Merhabalar. 1. Sınıfa giden bir çocuğum var. Bundan birkaç sene evvel sorsalardı kesinlikle bir çocuğun devlet okullarında eğitim görmesini savunurdum. Ama şimdi okul hayatının içine girdikçe acaba bir çocuk ilkokuldan başlayarak özelde kolejde mi eğitim görse daha sağlam olur diye düşünmeden edemiyorum. Sanki kolej öğrencileri daha bilgili daha girişken. Yine 1. Sınıf koleje giden bir yakınımın çocuğu maşallah bir güzel bilgili kendini ifade etmesi hayal gücü herşeyi çok hoş acaba temeli sağlam mı tutmak gerekiyor bayanlar ne diyorsunuz yoksa daha ilkokuldan gereksiz mi sizce fikirlerinize ihtiyacım var
Bende önceden devlet derdim hep ama iyi bir kolejin erken dönemde ne kadar fark yarattığını gördükten sonra imkan varsa kolej diyorum.
Mesela yeğenimin gittiği okulda tasarım ve sanat dersleri var. Şu an oyun hamuru, jengalardan ev tasarımı, resim, lego tarzı yaratıcılık gerektiren birşeyler yapıyorsak beraber bana taktik veriyor. Önüne 3 parça seç birlikte nasıl duracaklarını hayal et sonra oluştur. Ya da dur ambiance kanalını açalım ben ordan ilham alıp tasarım yapıyorum filan diyor. :)
Satranç öğretmeni taşların hareketlerini bunları okul bahçesine yayıp hoplatıp zıplatarak öğretmiş şuan hiçbirini karıştırmıyor gayet düzgün oynayabiliyor.
Geleneksel oyunlar, sudoku, misket vs. Öğrendikleri bir dersleri var. Kodlama dersleri var.
İngilizceyi ufak ufak çizgi filmlerle öğreniyorlar. Daha okuma bilmiyorlar. Ama ödev olarak öğretmen eve o bölümkü çizgi filmin çizgi romanını gönderiyor 4-5 sayfalık birşey. Resimlere bakıp aksansız bir ingilizceyle o bölümü anlatıyor.Geçen bir arkadaşıyla soyadının benzediğinden bahsediyorduk. Evet bi de ikimizin de ismi ingilizcede 'river' demek diyor :)
Okul sisteminde 3. sınıflardaki çocukları alıp hazırlık grubuna hikaye okumaya götürüyorlardı günün son saatinde. Bu sayede üst sınıflardan da bir sürü arkadaşı oldu. Serviste, okul bahçesinde yabancılık çekmiyor. Geçen gün bir okul seçimiyle ilgili konuşuyordu. Üst sınıflardan sevdikleri bir abla oy istemiş kendi gruplarında da x'e oy vereceklermiş acaba 2 oy hakkı oluyormuymuş
Bir de hazırlıkta bile okulla ilgili herşeye dahil oluyorlar. Özgüvenleri gelişiyor. Hanımefendi sınıf temsilcisi olup temsilci toplantılarına katılmaya başlamış. Ben liseyi devlette okudum bize seçmeli ders formlarını önceden işaretleyip dağıtırlardı. O kadar seçme hakkımız yoktu. Şimdi yeğenimde yaş 6, eve gelip ilk seçtiği seçmeli dersi beğenmediğini, öbür sınıfta boş yer olduğu için öğretmenle konuşup bir arkadaşıyla kendilerini o sınıfa kaydettirdiklerini anlatıyor.
Öff ne uzun yazdım yine :) Özet olarak sosyal gelişim için imkan varsa iyi bir özel diyorum ben. Ama şu mantar gibi açılan şubeli özel okulların devlete göre çok bir üstünlüğü var mıdır sanmıyorum. İyi araştırmak lazım. Eğer imkanlar içinize sinen kolejlere yetmiyorsa sırf adı kolej ve ucuz diye yılda 15-20 bin okula ödemek yerine aynı paranın bir kısmı devletteki sınıfın gelişmesi için harcanıp okulda daha çok söz sahibi olunabilir, bir kısmı çocuğu dışarıdan aktivitelerle geliştirmeye harcanabilir daha verimli olur.