Infertilite ile ruhsal olarak başetmenin yolları

İki yıllık infertilite öyküsü ile başvuran çiftlerin %50'sinden fazlası tedavi ile zaman içinde gebe kalmaktadır.İnfertilite konusundaki ileri çalışmalar ve gelişen yeni teknikler infertilite tedavilerinin başarı oranlarını her geçen gün yükselmektedir.

İnfertilite tedavilerinde belirlenebilen sebeblere yönelik veya açıklanamayan infertilite durumlarında seçilebilecek pek çok yöntem mevcuttur. Tedavi programlanmış cinsel ilişki,hormon tedavileri,aşılama (IUI), tüp bebek (IVF), ve embiryo transferi, gamet intrafallopian transfer(GIFT),intrasitoplazmik sperm injeksiyonu(ICSI) gibi pek çok yöntemden biri seçilerek yönlendirilebilir. Bu yöntemler durumunuza göre seçilir,duruma göre en basit olandan daha komplike olanına doğru geçişler yapılarak ilerlenebilir. Bu yöntemlerin her biri, nasıl uygulandıkları, avantajları ve dezavantajları konusundaki bilgilere doktorunuz vasıtasıyla,infertilite merkezlerinin broşür ve internet siteleriyle ulaşabilirsiniz. Size en uygun olan tedavi yönteminin seçimine, tedaviyi yapacak olan doktorunuz ve eşinizle birlikte karar vereceksiniz.Tedavinize başlamadan önce tedaviniz hakkında maksimum bilgiye ulaşmalı ve konunun ayrıntılarını öğrenmeye çalışmalısınız.

Bu yazının amacı infertilitenin ruhsal zorlukları ile başedebilmek için bir destek oluşturmak olduğundan tıbbi ve teknik ayrıntılarla dolu tedavi programları burda açıklanmamıştır.

Tedavi büyük miktarda duygusal gerilim getirir. Tedavi işlemleri duygusal ve fiziksel olarak yıpratıcıdır.Sıklıkla kontrolü kaybettiğiniz duygusuna kapılırsınız.Üstelik başarılı bir sonucun garantisi de yoktur.Tüm bunlar stres düzeyinizi yükseltir.Pek çok çift örneğin tüp bebek tedavisinin yarattığı stresle başa çıkıyor gibi görünselerde,bu tedavinin uygulandığı tüm çiftlerde yoğun bir stres olduğu kesindir.

Kontrolü ele almak ,infertilite tedavisinin yarattığı stresten uzak kalmak için sihirli bir yöntem ne yazıkki yoktur.Ancak stresi azaltmak ve yaşamınızın kontrolünü tekrar elinize alabilmek için yapabilecekleriniz elbette vardır. Aşağıdaki stratejileri mutlaka denemelisiniz.

* Eşinizle birlikte infertilite probleminize yeni bir projeye yaklaşır gibi yaklaşın.Doktorunuz size stratejinizi ve zamanlamalarınızı aydınlatacak bir haritayı yapmanızda yardımcı olacaktır.

*İnternetten konu hakkında bilgi toplayın.İnfertilite hakkında açıklamalar içeren yerli ve yabancı kolaylıkla ulaşabileceğiniz pek çok internet sitesi vardır.

* Eşinizle iletişiminizi açık tutmaya gayret edin. Bu her zaman çok kolay olmayacaktır.Ama birbirinizi her zaman desteklemelisiniz ve iletişim bunun ilk basamağıdır.

* İnfertilite sorunu yaşayan ve bunun tedavisini alan diğer insanlarla iletişim kurmaktan korkmayın.Onların tecrübelerinden yararlanabilir ve yanlız olmadığınızın farkına varırsınız.Ancak herkesin kendine münhasır olduğunu, durumunuzun herkesten farklı olabileceğini, tedavi sonuçlarınında farklı neticelenebileceğini her zaman aklınızda bulundurun.

*Kısa süreli duygusal iniş çıkışlara pabuç bırakmayın.İşler istediğiniz veya planladığınız gibi gitmediğinde hayal kırıklığı ya da kızgınlık gibi duyguları yaşamanız normaldir.

Son düzenleme:
*Dayanma gücünüzün sonuna geldiğinizi hissettiğinizde kendinizi kötü hissettme hakkını kendinize tanımalısınız.Bebek sahibi olma konusunda probleminiz olabilir ama bu sizin normal olmadığınız anlamına gelmez.

Tedavinizden bağımsız olarak sadece eğlence için eşinizle randevulaşın ve seks yapın.Eşinizle olan daha önceki yakınlığınızı tekrar yakalamaya çalışın.

Dikkatinizi pozitif şeylere yönlendirin, mesela yeni bir aktiviteye ya da en sevdiğiniz hobinize tekrar başlayabilirsiniz.

kızlar tüp bebek transferinin 5.günü dr günde bir tane iç dediği ecopirini ben 3 gün 2 tane içtim cirinone hafif pembe renkte geldi.dr a ulaşamadım telefon bekliyorum hala başım çok ağrıyor inş.benden kaynaklı bir sorun olmaz

kızlar tüp bebek transferinin 5.günü dr günde bir tane iç dediği ecopirini ben 3 gün 2 tane içtim cirinone hafif pembe renkte geldi.dr a ulaşamadım telefon bekliyorum hala başım çok ağrıyor inş.benden kaynaklı bir sorun olmaz

Niye iki tane içtin ki, sanırım o ilaç kan sulandırıcı.Kan sulandırıcıları dozundan fazla kullanmak düşüğe neden olabilir, bence en sağlıklısını doktorun söyleyecektir.Yatıp dinlenmeni tevsiye ederim.

Canim keske SADECE kitabin adini soyleseydinde biz kitabi alip okusaydik.Sonucta bu kitabi yazanin bir emegi var ve o kitabi burda izinsiz harfi harfine yayinlamak ne kadar ve kime gore dogru olur bilemem ama bence yanlis.Bu korsan cd satin almak gibi birsey.

Kitabın yazarı ile bizzat tanışıyoruz iznide haberide var,merak etmeyin. Zaten ticari amaçla yazılmışş bir kitap değil, sadece kendiside bu yollardan geçtiği için yardım amaçlı yazmış.Ve ne kadar çok kişiye ulaşırsa o kadar mutlu olacağını söyledi. Ayrıca kitabı kitapçılardan temin edemezsiniz, tüp bebek merkezlerine ücretsiz gönderiyor.

Back
X