ikizlerini krese yada anaokuluna gonderen anneler yardim!

beratti

Nirvana
Pro Üye
27 Haziran 2007
3.061
5.224
773
Slm arkadaslar, ben de cocuklarimi pazartesinden beri anaokuluna baslattim.Buyuk bir heyacanla ve sevincle. Ama onlar bu okul saati icinde, hic benden ayrilacaklarmis gibi gozukmuyorlar.Diger cocuklara bakiyorum gerci onlar bizimkilerden ayca bazilari bir yas buyuk, bazilari ayni yasta.Ama bizimkiler 3 yas grubu icinde bir ay gec basladilar cunku 3. yas dogum gunlerinin haftasinda aldilar. Neyse digerleri daha erken basladi ve ana dilleri ingilizce. bizimkiler tabiki ana dilleri turkce cat pat ingilizce konusuyorlar( bu arada londra da yasiyoruz)sanirim biz turkler cocuklarimizi cok farkli yetistiriyoruz. nerdese icimize sokacagiz geri):diger ailelere bakiyorum anne okula baslatmis cocugula bir kac saat kalip gidiyor ve cocuk sesini cikartmiyor. Ben bugun ikinci gunum bir ara baska bir odaya girdim denemek icin cocuklari ki tam oyuna dalmislardi , yarim saat sonra biri fark ettiki anne yok): her yerde aradi once, sonra aglamaya basladi ve digeride aglamaya basladi.Ben ortaya cikinca , bana oyle bir sarildilarki icin parcalandi...hemen sonra gene oyuna basladilar. Okulu cok sevdiler, ama dertleri benim ordan ayrilmam aslinda ben diger odadan onlari gozlemliyordum.Ogretmenleriyle konustugumda , aslinda biz 3 gun annelere burda sinifta olmalarina musaade ediyoruz. Ama her cocuk degisiktir sen bir iki hafta kalabilirsin dediler ve cok rahatladim.Cunku her okul bunu kabul etmiyor, sadece bir kac gun musade ediyorlar.Bende en kisa zamanda alismalarini istiyorum ve diliyorum.Bu konuda tecrubesi olan arkadaslar var mi icinizde ? mutlaka vardir. Bu donemi nasil atlatabiliriz en iyi sekilde ?

canım belki biliyorsundur bende 1 ay önce talihsiz bir kreş deneyimi yaşadım.belki benim bebeklerimin küçük olmasından belki de keişin kötü olmasından kaynaklı oldu ama 4 yaşına kadar evlerinde bakılmalarını daha uygun buluyorum.seninkiler 3 yaşında,bu tür yerler için ideal yaştalar,eminim ingilteredeki eğitim sistemi ve okullar bizimkilerle kıyaslanamaz bile.o yüzden devam etsinler,sakın alma.2-3 hafta ağlarlar falan ama sonra çok güzel alışırlar.arkadaşımın oğlu tam 1 ay ağladı ama şimdi severek gidiyor.sende sakın pes etme,zaten orda beklemene de izin veriyorlarmış.bence sosyalleşmeleri açısından iyi olacak.

Gunaydin Firdoscum, bizimkiler okulu cok seviyorlar zaten tek dertleri , benim ordan gitmem.Dedigin gibi pes etmiyecegim. Zaten gondermeme gibi bir durumum yok en az iki gun bile olsa yaslarindan dolayi gitmeleri gerekiyor bu ulkede.Ben 5 gun goturuyorum.Diger cocuklarla kesinlikle oynamiyorlar hadi biri oynuycak gibi ama digeri hep kardesini seciyor oyun arkadasi olarak. Umarim birkac hafta sonra alisirlar ortama. Simdi uyandilar yasasin okula gidiyoruz gene diyerek seviniyorlar):bakalim zaman ne gosterecek bize.

merhaba beretti benim daha bebişlerim dünyaya gelmedi ama uzman bir doktordan duymuştum.ikizlerin herşeyi farklı olması gerekiyormuş.mesela en basitinden ikiz diye aynı kıyafetleri giydirirz o bile farklı olması gerekiyormuş.okulları ve kreşleri de ayrı olması gerekiyormuş.yani aynı okul olabilir ama ayrı ayrı sınıflarda olmaları daha doğruymuş.çünkü çocuklar doğdukları günden beri hiç ayrılmadıkları için ilerki zamanlarda ayrılmaları çok zor olurmuş.hemde fazla sosyal olmalarına engel olurmuş bu durum.ikisini de ayrı birey olarak yetiştirmek gerekiyormuş.mümkünse odaları bile ayrı olması gerekirmiş.tabi bu bizim evler için pek mümkün değil.senin bebişlerinde belki farklı sınıflarda olsalar daha iyi olabilir.sonra ilerde ayrıldıklarında sıkıntı yaşamazlar.

birde bu konuyla ilgili güzel bir yazı buldum okumanızı tavsiye ederim.

İkizlerin doğumuyla, özellikle anne ve babaya düşen görevler vardır. Bunlar temel ihtiyaçlar karşılandıktan sonra, çocukların ayrı birer birey olduklarını anlamaları ve bunu göz önünde bulundurarak onları yetiştirmeleridir. Merve Soysal Başa şöyle diyor: "Çocukluktan itibaren ikizlere alınan kıyafetler veya oyuncaklarda, seçim yapabilecekleri yaşa gelene kadar onların zevki göz önünde bulundurulup, farklı renkler, modeller veya tarzlar seçilmeli, kararlarını kendilerinin verebildikleri yaşa geldiklerinde ise onların tercihleri baş belirleyici olmalıdır. Ancak bu yolla çevreleri tarafından onlara yüklenmeye çalışılan "aynılık" kavramı biraz olsun kırılabilmektedir. Burada unutulmaması gereken nokta, ikizler yaşamlarının hiçbir döneminde büyük veya küçük çocuk olmanın avantajlarını yaşayamayacaklar. Bu nedenle de onlara özel olduklarını hissettirmek gerekir."

İlerleyen yaşlarda, özellikle ergenlik dönemine girildikten sonra, karakterlerinin nerelerde benzerlik gösterdiği veya hangi konularda ayrıştıkları iyice belirginleşmeye başlar. Bazen ikizlerden bir daha dışa dönük, girişken ve atak olurken, diğeri içe kapanık ve insanlarla zor iletişim kuran, sadece ikizi ile olmak isteyen bir yapı sergileyebilir. Burada yapılması gereken onlara ayrı iki insan olduklarını ve özel olduklarını hissettirebilecek alternatifler sunmaktır. Örneğin, ikisinin ayrı olarak ilgi duydukları alanlar varsa, bunların üzerine eğilmek gerekir. İlgi alanına yönelik hobiler oluşturulabilir ve yeni ortamlara bir diğeri olmadan girmesi, orada sadece kendine ait sosyal bir ortam yaratması sağlanabilir. Bu sayede birbirlerine "bağımlı" hale gelmeye başlayan ilişki, yerini sadece "bağlı" olunan bir yapıya bırakır. İleride farklı okullara giderken veya birinden biri evlenirken yaşayabilecekleri olumsuz duygular en aza indirgenmiş olur.

Zeynepcim, verdigin bilgiler icin cok tessekkur ederim.Malesef onlari ayri sinifa koyma imkanim yok. Cunku biz sabah 8.45 -11.45 saatine gidiyoruz. Birde oglen saati var.Ben birini sabah gotururken birini birakmak zorundayim. Birakabilecegim kimse yok, oglen birini goturdugumde digerini birakmam gerek. Sadece bir sinif oluyor ve sabah ve oglen zaman hangisini secersen secebiliyorsun.ilkokula basladiklarinda ayirabilirim sanirim.Verdigin bilgilerde oldugu gibi bizimkiler, sadece birbirleriyle oynuyorlar.Diger cocuklarla ilgilenmiyorlar birbirlerinden hic ayrilmiyorlar buyudukce bu durum daha zor olacak mutlaka. Bu yuzden ilkokula baslandiginda sanirim ayirmam gerekiyor. Ben kiyafetlerini herzaman degisik alrim yada degisik renklerde, ama bazen hediyeler geliyor tanidiklardan onlar ayni kiyafetleri aliyorlar. Bazen bu yuzden benimde onlari ayni tip giydirdigim oluyor.Birde bazen hafta sonlari birini ben alip disari cikartiyorum ve o gun hep ben bire bir ilgileniyorum, diger oglumu babasi disari cikartip ilgileniyor. Hoslarina gidiyor ama birbirlerini devamli sormadan edemiyorlar. Bu arada bugun okulda 5. gunumuzu tamamladik. Sanirim bir hafta daha gidip, daha sonra okul saatinda yanlarinda olmayacagim. Uzun sure onlarla birlikte sinfta bulunursam bu seferde hic alisamayacaklar bensiz olmaya. Bakalim onumuzdeki hafta deneyecehim insallah alisirlar.

kızlar benim de ikizlerim 22 aylık, 3. haftamız kreşte. sabahtan öğlen 1 e kadar gidiyorlar, bir tanesi hiç bizi aramadan direkt arkadaşlarının yanına gidiyor, diğeri ağlıyor biraz bırakmak istemiyor ama öğretmeni kucağına alıp içeri götürünce susuyormuş. bizi hemen kovuyorlar zaten çünkü eğer görürse hemen ağlamaya başlıyor ve kucağıma gelmeye çalışıyor. Görmez ise biraz bakınıp geri gidiyormuş. diğer oğlum hiç aramıyor beni hatta öğlende gelmiycem diye ağlıyor :) bence orada fazla kalmayın siz, hiç alışamazlar yoksa. Bİrlikte oynama olayına gelince de yine biri diğer çocuklara hemen yanaşırken diğeri pek sokulmuyormuş ama zaten evde kardeşine de yüz vermez o , bireysel takılan bir çocuk, insanlardan çok nesneler ile oyalanıyor, yapısı öyle yani.
çok tereddütlerim vardı ama başlatırken çok memnunum maşallah nazar değmesin :) öğlen gelir gelmez hemen uyuyorlar, iyi bir düzen oldu bence :)

merhaba arkadaşlar,
bende ikizlere hamileyim ve çalışan biriyim doğumdan sonrada çalışmayı düşünüyorum yaşadığım yer doğuda bir ilçe ben doğum yapınca bir süre kayınvalidem gelip kalacak yanlarında bakıcıyla birlikte bir sürede annem gelip kalacak böyle ayarladık şimdilik ama ben 1 yada 2 yaşlarında kreşe vermek taraftarıyım ikisinide sonuçta yanında annem olsa farklı yetiştirecek sonra kayınvalidem gelecek o farklı bir düzen kurmak isteyecek ve çocuklar alt üst olacaklar farkındayım bunun şimdiden sadece bakıcı olsa diye düşünüyorum bu seferde doğu gibi bir yerde hem kültür farkı hem dil farkı en önemlisi hergün yanlarında bakıcıları olacak ve çoğu şeyi ondan öğrenecekler iyi yada kötü ben böyle olmasını istemiyorum açıkcası tüm gün kreşe göndermek en azından öğretmenleriyle birlikte arkadaşlarıyla birlikte iyi bir eğitim olur diye düşünüyorum hem sosyal açıdan hemde gelişme açısından ama şuda kafama takılıyor gönderecegim yaş aralığı baya küçük 1 yada 2 yaşında acaba ilerde okuldan falan sıkılırlarmı erkenden gittikleri için yada kaç yaş aralığında göndersem daha uygun olur sizler daha tecrübelisiniz bilirsiniz yardımcı olurmusunuuz???

Merhaba uhde, bence 1 yada 2 yas krese vermek icin erken.Sanirim uzmanlar 3 yada 4 yasin uygun oldugunu soyluyorlar.En azindan dertlerini anlatabilecekleri, tuvalet ihtiyaclarini ve kendi kendine yemek yeme aliskanligini ogrendikten sonra daha iyi olur sanirim.Ama zorunluysasn en azindan 2.5 yasina kadar bekle derim. Uzman kisilerden iyice arastir oyle kararini ver bence.

Merhaba Nobran, bizimkiler 3 yasinda bugun okulda 7. gunumuz. Ogretmenleri bugun itibari ile kisa araliklarla siniftan cikmami istedi. Bizimkiler tabi ki cikmam icin yalvardi bende onlara tuvalete gidip donecegimi soyledim. Ogretmenleri agladiklarinda beni cagiracklarini soylediler ve ben siniftan cikip koridorda beklerim 10 dk sonra aglamaya basladilar bir ara sustular 20. dk da tekrar aglamaya basladilar ve beni cagirdilar. Zavallilar bana bir sarildilar icim parcalandi. Sonra onlara bak annen dondu iste sizi biraktiktan sonra herzaman geri donup alacak diye telkilerde bulundular evde bunu davamli soylememi istediler. Yarin tekrar yapacagiz bunu. eve gelirken yarin gidersen aglamayacagiz ama sen hemen kosa kosa gel diyorlar)) bakalim hayirlisi yarinki denememiz nasil sonuclanak. Sen sanirim bu konuda sanslisin masallah cabuk alismislar.

tşk.ederim canım benim baya bir araştırma yapmam gerekiyor anlaşılan ama yinede mecbur kalınca verecegim yapacak birşeyim yok burda normal bir bakıcı bile bulmak çok zor bakıcı dediğimiz kişiler ise ev kızları onlarda canları isterlerse gelirler ne kadar verimli olabilir ki çocuklar için hayırlsı olsun artık..

senin bebişler alışabildilermi canım sensiz yapabiliyolarmı artık ??? Allahım kolaylık versin hepimize zor işimiz vallahii

Eylülden beri çalışmaya çalışan bir anne olarak hanımlar okuduğum bir kaç madde üzerindeki fikirlerimi paylaşayım,
-Eğer 3-4 yaşına kadar kendiniz bakamıyorsanız,kesinlikle çocukların kanından olan,yada daha önceden evinde kaldığı akrabalarından birinin bakması gerekiyor,
eğer akraba imkanı yoksa,çocuğun evinden çıkmaması yani güvenilir bir bakıcı bulmak gerekiyor,
eğer bakıcı da yoksa son şans kreş olmalı,o da ikizler evet kişilik beslenmesi adına ayrı sınıflarda olabilirler ancak 7 yaş sonrası sınırı çok önemlii,
çocuk hem evinden kopacak,hem annesi yanında olmayacak,hem yabancı bir yerde,en son da kardeşini ayırırsanız bu bir kıyamet onun için,

konuyu açan arkadaşımın adını hatırlamıyorum,
ben de okulumun kreşine çocuğumu vermek istedim,bir sabah beraber geldik,aman okula geldik,gelicez ne mutluydu,sınıfa girdik,ben ortadan yok olunca kıyameti koparmış,öğretmenler durmuyor annesi diyip getirdiler..
hemen evden birilerini çağırdım geri götürdüler
bu yaş guruplarında terkedilme korkusu vardır arkadaşım,sürekli ben seni bırakmam,okulun bitince burda olacağım,ben seni hiç bırakırmıyım,sensiz ben naparım,ama burası çok güzel,diye teselli etmek lazım,
ama 3 değil de 4 olsa çok daha iyi,
yabancı annelere bakma sen,gözünü seviyim ben milletimin,bakma,çünkü onları da anneleri öyle yetiştirmiş...

Slm Uhdecim, benimkiler okulu cok sevdiler ama hala bende yanlarindayim.Isin komigi diger ogrencilerde beni ogretmen mi ne saniyorlar devamli onlarda benimle oynamak istiyorlar):bizimkiler hep beraber oynuyorlar diger cocuklarin yanina pek gitmiyorlar gitselerde gene ikisi beraber oynuyorlar henuz.Bugun ikinci alistirmamizi yaptik. Gene ben bugun onlara hemen donecegimi bir isimin oldugunu soyleyp ayrildim.Biraz ilerde koridorda bekledim 13. dakida da aglama sesleri geldi gene) ogretmen cagirdi sarildim onlari birakmadigimi asla birakmayacagimi sadece biraz isim oldugunu soyledim.Ama bir daha gitme annecim nolursun diyip durdular. Okul bitiminde soz yarin aglamiycaz sen gidince dediler ama dunde soz vermislerdi): sanirim bu bir kac hafta surecek.Raziyim uzun sursede yeterki alissinlar.

Slm arkadasim, evet bizimkilerde terkedilme korkusu oldugu kesin ama zaten ben hergun 4 5 kere onlari hic birakmayacagimi diger anneler gibi okula birakip evde yemek yapacagimi sonra gelip onlari alacagimi defalarca soyluyorum.Ama bizimkiler zaten bebeklikten beri duskunler. Eskiden tuvalete gittigimde emekliyerek kapinin onune gelip cok aglarlardi artik tuvalete de beraber giderdik):Burda 3 yas okul zorunlu yoksa bende 3.5 yada 4 de gonderirdim. Zaten onlar 9 ayliktan beri haftanin 3 gunu oyun grubuna goturuyordum okula basliyana kadar.Oyun grubunda anneler yanlarinda oldugu icin bunu ayirt edemediler henuz. Ama her cocuk gibi, ne kadar sursede alismak zorundalar. hayirlisi olsun bakalim)

yazdıklarına katılıyorum çok dogru şeyler ama insan bir yerde mecbur kalınca ne yapacagını bilemiyor tavsiyelerinizi dinleyecegim en azından iyi bir bakıcı bulmaya çalışayım hoş nasıl bulunacaksa oda tartışılır bir durum Allahım güzel bir yol çıkaracaktır karşımıza elbette hayırlısı olsun artık....

canım yaaa kıyamam onlara bennn alışırlar hem sensizliğe hemde arkadaşları ile oynamaya ama işte zaman alacak baya.. demek senide öğretmen sandılar bu çocuklar ne alemler yaa bir o kadarda tatlılar Allahım hepsini analarına babalarına bağışlasın inş...

Uhdecim sene başında biliyorsun bizimde başarısız bir kreş deneyimimiz olmuştu.zavallı çocuklarım hen fiziksel hem de ruhsal olarak çok yıprandılar o 3 haftada.kreşe verdiğim için bin pişman oldum.daha 15 aylıklardı ve hala kendimi suçluyorum.şimdi 38 yaşında,iyi bir bakıcımız var.çocuklarım onu çok seviyorlar.oyun oynuyorlar,şarkı söylüyorlar.yeme düzenleri de iyi oldu.zayıf olan oğlum bile tombişleşti:)..kreşe gönderirken her sabah ağlıyorlardı ama şimdi bana bay bay yapıyorlar ve gülerek yolcu ediyorlar.içim rahat Şükürler olsun.

kreş için en uygun yaş 3 yaştır.yani 36 ay..öncesi erken sonrası ise geç sayılabilir.

sana gelince,yaşadığın yer malum fazla yorum yapmıycam.bence orada kreş bakıcıdan çok daha iyi olacak senin için.ben olsam 1 yaşına kadar kendim bakar sonra kreşe verirdim.senin yaşadığın yerde yaşasaydım asla bakıcı tutmazdım.evet 1 yaş erken ama kar-zarar durumunu göz önünde bulundurunca bakıcı olayı güven vermedi bana.

arkadaşlar merhaba ben aranıza yeni katıldım.3.5 yaşında bir kızım var ve çalışan bir anneyim.ikiz çocuk annesi değilim ama bana sizin yardımcı olacağınızı düşündüm.kızımı bu yıl kreşe verdim, 5 hafta bitti bugün ama hala ısrarla ağlıyor öğretmenini sevmediğini söylüyor. onu bu şekilde ağlarken geri alma gibi bir düşüncem yok ama psikolojisinide olumsuz yönde etkilermiyim diyede endişe ediyorum.bu konudaki fikirlerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim.şimdiden teşekürler.

arkadaşlar kreş için hiçbir yaşın geç sayıldığını düşünmüyorum,
avrupa ülkelerinde tek kardeşli sosyal ortamın olmadığı,çocuktan çok çalışmanın ön planda tutulduğu bir mentalitede zorunlu kreş yaşı 3 olmuş olabilir,bu illaki 3 yaşta kreşe verilmelidir sonrası geçtir olayına katılamıyorum.Keşke imkan olsa da bu devlet çocuğuna kendisi bakan anneye küçük te olsa bir katkı sağlayabilse ve herkes kendi evlatlarına kendisi bakabilse..
Ancak çalışmamız gerekir,beratti arkadaşım senin ülkeni,ilini yada sosyal şartlarını bilmediğim için genel düşüncelerimi ve işin pedagojik boyutunu yazdım,ayrıntılar konusunda tabi ki konuşulabilir,yoksa belki senin için de en doğrusu kreştir firdosun dediği gibi...

uhdecim seninkiler ne kadarlıktı canım,nerdesin bi de?

tubacım benim çalıştığım okulda 2008 eylül dğumlu bir çocuğu var bir öğretmen arkadaşın,
o da ısrarla bebeğini getirdi,hem kendi ağlardı,hem yavrusu:),ama yapacak başka durum olmadığı için mümkün olduğunca görünmeden ona öncesinde telkinlerde bulunarak çocuğu buraya alıştı,artık kendisini de daha iyi görüyorum,
ama öğretmeni çocuğun gün içinde ağlamadan durduğunu küçük olsa da aktivitelere katıldığını,annesini görünce ağlamaya başladığını söylüyordu ki biz diğer bi kaç öğretmen de buna şahit olmuştuk gerçekten,
eğer kreş iyi bir kreşse,çocuğa itme,kakma,gibi negatif şeyler uygulamıyorlarsa çocuk öğretmenini okula gitmek istemediği için sevmediğini söylüyordur ki,ben 1.sınıf öğretmeniyim,buna rağmen hala annesini bırakıp buraya gelmemek için beni sevmediğini söyleyen ve sürekli ağlayan bir öğrencim var hehehhe :)
bence senin de çocuğun ısrarlı bırakmalarından sonra ağlamayı bırakıp grubuna katılacaktır..

inan bende sen gibi düşünüyorum çünki bakıcı hadi en güvenilir biri bile olsa ki çok zor zaten eğitimsiz olacak yani bu ilkokul mezunu bile değil en basit şey konuşmalarımız bile farklı lojmanda bakıcı tutan anneler oldu yanında kendileri olmalarına ragmen inan çocuklar bakıcılarının konuşmalarını yeme içmelerini örnek aldılar arkadaşlar bakıcıyı gönderdi şimdi sıfırdan çocugun eğitmiyle ilgileniyor burda herşey çok farklı büyük şehirdeki gibi değil ben büyük şehirde olsam eğitimli bir bakıcı tutar 3-4 yaşında verirdim kreşe yinede bakıcısı olurdu bebeklerimin ama öyle değil işte en aznından burdaki kreşlerde öğretmenleri var hemşireleri var ayrıyetten çalışanlar var haftada 1 gün pedagog geliyo haftada 1 çocukların aileleriyle görüşüyorlar birlikte zaman geçiriliyor kreşe giden çocuklar zaten belli kişilerin çocuklarıdır çalışanların bebekleridir bna daha cazip geliyor yinede doğsunlar bakalım bebeklerim daha net bir kararı ondan sonra vermekte fayda var Allahım hepimizi aydınlığa çıkarsın inş...

canım benim bebişler halen karnımdalar 5 aylık ikizlerime hamileyim ama çalıştığım için birde doğunun bir şehrinde ilçedeyim üstelik şimdiden araştırma yapıyorum bende zaman çok çabuk geçiyor çünki doğum yaptıktan sonra çalışacagım elbette en az 1-1,5 yaşlarına gelinceye kadar annem kayınvalidem falan gelecekler dönüşümlü bakacaklar ama onda bile bebekler etkilenecekler çünki iki anneninde bakım şekli farklı olacaktır uymayacaktır birbirlerine benimde düşüncem 1-1,5 yaşından sonra kreşe vereyim hem öğretmenleri olacak eğitimleri küçük yaşta başlamış olacak ne bileyim arkadaş ortamı farklı olacak diye düşünüyorum fakat bazı arkdaşlarda erken oldugunu söylüyolar bende şaşırdım kaldım şimdiden canım hayırlsıı olsun artık kısmet neyse o olacak artık

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…