İşitme Engelli Çocuk İçin Neler Yapılabilir?

Koalina

Nirvana
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
26 Eylül 2010
17.550
32.834
798
Kızlar selam, şöyle bir araştırma yaparken dedim neden kadınlar kulubüne yazmayayım?
Köyde öğretmendim ve yeni görev yerime geçici olarak atandım, 2. günümdü. Sınıfımda işitme engelli bir öğrencim var, inanılmaz güleç, neşeli ve maviş gözleri olan bir kız (4. sınıf). Sanırım doğuştan işitme engelli, ailesiyle görüşmedim henüz, kulağında bir cihaz yok, yazabiliyor, okuyabiliyor da ama okuması anlaşılmıyor. Ancak doğru okuduğuna eminim. Basit komutları işaret ederek anlaşıyorum ancak, yaz, oku, say, devam et, kes, yapıştır gibi... Bunlarla ilgili bireyselleştirilmiş planlar var ancak pek de işime yaramıyor. Açıp baktığımda misal 5'er sayar, adını yazar, şunu bunu okur gibi kazanımlar var. Benim öğrenmek istediğim ise bunları ona nasıl kazandıracağım... Nasıl davranacağım...Ders içinde ben ders anlatırken ne yapmalıyım acaba? Hiç işitme engelli bir öğrencim olmadı. Belki işitme engelli tanıdığı, çocuğu olan var ise hassas noktaları bilmek isterim...

Cocuk neden sizin sinifinizda? Isitme engellilerin gittigi bir okula gitmesi, isaret dilini ogrenmesi ve o sekilde ders dinlemesi gerekirdi. Siz ona ilerleyen derslerde ne kadar yardimci olabilirsiniz ki? Hayat bilgisi, Turkce derslerini nasil anlatip ogretebileceksiniz? Yakinda havuz problemleri gibi matematik de zorlasacak.. Nasil olacak? Gercekten yardim etmek istiyorsaniz en yakin Isitme engelliler okulunu ziyaret edip oranin ogretmenleri ve muduru ile konusarak baslayabilirsiniz. Onlar bu durumdaki bir cocugun ihtiyaclarini bizden daha iyi bilirler. Sonra da ogrendiklerinizi cocugun ailesi ile paylasirsiniz.

Cocuk neden sizin sinifinizda? Isitme engellilerin gittigi bir okula gitmesi, isaret dilini ogrenmesi ve o sekilde ders dinlemesi gerekirdi. Siz ona ilerleyen derslerde ne kadar yardimci olabilirsiniz ki? Hayat bilgisi, Turkce derslerini nasil anlatip ogretebileceksiniz? Yakinda havuz problemleri gibi matematik de zorlasacak.. Nasil olacak? Gercekten yardim etmek istiyorsaniz en yakin Isitme engelliler okulunu ziyaret edip oranin ogretmenleri ve muduru ile konusarak baslayabilirsiniz. Onlar bu durumdaki bir cocugun ihtiyaclarini bizden daha iyi bilirler. Sonra da ogrendiklerinizi cocugun ailesi ile paylasirsiniz.

Kaynaştırma eğitimi deniyor aslında buna. Yaşıtlarından izole edilmemesi için hafta sonları özel eğitim hafta içi normal okul şeklinde. Daha önce öğrenme güçlüğü olan öğrencilerim olmuştu ama ilk defa işitme engelli bir çocuk ile beraberim... En iyisi daha geniş kapsamlı bir araştırma yapmak sanırım...

İsaret diliyle egitim gormesi konusunda yaniliyorsunuz. Engelli cocuklari normal gelusim gosteren cocuklardan soyutlamak onlara yapilan en buyuk haksizliktir. Cocugun sizin sinifinizda kaynastirma egitim gormesi cok guzel ona verilebilecek en guzel seylerden. Toplumda herkes isaret dili bilmez cocuk sisyal yasantisinda bu sekilde saglikli bir iletisim kuramaz bu yuzden. Ona verilecek en guzel egitim sozel isitsel yontemdir dudak okumasina destek saglayabilirsiniz. Bu arada cocuk gelisimi 4.sinif ogrencisiyim baska sorulariniz varsa yanitlayabilirim.

İsaret diliyle egitim gormesi konusunda yaniliyorsunuz. Engelli cocuklari normal gelusim gosteren cocuklardan soyutlamak onlara yapilan en buyuk haksizliktir. Cocugun sizin sinifinizda kaynastirma egitim gormesi cok guzel ona verilebilecek en guzel seylerden. Toplumda herkes isaret dili bilmez cocuk sisyal yasantisinda bu sekilde saglikli bir iletisim kuramaz bu yuzden. Ona verilecek en guzel egitim sozel isitsel yontemdir dudak okumasina destek saglayabilirsiniz. Bu arada cocuk gelisimi 4.sinif ogrencisiyim baska sorulariniz varsa yanitlayabilirim.

Dudak okuma konusunda abartılı dudak hareketlerinden kaçınmamız söyleniyor...
Bir de dersleri nasıl ve ne şekilde anlatabilirim? Bugün iskeleti işledik mesela, oyun hamuru ve tel ile iskeleti anlatmaya çalıştım...Ancak her konuda da görsellerle ifade edemem, Türkçe, sosyal ne bileyim matematik nasıl oalcak hiç bilmiyorum?

Ilkogretimdeydim, 8 yil boyunca isitme engelli bir sinif arkadasim vardi.
Ogretmenler ozel caba sarfetmiyordu. 40 kisinin icinde bir kisiye ozel caba sarfetmek cok zor zaten. Ogretmenlerimiz kiza cok hosgoruyle yaklasti. Sosyal bakimdan sorun yasamadi, seviliyordu.
Ogretmenler dersi normal anlatiyordu, bu arkadasim da sira arkadasinin defterinden bakar yazardi, 8 yil sira arkadasinin destegiyle okudu diyebilirim. Dersleri iyi degildi ama. Yani okuyabildigi kadar okudu kiz, siniflari gecti, cok basarili olmasa da. Sonra liseye de gittigini biliyorum, daha sonrasini bilmiyorum.

Benim bildigim seyler, abartili dudak hareketlerinden kacinmakla birlikte sesini ekstra yukseltmeden konusmak. Tane tane, normal konusmak iyidir.

Merhaba

Öncelikle yeni görev yeriniz ve yeni minikleriniz hayırlı olsun. :))

Engelli insan veya engelli çocuk olmak - her an her birimiz veya her birimizin çocukları için kullanılabilecek kadar - hepimize yakın gelmesi, hepimizin son derece duyarlı olması gereken terim ve durumlar.

Tam olarak bildiğim bir konu olmasa da bu kaynaştırma olayı konuyla ilgili atılmış iyi bir adım mutlaka.

Ancak; pek çok hususta olduğu gibi sadece sembolik ya da gerekli öngörülerden, gerekli hazırlıklardan, gerekli düzenlemelerden ve gerekli altyapıdan uzak olunca işte böyle zor hale gelebiliyor bazen.

Hiç bir engelin sevgiye engel olamadığını bizlere en iyi öğretebilecek ve gösterebilecek olan, hayatımızın içinde bizlerden hiç bir farkı olmayan (yaşadıkları zorluklar bakımından ise inanılmaz sıkıntıları olan) bu insanlarla bir arada yaşama sanatını öğrenmek noktasında, gerek bireysel gerek toplumsal gerek devlet olarak ne yazık ki her bakımdan çok çok geç kaldığımız ve çok geride olduğumuz aşikar.

İşitme engelli insanlardan, duymadan dans edebilmenin ne demek olduğunu, görme engelli insanlardan ruhlarının renklerini nasıl tuallere aktardığını ve daha sayamayacağımız bir dolu şeyleri ibretle öğrenebilir, yukarıda da belirttiğim gibi "Hiç bir engelin sevgiye engel olamadığını" onların ibretlik sevgilerinden ve coşkularından öğrenebilir, kendi beyinlerimizdeki engellerimizle bu şekilde yüzleşerek onları kaldırmayı da ancak bu şekilde başarabiliriz.

Bu duyarlılık ve bu bilincin çok daha küçük yaşlarda kazanılması adına hepimize çok iş düşüyor. Fedakar öğretmenlerimizle birlikte her birimizin yapması gereken o kadar çok şeyler var ki... Çünkü o insanların hayatları sadece okuldan ibaret değil ve asıl okul dışında geçirdikleri veya geçirecekleri zamanlar çok daha fazla. Çocuklarımızın en az bir engelli yakın arkadaşı olmasını sağlayabilmek mesela. Onları buluşturmak, beraber faaliyet yapmalarını sağlamak, birlikte eğlenmeleri için beraber olabilecekleri dış ortamlarda bir takım planlar yaparak buna zemin hazırlamak vs. vs. vs.

Ben sizin bir öğretmen olarak, bu inanılmaz güzellikteki hayat dolu minik kız için yapılması gereken ne varsa layıkıyla yerine getireceğinize, kişisel fedakarlık ve gayretle bu konuda olması gereken her tür bilgiyle kendinizi donatacağınıza, çok çok güzel şeyler olacağına sonsuz inanıyorum ve güveniyorum.

Başlangıçta en kısa sürede ailesiyle ve mümkünse bir önceki öğretmeniyle de görüşmek çok çok faydalı olacaktır. Sonrasında ise çok kısa bir sürede eminim aranızdaki iletişimi en iyi hale getirebilecek, zaman zaman kendi aranızda sizin de işinizi kolaylaştıracak çok güzel bir dil oluşturabileceksinizdir zaten diye düşünüyorum.

Bu kaynaştırma olayına aynı zamanda tüm öğretmenler ve veliler sizin gibi özenle ve sorumlulukla yaklaştığı taktirde, hem onlar hem de diğer çocuklar yarın öbür gün büyüyüp birer erişkin oldukları vakit; bizler gibi beyinlerinde engelleri olan insanlar olmaktan çıkacak, kimi mimar, kimi mühendis, kimi doktor, kimi öğretmen, kimi siyasetçi, kimi idareci olduklarında her projelerinde ve her yaptıkları işte -başta bu insanların zorluklarını en aza indirecek, yaşamlarını kolaylaştıracak, hayatlarını bizlerle birlikte çok daha rahat idame ettirebilecek faaliyetlere- öncelikli olarak yer vereceklerdir ve olması gereken -birlikte engelsiz yaşam- adına çok güzel yerlere gelinebilecektir.

Bu konuda her gün hepimizin düşünmesi, öğrenmesi ve yapması gereken o kadar çok şey var ki aslında.

Bence asıl bizlerin de konuyla alakalı çok derin araştırmalar yapıp, hepimizin bu konuda bir takım adımlar atmamız şart.

En kısa sürede, inşallah bu sayfada tarafınızca çok güzel gelişmeler paylaşılacağına ve hem siz hem minik kız hem de tüm sınıf arkadaşları olarak çok güzel şeyler başarılacağına ve bunu sağlayacağınıza sonsuz inanıyor, kolaylıklar diliyorum.

Sevgimle

İlk önce bunu bu kadar önemseyip burada konu açtığınız için sizi tebrik ederim.

İlitme engelli çocuklar için çok şeyler yapılabilir ama sizin ve ailenin birlikteliği çok mühim. Benim iki tane kuzenim doğuştan işitme engelli. Şuan 40lı yaşlarındalar. Dünyada işitme engelli olarak eczacılık fakültesinden mezun olan ilk kişiler. O zaman okuyabilmeleri için kanun değişikliğine falan gidilmişti yanlış hatırlamıyorsam.

Müzikte dans edebiliyorlar ve artık hiç tamımayan bir insanın bile rahatlıkla anlayabileceği şekilde konuşabiliyorlar.

İşitme engellilere her kelimenin tek tek öğretilmesi gerekiyor ki bu da çok zor, çünkü mesela korna anlatılacak ama hiç duymadığı için kabraması zor oluyor. Ve fakat çaba ile herşey halloluyor.

Sizin öğrenciniz yazabildiğine göre bir miltar duyuyor diye düşünüyorum. Karşısına çıktığınız için çok şanslı. Ailesiyle görüşüp onların neler yaptığını da öğrenip harmanlanmış bir programla çok faydalı olabileceğinizi düşünüyorum. Umarım o maviş gözlerdeki neşe hiç bitmez.

Kaynaştırma eğitimi deniyor aslında buna. Yaşıtlarından izole edilmemesi için hafta sonları özel eğitim hafta içi normal okul şeklinde. Daha önce öğrenme güçlüğü olan öğrencilerim olmuştu ama ilk defa işitme engelli bir çocuk ile beraberim... En iyisi daha geniş kapsamlı bir araştırma yapmak sanırım...

peki özel eğitim alıyor mu?eğer almıyorsa bunun için uğraşın.benim de sınıfımda zaman zaman özel eğitim gerektiren öğrenciler oluyor.ailesinin özel eğitimden haberi bile olmuyor.yapılacak en iyi şey,özel eğitime gitmesini sağlamak.sizde de kaynaştırma eğitimi görecek zaten

Merhaba ben işitme engelli bir ailenin kızıyım..
Kardeşimde işitme engelli..
Çevrem işitme engelliyle dolu..
Size yardımcı olmak isterim yalnız banlanmışsınız.. :26:
Müsait zamanda bana özel mesaj gönderebilirsiniz daha ayrıntılı konuşur yardımcı olurum size..
Ve İşitme engellilere karşı duyarlı olmanız beni çok mutlu etti.. Çok teşekkür ediyorum adıma..
Sevgiler.. :16:

merhaba bende işitme engelliyim..
egitim konusunda çok çabaladim..
ilkokuldayken çok çektim öğretmenimiz bile en arka siraya oturttu sonuçta çok ağlıyordum..
arkadaşlarimdan da çok çektim dişlandim oyun içerisinde ben almiyorlardi
ben herşeyi yapmak isteyen biriydim...
okumak istiyordum.. okuycam bütün dünyaya göstericem diyordum.. derslerim çok da iyi degildi. ama kelimeleri kavramaya çalışan biriydim...
çok çalıştım.. liseyi ünv bile okudum hemde normallarin içindeydim..
ekpssye girdim kazandim memur oldum..
işte bu şekilde küçükken taktiğim kafamda bütün dünyayi göstermiş oldum..
o kadar inatçiydim. güçlüydüm yapabilecegime inanan biriydim...
şimdi evlendim.. bebegimiz olucak. eşim normal. saolsun çok anlayişli. ( kendisi ilkokul arkadaşimdir :) benimle dalga geçen cocuklari bile dövmüş bile :-))
ben hiç bir zaman engelli gibi hissetmedim. karşılarina bile hissettirmedim...
sasirttim herrkese.. sorasinda bana yaparsin sen diyorlar..:)

Son düzenleyen: Moderatör:
aa canım sasırdım baska bır sehremı gıttın
hayırlıolsun demek ıstedım
konuyla ılgılı bır bılgım yok benım

Back
X