İmam nikahı gereksiz mi? Dinen açıklayın lütfen

Cizi22

Guru
Kayıtlı Üye
3 Mart 2014
2.293
3.533
358
Merhaba hanımlar,
2 hafta sonra evleniyorum.
Nişanlımın ailesi görmüş geçirmiş çok medeni hali vakti yerinde insanlar.

Hepsini ayrı ayrı çok seviyorum. Sadece görümcem biraz meraklıdır birazcık bilmiştir ama biliyorum ki asla kalbinde kötülük beslemez. Benden 15 yaş büyük, hürmetimi eksik etmem. Beni kıracak incitecek üzecek tek kelime etmediler bu zamana kadar. Bende saygıda asla kusur etmem.
Ama hep bir resmiyet var... biraz kraliyet ailesi gibiler :tokat:

Benim ailemde çok medeni insanlardır ama inançlıdırlar, ben de öyleyim.
babam kardeşimin de benim de en iyi eğitimi almamız için çok uğraştı hem Türkiye'de hem yurtdışında... bir gün olsun sıkmadı bizi herhangi bir konuda...
Boşandığım dönemde ben kendimi biraz kısıtladım soyutladım ama babam beni normal hayata döndürdü...

Asıl konuya gelecek olursak, düğünümüze çok az kaldı. Nişanlımı sıkıştırıyorum imam nikahı için. Bir anneme sorayım dedi. Geçen akşam ailesiyle hep birlikte otururken nişanlım konuyu açtı. Görümcem ne gerek var biz kaç senelik evliyiz imam nikahımız yok, nikahın amacı evliliği duyurmak, imam nikahına gerek yok dedi...
Ben şok oldum ne diyeceğimi bilemedim. Evet dini olarak imam nikahının da normal nikahında amacı evlilik birliğini duyurmak. Ama ben imam nikahını istiyorum.
Ben bunu söyleyince düğünden sonra yaptırırsınız dedi, ben de gece yarısı imamı nerden bulacağız dedim... sanki nöbetçi imam varmış gibi... alo nöbetçi imam hattı:oha:

Görümcem çok eğitimli yurtdışında yaşamış bir kız.. tamam ben de aynı şekildeyim ama bazen yaştan dolayı beni cahil gördüğünü düşünüyorum. Bu talebimi de garipsedi. Kına yapacağım deyince de aynı tepkiyi vermişti :KK45:

Ben de o zaman kına günü yani bu haftasonu eve imam çağıralım nikahtan önce olacak da olsa bu haftasonu kıyalım nikahı dedim tatlı tatlı. Kayınvalidem o noktaya kadar sadece dinlemişti, bizim için uygundur kızım dedi.

Sonuçta dilerim nikahtan önce nikahımızı kıyacak bir imam bulabiliriz, zira düğünden sonraki sabah yurtdışına balayına gidiyoruz.

Kızlar normal nikah varken inam nikahına gerek yok mu? Dinen durum tam olarak ne açıklayabilecek olan var mı?

Konu kapanmadan yazayım dedim.
Benim imam hatip mezunu ve ilahiyat mezunu arkadaşım da imam nikahı yapmadi. Geçerli olanın ilan etmek olduğunu söyler. Dediğine göre de peygamber döneminde de nikah imam nikahı gibi değilmiş. Çok sonradan yapılan bi şey derdi.
Ki bi ramazan programında da benzri dendi.
Ki ben de imam nikahsız ama resmi nikahla evliyim gerci ben çok dindar biri değilim diye ama. için rahat olsun bence

Merhaba hanımlar,
2 hafta sonra evleniyorum.
Nişanlımın ailesi görmüş geçirmiş çok medeni hali vakti yerinde insanlar.

Hepsini ayrı ayrı çok seviyorum. Sadece görümcem biraz meraklıdır birazcık bilmiştir ama biliyorum ki asla kalbinde kötülük beslemez. Benden 15 yaş büyük, hürmetimi eksik etmem. Beni kıracak incitecek üzecek tek kelime etmediler bu zamana kadar. Bende saygıda asla kusur etmem.
Ama hep bir resmiyet var... biraz kraliyet ailesi gibiler :tokat:

Benim ailemde çok medeni insanlardır ama inançlıdırlar, ben de öyleyim.
babam kardeşimin de benim de en iyi eğitimi almamız için çok uğraştı hem Türkiye'de hem yurtdışında... bir gün olsun sıkmadı bizi herhangi bir konuda...
Boşandığım dönemde ben kendimi biraz kısıtladım soyutladım ama babam beni normal hayata döndürdü...

Asıl konuya gelecek olursak, düğünümüze çok az kaldı. Nişanlımı sıkıştırıyorum imam nikahı için. Bir anneme sorayım dedi. Geçen akşam ailesiyle hep birlikte otururken nişanlım konuyu açtı. Görümcem ne gerek var biz kaç senelik evliyiz imam nikahımız yok, nikahın amacı evliliği duyurmak, imam nikahına gerek yok dedi...
Ben şok oldum ne diyeceğimi bilemedim. Evet dini olarak imam nikahının da normal nikahında amacı evlilik birliğini duyurmak. Ama ben imam nikahını istiyorum.
Ben bunu söyleyince düğünden sonra yaptırırsınız dedi, ben de gece yarısı imamı nerden bulacağız dedim... sanki nöbetçi imam varmış gibi... alo nöbetçi imam hattı:oha:

Görümcem çok eğitimli yurtdışında yaşamış bir kız.. tamam ben de aynı şekildeyim ama bazen yaştan dolayı beni cahil gördüğünü düşünüyorum. Bu talebimi de garipsedi. Kına yapacağım deyince de aynı tepkiyi vermişti :KK45:

Ben de o zaman kına günü yani bu haftasonu eve imam çağıralım nikahtan önce olacak da olsa bu haftasonu kıyalım nikahı dedim tatlı tatlı. Kayınvalidem o noktaya kadar sadece dinlemişti, bizim için uygundur kızım dedi.

Sonuçta dilerim nikahtan önce nikahımızı kıyacak bir imam bulabiliriz, zira düğünden sonraki sabah yurtdışına balayına gidiyoruz.

Kızlar normal nikah varken inam nikahına gerek yok mu? Dinen durum tam olarak ne açıklayabilecek olan var mı?
ben dua etmeyi severim
şahsen nikah da olsa imam nikahı bana şart
çünkü bir Allah'a dua edip evlenmek var bir sadece imza atıp evlenmek var
o yüzden bence ikisi de şart kesinlikle ikisi de olmalı
ama kişi için dini olaylar önemsizse ya da önemlidir ama başka türlü düşünüyordur öyle evlenebilir tabi herkesin kendi görüşü

Merhaba. Hayırlı olsun. Ben konunun uzmanı degilim ama yine de fikrimi söylemek istedim. Nikahin amacı hukuki dayanaktir yani ülkemizde imam nikahinin tek başına yaptirimi yok.ama allahın rızası için yapilması gerekir diye düşünüyorum. Sonuçta Nikahin geçerli olması için yasal olarak taninmasi,duyurulması ve cinsel birliktelik gerekir.bu da resmi nikahla sağlanıyor malesef. Ama orta yolu bulmussunuz. Şimdiden hayırlı olsun

bu konu çok kan götürür

eskiden resmi nikah yokken dini nikah yapılırmış evliliği duyurmak için.

dini konu yasak kaldı ki burada o ve ya bu kişinin kararına ya da dini bilgisine göre karar veremezsiniz böyle birşeye.İmamınıza ya da danışabileceğiniz bu konuda bilinçli bilgileri olan kimselere danışın çocuk oyuncağı değil bu konu.

ben dua etmeyi severim
şahsen nikah da olsa imam nikahı bana şart
çünkü bir Allah'a dua edip evlenmek var bir sadece imza atıp evlenmek var
o yüzden bence ikisi de şart kesinlikle ikisi de olmalı
ama kişi için dini olaylar önemsizse ya da önemlidir ama başka türlü düşünüyordur öyle evlenebilir tabi herkesin kendi görüşü
Benim bir arkadaşım, ki ailece çok geniş, tanınmış bir çevreleri var, yaz düğünü yapmıştı. O kalabalıkta hem resmi hem dini nikahını yaptırdı. Herkes şahit oldu ve duaya amin dedi yani. Böylesi hakkaten güzel oluyor. Senin de öyle olsun inşallah Lizzie :KK66:

Ya canım, sen yapmak istiyorsan elbette yaptır bu arada. Nişanlının annesine sorması falan da komik olmuş. O yaptırdı, bu yaptırmadı falan diye bakılmaz bu işlere.
Ben de ailece çok iyi hem dini/ hem klasik eğitimli olan arkadaşlarımın hepsi imam nikahı yaptırdı.

Benim bir arkadaşım, ki ailece çok geniş, tanınmış bir çevreleri var, yaz düğünü yapmıştı. O kalabalıkta hem resmi hem dini nikahını yaptırdı. Herkes şahit oldu ve duaya amin dedi yani. Böylesi hakkaten güzel oluyor. Senin de öyle olsun inşallah Lizzie :KK66:
sağool:) inşallah:KK200:

Bizim aile de yok dini nikah. Çok dindar akrabam bile yapmıyor.

Din alimi değiliz elbette ama imam nikahı resmi nikah yok iken Allah'ın kadınlara hak vermek için (mehir), nikahın topluma duyurulması için, iki kişinin toplum huzurunda evli olduğunun ilanı için yapılan bir anlaşma, sözleşme. Eski devirde resmi nikah olmadığı için böyle bir hüküm gelmiştir ki gerçekten çok güzel bir uygulamadır. Şu anda resmi nikah var ve kadına hakları zaten veriliyor boşanma sürecinde. İmam nikahının hükmü kalkmıyor ama imam nikahı olmazsa "ihhh imama nikahı olmayan zina yapar,, günaah" diye birşey olmadığını alimler söylüyor, yapsanız iyi olur diyorlar. Kesinlikle olmazsa olmaz diyende var. Ama her halükarda Allah katında evli oluyorsun resmi nikahla da.

Bana göre imam nikahının bir dezavantajı bile var, orada erkek mehire söz veriyor ama kaç insan boşandığında o mehiri veriyor? Birçok insan Allah'a verdiği sözü tutmuyor.

Konu kapanmadan yazayım dedim.
Benim imam hatip mezunu ve ilahiyat mezunu arkadaşım da imam nikahı yapmadi. Geçerli olanın ilan etmek olduğunu söyler. Dediğine göre de peygamber döneminde de nikah imam nikahı gibi değilmiş. Çok sonradan yapılan bi şey derdi.
Ki bi ramazan programında da benzri dendi.
Ki ben de imam nikahsız ama resmi nikahla evliyim gerci ben çok dindar biri değilim diye ama. için rahat olsun bence
Yani dediğiniz gibi ilan etmek amaçlı olduğu için. :)

konu hassas bir konu. öncelikle şunu söyleyim: resmi nikahınız olmadan, imam nikah kıymaz. sonracıma imam nikahı değil "dini nikah" adı. bu önemli bir isim ondan açıklamak istedim.

ben de maneviyata önem veririm ve kapalıyım. bu konuyu birkaç din bilgisi olan biriyle ve müezzimden duyduğum kadarıyla açıklayım. dini nikah, resmi nikah olunca şart değil. ama manevi hazzı almak istiyorsan elbet olmalı. benim de var dini nikahım. bunun için annesinden izin alan adamla evliliği bir kez daha düşün.

neyse, ben bunu araştırırken denildi ki, eskiden şeriat var idi. kadınları korumak için birşeyler gerekliydi. bunun için dini nikah vardı. yani kadın ve erkeğin evlendiğini duyurup kadını kısmen güvence altına almak için şarttı. nikahın gerçekleşmesi için 3 şart gerekli. birisi mehir (kadına verilen maddi şeyler), şahit ve çiftlerin akıl sağlığının yerin de olması. bunlar resmi nikahta daha ciddi bir şekilde var. imzalı şahitler, sağlık raporları ve evlilikte edinilen mallara eşit şartlar altında ortak olma. o yüzden olsa da olur olmasa da olur dini nikah dendi.

Son düzenleme:
Nikahta dua şartı yok. Yani dua edilmeden de nikah kıyılabilir. Önemli olan şahitlerin olması, ana-babanın rızası olması ve yapılan nikahın herkese duyurulması. Bu açıdan bakınca resmi nikah tek başına bütün şartları sağladığı için yetiyor. İleride ben de dini nikah yaptırmayı düşünmüyorum açıkçası.

Burada polemik yaratır bu konu. Hem kim dini konularda uzmanki? ALo fetvayı arayın, en mantıklı yorumu onlar yapar.

onları ararsa kafası iyiden iyiye karışır :D çok ilginçler ben birkaç konu hakkında aradım hiç net cevap veremiyorlar. mesela, promosyon harammış. onlara sorunca ihityacın varsa al diyorlar. dinde böyle birşey yok. ya haramdır ya helaldir.

Back
X