insanlar için statü, etiket neden bu kadar önemli?

gulseeee

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
13 Aralık 2008
71
1
96
36
Ankara
neden insanlar etikete bu kadar önem veriyor anlamıyorum,günümüzde örnekleri çok.. aşk,sevgi kimsenin umrunda değil,statüsü diğerinden brz yüksek iki insanın birlikteliği görüldüğünde hemen eleştirmeye yelteniliyor aaa o ona nasıl baktı,dengimi gibi.doktor doktorla, memur memurla, öğretmen öğretmenle mi birlikte olmak zorunda öyle bir zorunlulukmu var. Bu konu hakkında sizler ne düşünüyorsunuz? varmı çevrenizde böyle örnekler..

Meslek sahibi olmak bu devirde çok önemli tabiki.
Ama Bana göre insanın kendini geliştirmesi önemli.
''Nice okumuş insanlar gördüm,cahil kalmış;nice okumamış insanlar gördüm,alim olmuş.''
Örneğin babam ilk okul mezunudur ama bir öğretmen kadar bilgilidir.
Eline geçen her kitabı okur.
Ama ne yazıkki benim çevremdede öyle düşünen insanlar çok var.

Kim ne der düşünmediğin zaman gerçekten aşıksındır..

1- Benim için mesleğinden çok karakteri önemlidir mesela..

2- Kimisi içinse tam tersi, göreceli bir kavram bu..

3- Hem sevgi hem meslek anlamında eşitseniz daha mükemmel olur tabi..

Ancak ikincisinin adı sevgiden dolayı bir evlilik değil bence iş ortaklığı gibi birşey

sosyal ya da ekonomik statülerin gözümde hiç bir değeri yok, din, dil, ırk, mezhep, şimdilerde yeni çıkan diploma ayrımı, her türlü ayrıma karşıyım, önemli olan insanların iyi niyeti benim için
ama evlenirken farklılıklar ne kadar az olursa o kadar iyi oluyor gözlemlediğim
aaa o lise mezunu onla evlenmem, belki senden daha kültürlü daha ermiş sermiş daha insan, işte bu çok komik geliyo bana
onun dışında din, dil, ırk ne kadar benzerse o kadar iyi malesef

bide çiftler birbirini sevse bile aşırı derecede 3. şahısların etkisinde kalıyo, o 3. şahısların iyi niyetli olduğuna nasıl bu kadar emin olabiliyosunda sevdiğin hakkında bu kadar kolay şüpheye düşüyosun, seviyorum deme o zaman

Etiket meraklısı değilim etiket meraklısı insanlar etrafımda olamaz...

Hayatımın hiçbir alanında insanlara statüsüne göre değer vermedim,vermemde.
Ama bahsettiğiniz evlilikse bana göre birbirine azçok denk olmakta fayda var.
Lise mezunu bir adam kendini çokta iyi yetiştirse evlenmezdim sanırım.Özellikle erkeğin kadından düşük eğitim ve statüye sahip olmaması taraftarıyım ben.İlerde evliliklerde bunun sorun haline geldiğini görebiliyorum çevremde.

bende asla kişileri statülerine,kariyerlerine,eğitimlerine göre değerlendirmedim,değerlendirmem de.çünkü bilirim ki okumuşu daha bilinçli yapıyo hataları,cahil gibi bilinçsiz değil..
hatta inadına daha sıradan,alt tabakadan insanlarla muhabbet ederim,bilirim çunku asla sıradan değiller,çok çok üstteler bizden.
özel bi hastanede çalışıyorum mesela millet çok meraklı doktorlarla oturup muhabbet etmeye,gruplaşmaya, bende aksine giderim taşeronlarla konuşurum daha samimi içten muhabbet olur,ben olurum kasmam kendimi..bikaç istisnai doktor var tabii..
insani,vicdani güzelliklerle donanmış bir insan olsun yeter,kademesi,rütbesi hiç önemli değil,benim için de ailem için de...

Valla kimine göredin, mezhep, kimine göre evleneceği adamın parası pulu, ailesinin takacagı altını... herkesin kafasında bir kıstas var, benim için de bu eğitim.

evet insanlar kendini yetiştirebilir, evet okumuş öküz çok ama eğitimin katma değerini yadsıyamazsınız.

Valla bırakın universite mezunu olmasını belli üniversiteler dısında kalan bir okuldan mezuniyeti bile kabul edemezdim. bu da benim ön yargım neyleyeyim.

Valla kimine göredin, mezhep, kimine göre evleneceği adamın parası pulu, ailesinin takacagı altını... herkesin kafasında bir kıstas var, benim için de bu eğitim.

evet insanlar kendini yetiştirebilir, evet okumuş öküz çok ama eğitimin katma değerini yadsıyamazsınız.

Valla bırakın universite mezunu olmasını belli üniversiteler dısında kalan bir okuldan mezuniyeti bile kabul edemezdim. bu da benim ön yargım neyleyeyim.

bende eşimle aynı işi yapıyorum aynı okuldan mezunuz
ilk basta hayır evlilkte önemi yok desekte
erkeklerin eşleriyle aynı egitimi alması cok önemli
bayan lise mezunu olup eşi üni mezunu olabilir pekala
ama tam tersinde mutlaka sıkıntı cıkar
en basiti etraf konusur canınız sıkılır
erkek mutlaka bayanla eşit ya da bayandan daha iyi bir konumda olmalıdır yoksa erkek ezilmişlik duygusuna mutlaka kapılır ve sıkıntılar yasanır
istisnaları cok nadirdir

Bu konu aslinda cok karisik. Bazen önemsiz gelir, fakat cogu evliliklrde de bir sorun gibi görünüyo. tabiki uni okuyan biri kendini yüksekten görmemesi gerek.
Sonucta uni okuyan biride öküz cikabiliyor tabi. Fakat insanlarin ayni dili konusmasi icin bazen ayni statüde olmasi gerek.

Sahsen benim icin önemsiz. Yeterki kendini insan olarak gelistirmis olsun. Sonucta insan gercekten eger karakterinde varsa yasarken ögreniyo.

Kitaplar ve okullar sadece kücük konular aslinda.

Ben zannetmiyorum insanların atıyorum doktorla-öğretmen, ya da mühendisle-bankacı birbirine hiç olur mu diye düşüneceğini. Ama aradaki fark aşırı yüksekse garipsenmesi çok normal . Herkes birlikte olduğu insanda kendini geliştirmek, daha iyi yerlere gelmek için hırs olsun ister.

Sonuçta insan temelde daha iyi bir yaşama sahip olmak için o kadar yıl okuyor, neredeyse hayat boyu çalışıyor, yaşamını üzerine sorumluluk yıkmak yerine sorumluluklarını paylaşabilecek biriyle kurmak ister. Aile kurmak sırf ilişki yaşamaktan ibaret değil çünkü.

Geleceğıni tüm ailesinin belli bir hayat standartına sahip olması üzerine şekillendiren bir kadın hem ailesine zaman ayırmaya hem yorucu bir işte çalışmaya uğraşırken, kocası hayatını düzgün planlayamadığı için çocuklarına istediği eğitimi sağlayamıyorsa, tek başına yaşıyorken sahip olabildiklerine artık olamıyorsa o ilişki yıpranır bana göre. Peki sizi niye rahatsız etti diğer insanların tutumları?

Aşırı eğitim farkı olduğu takdirde insanların garipsediğini biliyorum da, insanların illa doktor-doktorla, öğretmen-öğretmenle evlenmeli gibi bir bakış açısına sahip olduklarını düşünmüyorum.
Kesinlikle eğitim farkının da dikkate alınması taraftarıyım.
Elbetteki normal hayatta insanları etiketleri ile değerlendirmek yanlıştır. Ki öyle örnekler çıkıyor ki karşınıza, bu adam mı prof? olmuş diyorsunuz, ya da an geliyor, adam ilkokul mezunu ama üniv. mezunlarına taş çıkarır diyorsunuz.

İş evliliğe gelecekse, mesela lise mezunu bir erkekle, üniv. mezunu bir kızın evliliği sorunlu olur, çok örnek gördüm, erkek sorun yaptığından yürümüyor, ya da kadın çok dominantlaşıyor.
Üniv mezunu bir erkekle, lise mezunu bir kadın örneği genelde yürüyor, fakat (genelleme yapıyorum) erkek kadını birazcık eziyor, ben daha çok bilirim havasında oluyor.

Bir arkadaşımın yakın zamanda yaşadığı bir ilişki vardı.
Çocuk rütbeli bir asker. Benim arkadaşım özel sektörde çalışıyor..
Bu beyefendi ailesine ilişkisini söyleyemedi. Neden? Ailesi evleneceği kızın 657 li olmasını istiyormuş
Ve bunu açık açık kıza söylemiş. Şimdi söylersem, sorguya çekerler, 657 li mi, sözleşmeli mi? hangi üni bitirmiş. vs.vs.
Nitekim ayrıldı kız
..

Maalesef durum bu... İnsanın inanası gelmiyor ama gerçek...

Insanlara deger verirken statuye bakmam ama evlenecegim adamda statuye bakarim. Davul bile dengi dengine demisler.
2 seneye kadar yuksek lisans sahibi bir insan olacagim. Evlenecegim adamin da en az lisans sahibi olmasini isterim. Lise mezunu bir adamla evlenemezdim mesela, istedigi kadar kitap okuyup, kendimi gelistirdim desin. Sonuc farketmez benim icin. Evlilikte herkesin statu/egitim olarak dengiyle evlenmesinin daha dogru oldugunu dusunuyorum.

ben ve cevremde bu tur bı statu ayrımı yapmadık Bugune kadar..Hatta arkadasımın bırı evlendı de..Simdi bosanma asamasındalar.. Problem erkegın kadınını kendınden yukarda gormesınde..
Yanı ıllakı esdeger olması gerektıgını arkadasımında tecrubesı olsa gordum..

Etiket önemi toplumsal bir şey.. kız verdikleri zaman hemen konu komşu sorar “ oğlan ne iş yapıyor?” ilk soru budur.
Ben bazen eşime diyorum “keşke X işi yapsaydın” ihtiyaçlarım doğrultusunda.. diyelim kuaför…o da bana diyo X işi yapsam evlenir miydin benimle. Bence hayır evlenmezdim.. benim kardeşim mühendis yurt dışına gitti dil öğrenmeye ve de orada bir fast food dükkanında çalıştı. Bana ilk dediği şey kimse burada benim mesleğimi önemsemiyor, ikili ilişkilerde bir kere söyledim mesleğimi kız ona “banane mühendissen” demiş. Mesela bir avukat, mc Donald da çalışan biriyle çıkabiliyor. Zaten filmlerde de görmüyor muyuz? Ama bizim milletimiz için önemli. Tabi kişilik falan da önemli ama iyi bir iş yapması son derece mühim.

Yoo, hayir.
Kardesiniz boyle birseye rastlamis olabilir, ama yurtdisinda boyle birsey yok diye genelleyemeyiz. Yillardir yurtdisinda yasiyorum, burda da herkes dengiyle valla. Egitimli insan yine egitimliyi buluyor. Okumamisi yine okumamisi buluyor. Insan her yerde insan.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…