İsraf

bizde de yemek cok artıyor eşim recimdeymiş 1 tabakdan fazla yemek yemez eh oyle olunca 1 tencere yemek bazen 2 gece yenir.
3 gun hala icinde varsa çöpe gider. Ekmek konusunda eşim kızarmış ekmek cok sever ve sabahları kızartır ekmekleri ustune
tereyagı evi kokuta kokuta yer benide deli eder :)))

her ne kadar israf etmeyim desem de bi şekilde yaptığım yemeklerin çoğu çöpe gidiyor. çok üzülüyorum ama önüne geçemiyorum bi türlü. yemeği normalde çok az yaparım. göz kararım çok iyidir ama bi şekilde bir tabak artıyo ve ben bu bir tabağı önemsemiyorum. ya açıkta unutuyom yada dolaba kaldırdıysam dolapta kalıyo. aksi gibi beklemiş yemeği hiç sevmem. illa taze olacak. geçende bekleyen kuru üzüm vardı . siyah çekirdekli. birazda kuru kaysı , gün kurusu olanlardna. ikisinid esevmiyom israf olmasın dedim komposto yaptım. soğuması için balkona bıraktım. ve sadece bir sefer getridim sofraya . kaç gündür balkonda ve bozulmuş. eşim dalga geçer benle . sen , bir yemek nasıl çöpe atılır tarifi versene diye. bende bazen üzülerek dalga geçiyom bu huyumla . illa direk niye atalım önce pişirip, yağ soğan kolayım, enerji tüketelim sonra atalım diye . acı ama maalesef böyle bir huyum var.

geçen haftalarda radyoda bu konu ile ilgili program vardı, israfın hangi boyutlara ulaştığı ile ilgili bilgilerin verildiği güzel bir program. kendimden utandım:43:
Bu herkesin başına geliyor. Bendede olur, özellikle pilaf gibi yemeklerde. Bir cok yemeyi şimdi değerlendirmeye çalışıyorum. Yani örnegi pasta (makarna yaptım) öbürgün icine tekrar bir şeyler katarım, havuç bezleye gibi. Köftemi kaldı? Onuda diyer gün patlıcan köftesi yaparım, yada fırında izitir yanına ek olarak bir yemek daga yaparım, olur biter:)

kurufazulyem dün eşim icine cakdirmadan nane atmış ve cok kötü oldu. Onu artık artmanı artık:(

Genelde işyerine e akşamdan kalan yemeği götürdüğüm için çok fazla problem olmuyor.
Ama yine de tüketememişsem
Az az artan yemekleri uygun saklama kaplarıyla derin dondurucuya koyarım..
Sonra sadece çorba yaptığım bir gün bir kaçını çıkarırım.
Son derce zengin bir sofra oluyor : ))

Hanımlar artan yemeklerinizi uygun bir kap içerisinde sokağa bırakırsanız kuşlar köpekler kediler börtü böcekler hepsi yararlanır. Mesela bir çok kuru ekmek yada pilav makarna gibi yemeklerim varsa eğer ki etli bir yemekte yapmamışsam bildiğimiz bulyonları kaynatıp suyunu üzerine dökün afiyetle yiyorlar :1: Et kokusu olmayınca onları yemek olarak algılayamayabiliyorlar, biliyorsunuz hayvanların bu konuda en önemli duyusu kokudur. Ama lütfen yanmış, bozulmuş, yenmesi mümkün olmayan yemekleri dışarı bırakmayalım. Zaten açlar birde sağlıkları bozulmasın.

Hanımlar artan yemeklerinizi uygun bir kap içerisinde sokağa bırakırsanız kuşlar köpekler kediler börtü böcekler hepsi yararlanır. Mesela bir çok kuru ekmek yada pilav makarna gibi yemeklerim varsa eğer ki etli bir yemekte yapmamışsam bildiğimiz bulyonları kaynatıp suyunu üzerine dökün afiyetle yiyorlar :1: Et kokusu olmayınca onları yemek olarak algılayamayabiliyorlar, biliyorsunuz hayvanların bu konuda en önemli duyusu kokudur. Ama lütfen yanmış, bozulmuş, yenmesi mümkün olmayan yemekleri dışarı bırakmayalım. Zaten açlar birde sağlıkları bozulmasın.

Bu fikre bayıldım :16:

Fikrin cok guzel canim bir ara guvenligimiz copun yanina bir kap icerisinde su ve bira et yemegi birakmis genelde kediler cop bidonun yanina geliyorlar diye adam oraya birakmis adam bes dk lavoya gitmis gelse baksa su kabi calinmis suyu yere dokmusler yemegide copun icine atmislar yemek tabaginida calmis vicdansizlar.

Bayat ekmekleri blenderdan geçirip buzluğa atıyorum, köfte için iyi oluyor

Makarna arttıysa ertesi gün yenmiyor, onu da içine biraz peynir,maydanoz,çok az süt,tuz ve karabiber ekleyerek teflon tavada makarna böreği yapıyorum, evdeki herkes çok seviyor

3 kişiyiz pilavı 1,5 bardaktan yapıyoruz az artmışsa donduruyorum, çorba yapacağım zaman kullanıyorum

Sebze yemekleri yenmemişse içine bir iki sosis doğruyorum, ekmekle karıştırıp köpeklere veriyorum. Et kokusu olmadan yemiyorlar

Ancak meyvelere henüz çözüm bulamadım, taneyle alıyorum yine kalıp çürüyor, almasam meyve yok mu diye evde herkes aranıyor =((

Bayat ekmekleri blenderdan geçirip buzluğa atıyorum, köfte için iyi oluyor

Makarna arttıysa ertesi gün yenmiyor, onu da içine biraz peynir,maydanoz,çok az süt,tuz ve karabiber ekleyerek teflon tavada makarna böreği yapıyorum, evdeki herkes çok seviyor

3 kişiyiz pilavı 1,5 bardaktan yapıyoruz az artmışsa donduruyorum, çorba yapacağım zaman kullanıyorum

Sebze yemekleri yenmemişse içine bir iki sosis doğruyorum, ekmekle karıştırıp köpeklere veriyorum. Et kokusu olmadan yemiyorlar

Ancak meyvelere henüz çözüm bulamadım, taneyle alıyorum yine kalıp çürüyor, almasam meyve yok mu diye evde herkes aranıyor =((

Meyveleri yikiyarak mi koyuyorsunuz dolaba belki o yuzden curuyordur.

Biz de evde 2 kisiyiz ve dedigin gibi yemekleri az yapsakta cogu zaman artiyor.
Benim en sevmedigim seydir israf, yani bi yemek cöpe gittigi an icim sizlar o yüzden kendimce aldigim yöntemler

1.Buzdolabinda 1-2 gün bekletirim
2.O yemekten baska bir menü cikarabilirsin (mesela köfte mi yaptin, ertesi patatesli köftesini salcali sos yap firina ver)
3.Samimi oldugum komsu 1 tabak ikram ederim
4.Buzluga koyarim, buzluk posetine koy cok zaman gecmeden cözdür
5.Dünyanin bir ucunda acliktan ölen insanlarin haberlerini oku, cok etkiliyor inan..

Bizim evde çok nadir yemek dökülür.O da tencereyle değil.Bit tabak kalmıştır ve kimsenin sevmediği bir yemektir.
Biz ertesi gün de yeriz yapılan yemeği.Mesela bazı yemekler öyle daha lezzetli geliyor bana.Örneğin dolma sarma kuru fasulye ve nohut yemekleri.
Çorba kaldıysa annem onu yeniden kaynatır taze pişmiş gibi olur.
Sarmaya dolmaya da soğanlı salçalı sos yaparız içinde ısıtırız öyle yeriz.Ama pilavı az yaparız kalanı pek istekle yemiyoruz çünkü.
Ekmek desen asla atılmaz bizim evde.Bayat olsa bile ısıtırız kahvaltıda yeriz.Bugün öyle yaptık.
Mesela 3 gündür ekmek kalıp bayatladıysa ısıtılınca da pek yenmiyor çok parçalanıyor yerken.
Onda da aynı pizza yapar gibi tepsiyi yağlayın.Ekmekleri kesin dizin tepsiye.Üzerine ıslatmak için salça sarmısak baharatlar ve sıcak su hepsini karıştırıp dökün.Üzerine artık ne koymak istiyorsanız peynir zeytin domates mantar sucuk vs. koyun.Çok güzel oluyor.

Bizim evde çok nadir yemek dökülür.O da tencereyle değil.Bit tabak kalmıştır ve kimsenin sevmediği bir yemektir.
Biz ertesi gün de yeriz yapılan yemeği.Mesela bazı yemekler öyle daha lezzetli geliyor bana.Örneğin dolma sarma kuru fasulye ve nohut yemekleri.
Çorba kaldıysa annem onu yeniden kaynatır taze pişmiş gibi olur.
Sarmaya dolmaya da soğanlı salçalı sos yaparız içinde ısıtırız öyle yeriz.Ama pilavı az yaparız kalanı pek istekle yemiyoruz çünkü.
Ekmek desen asla atılmaz bizim evde.Bayat olsa bile ısıtırız kahvaltıda yeriz.Bugün öyle yaptık.
Mesela 3 gündür ekmek kalıp bayatladıysa ısıtılınca da pek yenmiyor çok parçalanıyor yerken.
Onda da aynı pizza yapar gibi tepsiyi yağlayın.Ekmekleri kesin dizin tepsiye.Üzerine ıslatmak için salça sarmısak baharatlar ve sıcak su hepsini karıştırıp dökün.Üzerine artık ne koymak istiyorsanız peynir zeytin domates mantar sucuk vs. koyun.Çok güzel oluyor.

Sende benim gibsin:-) :-) dolma ve sarma ertesi gune kalmissa cok begenerek yiyorum tadi daha lezettli oluyor mesela bugun yemek yapilmacak dunden kalanlar var onlar yenecek bana dah lezetli geliyorlar.Bayat ekmekler eger cok bayatsa annem unla karistirark hamur yapaqr.

Bizde de çok yemek dökülüyor. Dökülüyor derken aslında sokak hayvanlarına verdiğim için dökülmüş kabul etmesem de, bunu bulamayan onlarca çocuk var deyip acayip vicdan yapıyorum.

Ama çare bulamıyorum :(

Sende benim gibsin:-) :-) dolma ve sarma ertesi gune kalmissa cok begenerek yiyorum tadi daha lezettli oluyor mesela bugun yemek yapilmacak dunden kalanlar var onlar yenecek bana dah lezetli geliyorlar.Bayat ekmekler eger cok bayatsa annem unla karistirark hamur yapaqr.

dolmanın üstünden 2 sene geçse bile yenir yaww :D öyle bir lezzet 30 saatte yapılıyor atılır mı :9:

Yıkamıyorum canım ya, plastik meyve kaplarım var yıkamadan onlara koyuyorum ama nafile bu arada salatalarda öyle çok çabuk bozuluyor

yeşillikleri gazete kağıdına sarın sonra buzdolabına ezilmeyecek şekilde koyun, kolay kolay bozulmuyorlar. meyveleri de ben genelde buzdolabının çekmecesine torbasız ve kapsız olarak koyuyorum bayağı dayanıyor.

bende çok üzülüyorum, azıcık yapsamda mutlaka artıyor,
pilavları pencereye koyuyorum kuşlar yiyor,
ekmekleri biriktiriyorum sütçüye veriyorum,köpeklerine götürüyor.
şimdi yeni bir yöntem buldum yemeği pişirdiğim gün küçücük bir tencerem var hemen ona bölüyorum 2 tabak,soğuyunca buzluğa atıyorum,3 gün sonra çıkarıp kısık ateşte ısıtıyorum yeni pişmiş gibi oluyor:)

bende her yemeği azar azar yapıyorum ama atılmasına engel olamıyorum , bende büyük boy yoğurt kabının içine her gün artan yemeğimi döküyorum buzluığa atıyorum, köpeklerin bol olduğu bir yer var bizim evin orda biriktikçe çözülmesini sağlayıp köpeklere veriyorum en azından onlar faydalansın çöpe gideceğine...

:46: :46: :46: :46: :46: :46: :46: :46:

:42: :42: :42: :42: :42: :42: :42: :42:

elimziden geldiğince biz de dikkat ediyoruz.pek yemek israfı olmaz bizde . yapılan yemeğinin yenmemesinden
çok huzursuz oluyorum.annemle ben genelde yeriz kalmasın diye.ama yok buna rağmen kalıyorsa bişiyler tavuklarımız var
zaten.annem domates kabuklarını, sebze artıklarını bile çöpe atmıyor bu yüzden.bazen uygun olanları da kapıda ki kediciklerimize
veriyoruz.

iş yerimde kalan yemek artıklarını bir ablamız kedilere veriyor.ben ekmek artıklarını kuşlara veriyorum.
bunun dışında saklama koşullarını iyi araştırmak ve ona göre muhafaza etmek lazım.ama yemek konusunda genel olarak lüks takılan
bir millet olduğumuzu düşünürüm hep ,bir yenen nedense bir daha yenmez diye bir kanı var. misafirliğe gidildiği vakitte ya da gelen olduğunda tabaklarda çok kalan oluyor.yemeğin az ya da çok yapılmasıyla çok alakalı olduğunu sanmıyorum bunun da.

elimizden geldiğince değerlendirmeliyiz.mesela ekmekleri dolaba kaldırıp sonra kızartmak,yumurtalı ekmek yapmak gibi.ayrıca baktınız yemek artacak bir komşuya bir tabak götürülebilir.ama illa ki arttı diyelim hayvan dostlarımıza verelim.israf en büyük günahlardan ama hiç düşünmüyoruz bile.

israf olan yemeğe bende acırım pilav ekmek vs gibi şeyleri kuşlara güvercinlere atıyorum bazen köpeklere kedilere veriyorum mahhallede kedi köpek arıyorum güvercinlerde alışmış zaten bana balkonda bekliyorlar:16::16:

Back
X