Kısa ve net cevap vereyim.
Hayır.
Ve bu sebeple bulunduğum yerden b noktasına ulaşmak hayal oldu benim için, çünkü kenar köşe dolaştıkça hedefim z kadar uzaklaştı ve mesleğimden soğudum.
Herkes bir şekilde kapitalizmin kölesi oluyor ne yazık ki.Paranın gözü kör olsun diyorum o zaman
Herkes bir şekilde kapitalizmin kölesi oluyor ne yazık ki.
Hayat böyle bir şey zaten, sürekli insanı hedefinden saptırmaya çalışan dış etkenler, problemler ya da çoklu can alıcı teklifler sunuyor ama ben başarı ve mutluluk için tek bir düz çizgiye inanıyorum artık.
Başladığın nokta ne kadar yakınsa kişiye, zirveye çıkmak da o kadar hem keyifli hem de kolay oluyor.
Aşçı olacağım diye kabzımal olmanın manası yok, değil mi?
Tek bir soru sorayım, araştırmanız için ücret ödemeniz gerekmeseydi cebinize para koyan diye tabir ettiğiniz alanı mı tercih ederdiniz yoksa istediğiniz olanı mı?Yani yine araştırmacı olacağım, doktora sonrası veya prof olunca kendi konumu çalışmak için fon isteği yapabilirim. Aşçı - kabzımal kadar uzak olmaz ama konu farklı biraz.
Kredi çekebilirim ancak benden yıllık 15.000 £ isteyen okula 4 senelik 60.000 £ çarp 8 le 480.000 liralık borca neden gireyim diye düşünüyorum...
Öte yanda her şeyini karşılayan, cebine para koyan varken bunu kendime neden yapayım : (
Tek bir soru sorayım, araştırmanız için ücret ödemeniz gerekmeseydi cebinize para koyan diye tabir ettiğiniz alanı mı tercih ederdiniz yoksa istediğiniz olanı mı?
Akademik kariyerin cilvesi.Tabii ki de istediğimi ama şansım yoksa napacağım ki başka, araştırmacılıktan vazgeçmek istemiyorum, doktora yapmak istiyorum
Akademik kariyerin cilvesi.
Belki de hiçbir zaman 4 senede biriktiremeyeceğiniz bir parayı, istediğiniz araştırma alanına vermek ürkütücü elbette.
Ama verdiğiniz yanıt beni oldukça tatmin etti.
Tek kaygınızın borçlanma olduğunu, mesleki kazanımı daha üstte tuttuğunuzu anladım.
Eğer maddi imkanınız yeterli ve bu ödenecek tutar hayatınızda çoklu krizlere yol açmayacaksa, hedefinizden şaşmayın derim.
Ama borçlanma söz konusu ise, Finlandiya güzel ülkedir:)
Belki yeni ufuklar gösterir size.
Akademik kariyer benim çok uzak olduğum bir alan, ben saha insanıyım, yerimde duramam:)Teşekkürler, maalesef yani teoride evet mümkün kredi çekmek vs ama pratikte bu Amerikada borçla mezun olup senelerce ödeyenlere dönecek. Üstelik üniversite de öyle dünyada ilk 10da falan bir üniversite değil yani. Sadece çalışılan konu işte cezbediyor.
Belki diyorum biraz daha esnek olursam işte hem yeni bir konuyu öğrenirim, sonradan başka konuları çalışan hocalar gördüm daha önce öyle olabilir gibi de.
Gece gece işte:)
Velvette, akademik kariyerden hiç anlamam ama şahsen ben Finlandiya seçeneğini değerlendirmeni tavsiye ederim, sonuçta istediğin konuyla bağlantılıymış, ayrıca yine tam olarak bilmiyorum sen daha iyi biliyorsundur, doktora sonrası post-doc programları varmış, doktora konunla aynı olması şart değilmiş ama araştırma konunu tamamlayıcı bir çalışma olması şartmış, sende doktora sonrası post-doc programına katılır, asıl istediğin araştırma konusuna yönelirsin.Yani yine araştırmacı olacağım, doktora sonrası veya prof olunca kendi konumu çalışmak için fon isteği yapabilirim. Aşçı - kabzımal kadar uzak olmaz ama konu farklı biraz.
Kredi çekebilirim ancak benden yıllık 15.000 £ isteyen okula 4 senelik 60.000 £ çarp 8 le 480.000 liralık borca neden gireyim diye düşünüyorum...
Öte yanda her şeyini karşılayan, cebine para koyan varken bunu kendime neden yapayım : (
Akademik kariyer benim çok uzak olduğum bir alan, ben saha insanıyım, yerimde duramam:)
Ama gerek çevrem gerek ailem olarak ucundan bucağından hakimim meseleye.
Zamanında sizin gibi bir öğrenciye amerika için babam kefil olmuştu 200 bin liralık bir meblağya.
Geri dönmesi ve başarı koşuluylaydı.
Ekibinde bulunduğu hocaları ile iyi iletişim sayesinde, kadro buldu ve orada çalışmaya başladı.
İstediği alan değildi tek hatırladığım bu, 10 senelik mevzu yani.
Ama oturum izni almaya kadar gitti mesele.
Kredi çekip öğrenim görmek dediğiniz gibi sadece teoride güzel ilerleyen bir süreç, yıllarca o borcu ödemesi var.
Hayat ne getirir bilinmez, her türlü sıkıntı olabilir ama kredi ile çok zor diyorum.
Hayat zaten zorken, daha da maddi olarak zorlaştırmak sizin konumunuzda mantıklı değil bence.
Umarım her şey gönlünüzce olur, hayranımdır akademik sevdalılarına.
Ayrı bir aşk olsa gerek:)
Velvette, akademik kariyerden hiç anlamam ama şahsen ben Finlandiya seçeneğini değerlendirmeni tavsiye ederim, sonuçta istediğin konuyla bağlantılıymış, ayrıca yine tam olarak bilmiyorum sen daha iyi biliyorsundur, doktora sonrası post-doc programları varmış, doktora konunla aynı olması şart değilmiş ama araştırma konunu tamamlayıcı bir çalışma olması şartmış, sende doktora sonrası post-doc programına katılır, asıl istediğin araştırma konusuna yönelirsin.
Finlandiya eğitim, kültür, doğal güzellikler ve gelir düzeyi olarak parmakla gösterilen ülkelerden biri bakarsın orada yaşamaya karar verirsin, araştırma doktora derken evlenir boy boy İskandinav bebeler yaparsın:))
Yüksek lisans için istediğim bölüm ve üniversite tek seçenekti benim için o da finlandiyadaydı. Ama 2 sene için yarım milyon harcayacağımı fark ettiğimde türkiyeden devam etme kararı aldım.
Hala içimde bir uktedir ama gitmediğim için de çok farklı bir yöne saptı hayatım ve gittiği yönden memnunum.
Sonrasında kendi imkanlarımla finlandiyadan daha güzel bir ülkede yaşama imkanım olduğu için belki de çabuk vazgeçtim hayalimden ama 500 bin...
Pek yardımcı bir cevap olmadı sanki ama finlandiyayı ciddi olarak düşün derim.
Doktoraya baslayinca goreceksiniz ki en onemlisi supervizorunuzun 'ortalama' bir insan olmasi. Her turlu projeyi sevebilirsiniz, PhD zaten istediginizi tam olarak yapabileceginiz bir zaman dilimi degil. Ama kotu bir supervizor ile o PhD asla bitmiyor, bunu 2.doneminde supervizor degistiren ve bursunu kaybetme riski ile karsi karsiya kalan biri olarak soyluyorum. En buyuk tavsiyem labin websitesine girip, hali hazirdaki PhD ogrencileri ile iletisime gecmeniz. Az cok anlarsiniz labin durumunu.
Bu arada ben doktorada alan degistirip istedigim alana gectim ama burs durumlari yuzunden cok da hevesli olmadigim bir ulkeye geldim. Ama 6 ay icinde esimle tanisip evlendim. Her serde bir hayir var dedikleri durum bu olsa gerek :) O yuzden surecten keyif almaya bakin, mukemmeli aramayin derim nacizane.
Konuyla hiçbir alakam yok ama yine de geldim
Umarım herşey gönlünce olur ☺
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?