arkadaşlar avrupada yaşamıyoruz ve onların çocuk yetiştirme sistemiyle bizimki çok farklı.bizler için öncelikli olan çocuklarımızken onlar için durum böyle değil.çocukların sosyal,bilişsel ve duygusal gelişimlerini göz önünde bulundurduğumuzda en uygun kreş yaşının zaten 2,5-3 yaş civarı olduğunu anlayabiliriz.çocuk bu yaşta paylaşıma hazırdır,tuvalet alışkanlığı kazanmıştır,bağımsız hareket edebilir,büyük ve küçük kas gelişimi iyidir,oyun çağındadır,bazı çocuklar bu dönemde çok fazla benmerkezcidir ve kreşe göndererek bu sorun da yenilebilir.tek büyüyen bir çocuk en geç 4 yaş civarı kreşe yollanmalıdır.sosyalleşebileceği,annesiyle değil akranlarıyla vakit geçirebileceği,kendini daha rahat ifade edebileceği bir ortama günde 4-5 saat yollanmalıdır..ama daha öncesi erken bir yaştır.1-2 yaşındaki çocuğun kendini rahat hissedebileceği,kendine ait bir ev ve anne yerine koyabileceği bir bakıcıyla büyümesi gerekir.güvenli bağlanma açısından bu çok önemlidir.sadece onunla ilgilenen,onun ihtiyaçlarını karşılayan,ona sevgisini veren biri olmalıdır yanıda.
bunları öncelikle bir Anne sonrada 8 yıldır işin içinde olan bir Psikolojik Danışman olarak yazdım..
ben merkezci diyorsunuz,ben merkezciliğini aşar diyorsunuz,biz zaten ikiz yetiştiriyoruz,onar hiç yalnız değiller ki,hep bir akranıyla beraber zaten,
buna rağmen çocuklarımız yine de 2 yaş sendromu içinde ben merkezciliklerinden vazgeçiyormu,geçmiyor,o bir dönemdir çünkü,gelir ve geçer,sadece siz kreşe gittiğinde gözümüz görmediği için benmerkezciliğinden vazgeçtiğini düşünüyorsunuz..
3-3.5 yaştan önce nerede kreşin uygun görüldüğünü bana yazarmısınız,bebek onlar daha,
Ha ihtiyaç vardır,çalışmak gereklidir,ya da ikiz bakmak zor gelir,bir yardıma ihtiyaç duyarsınız,duyarız,hepimizin bi takım ihtiyaçları var ki bu guruba yazıyoruz,
ama kendimizi teselliye gerek yok
konu ile ilgili tartışmayı düşünmüyorum,
ben de şahsi görüş değil,tamamen pedagojik gelişim ölçüleri içinde ifade ettim..
Yine her şey herkesin kendi çevre ve imkanları doğrultusunda gelişiyor zaten..
canım benim bebişler halen karnımdalar 5 aylık ikizlerime hamileyim ama çalıştığım için birde doğunun bir şehrinde ilçedeyim üstelik şimdiden araştırma yapıyorum bende zaman çok çabuk geçiyor çünki doğum yaptıktan sonra çalışacagım elbette en az 1-1,5 yaşlarına gelinceye kadar annem kayınvalidem falan gelecekler dönüşümlü bakacaklar ama onda bile bebekler etkilenecekler çünki iki anneninde bakım şekli farklı olacaktır uymayacaktır birbirlerine benimde düşüncem 1-1,5 yaşından sonra kreşe vereyim hem öğretmenleri olacak eğitimleri küçük yaşta başlamış olacak ne bileyim arkadaş ortamı farklı olacak diye düşünüyorum fakat bazı arkdaşlarda erken oldugunu söylüyolar bende şaşırdım kaldım şimdiden canım hayırlsıı olsun artık kısmet neyse o olacak artık
herşey yavrularımız için en güzeli olsun inşallah,
ben kızlarımı 2 yaşında bıraktım,seneye kesinlikle çalışmayı düşünmüyorum,
her sabah anneme bırakmam bile bir kabus,sıcak yataklarından çıkmaları,yazık günah yaaa,
Ama inşallah senin yavruların için de en güzeli olur,onlar doğunca ne demek istediğimi anlayacaksın,
daha güzel günlerin olacak,şimdilik keyfine bak
herşey yavrularımız için en güzeli olsun inşallah,
ben kızlarımı 2 yaşında bıraktım,seneye kesinlikle çalışmayı düşünmüyorum,
her sabah anneme bırakmam bile bir kabus,sıcak yataklarından çıkmaları,yazık günah yaaa,
Ama inşallah senin yavruların için de en güzeli olur,onlar doğunca ne demek istediğimi anlayacaksın,
daha güzel günlerin olacak,şimdilik keyfine bak
herşeyin hayırlısı olsun diyorum Allah büyük bakalım ilerki günler ne gösterecek bizlere dediğiniz gibi herşey bebişlerimiz için en güzel şekilde yetişmeleri büyümeleri için Allahım hepimizin bebiğin kendilerine bağışlasın inş..
ben merkezci diyorsunuz,ben merkezciliğini aşar diyorsunuz,biz zaten ikiz yetiştiriyoruz,onar hiç yalnız değiller ki,hep bir akranıyla beraber zaten,
buna rağmen çocuklarımız yine de 2 yaş sendromu içinde ben merkezciliklerinden vazgeçiyormu,geçmiyor,o bir dönemdir çünkü,gelir ve geçer,sadece siz kreşe gittiğinde gözümüz görmediği için benmerkezciliğinden vazgeçtiğini düşünüyorsunuz..
3-3.5 yaştan önce nerede kreşin uygun görüldüğünü bana yazarmısınız,bebek onlar daha,
Ha ihtiyaç vardır,çalışmak gereklidir,ya da ikiz bakmak zor gelir,bir yardıma ihtiyaç duyarsınız,duyarız,hepimizin bi takım ihtiyaçları var ki bu guruba yazıyoruz,
ama kendimizi teselliye gerek yok
konu ile ilgili tartışmayı düşünmüyorum,
ben de şahsi görüş değil,tamamen pedagojik gelişim ölçüleri içinde ifade ettim..
Yine her şey herkesin kendi çevre ve imkanları doğrultusunda gelişiyor zaten..
zaten tartışacak bir durum yok ortada..yazdıklarınızı okudum ve yazdıklarımı yeniden okumanızı tavsiye ediyorum..aynı şeyi savunduğumuzun farkında olmamanız çok enteresan.zaten 3 yaştan önce kreşin uygun olmadığını,çocuğun evinde büyümesi gerektiğini,bizim avrupalı anneler gibi vurdum duymaz olmadığımızı yazdım bu bir,eğer zorunlaysanız 2,5 yaş olabilir dedim bu iki,çocuklarını kreşe yollayan bir anne değilim,evde bakıcımız var bu üç,teselliye ihtiyacım yok bu yazdığınıza hiç bir anlam veremedim ve komik geldi bu dört,olayı kişiselleştirmeniz zaten ayrı bir tartışma konusu olmuş,ben uhde ve beratti için yazmıştım bu beş,ikiz annesi olmayan başka bir anne de kreşle ilgili soru sormuş sanırım kaçırdınız cevabımın bir kısmı onaydı bu altı,ne yazdığımı çok iyi bilen biri olarak zaten gelişimsel kavramları tartışacak değilim bu da yedi...maddeleştirdim umarım bu sefer anlatabildim.lütfen kişiselleştirmeden cevap yazalım,amacım kimseyle tartışmak değil.sadece arkadaşlarıma yardımcı olmaya çalşıyorum.iyi akşamlar..
Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Runa İdil Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukların kreşe gönderilme yaşının çok önemli olduğunu söyledi.
Kreş için uygun dönem belirlenirken çocuğun kişilik ve gelişimi ile ona bakan anne-baba ya da bakıcının kişilik yapılarının ve koşullarının da göz önüne alınması gerektiğini belirten Uslu, ''Çocukların normal koşullarda 3- 3.5 yaşında kreşe başlaması uygundur. Annenin çalışıyor olması ya da bakıcı sorunu gibi zorunlu hallerde bile 2.5 yaşına kadar evde bakım yapılması, 2.5 yaşından itibaren kreşe verilmesi uygun'' dedi.
Uslu, çocuğun ''ilk 3 yaş içerisinde kendisine birinci derecede bakım veren kişiye yoğun olarak bağlandığı ve kuvvetli bir ilişki geliştirdiği için bu yaş aralığından önce kreşe verilmesinin uygun olmadığını'' ifade etti.
Firdoscum, psikolojik danisman olarak senin fikirlerine ihtiyacim var.Bugun ikinci haftamiz bitti ve bir ilerleme yok.Onumuzdeki bir hafta okullar tatil. Sence nasil bir yol izlemeliyim neler yapmalim. Hala benimde yanlarindan ayrilmamami istiyorlar ve oynarken gozleri hep ustumde. neler tavsiye edersin?
canım bu bir süreç,zor da olsa geçecek bir dönem.zaten senin yaşadığın yerde 3 yaş mecburi o yüzden alma gibi bir durumun olamaz ki zaten devam etsinler.şu anda kısa aralıklarla yanlarında durmaya devam et,öğretmenleri izin veriyormuş zaten.senin orada olduğunu görsünler ama hergün durduğun süreyi kısalt.mesela bugün 1 saat kaldıysan yarın 45 dk.gibi.kademeli olarak azalt.bu süreçte onlarda alışacalar oraya.mutlaka bir kaç saatliğine orada kalacaklarını,senin onları terk etmediğini sadece yeni arkadaşlar edinmek ve eğlenmeleri için oraya gittiklerini belirt..kimi çocuk 1 haftada alışabiliyorken kimiside 1 ayda alışıyor.yapı meselesi...evde okulla ilgili olumlu şeyler konuşun.orasının ne kadar güzel ve yararlı olduğunu,yeni arkadaşları olacağını,güzel şeyler yapacaklarını senin ise onları evde bekleyip en sevdikleri yemekleri,pastaları yapacağını söyle.ben öğretmeninizle sürekli görüşüyorum,hep yanınızdayım diye belirt.öğretmenlerinin onları çok sevdiğini söyle,öğretmenlerine güvensinler.yalnız kalmaktan korkmazlar o zaman.bu bir haftalık tatili iyi değerlendirin bence.okulu özlemelerini sağla.mesela evde çok fazla aktivite yapma,biraz sıkılsınlar.eğer çok üzerlerine düşersen okula gitmeyi yine istemeyecekler.ama dediğim gibi uzun bir düreç olsada sakın alma,devam etsinler.arkadaşımın oğlu tam 1 ay hergün ağladı gitmemek için,arkadaşım da çok perişan oldu.ama 1 haftadır çok severek gidiyor ve çok mutlular.sadece biraz sabret ve pes etme:)
canım bu bir süreç,zor da olsa geçecek bir dönem.zaten senin yaşadığın yerde 3 yaş mecburi o yüzden alma gibi bir durumun olamaz ki zaten devam etsinler.şu anda kısa aralıklarla yanlarında durmaya devam et,öğretmenleri izin veriyormuş zaten.senin orada olduğunu görsünler ama hergün durduğun süreyi kısalt.mesela bugün 1 saat kaldıysan yarın 45 dk.gibi.kademeli olarak azalt.bu süreçte onlarda alışacalar oraya.mutlaka bir kaç saatliğine orada kalacaklarını,senin onları terk etmediğini sadece yeni arkadaşlar edinmek ve eğlenmeleri için oraya gittiklerini belirt..kimi çocuk 1 haftada alışabiliyorken kimiside 1 ayda alışıyor.yapı meselesi...evde okulla ilgili olumlu şeyler konuşun.orasının ne kadar güzel ve yararlı olduğunu,yeni arkadaşları olacağını,güzel şeyler yapacaklarını senin ise onları evde bekleyip en sevdikleri yemekleri,pastaları yapacağını söyle.ben öğretmeninizle sürekli görüşüyorum,hep yanınızdayım diye belirt.öğretmenlerinin onları çok sevdiğini söyle,öğretmenlerine güvensinler.yalnız kalmaktan korkmazlar o zaman.bu bir haftalık tatili iyi değerlendirin bence.okulu özlemelerini sağla.mesela evde çok fazla aktivite yapma,biraz sıkılsınlar.eğer çok üzerlerine düşersen okula gitmeyi yine istemeyecekler.ama dediğim gibi uzun bir düreç olsada sakın alma,devam etsinler.arkadaşımın oğlu tam 1 ay hergün ağladı gitmemek için,arkadaşım da çok perişan oldu.ama 1 haftadır çok severek gidiyor ve çok mutlular.sadece biraz sabret ve pes etme:)
Firdoscum, yazdiklarin bana cok iyi geldi. Inan o kadar ihtiyacim varki bilgilerine, dusuncelerine.. Ben raziyim, bir ay degil iki ay sursun.C ok onemli bir noktaya deginmissin. Diyorsun tatilde evdeki aktiviteyi azalt. Simdi bende dusundumki cok haklisin bu konuda evde ben ve babalari bebeklikten beri her turlu oyunu oynuyorduk calisan anne olmadigim ve babalarida isten erken dondugu icin bizimle cok fazla aktive oluyorlardi. Belki bu yuzden zorlaniyorlar simdi. Tatilde aynen senin dediklerini uygulayacagim.Bu asamayida hayirlisiyla gecicegiz insallah.Bu yazilanlarda diger ikiz annelerine yada tek cocuk annelerine boyle bir problemleri oldugunda ornek olur.Tessekkur ederim ilgilendigin icin arkadasim.