İyilik mi, yoksa kötülük mü kazanıyor?

35papatya

Duruşunuz,duruş belirler.........
Kayıtlı Üye
13 Haziran 2008
836
75
318
slm arkadaşlar, yaşadıklarımı size uzun uzun anlatmayacağım. çünkü yıllardır yaşadıklarıma ben bile inanamıyorum... sorun tabiki eşimin annesi.. bizler şekerkız candy, heidi ve kibritçi kız hikayeleriyle büyüdük.. yardımseverliğin iyiliğin nekadar erdemli olduğunu hem ailemizden hemde sevdiğimiz çizgifilmlerden öğrendik öğretidik.. ama maşaallah eşimin annesi ve kızı tam tersi... yapıyorlar inkar ediyorlar.. entrika bizans oyunları herşey... okadar sıkıldım ki... şimdi söyleyin günümüz dünyasında inkarcılar riyakarcılar mı yoksa dürüstçe yalan söylemeden ahlaklı insanlar kazanıyor? çünkü ben artık iyilerin kazandığına dair inancımı yitiriyorum.. lütfen moral vermek için değil deneyimlerinizden yine yararlanarak söyleyin.. ben yine doğru olduğuna inandığım ahlaklı insan olma özelliğimden vazgeçemeyeceğim merak etmeyin..

Kullar üzerinde yüzlerine gülüp, arkalarından iş çevirirsen kazanıyorsun.. Bizzat gördüm yapamadım kaybettim.. Ama Allah katında iyi niyet her zaman eninde sonunda kazanacaktır..

ben kötülüğün kazandığına kesinlikle inanmıyorum...birilerinin arkasından iş çevirmek yada ahlaksız terbiyesiz biri olmak kime ne kazandırabilirki ?

ama iyiliğin ölçüsünü bilmiyorsan hatta iyilik kazanır diye senin canını yakanada iyilik yapıyosan tabiyki kaybedersin..ne kadar iyi olursan ol kaybetmeye mahkumsun..herşeyde ölçülü olduğu gibi iyilikte de ölçülü olmak gerekir...herkese hakettiği gibi davranıldığı sürece sorun neden çıksınki ?

ıyılık kazanıyor kazanmasına da,
sanırım bu dunyada degıl!
sız kendınızden odun vermemek,
bıldıgınız dogrulardan sasmamak,
bırılerını sıkıntıya dusurmemek
kendı yagınızda kavrulmaya gayret etmek gıbı,
cabaların ıcıne gırdıkce,
bazı sınsıler sızın bu ıyı nıyetınızden ıstıfade etmeye baslıyor.
Neden sonra bu gercekle yuzlesılır bılmem ama,
yuzlestıgınızde canınız oyle bır yanıyor kı,
ruhunuzun daraldıgını, nefes alamadıgınızı dusunuyor.
Sureklı 'ben aptalım' dıye kendınıze ofke duymaya baslıyorsunuz!
Evet, ıyılık kazanıyor.
Fakat cektıgımızde yanımıza kâr kalıyor.

iyilk kazanır canm hayat sadece dünyayla sınırlı degl hic üzlme herkes hakettigni bulacak:teselli:

İyilik kazanır bana göre.
Ama her zaman bu dünya'da degil.
Sabırlı olmak gerekir.
Bende senin gibi seyler yasadım ve hep kaybettim.
Kazanacagım günü bekliyorum (

başkasının beğenmediğiniz davranışlarını aynen sizde yaparsanız farkınız kalmazki onlardan.En iyisi iyilikten ödün vermemek kötüleri Allah a havale etmek.

Şunuda yazmadan geçemeyeceğim.Ya insanlar yalan olduğu oyun olduğu anlaşıldığı halde neden böyle davranmaya devam ederler.Sen mutlu olacaksın , eşin mutlu olacak.Evde huzur olacak.neden bun bozmak isterler.Neden başkasının mutluluğunu kıskanırlar.Ne diyeyim hepimize kolay gelsin birde Allah sabır versin

toprak üstünde kötülük kazanıyor.
Toprak altına girince ise işler değişiyormuş söylentiler göre :) (İşin şakası tabi)
Toprağın altında iyilik kazanıyor.
Habire kazık yiyip doymasamda ben iyilik diyorum.
Dünyada ise fesat olmadan siyasi tavırlarla ilişkiyi götürmek en güzeli.
Kalbi temzi tut, herkese mesafeli dur.İşin sırrıda bu sanırım.

canım sabret onlar günlerini mutlaka görür hakkın adaleti yerini bulur sen sabret. ama kendini de ezdirme

ödül de ceza da bu dünyada bana göre. ne zaman kötü birşey yapsam ya da düşünsem başıma bişey gelir. bana kötü davranan insana karşı bile kötü düşünmemeye çalışıyorum korkumdan. karma felsefesi resmen..

Kullar üzerinde yüzlerine gülüp, arkalarından iş çevirirsen kazanıyorsun.. Bizzat gördüm yapamadım kaybettim.. Ama Allah katında iyi niyet her zaman eninde sonunda kazanacaktır..

Kesinlıkle katılıorum ablam yaşım daha kçk
ama şimdiden okadr haksızlıga ugradımki
o kadr iyi nyetli bi insanımki hiç kötü düşünemıorum ama uzulen biz oluorz
arkadşlarım bu kadr ii olma dio ama elimde deil...ama şuda varki bu soruyu soran ablama dıorum onlardan daha iyiym hepsi mukkemml oldumu düşünuo en guzel en iyi ve uzun yıllardr çıktgm sevglım var hepsi imrenıo kazanan iyilik aslında ama şuda varki buyuzden düşmanaımız çok .sen iyiliğe devam ALLAH YANINDA ablacım

kötülük asla kazanmaz...emin olun...
iyilik de kazanmaz...
sadece bakış açısı vardır.....
siz nasıl görürseniz öyledir....
sizin kimden ne beklediğinize kalmış kazanmak ya da kaybetmek....
biz yaşarız olaylar olur olayları nasıl değerlendireceğimiz bize kalmış....
dört dörtlük bir hayat yaşamıyorum etrafımdaki herkes mükemmel değil, herkes hayat gailesi içinde birşeylerle uğraşıyor....başıma birçok şey de geldi, ama yüzüm sonunda hep güldü,( gülmeyi kendim başardım hep hayat bana sunmadı) çeşit çeşit insan tanıdım hepsinden bişeyler aldım....hayat benim hayatım başkalarının niyeti beni ilgilendirmez ben yaşayacağım şekilde yaşarım başkası kötü diye (ki kötü olmanın kıstası nedir) ben tavrımı değiştiremem.....
ne yaşarsam yaşayayım ne kadar üzülürsem üzüleyim olaylar ner kadar ters giderse gitsin "ay ben çok iyi niyetliyim o yüzden hep kaybediyorum" demedim aklıma gelmedi ve ben bu cümleyi çok saçma buluyorum....benim iyi niyetim bi başkası için kötü niyet olabilir.....

ödül de ceza da hem bu dünyada hem ahirettedir.....insan yaptıkları için burda da cazalandırılır ya da ödüllendirilir ahirettede....insanoğlu genelde kötü niyetlidir ki hep cezaları görür....

bi de bence gerçekten iyi niyetli bir insan bunun farkında olamaz....hiçbir davranışını iyi niyet yada kötü niyet diye değerlendiremez ne yapması gerekiyorsa onu yapar....ve yapılan iyilik eğer farkında değilsek gerçekten iyiliktir.....

"bu dünyada hep kötüler kazanır" düşüncesi bence çok saçma ve gereksiz bir düşünce

verdiğiniz her yanıt için tşk.. ama ciğdem_k tabiki kimse dört dörtlük değil.. tabiki bakış açısına bağlı.. ama öyle şeyler yaşatılıyor ki sanki çizgi filmin cadıları karşında..'' yoluna bak aldırma' desende hayat bunları önüne getiriyor... zafer nidalarıyla gülümsemelerini yaşamanda yaşamanı hiç istemem.. bende hayatımda ne ezerim nede ezdiririm... ama sanki günümüzde cadılar daha değer alıyor... kızıyorum... hemde çok kızıyorum........

Valla arkadaşım, ben kendimden anlatayım.
Deneyimlerinizle anlatın demişsiniz yeni farkettim.
K.validem için çok ideal bir gelin şeklindeydim.
Maddi manevi desteklerimi hiç esirgemedim.
Kızından oğlundan daha fazlasını yaptım.
Kendinden de minicik bir samimiyet merhamet bekledim.
Olmadı yapmadılar.
Yediğim kazıkları saysam sayfalar olur.
Bir gelinin susmayacağı hemen herşeye sustum.(Sırf iyiliğimle onları yola getirebilmek adına)
Üstüne üstlük suçlandığım gibi iftiralar yedim.
eşimle aramızımı açmaya çalıştılar , neler eler.
Hee sonuçmu?
Eşim annesine aynen şunu dedi.
Bizim ahımızı allah duyuyor ah ettirmeyin.
Bak en fazla 2 aya sizden çıkıyor.Kötü durumlara düşüyorsunuz.
Yaptıklarınızı fazlasıyla çekiyorsunuz etmeyin dedi.

Bence yer üstünde kötülük kazanıyor.Her ne kadar ahlar çıksada
iyi düşünen huzursuz, kötü düşünen mutlu oluyor.
Kötünün ağına takılınca boğuluyoruz.

İyilik ve kötülük derecelidir ona sözüm yok.
Ama bence yanlış değil şu başıma ne geliyorsa iyiliğimden geliyor ! lafı.
İnsanlara merhamet ediyorsan ceza çeken sen oluyosun.
İyilğin karşılık bulmuyor mu ? Evet, elbette buluyor.Mükafatını alıyorsun ama önce ezgisini çeken sensin .

Son düzenleme:
İyilikle kötülük göreceli bir kavram doğru, ama genel bir yargı çerçevesinde iyilik te kötülük te tanımlanabilir.
Konumuz eş ve ailesi olduğu için söylüyorum, gelini ile oğlunu ayırmamak, tarafların gerektiğinde birbirine destek olması fedakarlık yapması iyilik, yalan, dedikodu, hep kötüyü görme, sürekli oğlunu kayırma, kıskançlık bunlar da kötülüktür.
Gerçekten iyi niyetli bir insan zaten iyi niyetinin farkına varmaz dendi buna katılmıyorum, evet iyi niyetliyken farkına varmaz ama karşılığında kötü niyet gördüğünde kafasına dank eder.
Ve hayalkırıklığına uğrar.
Fazla iyi niyetli olmak, karşısındaki ne yaparsa yapsın iyilikten vazgeçmeyen, kendinden çok fazla veren, kötü niyetlerini farketse bile iyi olmaya çalışan insanların ne bu dünyada ne öbür dünyada kazanacağını sanmıyorum.
Çünkü dinimiz kendine eziyet etmeni yasaklıyor.
Evet malesef bize hep yanlış öğrettiler, annelerimiz, masal kitapları, eski türk filmleri bize yalan söyledi.
İyiliğin eninde sonunda kazanacağını anlatıp durdular bütün çocukluğumuz boyunca.
Ama büyüdük öyle olmadığını öğrendik yıkıldık.
Çocukken ablam benimle delice kavga ederdi, yok yere kavga çıkartır beni ağlatırdı, sonra da üzerinden bir süre geçerdi benden su isterdi annem de kızım getir de utansın derdi, ben de getirirdim saf saf, ablam sırıtırdı. Bu sayamacağım kadar çok oldu değişik şekilerde ablam hiç değişmedi.
Ama bize öğretilenlere göre değişmesi hatasını anlaması kendini düzeltmesi gerekirdi dimi olmadı.
Demek ki bu dünyada iyilik kazanmıyor.
Aynısını eşimini ailesinden de gördüm, tamam çok kötü değiller ama inanın onları kendi ailem gibi görmek istedim başlarda, kendi aileme yapmadığım fedakarlıkları yaptım belki onlardan da beklediğim kendi ailem gibi beni görmeleri idi, ama öyle olmadı. Benim yaptıklarım, onların yapmadıkları hiç göze gözükmedi, onların yaptıkları benim yapmadıklarım anlatıldı.
Demek ki yine iyilik bu dünyada kazanmıyormuş anladım.
İyilik ancak iyi insanlara karşı yapıldığında kazanıyor. Kötü niyetli insanlara yaptığın iyilik kendine yaptığın kötülüktür.
O zaman o insanlara karşı hiç iyilik yapmayalım mı, tabii ki yapalım ama kendimizden ödün vermeden yapalım.

labellevie; açıklamana katılıyorum.
Bencede iyilik seni üzmeyecekse o kadar yapılabilir.
Aptal denilecek kadar temiz düşünmek bizim en büyük hatamız çünkü.

ben yaşadığım sürece hatalı olmaktan yanayım arkadaşlar....
kötü niyetli insanların mutlu olmasına gelince...
bir insanın içinde aşırı hırs, haset, kin olduğu müddetçe mutlu olmasına aslaaa olanak yoktur...bu 2+2=4 kadar kesindir...biz kimin gerçekten mutlu olduğunu bilemeyiz ki, bildiğimiz sadece bize gösterdiğidir...
bende çok farklı olsun isterdim bazı şeyler...ha iftira üçkağıt vsvs görmedim (eşimin ailesinden) görsem ne yaparım bilemem ama eşim yanımda olduğu müddetçe gerisi fasa fiso....eşiniz size değer veriyorsa bırakın kim nasıl yaşarsa yaşasın....eğer size değer vermeyip başkalarına inanıp yargılıyorsa sizi zaten size layık değildir...ben hep böyle düşündüm beni tanıyıp da başkalarının sözleriyle yargılayan bir insan zaten yanımda olmasın....o yüzden başkasının fitnesi beni pek etkilemez

söylediğim gibi eşimin tavırları herşeyden önemlidir benim için....

bilmem yanlışmı ama ben böyle düşünüyorum ve böyle düşünmek beni daha huzurlu kılıyor... :))

ha bu arada yanlış anlaşılmasın iyi niyetli olmak herşeye "evet" deyip herşeyi kabullenmek anlamına gelmez...

cigdem_k sanki farklı düşünüyormuşuz gibi oldu ama ben de sana katılıyorum bir insanda kötü niyet varsa kesinlikle mutlu değildir buna katılıyorum.
Ben de iftira, üç kağıt görmedim eşimin ailesinden çok şükür, ama bir bencillik, kendini övme, herşeyi abartma huyları var.
Ve yaptığım bazı şeylerin sanki hiç yapmamışım gibi görülmesi (benim iyiliği yüze vurma huyum yoktur ayrıca nefret ederim) yapmaları gereken şeyleri yapmadıkları halde sesimi çıkarmadığım halde benim belki yapmam gereken ama o anda hasta veya yorgun olduğum için yapamadağım bir işin yüzüme vurulması, kendi yaptıkları küçücük şeyleri öve öve anlatmaları beni sinir eden.
Bu onların kendilerini beğenmelerinden, bencil olmalarından kaynaklanıyor ve ben onların bu nedenle mutsuz olduklarını sanmıyorum.
Ya neyse hatırlayınca sinir oluyorum boşverin.
O yüzden diyorum ki hak etmeyen insanlara iyilik yapmak iyi değildir.
Eşim de benim haklı olduğumu bildiği halde onları haklı gördü çünkü yetiştiriliş tarzı bu beni bu yüzden çok ama çok üzdü.
Şimdi hatasını anladı ama kırgınım ya içimdeki kırgınlık geçmiyor acaba ben de mi kötüyüm kötükedihüso

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…