştırmaya devam ediyorlar öylemi ?

Azıcıkta olsa değişirler diye umudum vardı oysa........bu huyları epey bi devam edicek demekki....ama bu durumda nasıl davranacağımı bilemiyorum..nasıl bir tepki vericem....kaş yapayım diye göz çıkartmak istemiyorum..kardeşini sıkıştırdığında kızıyorum kaşlarımı çatıyorum bunu bidaha yapma diye oda bana bağırıyor vuruyor dahada hırçınlaşıyor..güzelce konuşsam desem daha bunu anlayacak yaşta değiller..yani şaşırdım kaldım..nasıl davranacağını bilememek gerçekten çok zor bir durummuş..insan kendisini çaresiz hissediyor..

merhaba kelebek bende çok tecrübeli sayılmam ama ailemden deenyimlerim ile az da olsa yardımcı olabilirim.

ikizlerin bir tanesi genelde hırçın asi ve hayli yaramaz olur.

benim oğlum sessiz ama kızımın saçını çekiyor kızım ise saçını okşuyor ama çok çığlıklar atar.

bir çocuk psikiyatrinden yardım alabilirsin ama ileride durulacağını düşünüyorum tabi bu ileri iki üç yıl sonra :):) sen şimdi ne kadar kızarsan kız iyice yüzgöz olucak iyice hırçınlaşıcak.bu sefer de kıskançlık başlicak.seni dinlemicek.

örnek vericem sende saçlarını okşa (tabi çekme :1:) "annecim seninde canın yanar "gibi örnekleyerek açıkla.eğitmek bi hayli zor olucak ama sabır.vurduğunda da örnekleyerek açıkla.

-süt içme konusunda renkli müzikli bardaklar var pipetli onlardan kullanabilirsin birde süte nesguik var ya kakaolu onlardan da katabilirsin.tadı harika oluyor.malum çocuklar (ben bile)çikolataya hayır diyemez.

-akranları var mı çevrende?belki sosyal aktiviteler ruhsal açıdan iyi gelebilir.

-beslenme konusu ise gayet güzel bende en fazla dört saatte besliyorum geçirmiyorum ama aralarda meyve öğünümüz yoğurt öğünümüz çorbamız vs vs miz var.kahvaltı da dahil.birde mama yediriyorum.fazlasıyla yetiyor.ayrıca her sofraya oturduğumuzda da birşeyler veriyorum ağızlarına.maksat hem herşeyin tadını alsınlar hemde ağızları boş durmasın.

-bazı çocuklar ne mama sandalyesinde otururlar ne de kendi yataklarında yatarlar.bebekten bebeğe değişir.şimdi bizlerde ikiz olunca biri bakıyor diğeri de aynısını yapıyor.bende ancak alıştırıyorum oturarak yedirmeye içirmeye. ama bazen yatarak yemek istiyorlar bende direk yatırmıyorum altına yastık koyuyorum gövdesi yukarda olacak şekilde onlar aşşağı kayıyor oynuyor falan ben düzeltiyorum bu alışkanlığı kazansınlar diye seni anlıyorum ben bile alıştırma sürecinde çatlıyorum.

sonuçta her biri bizler gibi ayrı bireyler ,kişilikleri ,karakterleri ,istekleri çok farklı.

-başka bebeklerle bebeklerini kıyaslama .çünkü senin ikizler.aynı dönemde büyüyen iki ayrı insan.tek bebeğe herşeyi öğretebilirsin eğitebilirsin özenerek yedirir içirirsin ama bizlerde bu ikiye katlanıyor.çünkü biri yerken diğer bakar yer yada biri uyumazken diğeri de uyumak istemez.birine yedirirken diğeri kaçar diğerini tutarsın ağzına verirsin eğitim süreci uzar.sonuçta ilk defa yiyecekleri için tat tuhaf gelir alışması zaman alır.bunun içinde açlarken yedireceksin.ağlarlar yemek istemezler kaçarlar o zaman direniceksin.eninde sonunda zafer senin olucak :9: en azından ilerde yemek seçmezler.bende bundan korkuyorum.

bende ellerine ekmek vereyim ,havuç ,salata vereyim yesinler alışsınlar istiyorum ama acele de etmek istemiyorum.bende de boğazında kalır korkusu var ama geçenlerde kontrlümüzde doktorum "korkma boğazında kalmaz korkarsan işin çok zor "dedi.şimdi ise ezmeden bile ağızlarına veriyorum çiğneye çiğneye yiyorlar.böyle böyle alışacaklar.

-meyve eline dilimleyip verdiğimde yemiyor eline bir yiyecek verdiğimde yemiyor diye düşünme.gerçekten her annenin derdi bu.ama hep biz başkalarına baka baka çocuklarımıza baskı yaptığımızı düşünüyorum.daha geçen gün 1,5 yaşındaki bebeğine oyalansın diye eline kurabiye verdi arkadaş.üzerindeki susamları aldı ağzına kemirerek kurabiyeyi emdi işi bitince bıraktı.

eninde sonunda bu çocuk herşeyi yiyecek.6 -7 yaşına gelince de elmayı emip atacak değil ya.zamana bırak daha 16 aylık minik oğulların.biz anneler acele ediyoruz herşeye bence.

bu arada hırçın olan bebeğin kardeşine şiddet uyguladığında göz hizasına çökmen çok önemli diye düşünüyorum.karşında çocuk değil de olgun biri ile konuşuyormuş gibi davranmak gerek.

Son düzenleme:
yazdıklarında çok haklı olduğunu düşünüyorum..ben ikizlere 4 saatte bir yediriyorum çok sık yedirdiğimi düşünüyor tereddüt ediyordum..sende o şekilde yediriyormuşsun ya içim rahatladı..
çok haklısın ikiz bebek büyütmek tek bebek büyütmek gibi değil..iki kat daha zorlanıyorsun..napalım allah sabır versin bizlere ve çocuklarımıza sağlıklı uzun ömürler versin..

yazdıklarında çok haklı olduğunu düşünüyorum..ben ikizlere 4 saatte bir yediriyorum çok sık yedirdiğimi düşünüyor tereddüt ediyordum..sende o şekilde yediriyormuşsun ya içim rahatladı..
çok haklısın ikiz bebek büyütmek tek bebek büyütmek gibi değil..iki kat daha zorlanıyorsun..napalım allah sabır versin bizlere ve çocuklarımıza sağlıklı uzun ömürler versin..

bende doktorumun yönlendirmesiyle hareket ediyorum bilinçli bir şekilde öğretmek ,vermek bi başka oluyor.en azından nasıl hareket edeceğimi biliyorum.

öğünlerimizde şu şekilde.

sabah 09:00 meyve püresi kahvaltı ( yumurta , domates rendesi , peynir(lor peyniri ,tuzsuz beyaz peynir yada hellim peyniri) yeterli gelmezse mama takviyesi.

12:00-14:00 arası sebze çorbası (kıymalı (iki kere çekilmiş dana kıyma )

16:00 yoğurt (ara öğün olarak )

18 :00 kaşık maması ( ama artık bu öğünümüzde çorba elimdeki kaşık mamasını bitirmeye çalışlıyorum)

22:00-00:00 arası herhangi bir saat ise mama veriyorum.bebeklerin isteklerine göre.

önümüzdeki ay muhallebiye başlayacağız.ayrıca balık tavuk ta verebiliriz artık.

ben yemeğe oturduğumuz zamanda ağızlarına veriyorum yediklerimizden maksat çiğneme refleksleri gelişsin ve her tadı alsınlar.

senin bebeklerin benim bebeklerimden sanırım 6-7 ay büyük.sen bu listedeki herşeyden verebilirsin.geri kalan öğünlerde ise mama takviyesi yapabilirsin.bebeklerin bir yaşından sonra en az 500 mama almaları gerekiyor ya takviye yapabilirsin.

ben bazen sabah püre veremediğimde öğleden sonraki yoğurt öğünümüzde yoğurt ile karıştırarak veriyorum.özellikle armut bağırsakları için rendeliyorum.malum bebeklerimiz prematüre doğdukları için bağırsakları da ona göre oluyor :( herşeyde yüklenemiyoruz.

inşallah şu süreci atlatırız da oturup bizlerle yemek yerler.gerçekten bir insanı baştan eğitmek kadar meşakkatli bir iş yokmuş :ssz::6: ileri de de kişisel gelişimleri için iletişime geçeceğim inşallah.çünkü doktorumuz şimdilik hareketlerinin normal olduğunu motor gelişimlerinin bir parçası olduğunu söyledi.(mesela mama yerken saçlarıyla oynuyorlar , kulaklarıyla oynuyorlar , oğlum sessiz ama kızımın saçını çekiyor ve çekerken gülüyor hoşuna gidiyor ,kızım ise hep çığlık çığlığa ve sürekli addaaa istiyorlar ayrıca kızım yabancıları gördüğünde morarana kadar ağlıyor )doktorumuz herşeyin çok normal ve iyi olduğunu söyledi.

büyük bir ihtimalle senin bebeğinin de öyle olduğu kanaatindeyim.anne olarak tedirgin olmamız çok normal.

amin .güzel rabbim evlatlarımıza ve bizlere hayırlı ömürler versin inşallah.

Son düzenleme:
Ben sabah kahvaltısında
yarım muz ceviz beyaz peynir bir iki damla pekmez cicibebe birde bıldırcın yumurtası..bunları sütle püre yapıp yediriyorum..

öğlen sebze çorbası ..içine etinin bebek ekmeklerinden iki tane atıyorum..püre yapıyorum
yoğurtları meyve püreleri

akşamda aynı şekilde sebze çorbası

gece yatarkende aptamilin gece mamasını yapıyorum yine bebek ekmeğiyle karıştırıp..

Bizim beslenme bu şekilde..

Genelde 4 saatte bir oluyor..biz yerken bazen onlara veriyorum ama ağızlarına alıp saatlerce emiyolar öyle yeme alışkanlıkları yok malesef..işallah olur..

Geceleri gece maması veriyorum tahıllı...aslına bakarsan değişik bir şey denemek istiyorum..
Gece başka ne verebilirim ..varmı bi fikrin ?

Aynen canım bizimkilerde yabancılardan pek hoşlanmıyorlar :))

ayrıca biri diğerini hep pataklıyor..

Geceleri gece maması veriyorum tahıllı...aslına bakarsan değişik bir şey denemek istiyorum..
Gece başka ne verebilirim ..varmı bi fikrin ?

doktorumuz kıymalı taze fasulye ,biber dolması verebilirsin dedi.geçen gün özellikle kıymalı taze fasulye yaptım sosu salçadan değilde domatesten yaptım ve çoook az tuz attım.ezdim parçalamadan ağızlarına verdim çiğneye çiğneye yediler.

biber dolmasını ise ezerek ver dedi.balık ve tavukta ver dedi.çorbalarda da kıyma yerine artık tavuk ve balık koyabilirsin dedi.önümüzdeki ayda menüye muhallebi koyacağız dedi.sağolsun doktorumuz tarifini de veriyor.

ben "yayla çorbası ,tarhana da verebilir miyim ? "dedim içinde mutlaka sebze olması gerkeiyor.tek başına fayda etmez dedi.o yüzden tarif verdiği sebze çorbasından şaşmadım.

gece genelde gece tahıllı dan başka birde muhallebiden başka önerdiklerini zannetmiyorum.fikrim yok açıkçası.doktora da sorduğumda uykularında bir sorun mu var dedi.yoo uyuyorlar ama acıktıklarında kalkıyorlar dedim.saatlerini sordu söyledim yatış kalkış normal dedi ama akşam 8 de yatır demişti.gündüzleri ise bir saat ama ne mümkün gündüz kesintisiz 3-4 saat uyuyorlar.bende bebeklerin keyfine bıraktım.

son olarakta gece çaylarını sordum gerek yok dedi.

sanırım sen gece tok tutsun diye veriyorsun.ben şu ana kadar hiç gece mamaları vermedim.normal mama verdim ama genelde anneler senin yaptığın gibi tahıllı gece maması veriyor yada süt veriyor.

Son düzenleme:
Evet gece tok tutsun diye yatmadan önce yediriyorum..

Muhallebi dediğin nasıl oluyor..yine hazır aptamil filanmı ?

Evet gece tok tutsun diye yatmadan önce yediriyorum..

Muhallebi dediğin nasıl oluyor..yine hazır aptamil filanmı ?

yok normal muhallebi .ben genelde çok hazıra kaçmamaya özen gösteriyorum.

ben mamadan muhallebi denemiştim bir iki kere.birde pirinç unu ile yapılan muhallebi var.

doktorumuzda büyük bir ihtimalle ikisinden birini önerecek.

denemek istersen tariflerini veririm.

Son düzenleme:
bende muhabbet etmek isterdim kızlar amma uyuttum şimdi benimkileri 45 dk uyurlar bu saatte kelebek sen niye kaşık maması kullanıyodun hala kuskus makarna ver akşam saati daha çok tok tutar bence ben mamayı tamamen kestim inek sütü veriyorum sadece yatmadan önce ve kalktıklarında gece

ya pardon yemiyolar demişin bende makarna ver diyorum şu yemek işini ben çok zor alıştırdım çok zorlandım çok şükür düzene girdi vallahi
benim kızımda aynı yabancı biri olsun göğsüme yapışıyo başlıyo ağlamay başkalrına hiç gülmez oğlum yine ağzı açık herkesee karşı
ama bu fenalık ve sakinlikte benimkilerin ikiside aynı ikiside birbirinden üstün olucak şimdiden belli

ayrıca benimkilerde çok nadir mama sandalyelerinde yerler daha yerde döne döne son zamanda oturarak yemek istiyo oğlum yatarak yemiyo herşey zamanla oluyo ama çok geç ve yavaş 2 tane bebekle uğraşmak düzen kurmak kolay mı hiç............

Ben sabah kahvaltısında
yarım muz ceviz beyaz peynir bir iki damla pekmez cicibebe birde bıldırcın yumurtası..bunları sütle püre yapıp yediriyorum..

öğlen sebze çorbası ..içine etinin bebek ekmeklerinden iki tane atıyorum..püre yapıyorum
yoğurtları meyve püreleri

akşamda aynı şekilde sebze çorbası

gece yatarkende aptamilin gece mamasını yapıyorum yine bebek ekmeğiyle karıştırıp..

Bizim beslenme bu şekilde..

Genelde 4 saatte bir oluyor..biz yerken bazen onlara veriyorum ama ağızlarına alıp saatlerce emiyolar öyle yeme alışkanlıkları yok malesef..işallah olur..

sabah kahvaltısı hep besleyici değeri çok yüksek gıdalardan oluşuyor, gayet yeterli bence. kahvaltıda bunu yiyorsalar, gün boyu kolay kolay acıkmazlar.
1,5 yaşına gelmişseler, sizin yediğiniz yemeklerden yiyebilirler. sadece alerji yapma riski yüksek gıdaları dikkatli ve az miktarlarda verin, birşey yapmıyorsa öyle devam edersiniz. kuruyemişleri de toz halinde verin 4 yaşına kadar...

süt içmiyorlarsa ara öğünlerde yoğurt verin. aynı faydayı sağlar. sade yoğurt sevmiyorsa meyve,pekmez, bal vs herhangi birinden karıştırabilirsiniz.

etli, kıymalı sebze çorbası-sebze yemeği verin.
aslında hep sıvı gıdalar veriyorsunuz galiba. çiğneyebileceği gıdalara başlamadınız mı? her yemeğini blendırdan geçirmeyin. çiğneyeceği küçük lokmalar verin. kemirebileceği şeyleri aç iken eline verin, daha istekli yer. ağız - çene gelişimi için çiğnemeyi öğrenmeleri için uğraşın biraz.

Son düzenleme:
Benim ikizler 1,5 yaşında..ikiside erkek..

Bir tanesi çok arsız yaramaz..diğeride çok sakin..arsız olan ötekini her fırsatta sıkıştırıyor saçını çekiyor ısırıyor ne yapıcağımı bilemedim ya..korkak pısırık olacak diye korkuyorum kendini savunmuyor çünkü..sessiz yavrum..yaramaz olanada kızdığım zaman iyice asileşiyor ben bağırınca oda bana bağırıyor nasıl bir yol izlicem bilemedim..başbaşa bırakamıyorum artık o derece yani..

Birde ne verirsem vereyim yemiyolar..ağızlarına atıp yeme huyları yok..görüyorum bazı arkadaşları 1,5 yaşında çocuğu var eline elmayı veriyor kemire kemire yiyor..bizimkiler mümkün değil..birde boğazında kalacak diye korkuyorum zaten..gerçi versemde emiyolar atıyolar sonra...

Birde 4 saatte besliyorum..nasıl sizce ?
Süt içme huyları yok..sabah kalvaltılarını hazırlarken sütle hazırlıyorum ordan alıyolar ihtiyaçlarını..yoksa biberonla yada bardakla süt içme olayı yok..çok zorlanıyorum inanki..ve mamalarınıda yatarak yiyolar hala..mama sandalyelerine oturmuyolar..oturarak yemek yeme olayı yok..tam bir işkence..

Tecrübeli anneler bir yol gösterin bana ...

yatarak yedirmeyin çocukları, en azından eğimli uzanmış olsunlar. mide yerine soluk borusuna gitme riski var.
ikizlerde bu hırpalama olabilir, ancak zamanla kendini korumaya başlar kardeş. pısırık olmaz bu yüzden, her sorununu siz çözerseniz pısırık olma ihtimalleri daha fazladır. yaramaz olanı uyarın, net bir şekilde. ısırmak yok - vurmak yok... vuracağını hissettiğiniz anda dikkatini dağıtmaya çalışın, ne yapacağını unutsun.
bir de çocuklar ikiz ama, herşeyleri aynı olmasın. kıyafetleri, araç gereçleri falan... bireyselleşmesini olumsuz etkiler. ikiz olabilirler ama sonuçta her biri ayrı bir birey...

siz yedirmeye çalışmayın, acıktıklarında önlerine koyun, döke saça yesinler, hiçbir şey demeyin. zamanla öğrenirler.

Back
X