İşsizlik maaşı gebelikte olur mu?

NURLOG

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
3 Şubat 2025
28
17
3
28
Kızlar bir şey sormak istiyorum, hamileliğin 6. Ayında işten cıkmak istersem patronumla konuşup işten çıkarılma olarak gösterilirse işsizlik maaşını tam süresince alabiliyor muyum ?

Hamileyken işten çıkaramaz diye biliyorum
niye çıkaramasın yahu?

KK'nın entreresan mitlerinden birisi de bu
"hamile" diye gerekçe gösterip o yüzden çıkartıyorum derse, hamile kadın da işe iade davası açıp bunu kanıtlayıp işe dönebilir. çıkaramaz diye bişey yok.
herkes herkes istediği anda işten çıkarır özel sektörde
en fazla haksızsa işveren, tazminatını öder yine çıkarır
işçi işe iade açabilir o ayrı bir konudur.

Kızlar bir şey sormak istiyorum, hamileliğin 6. Ayında işten cıkmak istersem patronumla konuşup işten çıkarılma olarak gösterilirse işsizlik maaşını tam süresince alabiliyor muyum ?
işvereniniz kabul ederse (çünkü orası meçhul) kodu filan tam verirse, işsizliği tam alırsınız diye biliyorum

Çalıştığım yerlerde çıkarmamışlardı bu sebepten, bilemem. %100 demedim zaten! Öyle biliyorum dedim.

Geçim sıkıntısı zor anlayabiliyorum ama bunu burada alenen paylaşmamalısınız bence.

Doğum izninizi kullanın ondan sonra çıkarsın neden hamileyken çıkmak istiyorsunuz ki?

Ben yerinizde olsam biraz dişimi sıkar çıkmazdım doğum öncesi iznine kadar dişinizi sıkın doğum sonrasında doğum paranızı alın ondan sonra rica edecekseniz işten çıkartılmanızı isteyin ekonomik olarak daha iyi olur sanki

Çalıştığım yerlerde çıkarmamışlardı bu sebepten, bilemem. %100 demedim zaten! Öyle biliyorum dedim.
yok zaten sadece siz öyle bilmiyorsunuz
herkes öyle biliyor bu da bana ilginç geliyor.

işçi mağdur olmasın diye işveren haksız şekilde gebelik sebepli çıkarmasın diye sonra iade filan uğraşılmasın diye bu gebelik sebepli çıkarmak "ayrımcılık" kabul ediliyor, evet. (zaten edilsin de, burası OK). işveren de şimdi çıkarırım gebe diye çıkardı der dava eder diye korkuyor.

ama
haklarını verir, çıkarır
gebelik değil başka şey der, çıkarır
işçinin işe iade isteme durumu yoktur, (zaten çalışmayacaktır, işyeri küçük işletmedir davası olmuyordur) yine yasal şekilde çıkarır
işçi zaten kendisi çıkmak ister, işveren (aslında yapmaması gereken bişey ama) işveren çıkarmış gibi gösterir çıkarır (riskli)

işçi kendi istedikten sonra o kodla zaten her türlü çıkarır.

o yüzden bu nasıl bu durum "hamileyken çıkaramaz" diye bir mit haline gelmiş

hele hele işçi kendisi çıkmak isterken, çözemediğim bir şey...

buradaki konularda da bi sürü kadın hamileydim zor geldi, 3, ayda 5. ayda vs. işten çıktım diyor. kaç konuda var. ama sonra diğer konuya "hamileyken çıkaramaz" deniyor.

Allah Allah yani bir sürü kadın nasıl hamileyken işten çıkmış o zaman demiyor mu kimse?

2 işyerimde olan şey şuydu, hamile kadın performans yetersizliğinden çıkarılmak istendi ancak hamile olduğu için çıkaramıyoruz diye bölüm yöneticileri beyanda bulundu. Ben de insan kaynaklarında çalışmadığım için bölüm yöneticilerinin bu bilgisini doğrulayacak bilgiye ve merağa sahip değildim. Bahsettiğim 2 yönetici de ayrı firmalarda çalışıyor ve biri 180den fazla ülkede üretim yapan bir firmada yönetici :) Bu yanlış bilgi tahmin ettiğimizden fazla yayılmış muhtemelen, o yüzden herkes bir şekilde duymuş ve burada da sık sık görür olmuşsunuz.

işte orası kurumsal yer anladığım İK filan var en azından
kurumsal yerde işe iade davası açabilir (işe iade davası için belli sayıda işçi olması filan gerekiyor), haksız çıkarıldım diye tazminat isteyebilir.

ve genelde performans yetersizliği için zamanında (mesela 6 ayda bir) performans değerlendirme raporları sunup, işçiden performans arttırmak için aksiyon almasını bekleyip vs. uğraşmıyorlar.

gebe kadın da gidiyor "bahane ettiler beni gebeyim diye çıkardılar" diyor

böyle güzel raporlaması vs. olmayan şirket de, gebeyi çıkarcam diye herkese performans raporu mu çıkartayım şimdi diyor
ya da mesela o dava eden kadının fazla mesaisi de vardır
dava olunca hepsi dökülüp saçılacak

herşeyi sağlam yapıp gerçekten performanstan çıkaracak şirketin çıkarması için bir yasal engel yok. davayla uğraşmamak için yapmıorlar.

işçi kendisi çıkmak ister ibraname imzalarsa zaten her türlü çıkar, mesela.

burada hem kendi çıkmak istiyor hem işveren çıkarmış gibi göstersin istiyor onu mesela neden risk alsın işveren bilemedim.

Eşim muhasebeci anlaşırsa çikarır dedi ama 4 aylik rapor parası alamazmışsın bu sefer

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…