Kader...

onsuzmutsuz

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
1 Nisan 2012
24
0
0
İzmir
Kader insanın elinde diyorlar peki kim demiş peki kimin kaderi elinde kimler kaderini değiştirebildi kimler kaderine yön verdi???ben veremedim kaderim benim elimde değil bence kimsenin kaderi elinde değil rabbim bizler daha dünyaya gelmeden kaderimizi belirliyor ve bizlerde o kadere göre yaşıyoruz siz ne yaparsanız yapın kaderi değiştiremezsiniz yaşamanız gerekenleri yaşıyorsunuz yaşıyoruz o yüzden bu sözü kim söylediyse yalan söylemiş....

Şems-i Tebrizi'nin çok sevdiğim bir sözü var. "Kader yolun tamamını değil, sadece yol ayrımlarını verir. Güzergâh bellidir ama tüm dönemeç ve sapaklar yolcuya aittir. Öyleyse ne hayatının hâkimisin, ne de hayat karşısında çaresizsin."

kader konusu anlayamadığım bir konu.ne kadar anlatılırsa anlatılsın bunun içinden çıkamıyorum ben.kaderin kendi seçtiğimiz yollar olduğunu söylüyorlar ancak ben kendim istemediğim halde,sürekli kaçtığım halde yakamı bırakmayan bazı durumlar yaşadım bugüne kadar.bir de basiret bağlanması gibi şeyler yaşıyorum.tam olarak basiret bağlanması diye bir şey var mı yoksa insan kendini mi kandırıyor bilemiyorumm ama tam olarak hissettiğim bu:basiret bağlanması.yapmam dediğini yapmak,yaparım dediğini yapamamak.görmen gerekeni görememek ya da geç görmek,ve bunun gibi enteresan şeyler,tuhaf tesadüfler...bilemiyorum büyük bir sır.ya da bazen kaderini değiştirmek için çırpınır durursun,,,hep o seçtiğin yolda yürümeye çalışırsın ama yolun bir yerinde ya aklın başından gider şaşar kalırsın,ya da bir taşa takılır tökezlersin ve o kaçtığın kader seni yine yakalar....

ah ben bu konunun üstünde durup çokca bilgi edinip araştırdım.. ben şöyle biliyorum evet kader denilen birşeyvar ama yol ayrımları vardır neyi secersen onu yaşarmışssın allah önümüze çeşitli yollar sunmuştur hangisi seçersek onu yaşıyormuşuz yani insan kaderinde varmış kötü olmak kaderi buymuş diyipte geçmemesi lazım allah bize akıl ve mantıkta verdı hangısını secersek artık .. sadece evlenceğimiz insan herkezin alnına yazılmış derler.

Çekim yasası ile ilgili kitapları oku. O zaman anlarsın nasıl hayatına çoğu kez hükmedebildiğini. :31:

Yüce Allah her şeyi bir ölçü ve planla yaratmıştır. (Kamer Suresi, 49) alın yazısı olarak nitelendirilen kader de bu bütün içinde değerlendirilmelidir. Yüce Rabbin, bizim yapacaklarımızı bilerek yazması, bizi o şeyleri yapmaya zorlamaz. Tıpkı, astronomik hesaplar sonucunda bir yıl sonra Güneş’in tutulacağını, Güneş’in tutulacağı günü ve saati yazan bir takvim yaprağının Güneş’in tutulmasını etkilemediği gibi, yüce Allah’ın geleceği bilmesi de kişiyi o geleceğe mahkûm kılmaz. Aksi takdirde cinayet işleyen kişi şöyle demek hakkına sahip olurdu “Allah emretti, Allah yazdı ben de cinayet işledim”. Bu durumda -hâşâ- katili cinayete zorlayan Allah olurdu ve kişiye bu konuda hesap sorması zulüm olurdu. Halbuki iyiyi veya kötüyü yaratan Allah, o Allah kötüyü bir imtihan vesilesiyle yarattığını deklare etmiştir ve kötüden razı olmadığını da ilan etmiştir. İyiyi yaratıp da iyiden razı olduğunu da beyan eden yine yüce Allah’tır.

....alıntı....

bi ara bende takmıştım bu konuya. sonra şunu öğrendim okuduklarımdan. hem ilahiyatçılar hem de islam alimleri kader mevzunda bir noktada yani hep de bizim takıldığımız o noktada yorumdan kaçınmışlar. daha fazla sorgulamak yanlışa ve inkara götürür yorumunda bulunmuşlar. mesela hepimizin bildiği bişeydir. eşşeğini sağlam kazığa bağla sonra Allah a havale et diye. her başımıza gelen olur olmadık şeyleri kadere bağlamak ya da Allah ın takdirine bağlamak yanlış. ama ölüm zamanı , evlilik, rızk gibi bizim müdahalelerimize kapalı konularda Allah alnımıza ne yazdıysa o diye biliyorum ben.

bu konulara ''yasak,tartışmalara yol açıyor'' denilmekte ama diğer bir çok konuda da üyeler acımasızca eleştiriler yapıp,insanları birbirine düşürüyor.ve tartışmalar oluyor.bence burada şu an ortada hiç birşey yokken böyle bir uyarıda bulunulacağına ,forumun değişik köşelerinde saldırganca tutum sergileyen arsız üyelere uyarı gönderilsin...ya da üyelerin mağduriyeti durumunda,konu sahibinin isteği üzerine konuları silinsin.

levhi mahfuz ile levhi mahv konularını araştırmanızı tavsiye ederim.
ama önce şunu düşünmek gerekmez mi herşey belli ise niçin dünyaya gönderildik.
allah ın benim neyi seçeceğimi bilmesi onun sonsuz kudretinden ileri gelir. ama yüce allah benim terc,ihlerime etki etmemektedir. eğer edecek olsaydı ne sevabın ne cezanın ne cennetin ne cehennemin bi önemi kalırdı.

şöyle düşünün yüksekçe bir yerdesiniz ve aşağıda tren yolu var. aynı hat üzerinde iki trenin karşılıklı geldiğini görüyorsunuz. birazdan çarpışcaklar. bu durumda birazdan kaza olacak derseniz sizin olacak kazada bir rolunuz olabilir mi. küçük bir örnek sadece umarım anlatabilmişimdir

Kaderimiz tamamen belli olsaydı,günahlarımız ve sevaplarımız da baştan belli olurdu.
O zaman cennete veya cehenneme gitmemiz bize bağlı olmazdı.
Demek ki bizim elimizde olan kararlar var.

ben ne yaptııım kader sanaa

mahkum ettin beni banaaa

her nefeste bin sitem vaar

şikayetim yaradanaaa.....

konu kapanmasın diye yazdım kızlar:))

Kader insanın elinde diyorlar peki kim demiş peki kimin kaderi elinde kimler kaderini değiştirebildi kimler kaderine yön verdi???ben veremedim kaderim benim elimde değil bence kimsenin kaderi elinde değil rabbim bizler daha dünyaya gelmeden kaderimizi belirliyor ve bizlerde o kadere göre yaşıyoruz siz ne yaparsanız yapın kaderi değiştiremezsiniz yaşamanız gerekenleri yaşıyorsunuz yaşıyoruz o yüzden bu sözü kim söylediyse yalan söylemiş....

kader insanların elınde olmasaydı eğer, allah bazı kullarına haksızlık yapmış olmaz mıydı??
kaldı ki
allah, ''herseyi affederım kul hakkını affetmem'' dıyorken.
kader denılen şey, sadece o iki yolun ismidir
o yolları seçmek ise tamamen insanın hür iradesıne bırakılmıştır.

istediği yoldan gıtmekte özgürdür insan
elbet sonuçlarına da katlanmak zorundadır.sanırım sende gittiğin yolu yanlış seçtin ve bu suçu kendıne atmak yerıne, allahın adaletıne bağladın..
bak yıne yanlıs bır yoldasın!.
eğer doğru yolda olsaydın bunu da kendıne bağlardın değil mi??

doğru yolu seçmek için acele etmezsen eğer,emınım ki mutluluğu bulacaksın.

üşengeçlik etme biraz araştır sen bu konuları.

Back
X