Iyi de kişiyi üniversite okumaya iten zaten devlet.
Üniversite ogrencisi olunca işsizlik payesinden 4-5 sene çıktığı icin gencler devlet universiteye girişi kolaylaştırıp her yere de okul açtı.
Öncelikle bu hatanin yok edilmesi lazim. Nitelikli üniversite sınavı şart. Baraj puanların yükselmesi şart.
Ayrıca şu an teknik ara eleman olmak için dahi ünivesite çok gerekli. Bunu dayatan sistemin ta kendisi.
Politikalar bizde planlama degil, mağduriyetler üzerinden yürüyor bizde.
Önceden üniversite sınavını kazanamayan çocuk intihar ediyordu. Mağduriyet buydu
Yada ülkede üniversite mezun oranı azdı.
Adamlar bunun üzerine çıkıp su kadar üniversite açtık,
Bu kadar gencimiz artık üniversite mezunu diye
Politika oluşturdu.
Her köşe başına üniversite açıldı. Bir çoğunda doğru düzgün öğretim görevlisi yok. Nitelikli mezun sayılı üniversiteden çıkıyor.
Şimdi dediğiniz gibi mağduriyet 4-5 yıl ötelendi.
Artık KPSS kazanamayan genç intihar ediyor.
Şimdi politika şu kadar öğretmen atadık, bu kadar memur aldık olacaktı ama planlama olmadan oluşturulan bir temel olduğu için ne yapsalar ellerinde şişen bir mezun sayısı var.
Çözüm kontenjan azaltmak.
Meslek liselerinin hepsini İmam hatip yapmamak.
Meslek liselerini modaya uyarak ‘sağlık meslek lisesine’ cevirmemek...
Sonradan sertifika ile edinilen mesleklerin (güvenlik görevlisi, pilates eğitmeni, mutfak şefi gibi... ) eğitim içeriğini genişletip, sertifikaya bağlayacağına okula bağlamak.
Ve üniversitelerin bölümlerini yeniden düzenlemek...
100 kusur üniversitede işletme olacağına, 2 yıllık bölümleri arttırmak.
Tohum yetiştiriciliği, organik tarım, organik zirai ilaÇ üretimi gibi hayati alanlar oluşturulmalı.
Devlet bilmem kaç bin işletme mezununa istihdam sağlayamaz ama buna sağlayabilir...
Neyse, devlet politikayı bu şekilde oluşturdu diye vatandaş bu çarkın içine girmek zorunda degil.
Girmemeyi tercih edenler zamanla artacaktır diye düşünüyorum.
İnsanlara da kolay geldi orada burada koşturmak, bir yerde çıraklık yapmak, erken yaşta meslek öğrenmek için emek vermek yerine okulda olmak. Bu da bir gerçek... biz bir okulu bitirelim de hele... diye hayatı 4-5 yıl ötelemek işlerine geldi bir noktada.
Aileler açısından da üniversite mezunu olmak bir statü olduğu için, o çocuğu okutmak o statüye erişmesini sağlamak görevleri oldu.
Kısacası bize tek tip bir hayat sunuldu, biz de kabul ettik.
Alternatiflerini kişi kendi oluşturur.
Bunu devlet böyle yaptı, diyip kenara çekilmek, hayatımızı yoluna koymuş olmuyor.
2 oğlum var, buraya çokça yazdım. Akademik başarı beklentim yok. Ahlaklı insan olsunlar.
Kendi yönelimlerine göre, çok dağıtıp maymun iştahlı yapmadan bir kaç alternatif sunarım.
Okula devam etmek istiyorlarsa yine etsinler ama erken yaşta bir beceri kazansınlar isterim.
He daha çok küçükler olur mu olmaz mı bilmiyorum.
Ama o çarka benim hırsım yüzünden girmeyecekler. Yada alternatifleri olmadığını düşünmeyecekler.