İnsanlar eninde sonunda aileye benzer mi?

little bird

❤️‍🔥
Kayıtlı Üye
4 Eylül 2011
3.244
5.434
358
Kütahya
Bu konuyu kendim için değil arkadaşım için açtım aslında onu nasıl yönlendireceğimi bilemiyorum.

Arkadaşımın sevgilisi iyi hoş ama babasının alkol ve sigara bağımlılığı var; daha önce de kumar oynamış biraz borcu var hatta. Ailenin başında uzun seneler durmamış hatta arkadaşımın sevgilisi evin babası gibi bir şey olmuş biraz. Annesinin de sinirsel rahatsızlığı var.

Sorum şu sizce ailesinin böyle olması ilerde onu etkiler mi? Annem herkes yaş ilerledikçe anneye veya babaya benziyor insan diyor mesela. Sizce etkiler mi?

İstisna harici benzer.
Yüzde 90 benzer eninde sonunda.
Benzemeyen kendini geliştiren illa var ama bu riske değer mi bilemem.
İyice tanıyıp gozlemlesin.

Bu konuyu kendim için değil arkadaşım için açtım aslında onu nasıl yönlendireceğimi bilemiyorum.

Arkadaşımın sevgilisi iyi hoş ama babasının alkol ve sigara bağımlılığı var; daha önce de kumar oynamış biraz borcu var hatta. Ailenin başında uzun seneler durmamış hatta arkadaşımın sevgilisi evin babası gibi bir şey olmuş biraz. Annesinin de sinirsel rahatsızlığı var.

Sorum şu sizce ailesinin böyle olması ilerde onu etkiler mi? Annem herkes yaş ilerledikçe anneye veya babaya benziyor insan diyor mesela. Sizce etkiler mi?
Evet etkiler benzerrrr

Benzer benzemez bilemem ama arkadaşınız kaldırabilir mi bu durumu? Evliliklerinde de hep bu ailenin içinde olacak ve bu durumlar evliliğini etkileyecek. Sevgilisinin suçu değil bu durum kesinlikle yanlış anlaşılmasın ama ilerde yaşayabileceği zorlukları göze almalı arkadaşınız

Bence benzer. Mesela çok muhafazakar ailelerin çocukları ne kadar muhafazakar değilim deseler de eninde sonunda muhafazakar davranıyorlar. Ya da tam tersi, çok rahat bir ailenin çocuğu muhafazakarım dese de sonradan yine özüne dönüp rahat oluyor. Benim gözlemim bu şekilde.

Benzer benzemez bilemem ama arkadaşınız kaldırabilir mi bu durumu? Evliliklerinde de hep bu ailenin içinde olacak ve bu durumlar evliliğini etkileyecek. Sevgilisinin suçu değil bu durum kesinlikle yanlış anlaşılmasın ama ilerde yaşayabileceği zorlukları göze almalı arkadaşınız
Evet o da bunları çok düşünüyor bu ara evlenmeyi düşündükleri için. Bana da danışıyor bilemiyorum. Çünkü çocuk çok iyi ama ailesinde sorun bitmiyor.

Bu yazılanlara katılmıyorum hem de katılmıyorum.
Biraz nedensel ve mantıklı düşünmek gerek: Bir alkolik babanın çocuğu alkolik olabilir de babası özendirdiği için veya babası alkol tükettiği için rahatsız olup içmeyebilir de.
Örneğin iki deyişi düşünün: ''gözden uzak olan gönülden ırak olur mu?'' yoksa uzak özlemi arttırır mı?'' İnsandan insasna değişir. Tamamen nasıl kabul edildiği ile ilgili. Her zaman kompleks ve derin düşünün. Nedensel çıkarımlar bu kadar basit değil, tek bir doğru yok.

Benim bütün ailem ve akrabalarım müslüman/muhafazakar insanlar, ben değilim. Hiçbir şekilde inanmıyorum, alkol tüketiyorum ve kesinlikle umursamıyorum gelen baskıları. Hiçbir şekilde kafa yapım uyuşmuyor, istedikleri gibi büyümedim :110:

Eski iş arkadaşımın (erkek) babası öyleymiş.
Kendisi on numara edepli ahlaklı bir çocuk.
Şimdi de harika bir eş ve baba.
Kimi kopyalar, kimi ibret alır doğruyu uygular.

erkek arkadaşınız babasıyla görüşüyor mu ?
Kavgalı mı ?

Benzeyebilir de benzemeyebilir de

Eğer iyi anlaştığı bir babası olsaydı benzerdi diye düşünüyorum ama örnek alacağı bir baba figürü olmamışsa benzemez.

Ailenin başında uzun seneler durmamış hatta arkadaşımın sevgilisi evin babası gibi bir şey olmuş biraz. Annesinin de sinirsel rahatsızlığı var.

Bence tehlikeli olan bu kısım
Evin babası rolü olunca eşle sıkıntı yaşanıyor.
benim eşimin de anne baba ayrı, kv sürekli sen bu evin babasısın diyerek büyütmüş evlendik bi baktım adam kardeşime iPhone alalım, diğerine araba alalım, yok karısına alacağı yüzüğün parasını biz verelim. Eeee neden? Daha benim arabam yok ona mı vericem. Çünkü ben onların babası sayılırım diyor. Hadi ordan dedim ben çocuklu adamla evlenmedim. Bu pskljiden çıkması baya zor oldu.
eski erkek arkadaşımın da babası vefat etmişti. Vefattan sonra annesi her istediğini ‘bi sen varsın, baban gibi bende ölürsem’ diyerek yaptırıyordu.
işin özü ‘ailenin reisi’ rolündeki adamlar yıpratıyor.

Yaş aldıkça anneme benzeyen yönlerim ortaya çıkıyor. Ama taban tabana onunla zıt olduğum özelliklerim var. Onda olan ama yanlış bulduğum için bilinçli olarak yapmadığım, yapmamaya çalıştığım şeyler var. Yani evet soya çekim, kader motifi diye bir şey var ama burada da farkındalık devreye giriyor. O döngü kırılabilir.

Ailenin kişiliğin oluşmasında ve gelişmesinde önemli bir etkisi olduğu kesin. Bende mesela anneme benzer yönlerim olduğunu farkediyorum. Kişiden kişiye değişiyor ama. Mesela benim dedem kötü alışkanlıkları olan bir insandı ve babamda da var aynıları. Amcalarımda da var hatta. Ama babamin kötü alışkanlıkları veya olumsuz karakteristik özellikleri erkek kardeşimde yok. Biraz anne faktörü de önemli yani. Erkekler babalarını rol model alıyor ama daha iyi bir anneleri varsa düzelebiliyorlar. Pasif veya kötü özelliklere sahip anneyle ise düzelme imkanı zor. Babamın ve amcalarımın dedemin kötü özelliklerini alma sebebi biraz da aşırı pasif ve doğruyu göstermeyen bir anneye sahip olmalarıydı. (Bence). Ama erkek kardeşim daha iyi bir anneye sahip olduğu için olumsuz özellikleri taşımıyor. Çünkü eğriyi doğruyu anlatan biri var. Yani annesini de değerlendirebilirsiniz. Ama aile reisi konumunda olması bence pek iyi değil ilerde her şey ona yüklenebilir maddi manevi.

Sadece anne baba değil, zamanında babaannesini yerden yere vurup yaş aldıkça babaannesine benzeyeni gördüm. Gen mirası sadece fiziksel olmuyor; karakter, huy v.s de geçiyor.

Hayır annemin tam zıddıyım yazılanların aksine büyüdükçe ailemden daha çok farklilasiyorum erkek arkadaşlarımı da babamın tam zıttı karakterde seçiyorum. Bu şekilde arkadaşlarım da cok. Ama toplumdaki %90 kesim ailesinin yaptıklarından hoslanmasa da nedense ben ailemden böyle gördüm deyip değişime gitmiyor. Alkol de bir bağımlılık ayrıca evde alkol kullanılmadığı halde alkolik olan cok tanıdığım var.

Vallah ben 25 sonrası canım anam gibi dominant kadın oldum çıktım. Çevrenin yanı sıra genetiğin de büyük etkisi var. İstisnalar da mevcut tabii, insanın kendini geliştirdiği takdirde. Babası alkolik olup ömrü boyunca ağzına alkol sürmemiş insanlar da taniyorum.

Back
X