İyilikle kötülük göreceli bir kavram doğru, ama genel bir yargı çerçevesinde iyilik te kötülük te tanımlanabilir.
Konumuz eş ve ailesi olduğu için söylüyorum, gelini ile oğlunu ayırmamak, tarafların gerektiğinde birbirine destek olması fedakarlık yapması iyilik, yalan, dedikodu, hep kötüyü görme, sürekli oğlunu kayırma, kıskançlık bunlar da kötülüktür.
Gerçekten iyi niyetli bir insan zaten iyi niyetinin farkına varmaz dendi buna katılmıyorum, evet iyi niyetliyken farkına varmaz ama karşılığında kötü niyet gördüğünde kafasına dank eder.
Ve hayalkırıklığına uğrar.
Fazla iyi niyetli olmak, karşısındaki ne yaparsa yapsın iyilikten vazgeçmeyen, kendinden çok fazla veren, kötü niyetlerini farketse bile iyi olmaya çalışan insanların ne bu dünyada ne öbür dünyada kazanacağını sanmıyorum.
Çünkü dinimiz kendine eziyet etmeni yasaklıyor.
Evet malesef bize hep yanlış öğrettiler, annelerimiz, masal kitapları, eski türk filmleri bize yalan söyledi.
İyiliğin eninde sonunda kazanacağını anlatıp durdular bütün çocukluğumuz boyunca.
Ama büyüdük öyle olmadığını öğrendik yıkıldık.
Çocukken ablam benimle delice kavga ederdi, yok yere kavga çıkartır beni ağlatırdı, sonra da üzerinden bir süre geçerdi benden su isterdi annem de kızım getir de utansın derdi, ben de getirirdim saf saf, ablam sırıtırdı. Bu sayamacağım kadar çok oldu değişik şekilerde ablam hiç değişmedi.
Ama bize öğretilenlere göre değişmesi hatasını anlaması kendini düzeltmesi gerekirdi dimi olmadı.
Demek ki bu dünyada iyilik kazanmıyor.
Aynısını eşimini ailesinden de gördüm, tamam çok kötü değiller ama inanın onları kendi ailem gibi görmek istedim başlarda, kendi aileme yapmadığım fedakarlıkları yaptım belki onlardan da beklediğim kendi ailem gibi beni görmeleri idi, ama öyle olmadı. Benim yaptıklarım, onların yapmadıkları hiç göze gözükmedi, onların yaptıkları benim yapmadıklarım anlatıldı.
Demek ki yine iyilik bu dünyada kazanmıyormuş anladım.
İyilik ancak iyi insanlara karşı yapıldığında kazanıyor. Kötü niyetli insanlara yaptığın iyilik kendine yaptığın kötülüktür.
O zaman o insanlara karşı hiç iyilik yapmayalım mı, tabii ki yapalım ama kendimizden ödün vermeden yapalım.