İntihar Girişimi (Yardım!)

Bu kişi sizin oda arkadaşınız falan mı? Birlikte makale yazıyorsunuz, proje gibi mi birlikte grup olarak? Sadece ikiniz misiniz başka biri daha var mı? Bence kendi başınıza yazın yada arkadaşınızı değiştirin. İnsanlar kaç yıllık eşlerinden ayrılıyor, çocuklarıyla. Sevgiliden ayrılmayı dramatize etmenin anlamı yok. Kimse de o intihar edecek diye onunla birlikte olmaya devam etmez. İlk fırsatta çeker gider, şimdi biraz vicdan yapar sonra yeter artık diyip çeker gider. Siz de kurtarın kendinizi ruhunuzu emer.

Hayır biz iki akademisyeniz 😅
Dün yeni bir proje fikri ile geldi. Dedim senle yapmak istemiyorum. Elimizdeki işler de bitsin bırakacağım. Yeto.

Doktor majör demiş. Günlerce yataktan çıkmıyor. Uyumıyor. Yemek yemiyor. Aşırı zayıflamış. Ama intiharın ben de rol olduğunu düşünüyorum. Haykırarak yüzüne söylemek istiyorum ama şimdi gider bir şey yapar sebebi olurum diye söyleyemiyorum da
Hiçbir şey söylemeyin, siz üstüne düştükçe dozu arttıracak, ters bir şey söyleseniz yine intihar kozunu oynayıp vicdan yaptıracak.
Siz zaten bir arkadaş olarak elinizden geleni yapmışsınız

Bilemiyorum çok riskli bir durum. Bir ömür vicdan azabı ile yaşamak da var işin ucunda. Bazıları akıl hastalığından kısıtlansın vasi kararı aldırılsın kuruma yatırılsın diye akıl vermiş ama bu çok büyük bir yönlendirme. Kuruma yatış kararı alınırsa bu sefer cidden intihar ederse size vicdan azabı olacak. Bu kadar riski büyük, sorumluluğu yüksek bir konuda ben değil bir şeyleri vazife edinmek yorumdan dahi kaçınırım. Sonuçta sizin düşündüklerinizi kaç kişi ailesi, onlar hayli hayli düşünüyordur. Bir hamlede bulunmuyorlarsa belki sizden daha iyi tanıdıkları içindir. Veya bu durumu kullanıyordur, farkındadırlar, sizi manipüle ediyordur. Çünkü intihar kararına varan bir kişinin bir sürü denemeye rağmen gerçekleştirememiş olması bence de aslında niyetin intihar değil de yardım çığlığı olması durumunu güçlendiriyor. Ben bu kadar müdahil olmayı asla göze alamazdım. Size tavsiyem ailesine doktora götürün deyip kenara çekilmek. Nişanlısı aradığında da ben yorum yapmaya korkuyorum, ailesi ile konuştum dersiniz. Yani ben olsam öyle yapardım. Belki cidden niyeti intihar etmektir. Belki yanlış yorumluyoruz ama bu durumda siz doktor değilsiniz, uzmanlığınız yok, aile üyesi değilsiniz. Olan olduğu ile kalırsa ve sorumlu aranıp da günah keçisi ilan edilirseniz işin sonucunda o da var. Bir insan intihar etti iş bitmiyor telefonları, arkadaşları, bilgisayarları herşey sorgulanıyor. İyi niyetli bir kelime edersiniz sonu çok ters bir noktaya varır, neye uğradığınızı şaşırır kalırsınız. Kararınızı buna göre verin.

Aslında o kadar haklısınız ki..
Bir arkadaşım daha uyardı. İşin sonunda sen polisle uğraşmak zorunda kalacaksın diye. Ona kızdığım mesajlar da oldu. Destek mesajlarım da. Deli etti beni ya

Aslında o kadar haklısınız ki..
Bir arkadaşım daha uyardı. İşin sonunda sen polisle uğraşmak zorunda kalacaksın diye. Ona kızdığım mesajlar da oldu. Destek mesajlarım da. Deli etti beni ya
Bence siz ne yapılması gerektiğinin gayet farkındasınız. Kendinize itiraf edemiyorsunuz. Arkadaşınızı durumu siz de vicdan yükü oluşturmuş. Bu konuyu açarak ve yardımcı olmanın yollarını arayarak da aslında sizin yüksek sesle söyleyemediğiniz şeyleri buradaki kadınlar size söylesin istiyorsunuz. Ben hayatınızdan çıkarın arkadaşınızı diyemem. Çünkü psikolojisi allak bullak bir insan var karşınızda. Yönlendirme yapmak dahi beni sorumluluk altında bırakır. Ancak şunu söyleyebilirim ben olsaydım zamanla azalta azalta kopardım. Ama siz duruma göre kendi kararınızı kendiniz verin.

Daha önce böyle miydi yoksa ilişkiden sonra olan bir durum mu?
Ayrılık sonrası ne yapacağını bilemiyor, boşluğa düşmekten korkuyor muhtemelen. Her intihar tehditinde olumlu geri dönüt alırsa davranışı pekişir. Nişanlının tekrar barışması hiç iyi olmamış.
Ayrılık sebepleri hastalığı mı peki? Bunu merak ettim.
Bence sizlik bir durum yok. Onun gündemi ilişkisi gibi. Arkadaşlığı direkt kesmek yerine iletişimi azaltın derim. Gerçekten elinizden geleni yapmışsınız.

Bence siz ne yapılması gerektiğinin gayet farkındasınız. Kendinize itiraf edemiyorsunuz. Arkadaşınızı durumu siz de vicdan yükü oluşturmuş. Bu konuyu açarak ve yardımcı olmanın yollarını arayarak da aslında sizin yüksek sesle söyleyemediğiniz şeyleri buradaki kadınlar size söylesin istiyorsunuz. Ben hayatınızdan çıkarın arkadaşınızı diyemem. Çünkü psikolojisi allak bullak bir insan var karşınızda. Yönlendirme yapmak dahi beni sorumluluk altında bırakır. Ancak şunu söyleyebilirim ben olsaydım zamanla azalta azalta kopardım. Ama siz duruma göre kendi kararınızı kendiniz verin.

Yani şöyle bir durum var. Ben değil ama bir arkadaş abisine haber verdi. Abisini kesinlikle istemiyor. Aşırı aşırı tetikleniyor. Abisi yüzünden bile intiharı deneyebilir. Böyle bir şey olursa o arkadaşın sorumluluğu olur mu yasal olarak?

Back
X