• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İş bulamamak, sigortasız yaşam

showingnoemotions

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
25 Mart 2022
897
800
23
Merhaba arkadaşlar,

Bir üyenin konusunu görmüştüm. 150 bin tl ile ne yapmalıyım, evimiz yok diyordu. Ben de benzer bir ekonomik bunalımdan bahsetmek istiyorum. 5 yıldır işsizim. Bu süreç içinde freelance işlerden 8000 euro civarında bir birikim yaptım. Ailemle ot gibi yaşıyorum. İş görüşmeleri yaptım hepsi asgari ücret ya da elden verelim şeklinde tekliflerde bulundular. Şu an elimde olan işler asgari ve bazen 2 katı, bazen 3 katı (nadiren) bana gelir getiriyor. Hem işte hem freelance devam etmemi de istemiyorlar, zaten zamanım kalmaz. Ne yapacağımı bilmiyorum elimdeki parayla. Tek derdim kendimi kurtarabilmek. Yabancı dilim var. Yurtdışına gitsem, iş bulamayıp geri dönmek de var. 5 yıllık sigortamı ödesem, elimdeki para gitmiş oluyor. Mantıklı mı olurdu?

O arkadaşa herkes fikir vermişti. Belki bana da fikir veren olur diye sormak istedim.

Teşekkürler.

Asgari ücretin iki katı geliriniz varsa sigortanızı düzenli ödeyebilirsiniz.

Sanırım yurt dışında yaşıyorsunuz orda sistem nasıl bilmiyorum.

Merhaba arkadaşlar,

Bir üyenin konusunu görmüştüm. 150 bin tl ile ne yapmalıyım, evimiz yok diyordu. Ben de benzer bir ekonomik bunalımdan bahsetmek istiyorum. 5 yıldır işsizim. Bu süreç içinde freelance işlerden 8000 euro civarında bir birikim yaptım. Ailemle ot gibi yaşıyorum. İş görüşmeleri yaptım hepsi asgari ücret ya da elden verelim şeklinde tekliflerde bulundular. Şu an elimde olan işler asgari ve bazen 2 katı, bazen 3 katı (nadiren) bana gelir getiriyor. Hem işte hem freelance devam etmemi de istemiyorlar, zaten zamanım kalmaz. Ne yapacağımı bilmiyorum elimdeki parayla. Tek derdim kendimi kurtarabilmek. Yabancı dilim var. Yurtdışına gitsem, iş bulamayıp geri dönmek de var. 5 yıllık sigortamı ödesem, elimdeki para gitmiş oluyor. Mantıklı mı olurdu?

O arkadaşa herkes fikir vermişti. Belki bana da fikir veren olur diye sormak istedim.

Teşekkürler.
Merhaba; bence yaptığınız işlerden sigortanızı parça parça ödeme imkanınız varsa öyle yapın. Elinizdeki para garantiniz olacak anladığım kadarıyla. Yurt dışı için de orada tanıdığınız falan varsa bu işler daha kolay. İkameti orası gösterip orada daha kolay iş bulabilirsiniz.

Merhaba arkadaşlar,

Teşekkürler.
Çok özel değilse mesleğiniz nedir acaba?

Merhaba arkadaşlar,

Teşekkürler.

sgk ve vergi dairelerinde yeni bi yapılandırma bekleniyor. elinizdeki parayı bozmayın.
yapılandırma çıkınca sgk da yapılandırmaya girin. taksitleri iki ayda bir olacağı için rahat ödersiniz.

Bence bir işe girin ve freelance işinizi de bir yandan devam ettirin zor olur ama imkansız değil.
Bu sayede iş tecrübeniz artar ve daha iyi imkanlı yerlerde daha iyi işler bulabilirsiniz.
Aradım. 4250 tl teklif ettiler. Yol ve yemek yok. Her yer mi böyle, bana mı denk geliyor? Bir başka iş yeri evime oldukça uzaktı. 5'de kalkmam gerekiyordu. Servise yetişmek için de taksiye binmeliydim. Hesapladım aylık 1000 lira. Asgarinin bir tık üstünü istedim. Kabul etmediler.

Aradım. 4250 tl teklif ettiler. Yol ve yemek yok. Her yer mi böyle, bana mı denk geliyor? Bir başka iş yeri evime oldukça uzaktı. 5'de kalkmam gerekiyordu. Servise yetişmek için de taksiye binmeliydim. Hesapladım aylık 1000 lira. Asgarinin bir tık üstünü istedim. Kabul etmediler.
Başlangıç ücretleri böyle maalesef. Sigortalı düzenli bir iş istiyorsanız kabul edip bir yerden başlamalısınız. Sonra zaten performansınıza göre artış olur. Geçen sene asgari ücretle işe başlayan arkadaşım bu yıl %65 zam aldı mesela.

Merhaba arkadaşlar,

Teşekkürler.
5 yıl işsiz kalmak bence çok fazla...asgari ücretten ise baslasaydiniz şimdiye zamminoz iyi bir düzeyde olabilirdi kendinizi o işte gelistirebilirdiniz..
Mesela psikolog bir arkadaşım var gittiği yerde asgari ücretle köle gbi çalışıyordu ama işsiz kalmaktan iyidir deyip sabretti deneyimledi SSK si yattı aradan 7.8 yıl geçti tabi şu an asgari ücretin 3 katını rahat kazanıyor
Doğrusu bu demiyorum ama ne yazık ki ülkemizde düzen bu...komik rakamlarla baslatiyorlar...sabretmek gerekiyor
Benim on yıllık iş tecrübesi hiçe sayıp asgari ücret teklif etmişlerdi kac yer yıllar önce...girmedim sonunda bi kuruma girdim ama ben şanslı kesimdim kuruma girme şansım olmasaydı mecbur baslayacaktim..on sene deneyimim var dusunun
Yurtdisi hakkında bilgim yok ama burda kalacaksınız bir yerden başlamanız gerekli

Yurt dışına normal olarak nasıl gidilir hiç bir fikrim yok ama fırsat varsa değerlendirilmeli. Kardeşim erasmusla gitti 1 senedir orada okulu da bitti. Vizesini uzattırıyor sürekli kursa yazıldı mesela hedefi yüksek lisansla daha uzattırmak ve orada iş bulup yerleşmek. Kendi alanı o ülkenin dil öğretmenliği. Şuanda da part çalışıyor belki 1200 euro falan kazanıyor ayda. Dönmeyi kesinlikle istemiyor. Diliniz olduğu için yazdım bunları. Araştırın siz de.

1. Sigortanı mutlaka yatır hep genç kalmayacaksın
2. Hiç bir isyeri yeni başlayana kolay kolay asgari ücret üstünde bir ücret vermez. Biraz çalışmalısın ki performansina göre maaşın artmalı. İlerde Kalifiye eleman olarak daha iyi maaşla çalışırsın.

Sigortayı yatırıp sonra da yatırmazsam, borç çıkıyor değil mi? İlk çalıştığım yer sigortamı başlatmıştı. 800 günlük sigortam görünüyor.

freelance'da fazla kazanma ihtimalin var ama düzen sağlama konusunda sorun olabilir. açıkçası 5 senedir iş hayatındayım, son 2 senedir elimdeki işten ayrılıp freelance devam etsem düşüncesi hep aklımın bir köşesinde hatta bu şekilde yapan arkadaşlarım çok daha fazla kazanıyorlar, ben de yapsam iş alabildiğim sürece 3-4 katını kazanırım ama sürekliliğine güvenemiyorum mesela. asgari ücret konusuna gelince, bence asgariyi kabul edip bir yerden başlamalısın. en azından sigortanı düzenli öderler. asgari 4250 olduğundan beri zaten yeni başlayana fazla ücret vermeye gönlü olmayan işveren hepten gönülsüz olmaya başladı bu konuda ve asgarinin üzeri vermek istemiyorlar en azından başlangıçta. 5 senelik işsizlik dönemin de onların eline koz gibi bişey olmuş doğruyu söylemek gerekirse. sorarlar o boşluğu yani. benim asgariye razı olmayan arkadaşlarım şu an daha kötü durumdalar yani. biz de asgari ile başladık, her sene belli miktarda zam alıyoruz, maaş düzenli, sigorta düzenli ve sorunsuz ayrıca hepsinden önemlisi tecrübe var.

bu arada o kastettiğin üye ben miyim :D ama benim 150 binim yok ve açtığım konu ayrı eve çıkma ile alakalıydı. çoğu insan bana kiraya çıkma ev al şeklinde fikir vermişti. evet, bir mülk olmamasından ben de yakınmıştım o nedenle soruyorum ben miyim diye.

sgk ve vergi dairelerinde yeni bi yapılandırma bekleniyor. elinizdeki parayı bozmayın.
yapılandırma çıkınca sgk da yapılandırmaya girin. taksitleri iki ayda bir olacağı için rahat ödersiniz.
İsteğe bağlı ödemede aylık yaklaşık ne kadar prim borcu ödeniyor bilginiz var mı?

freelance'da fazla kazanma ihtimalin var ama düzen sağlama konusunda sorun olabilir. açıkçası 5 senedir iş hayatındayım, son 2 senedir elimdeki işten ayrılıp freelance devam etsem düşüncesi hep aklımın bir köşesinde hatta bu şekilde yapan arkadaşlarım çok daha fazla kazanıyorlar, ben de yapsam iş alabildiğim sürece 3-4 katını kazanırım ama sürekliliğine güvenemiyorum mesela. asgari ücret konusuna gelince, bence asgariyi kabul edip bir yerden başlamalısın. en azından sigortanı düzenli öderler. asgari 4250 olduğundan beri zaten yeni başlayana fazla ücret vermeye gönlü olmayan işveren hepten gönülsüz olmaya başladı bu konuda ve asgarinin üzeri vermek istemiyorlar en azından başlangıçta. 5 senelik işsizlik dönemin de onların eline koz gibi bişey olmuş doğruyu söylemek gerekirse. sorarlar o boşluğu yani. benim asgariye razı olmayan arkadaşlarım şu an daha kötü durumdalar yani. biz de asgari ile başladık, her sene belli miktarda zam alıyoruz, maaş düzenli, sigorta düzenli ve sorunsuz ayrıca hepsinden önemlisi tecrübe var.

bu arada o kastettiğin üye ben miyim :KK70: ama benim 150 binim yok ve açtığım konu ayrı eve çıkma ile alakalıydı. çoğu insan bana kiraya çıkma ev al şeklinde fikir vermişti. evet, bir mülk olmamasından ben de yakınmıştım o nedenle soruyorum ben miyim diye.
Evet, sizsiniz. Bu boşluk dönemine freelance işlerden referans mektubu biriktirdim. İşe yarar mı bilmiyorum.
İsteğe bağlı ödemede aylık yaklaşık ne kadar prim borcu ödeniyor bilginiz var mı?
1600 olarak buldum.

Evet, sizsiniz. Bu boşluk dönemine freelance işlerden referans mektubu biriktirdim. İşe yarar mı bilmiyorum.
yaaani ben bizimkilerin gençliklerini har vurup harman savurmalarına ve ekonomik anlamda doğru adımlar atmamalarına sinir olmuştum. hala da annemi kendi birikimiyle en azından bir ev almaya ikna etmeye çalışıyorum. yani hala laftan anlamıyorlar. en azından yaşlandığında başını sokacak bir evi olsun, kira derdi olmasın istiyorum. çünkü ben kendi hayatımı anneme ya da babama göre planlayamam, kardeşim de keza öyle.

Sigortayı yatırıp sonra da yatırmazsam, borç çıkıyor değil mi? İlk çalıştığım yer sigortamı başlatmıştı. 800 günlük sigortam görünüyor.
sigortayı yatırmaya neden bu kadar hevesli olduğunuzu anlamadım?

o zaman şunu yapın:
freelance işiniz neyse şirketleşin, elinizdeki parayı o işe yatırın, (evinizin bir odasında da şirket olabiliyorsunuz bu arada) kendi şirketinizde kendinize mecbur sigorta ödüyorsunuz. işi büyütün buna odaklanın.

ha yok ben sigortam olsun istiyorum sadece diyorsanız asgari de olsa bir işe girin, sigortnız yatsın
ama ödemediğiniz süreyi yatırmanın size bir faydası ol-maz.

çünkü 58 yaşına kadar emekli olmayacaksınız zaten -2008 sonrası girişliyseniz ki öyle galiba 60 küsürü bekleyeceksiniz.
arada 5 sene ödeme olmamasından bir kaybınız yok bu anlamda

hani ödeyip emekli olacak olsanız anlarım da o şansınız yok ki.

sigortayı yatırma gibi bir plana hiç ihtiyacınız yok ki sizin.

ben de hem normal işte çalışıp hem freelance çalıştım, senelerce.
çoğu insan da öyle yapıyor.
sonra işi bıraktım freelance işte şirketleştim ve sadece yurtdışına çalıştığım için gelirim asgari ücretin 10 katı.
ama çalıştığım işlerde edindiğim tecrübe ana yol su elektirk olarak döndü.
benim yaptığım işi yapanlar genelde sadece akademik anlamda işi bilen işin mutfağını bilmeyen insanlar olduğu için benim saha tecrübem çok kıymetli oldu işimde.

normal mesaili iş ve freelance birlikte başta biraz zor olur ama özellikle de size freelance işinizde yarayacak bir yere girerseniz faydası olabilir. cumartesi çalışmayan ve/veya eve yakın bir yer bulursanız asgari bile olsa girin bence.

Back
X