Işletme 3. Sınıflar burayaaaa!!!!!!!!!!!

pokahontas

RabbimEYLÜL'ÜM ve NİSAN'IM sana emanet 🙏
Kayıtlı Üye
13 Ocak 2009
4.913
401
698
Arkadaşlar benim bir önerim var. kendimize bir ders programı yapalım. programa göre o gün o üniteyi bitirelim mesela... sonrada anlamadığımız yerleri burada tartışabiliriz...

sınavlara çok az bi süre kaldı. bu vesile ile çalışmış yarışmış oluruz. çok güzel bi yöntem
tecrübe ile sabittir :))) mesela o gün ödevini yapmayanları cezalandırabiliriz :)))))

işin şakası bi yana zaten hiç çalışasım yok bu şekilde eğlenceli bi halde getirebilriz. aranızda kursa gidenler de varsa paylaşım yaparız...

önerileri alalım :)))

Son düzenleme:
ben sınıfı yenı gecmıs olmasaydım sıze zevkle eslık ederdım ama konularda yardımcı olabılcegım herhangı bırsey olursa yardıma hazırım :)

süpersin..bende kursa gidiyorum zaten sormak istediğin bir şey olursa çekinme..takip edicem sizi ben...
maliyet biraz zorluyor ama taktikleri veririm size...
nereye geldin ne kadar çalıştın yaz bana ben sana kursta neler yaptık vs.ders notlaarını falan gönderirim.

ben sınıfı yenı gecmıs olmasaydım sıze zevkle eslık ederdım ama konularda yardımcı olabılcegım herhangı bırsey olursa yardıma hazırım :)

eftelyacım çok teşekkür ederim. mutlaka danışacağım şeyler olacak :)))

dila06 inanırmısın ben daha başlamadım sayılır bi yandan evilik hazırlıkları bi yandan
sınavlar bi yandan iş yoruldum walla :))) bu arada bende maliyet ve finansaldan kursa gidiyorum. bu arada fikir alışverişi yapabiliriz. her konuda bende yardım edebilirim.

tam olarak başlayınca da yazıcam üniteleri :)))

bende varım işhukuku nu versyedım ıkı ders borclu gecıcektım ama olmadıı

kursa gıden arkadaslar ders notlarını bızle paylasırlarsa cok güzel olur dıye dusunüyorum bu arada ben ıs hukukuna calısmaya basladım 3 unıte bıttı malıyetmuh. ve fınansal a şöyle baktım ama cok zorhedefım tekdersı verebılmeksenağlama

prensesa tek ders için yasık olmuş ya

iş hukuku 3 ünite bitti he süpersin valla :))
bu şekilde teşvik edici oluo :) bende sana yetişmeye çalışıcam..
bakalım kim önce bitiricek topik te :))
istediğin konuda yardımcı olablirim finansal ve maliyetede canım

evet pokahontas bittı yazarak calısıyorumbu ılk tekrar nısana kadar bastan calısmam ıcın bıtmesı lazım konuların . onemlı konuları dıkkat ettım bu şekildeyaptıgım zaman başarılı oluyorum :):) cok tşk ederım cnm

bana 3 tane dersin notu lazım kızlar ya
yardımcı olursanız valla çok süper olur
size bolll bol dua ederim
elinde not olanlar varsa lütfen bana özelden yada burdan mesaj atsın
öptüm tüm şekerlerimi :lepi:

kızlar aranızda şu sorunun cevabını bilen varmı?

aşağıdakilerden hangisi stratejik planlama ve taktik planlamanın ortak özelliklerinden biridir?

a)uzun dönemli olmaları
b)Rakiplerin faaliyetlerini dikkate almaları
c)Nihai sonuca odaklanmaları
d)Uygulamaya yönelik ayrıntı düzeyi ve biçimi olmaları
e)Statik olmaları

taktik planlama stratejik planlamada belirtilen eylemlerin uygulanması olduğu için benim fikrim C şıkkı. nihai sonuca odaklanmaları. .. diye düşünüyorum:)

kızlar iş sosyalin bazı özetlerini yazmaya çalışıcam
1- İş hukuku kurallarıyla düzenlenen bir iş ilişkisinin iş sözleşmesine bağlı olması gerekir.
2- Bir iş sözleşmesinin işçi ve işveren olmak üzere iki tarafı vardır.
3- iş sözleşmesinin tarafları arasındaki hukuki ilişki işveren adına ve hesabına iş görmesine yol açarak işçiyi işverene bağımlı kılar buna öğretide tabiiyet denir
4-işçinin bağımlılığı teknik,hukuki ekonomik olarak ifade edilir.
teknik :işin yapılması ve yğrğtğm biçimi
hukuki : işverenin gözetim yönetim ve denetimi altında iş görülmesi
ekonomik : işverenden sürekli ve düzenli gelir elde edilmesiççç
5- iş hukuku dışında yer alan iş ilişkileri
1.esnaf
-sanatkar
-serbest meslek sahipleri
2.istisna (eser) akdi,
-vekalet akdi (avukat)
3.statü hukukuna bağlı olarak çalışanlar
memur- idare hukuku

6- iş hukuku :statü hukuku hükümlerine bağlı olanlar dışında bir iş sözleşmesine dayanarak ücret geliri karşılığında bir başkası adına ve ona bağlı olarak işçi statüsü altında çalışanlar ile bunlar çalıştıran işverenler arasındaki iş ilişkilerini düzenleyen uyulması zorunlu kuralların tümüne iş hukuku denir....

7-iş hukuku örgütlü işçi işveren ve devlet arasındaki ilişkileri kapsar

8-iş hukukunun kanunları
1 bireysel (ferdi) iş hukuku
-bir iş ilişkisinin kurulması düzenlenmesi son bulması ve sonuçları
-çalışma yaşamının denetlenmesi
2toplu kollekif iş hukuku
a) sendikalar hukuku,
-sendikalara üye olmak
-üyelikten doğan hak ve yükümlülükler
-üyeliğin son bulması ve sonuçları
-sendikaların kurulması yönetilmesi faaliyetleri yetkileri.
b tisgl
-Toplu iş uyuşmazlıkları
-grev
-lokavt
3.Sosyal güvenlik hukuku
a sosyal sigortalar
-devlet tarafından kurulan ve işletilen bir sistemdir
-zorunlu
-primli
-karşılıklı
b-sosyal yardım
c sosyal hizmetler
-çalışmayan ve prim ödeyemeyen kesimi korur
-primsizdir
-karşılıksızdır.

9-iş hukukunun dünyadaki tarihsel gelişimi
-sanayi devrimi 18. yylın sonlarında ingilterede ortaya çıkmıştır.
-önce buhar,sonra elektrik gaz gibi yeni eneri güçleri bulunmuştur.
-bu teknik gelişimlerle üretim süreci ilk kez yeterli sürekli ve düzenli bir güç kaynağına kavuşmuştur.
-insan ve hayvan kas gücünün yerini makinalar almıştır.

10 dünyadaki ilk devlet müdahalesi.
-1802 ingiltere dokuma sanayiinde çocuk işçiler günde 12 saat çalışacak...

11.türk iş hukukunun tarihsel gelişimi özellikle cumhuriyet döneminde başlamış
12 cumhuriyet öncesi
-ülkemizdeki ilk sanayileşme hareketleri 19.yy.lın ikinci yarısında başlamış
-osmanlı imparatorluğunda ilk sanayileşme hareketleri tanzimat ve meşrutiyet döneminde başlamış
-teammül hukuk kurallarının yer,n, poz,t,f hukuk kuralları almıştır.
1865 dilaver paşa nizamnamesi
1869 maaddin nizamnamesi
bu ikisi mden işçilerine yönelik
1877 mecelle...(liberal yaklaşımla hazırlanmış ilk medeni kanun)
1909 tatili eşgal kanunu (çoğalan işçi eylemlerini yasaklamıştır....

13 cumhuriyet dönemi
cumhuriyet döneminde bireysel iş ilişkileri ilk kez borçlar kanununun hükümleriyle düzenlenmiştir...
(devletin tbmm nin çalışma yaşamına ilk müdahalesi)
1921-zonguldak ereğli kömür tozları knunuyla olmuştur
-çalışma yaşı 18
-günlük çalışma süresi 8 saat
-zorunlu çalıştırılma yasaklanmış,
-asgari ücretin 3 ü komisyon tarafından tespit edilmesi kararlaştırılmış.
-konut sorunu ele alınmış
-kömür işçilerine yönelik sigorta kolları kabul edilmiş...

1926 borçlar kanunu (bireysel iş ilişkilerini düzenleyen ilk kanun 1937 yılına kadar iş yaşamını düzenlemiş)

1929 dünya ekonomik bunalımı en çok abd yi en az türkiyeyi etkilemiş
sosyal devlet ilkesi benimsenmiş karma ekonomi politikası izlenmeye başlanmış...

1930 umumi hıfzıssıha kanunu (çocuk ve kadın işçilere yönelik düzenlemeler)

1936 3008 sayılı ilk iş kanunu kabul edilmiş 1937 yılında yürürlüğe girmiş

1945 çalışma bakanlığı kurulmuş
iş kazaları meslek hastalığı analık ilk siğorta kanunun 4792 sayılı sosyal sigortalar kurumu kanunu kabul edilmiştir.

1946 cemiyetler kanunu
1949 t.c emekli sandığı
1951 hafta tatili için yarım ücret ilkesi
1956 hafta tatili için tam ücret ilkesi
1953 basın iş kanunu
1961 tc anayasası (sosyal hukuk devleti ilkesi)ilk kez iktisadi sosyal haklar ve ödevler anayasamızda yer almıştır...
1963 274 sayılı sendikalar kanunu
275 sayılı tisgl

1964 506 sayılı sosyal sigortalar kanunu
1967 931 sayılı 2.iş kanunu
(anayasa mahkemesi tarafından şekil yönünden iptal edilmiştir.)

1971 1475 sayılı 3.iş kanunu

1982 t.c. anayasası

1983 2821 sayılı sendikalar kanunu
2822 sayılı tisgl

2003 4857 sayılı 4.iş kanunu

iş hukuku özel ve kamu hukukuna ait özellikleri bir arada bulunduran karma yada bağımsız kenine özgü bir hukuk dalıdır.,

iş hukukunda temel olan ilkeler
-işçinin korunması ilkesi
-işçiyi koruma ve yardım
-işçinin kişiliğinin tanınması
-işçilerin yönetime katılmaları
-bireysel hukukun toplu hukuka dönüşmesi
-toplu iş hukukunda tarafların özerkliği
-nisbi emredici hukuk kuralları
-işçi lehine yorum ilkesi

İşçinin korunması ilkesi : işçinin çalışma yaşamında hukuki düzenlemelerle korunması gerektiğini ifade eder ancak bu ilke ekonomik istikrarın korunması devletin mali yeterliliği ve kamu yararı ile çelişmediği ölçüsünde geçerlidir...

İşçi yararına yorum ilkesi : yargı sürecinde yeterince açık olmayan bir hukuki düzenlemenin hükmün özüne yada sözüne aykırı sonuç doğurmayacak biçimde içi lehine yorumlanmasını öngörür.örneğin ücretin parasal olarak ödenmesi.....

1 İş hukukunun kaynakları 3 e ayrılır
-Başka hukuk dalları ile ortak kaynaklar (genel kaynaklar)
-kendine özgü kaynaklar
- uluslararası kaynaklar
2 başka huhuk dalları ile ortak kaynaklar
-yazılı
-yazısız
- yardımcı kaynak
3 yazılı kaynaklara mevzuat denir
4 yazılı kaynaklar:Kanun tüzük yönetmelik bakanlar kurulu kararları genelge resmi tebliğ genel emir.
5 kanunlar genel kanun ve özel kanun olarak ikiye ayrılır.
6 genel kanunlar :anayasa,borçlar kanunu medeni kanun,maden kanunu,umumi hıfzıssıha kanunu,belediyeler kanunu,icra iflas kanunu,türk ceza kanunu ,ulusal bayram ve genel tatiller hakkında kanun...
7 özel kanunlar : iş kanunu ddeniz iş kanunu basın iş kanunu sosyal sigortalar genel sağlık sigortası kanunu tarı işçileri sosyal sigortalar kanunu.4447 sayılı kanun(işsizlik sigortası)
sendikalar kanunu kamu görevlileri sendikalar kanunu toplu iş sözleşmesi grev lokavt kanunu...

8.yazısız kaynaklar,örf adet hukuku veya gelenek hukuku olarak adlandırılır.

9 örf adet hukuku : Ara dinlenme,saklı haklar,gece çalışma,ve tarımda uygulanır

10.yardımcı kaynaklar :
- kazai içtihatlar (mahkeme kararları)
-bilimsel içtihatlar (ilmi görüşlerdir)

11.Bilimsel içtihatlar öğreti doktotrin olarak adlandırılır.
12 Hakim içtihadı birleştirme kararlarından yararlanmak bu kararları uygulamak zorundadır.
13 İşve sosyal güvenlik hukukunun kendine özgü kaynakları
-iş sözleşmesi
-toplu iş sözleşmesi
-iş yeri iç yönetmelikleri
-çalışma koşulu haline gelen iş yeri uygulamalarıdır.
14 iş sözleşmesi işçi ile işveren arasında yapılır.
15 toplu iş sözleşmesi işçi sendikaları ile işveren sendikaları arasında yapılan sözleşmelerdir çoğunlukla iki yılda bir yapılır.

16 iş yeri iç yönetmelikleri toplu iş sözleşmesinin bir eki uzantısı niteliğindedir.
17 iş yeri iç yönetmelikleri işveren tarafından hazırlanır.
18 çalışma koşulu haline gelen uygulamalara örnek olarak çalışanlara her ramazan ve kurban bayramı yada yıl başında ikramiye verilmesi gösterilebilir....

19 uluslararası çalışma normları iş sosyal güvenlik hukukunun uluslararası kaynaklarıdır.

20 Uluslararası çalışma normları : insanın ve onun ayrılmaz parçası olan iş gücünün iş ilişkileri ve yaşamında ekonomik sosyal ve mesleki yönden korunup geliştirilmesinin bölgesel kıtasal ve evrensel düzende benimsenen ilkeleri ve kuralları ifade eder....

21 Uluslararası hukukun kaynakları
-uluslararası anlaşmalar
-genel hukuk ilkeleri
-teammüller
-uluslararası yargı organı kararları
-öğreti

22 iş hukukunun uluslararası kaynakları günümüzde ulusal mevzuat hükümlerini büyük ölçüde yönlendirip biçimlenridmektedir.

23.uluslararası çalışma örgütünün yasama organı uluslararası çalışma konferansıdır.Sözleşme ve tavsiye niteliğinde kararlar alır.
24 örgüte üye olan devletler sözleşme kararlarını
olağan dönemde 1 yıl
olağandışı durumlarda ise 18 ay içinde yasama organlarına sevkederek onaylamakla yükümlüdürler.

25 4857 sayılı iş kanunu 4.maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerine ve bu işyerinin işverenleri ile işveren vekillerine ve işçilerine faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır....

26.4857 sayılı iş kanununun UYGULANMAYACAĞI yerler(4.maddedeki istisnalar)
-Deniz ve hava taşıma işleri (gemi kaptanı,hostes,makinist pilot)
-50 ve daha az işçi çalıştıran tarım ve orman işlerinin yapıldığı işyerleri
-aile ekonomisi sınırları içinde kalan tarım ile ilgili yapı işleri
-bir ailenin üyeleri 3.dereceye kadar hısımları arasında evlerde el sanatlarının yapıldığı işler
-ev hizmetleri
-sporcular
-rehabilite edilenler
-507 sayılı esnaf ve küçük sanaatkarlar kanununun 2.maddesine uygun 3 kişinin çalıştığı iş yerleri.
-çıraklar (kısmş şstşsna)

27-4857 sayılı iş kanununun uygulanacağı yerler :
-tarım sanatları
-tarım alet parça ve makinelerinin yapıldığı atölye ve fabrikalar.
-tarım işletmelerinde yapılan yapı işleri (lojman inşaatı)
-halka açık park ve bahçe işleri
-kıyılarda veya liman ve iskelede gemiden karaya karadan gemiye yapılan yükleme boşaltma işleri
-su ürünü üreticileri
-havacılığın bütün yer tesislerinde çalışanlar
-Ziai mücadele pilotları (yargıtaya göre)

28 bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi denir...

29 bir iş sözleşmesine dayanarak işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye işveren denir.

30 işveren vekili : işyerinde işveren adına yönetim yetkisini kullanan yükümlülüklerini yerine getiren kişidir....

31 alt işveren :bir işverenden işyerinde yürüttüğü mal ve hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerde vaya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği yada teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren bir iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde çalıştıran kişidir....

32 asıl iş bölünerek alt işverene verilmez....

33 İşyeri : işveren tarafından mal veya hizmet üretmek amacıyla maddi olan ve olmayan unsurlarla işçilerin birlikte örgütlendiği birimdir....

34 eklenti : dinlenme çocuk emzirme yemek uyku yıkanma muayene bakım mesleki eğitim avlu gibi işçilerin gereksinimlerinin karşılandığı yerdir

35 araç Servis otobüsü kamyon vinç

36 işyerine bağlı yer : aynı işverene ait şeker için kutu üreten atölye

37 işyerine bağlı yerin teknik ekonomik hukuki yönden iş yerine bağlı olması gerekir....

38 bir iş yerini kuran devralan çalışma koşulunu değiştiren veya kapatan işveren bu durumu çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığının işyerinin bulunduğu yörenin bölge müdürlüğüne en geç 1 ay içinde bildirmek zorundadır....

39 işveren iş yeri bildiriminde bulunmasa da işçiler işyerinde çalışmaya başladıkları tarihten itibaren iş kanununa tabi olurlar...kıdem tazminatı yıllık ücretli izin vb.haklardan yararlanırlar....

ünite 3
1 bir tarafın (işçi)bağımlı olarak iş görmeyi diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşme iş sözleşmesidir...

2 iş sözleşmesinin 3 unsuru vardır .iş-ücret-bağımlılık

3 iş sözleşmesinin konusu insan emeği yani insan faaliyetidir...

4 nitelikleri bakımından en çok 30 iş günü süren işler süreksiz iş sözleşmesidir

5 bir sınıfın boya badanası ufak tefek işleri süreksiz iş sözleşmesidir.

6 yapılan iş sözleşmesinde 10 dün 2 ay 1 yıl gibi bir süre açıkça belirtilmemişse bir bostandan karpuz toplanması için yapılan iş sözleşmesi belirli süreli iş sözleşmesidir...

7 sözleşmede her hangi bir süre konulmamışsa ve durumdanda anlaşılamıyorsa belirsiz süreli iş sözleşmesidir.

8 işçinin normal haftalık çalışma süreleri (45 saat) üzerinden yapılan sözleşmelere tam zamanlı iş sözleşmesi denir.

9 haftalık çalışma süresinin 45 saatten önemi ölçüde daha kısa belirlenmesi suretiyle yapılan sözleşmelerde kısmi süreli iş sözleşmesidir....

10 kendisine ihtiyaç duyulması halinde iş görme ediminin yerine getirieceğinin kararlaştırılması suretiyle yapılan iş ilişkisi çağrı üzerine çalışmaya dayalı iş sözleşmesidir

11 çağrı üzerine çalışmaya dayalı iş sözleşmesi ilk olarak 4857 sayılı 4.iş kanunu ile türk hukukuna girmiştir...

12 Ç.ü.ç.d iş sözleşmesinde haftalık çalışma süresi taraflarca kararlştırılmamış ise 20 saat kararlaştırılmış sayılır...

13 çağrı yoluyla talep hakkına sahip olan işveren bu çağrıyı aksi kararlaştırılmamışsa işçinin çalışacağı zamandan en az 4 gün önce yapmak zorundadır...

14 işveren her çağırdığında işçiyi en az 4 saat üst üste çalıştırmak zorundadır...

15 deneme süresi en çok 2 aydır

16 toplu iş sözleşmesiyle deneme süresi 4 aya kadar uzatılabilir....

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…